Komentowana treść: MorphOS 3 wkrótce
[#121] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #120

Troche to nie w temacie, ale zobacz co sie dzieje z tym swietnym i wyczekiwanym QT...nic i nic i jeszcze raz nic. Kolejny port po bibliotece Allegro i jeszcze innych...
[#122] Re: MorphOS 3 wkrótce

@recedent, post #119

Podana przez ciebie liczba przyprawia o zawrót głowy. Nie podam swojego źródła informacji, bo naprawdę nie pamiętam gdzie kilka lat temu o tym czytałem, ale ta liczba była kilkukrotnie mniejsza.

Liczby mnie interesują - 10.000 jest konkretną liczbą (mimo że użyłeś określenia "szacuje" - ewentualny margines błędu nie ma znaczenia przy tej wielkości).
To oczywiście oznacza że MYLIŁEM SIĘ w ocenie proporcji użytkowników AmigaOS 4 (a dokładnie bazy sprzętowej pod ten system).

Nie powiem żeby mnie cieszyły specjalnie te proporcje - bo nowe oprogramowanie potrzebuje jednak do rozwoju bazy użytkowników na szybszym sprzęcie. Czyli okolice 1GHz i więcej.

Co mógłbym dodać? Jeśli już tak posiłkujesz się słowem "szacować"
Do tego dołóżmy wersję na komputery AmigaOne (pewnie kilkaset sztuk, powiedzmy 300) i Pegasos 2 (niechby i 100)
Nie wiem co na to Darren Eveland, ale wg mnie te liczby są większe - liczbę sprzedanych wariantów AmigaOne oceniano jako ok. 1tys.

Żeby było jasne - cieszę się waszym szczęściem
Ale na fali hurraoptymizmu (bo news jest rzeczywiście świetny) dostrzegam pewne takie deprecjonowanie postępu w poszerzaniu się grona użytkowników nowego sprzętu pod AmigaOS 4.

[#123] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #115

A powiedz mi jeszcze, czemu uwazasz, ze sa nieslusznie drozsze? Skoro za 6 letniego minimaka placisz jakies 700pln, to ile kosztuje nowy ? 5 kola jak nic.
[#124] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #123

Nie porównuj Miniaka G4 z jakimś i7 i innymi bajerami. Btw dlaczego PowerBooka uważasz za badziewnego laptopa?
[#125] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pampers, post #124

Sorry, zle i zbyt ostro sie wyrazilem. Sprzetowo jest ok, ale funkcjonalnie kuleje. Dla zapalonych hobbystow probujacych zastapic tym komputer osobisty to pewnie sama radosc, dla mnie i pewnie dla wielu duuuzo fajniejszym rozwiazaniem jest mini stacjonarny komputer. Nie zajmuje zbednego miejsca na biurku i nie musi otwarcie wpisywac sie w liczbe komputerow w domu :) Tutaj mac mini jednak rzadzi :) Usytuowany gdzies podpiety do jednego monitora z reszta sprzetu, na jednej klawiaturze i myszy, procz hobby moze sluzyc jako serwer plikow, odtwarzacz multimedialny podpiety do tv itd. Stad zakladam ze wieksza czesc uzytkownikow w tym i ja bardziej jaralo by sie g5 niz laptopem. Odtwarzanie hd 1k+ jest nie do przecenienia.

Ostatnia edycja: 22.09.11 16:44:12
[#126] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #125

Hm, nie bardzo pojmuję kulejącej funkcjonalności. Jest mobilny, 17tka to całkiem przyjemna matryca, prędkością też nie ustępuje Miniakowi.
[#127] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pampers, post #126

Jest mobilny ale równie dobrze można go schować, żeby go nie było na biurku i używać jak stacjonarnego, na pewno łatwiej niż Powermaca czy Imaca. Fakt, że mini zajmuje mniej miejsca, ale 15" nie jest duża. Miniacza G5 niestety nie ma.
[#128] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pampers, post #126

Raczej chodzi o jego konkretna przydatnosc od strony mobilnej (aplikacje), posrod dzisiejszych potrzeb. Braki braki braki. Jako kawalek krzemu nic do zarzucenia. Zreszta ja w swoich zastosowaniach i potrzebach zawodowych i prywatnych uwazam laptopy za przezytek. Zdecydowanie opowiadam sie po stronie mini plyt glownych i minikomputerow. EOT z mojej strony.

Ostatnia edycja: 22.09.11 17:42:05
[#129] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #115

a czy probowales uruchamiac MorphOsa przez emulator PPC? Ciekawe jakby ktos zrobil benchmark co jest bardziej wydajne, w danych kategoriach cenowych - x86 plus emulator PPC plus MorphOS i mac z tymze systemem...

Zreszta moze ktos zbierze dane i zrobi porownanie - wyprodukowana liczba A500 - Axxxx, AmigaONE, Sam, Peg, Mac mini, G4 etc.

Dzieki temu mniej wiecej oszacujemy ilu/ile jest komputerow.

Liczba 10000 sztuk PPC to z jednej strony duzo z drugiej malo. Patrzac realnie to nawet za 10-20 lat moga byc warte 10-100X tyle, bo samych milionerow w USA jest bodajze ponad milion.

Oj chyba zaraz zaczne skupowac PPC .

Ostatnia edycja: 22.09.11 17:43:45
[#130] Re: MorphOS 3 wkrótce

@ruberum_ignis, post #129

Panowie szacunki to zawsze będzie trochę lipa. Już kiedyś gdzieś pisałem, ale u mnie to jest tak:

- Peg 2 z Mosem + AOS4.x dla niego (ale niezainstalowany jeszcze, leży tak już... od samego początku jak wyszedł),
- A1XE z AOS4.x - "na delegacji w kraju"
- AOS4.0 dla klasyka (nie zainstalowany, bo... chwilę potem udało mi się kupić A1XE, więc tak sobie leży i czeka),

do tego 2 x PPC604/060 - z tego tylko jeden system wykorzystuje biblioteki PPC czy jak tam się to zwie, w drugiej Amidze korzystam tylko z 060 bo to mi styka,

Do czego zmierzam - może jestem skrajnym przypadkiem, ale tuataj wszelkie szacunki biorą w łeb. Można by to rozdzielić na 5 osób, a ma jedna...
[#131] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #123

mac mini PPC kosztował w momencie premiery (2005) 499$, czyli znacznie mniej niż to co podałeś. Był to wtedy najtańszy na rynku komputer z G4.
A wszystkie komputery dla OS4 uważam za zbyt drogie z uwagi na kiepski stosunek osiągi/cena. Porównaj go z ceną miniaka w 2005... nie pytam dlaczego tak było (wiadomo - duża skala produkcji itp), ważny jest efekt dla mnie, jako użytkownika.
Co gorsza prawie każda maszyna dla OS4 ma jakieś dziwaczne ograniczenia/bugi - problemy z dźwiękiem i DMA w AmigaOne, czy jeden port SATA w komputerach Sam. Prawdę mówiąc, z całej rodziny sprzętu dla OS4 najbardziej mi chyba podobał się microA1 (dzięki Szamanowi obecnemu w zamierzchłej prehistorii na kilku Amimajówkach miałem okazję trochę się nim pobawić, zresztą mieliśmy na krakowskich imprezach także resztę rodziny: AmigaOne i Sam). Jestem ciekaw jak chodzi OS4 na Pegu II - jeśli tak jak chodził MOS, to super.
Co do miniaka i MOS, to jest to moim zdaniem optymalny wybór. Nienajgorszy Radek 9100 (wielu ludzi w Pegach używało z powodzeniem sporo wolniejszego 9250), do tego szybki G4 i USB2.0. No i te super małe rozmiary i brak hałasu - jak dla mnie zaleta nr 1. Jak recedent zakończy konfigurację miniaka wędrownika, to mógłbyś zapoznać się z systemem za symboliczną kwotę (koszt licencji - patrz wątek na forum). Znam kilka osób używających zarówno OS4 i MOS - spokojnie sobie radzą ze swoją psychiką ;)

PS. PowerBook G4 nie jest zły - ma wydzielony VRAM, karta graf. jest lepsza niż w miniakach, do tego można zapolować na wersję z szybszym G4 - 1.66 GHz. On nie ustępuje w niczym miniakowi, pod wieloma względami jest nawet lepszy. Chyba że ktoś chce mieć koniecznie takie małe, zwarte pudełko jak miniak. Bo przecież do PB można podpiąć zewn. monitor i klawiaturę.
[#132] Re: MorphOS 3 wkrótce

@recedent, post #119

Z tego, co wiem, ta liczba jest bardzo bliska rzeczywistości. Pytanie, ile tych kart jest jeszcze aktywnie używanych...
[#133] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #128

Laptopy przeżytkiem Przyszłość to minikomputery, szczególnie lampowe.

Jakimś dziwny zbiegiem wydarzeń świat uważa inaczej pomysł

Ostatnia edycja: 22.09.11 19:56:33
[#134] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #114

Morphos został stworzony przez Ralpha S. na kartę za której firmware przygotował czyli Blizzardy i Cyberstormy PPC, dodatkowo brał przy tym udział Frank M., który rozwinął oprogramowanie dołączane do kart graficznych.

Czyli jak widać MorphOS powstał jako dalszy i naturalny rozwój kart ppc dla Amigi, a fanami (sztubakami nawet, patrząc po ilości problemów i czasie wykonania) był Hyperion.
[#135] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MDW, post #86

A tak tak... na pewno sporo programów z 68k/OS3 się używa. Jednak to jest mniejszość i dlatego uważam, że lista powinna być teraz odwrotna.

Taka lista powstanie, ale dopiero wraz z Natami. :)
[#136] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Andrzej Drozd, post #135

W sensie, ze nagle nastapi wysyp oprogramowania na nia??
To tak samo jak z QT i wysypem portow QT
[#137] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #136

W sensie, ze nagle nastapi wysyp oprogramowania na nia??

Raczej na Arosa68k. ;)
[#138] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Andrzej Drozd, post #137

No, poczekaj tak z 20 lat.
[#139] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #131

PowerBook G4 nie jest zły - ma wydzielony VRAM, karta graf. jest lepsza niż w miniakach, do tego można zapolować na wersję z szybszym G4 - 1.66 GHz. On nie ustępuje w niczym miniakowi, pod wieloma względami jest nawet lepszy. Chyba że ktoś chce mieć koniecznie takie małe, zwarte pudełko jak miniak. Bo przecież do PB można podpiąć zewn. monitor i klawiaturę.

PowerBook G4 to super sprzęt jak na amigowe warunki. G4 1,67Ghz VRAM 128MB Radeon 9700 do tego chyba ostatnie wersje posiadały podwyższoną prędkość Ram-u DDR2 400Mhz :) Komputer bardzo solidnie wykonany, a jednocześnie bardzo elegancki. Sam używałem przez dobrych kilka lat wersji 1,33Ghz.

http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/stats/powerbook_g4_1.67_15.html
[#140] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Sir_Lucas, post #139

No właśnie czytam o nim:
link po polsku
Nawet fajny Choć klawiatura (wielkość) dla mnie dziwna.
[#141] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #138

No, poczekaj tak z 20 lat.

Ale po co mam czekać? Nie szkoda czasu na czekanie?
Ja po prostu używam klasyków. :)
Chociaż, owszem, tak, czekam - na AmigaOS4.1 Classic dla mojej A1200. :)
A w drugą stronę, owszem, tak, nie czekam - na MOSa3 dla klasyka, ponieważ nigdy się nie doczekam.

A Aros68k po prostu kiedyś nadejdzie i wtedy będę używał. I nie muszę na niego czekać. :)
[#142] Re: MorphOS 3 wkrótce
Czy ten MorphOS 3 będzie dalej działał na mini macach? Mam takiego: PPC 1,25 GHz, 32 MB vram. 1 GB ram. Dysk 160 GB.

Czy już natywnie będzie obsługiwał FireWire? Czyli, czy nagrywarka podpięta do tego gniazda, będzie działała bez problemu, lub dysk twardy?
[#143] Re: MorphOS 3 wkrótce

@gilban, post #142

http://morphos.pl/hardware.php
[#144] Re: MorphOS 3 wkrótce

@gilban, post #142

Oczywiście że działa na mini makach. Chociaż lepsza jest wersja z 64 MB VRAM.
FireWire jest obsługiwane na bardzo podstawowym poziomie - nie wiem, czy działają jakiekolwiek nośniki danych.
Natomiast bez problemu działają napędy podpinane przez USB, powinny też działać nagrywarki CD/DVD (i nagrywać). Jak wrócę to domu, to sprawdzę nagrywarkę USB.
[#145] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #144

Ja wiem, że lepiej jest jak karta graficzna ma dużo ramu, dlatego do PC kupiłem sobie ostatnio taką co ma 1GB ram. Z kolei większość mini maców miała 32 vram, tych, co miały 64 MB ramu był nikły procent i ciężko jest je trafić - niczym szukanie igły w stogu siana. Gdyby tak można dołożyć tej pamięci do tej karty graficznej to by był lux. Choć obecnie mam na tym mini zainstalowanego Leoparda i nawet Photoshopa CS4 i jakoś ciąga bez problemu - i nie krzyczy że mu pamięci graficznej zabrakło. Całość jest wyświetlana na monitorze 22" 1680x1050.

Co do portów USB - w mini są tylko 2. Do leoparda kupiłem sobie napęd FireWire (nagrywarkę DVD), z której instalowałem właśnie Leoparda. Na zewnętrznym napędzie system zainstalujemy, ale tylko na tym co ma FireWire. USB w mini jest kulawe. Co zrobić.
[#146] Re: MorphOS 3 wkrótce

@gilban, post #145

Co zrobić? Kupić huba za 10 PLN i już masz więcej portów...
[#147] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Masta Krishna, post #146

Albo znacznie droższa opcja - monitor z portami USB.
[#148] Re: MorphOS 3 wkrótce

@gilban, post #145

Ja mam 4 portowego huba, więc w sumie jest 5 portów USB.
Niestety, problemy z VRAM wynikają ze specyfiki amigowego sposobu wyświetlania (osobne ekrany, okna zajmujące własną część VRAM...), w efekcie trzeba okroić trochę standardowe ustawienia Morphosa, aby wszystko na 32 MB VRAM działało dobrze.
Możliwe, że w zbliżającej się edycji MOS3 coś poprawili w tej materii. Zobaczymy.
Reasumując: 32 MB da się, ale gdy tylko uda się znaleźć wersję z 64 MB to brać, nie zastanawiać się. Ja mojego z 64 MB kupiłem na ebay za 170 $.
Druga sprawa, skoro masz już miniaka, to możesz ściągnąć za darmo obraz płyty, i pobawić się systemem za free, nawet bez instalacji na HDD (płyta jest Live). Ograniczenie wersji niezarejestrowanej to drastyczne zwolnienie po 30 minutach od startu systemu. Poza tym system niezarejestrowany nie ma żadnych innych ograniczeń.
[#149] Re: MorphOS 3 wkrótce
obsługa PowerBooków to super wiadomość bo to w zasadzie jedne z bardziej interesujących maków. Teraz będzie można używać MOSa i np. na uczelni, w autobusie, gdziekolwiek nawet na ławce w parku

G5 prędzej czy później też będzie obsłużony. Może to potrwać tylko jakiś czas np. dwa lata
[#150] Re: MorphOS 3 wkrótce

@gilban, post #145

Ja na takim monitorze używam Mosa w rozdziałce 1920x1080.
Swoją drogą to jest dla tego monitora co masz natywna rozdzielczość?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem