Komentowana treść: MorphOS 3 wkrótce
[#61] Re: MorphOS 3 wkrótce
A bedzie w 3.0 support sata dla power macow ?
[#62] Re: MorphOS 3 wkrótce
a cz ybedzie naklejak motyka z 3.0 ?
[#63] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MaveRick, post #58

Oryginalny airport jest wlasnie na broadcomie o ile pamietam.
[#64] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Jacek Piszczek, post #57

a ładnie to psuć taką dobrą replikę? ;)
A tak z ciekawości, to te próby na G5 robiliście pod MOSem?

[#65] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MDW, post #60

z tego co pamiętam, to touchpad w PB działał pod MOSem już 2 lata temu (na zimowym spotkaniu w Siemianowicach Śl. byłem naocznym świadkiem)

Ostatnia edycja: 21.09.11 21:56:23
[#66] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #64

Właśnie :D Pod MOSem
[#67] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Jacek Piszczek, post #23

GUI do znanego i powszechnie używanego pakietu cdrecord.

Nie mam nic do pakietu cdrecord, ale co do powszechności to nie wiem czy ktoś z braci amigowej - oprócz mnie ! - go jeszcze używa :)
Tak, że z tą powszechnością to chyba mała przesada :)

Tak swoją drogą: będzie natywny czy 68k ten cdrecord (nie GUI)?
[#68] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Dopuser, post #67

a w sumie to jaka różnica dla użytkownika: natywny, czy 68k?
[#69] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #64

Tak, próby były afaik robione pod 3.0.
[#70] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Dopuser, post #67

Nie myl jakiegoś starego portu cdrecord na AmigaOS z całym pakietem. Cdrecord rozwija się dynamicznie - ma np. zapis na nośniki BD. A co do powszechności, to używają go (albo jego debianowego forka) chyba wszystkie programy do wypalania płyt na Linuxie oraz pewnie wszystkie darmowe pod Windows i OSX.

Oczywiście Jalapeno używa aktualnej wersji, skompilowanej natywnie pod MorphOSa.

Ostatnia edycja: 21.09.11 22:08:20
[#71] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Jacek Piszczek, post #70

windowsowe o ile kojarze uzywaja wbudowanej wypalarki w windows
[#72] Re: MorphOS 3 wkrótce

@rzookol, post #71

Nero jest wygodniejsze.....
Choć to raczej przyzwyczajenie, Żona używa systemowego rozwiązania, i skoro jej to nie sprawia problemów, to musi być perfekcyjnie proste i użyteczne :)
[#73] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #68

MOS3 ma być płatny, więc myślę warto wiedzieć co zawarte w cenie, tym bardziej, że reklamowane jako "wbudowana aplikacja".

Dla przypomnienia, cdrecord 68k jest od dawien dawna darmowy.

A w praktyce nie wiem jaka różnica pomiędzy wersją 68k a PPC, bo niby skąd... równie dobrze można postawić pytanie jaka to różnica dla użytkownika czy MorphOS 68k czy PPC :)

[#74] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Dopuser, post #73

Ty powaznie piszesz czy sobie jaja robisz Jesli powaznie to normanie facepalm...
[#75] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Dopuser, post #73

Różnica Morphos 68k czy PPC jest dla użytkownika zasadnicza, gdyż najszybszy 68k to 68060 80 MHz, i trudno oczekiwać, że aplikacja zużywająca np. 30% mocy G4 1.5 GHz (np. mplayer i filmy DVD czy DiVX w normalnych rozdzielczościach) zadowoli się starym 68k. Chyba że ktoś lubi oglądać filmy w tempie jednej klatki na sekundę.
Zaś użytkownik zazwyczaj nie jest w stanie zauważyć żadnej różnicy w działaniu między aplikacją skompilowaną dla 68k OS3 i wersją PPC MOS bo obydwie zostaną wykonane na PPC.
Kilka aplikacji uznawanych za sztandarowe MOSa jest w wersji 68k np. AminNetRadio.
[#76] Re: MorphOS 3 wkrótce
Jeśli już jest to wątek o obiecankach i zapowiedziach darmowej aktualizacji to mam pytanie czy w ramach takiej aktualizacji znajdzie się nowy program do przeglądania PDF-ów czy nie? Aktualnie na MorphOS-ie nie ma żadnego publicznie dostępnego programu, który nadawał by się do wygodnego (normalnego) przeglądania tego typu dokumentów. Dostarczony z systemem APDF jest wolny i ma problemy z odczytem różnych dokumentów.
[#77] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #75

gdyż najszybszy 68k to 68060 80 MHz

Niewiele to zmienia, ale już nie 80 - patrz wątek 68060 na 100Mhz na forum
[#78] Re: MorphOS 3 wkrótce

@rzookol, post #71

Wypalarki często tak, ale mkisofs i cdda2wav jest częścią pakietu :)
[#79] Re: MorphOS 3 wkrótce

@grxmrx, post #77

Wg BBAH pełna wersja (RC) występuje nominalnie jako 50 i 66 MHz. Nowsze rewizje podobno można podkręcić do 100 MHz. Ale to procek podkręcony.
A jeśli nawet, to co 100 MHz zmieni? Albo i 300 MHz, gdyby taki 68060 się pojawił?
[#80] Re: MorphOS 3 wkrótce

@grxmrx, post #76

Kierolas na ircu wspominał że app jest już skończony.
[#81] Re: MorphOS 3 wkrótce
Co by nie mówić, wypasiona wiadomość! Czekam z niecierpliwością na ver. 3. No i oczywiście na jakowąś promocję cenową (może pod choinkę)!
[#82] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #79

Tu znalazłem stary post mooona,, dlaczego 68k był taki cool..
http://pclab.pl/kom25629-3.html
Argumenty nawet dziś prawdziwe... OK
[#83] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #47

lista programów działających pod Morphosem jest tutaj (i to od bardzo dawna): http://morphos.lukysoft.cz

Czasy tworzenia tego typu list aplikacji kompatybilnych z MorphOS czy AmigaOS4 minęły kilka lat temu. Teraz powinno się robić listy aplikacji kompatybilnych z AmigaOS 3.x, bo to jest teraz alternatywa i coś co sprawia problemy. :)
[#84] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #82

Oczywiście że 68k był cool. Szkoda, że jego model programowy nie został przeniesiony na nowoczesne konstrukcje, jak stało się w przypadku najnowszych produktów Intela i AMD.
Lepiej sobie przeglądnij listę oprogramowania chodzącego pod Morphosem, którą zalinkowałem ci w odpowiedzi na poprzedni post. Jest tego trochę, nieprawdaż? :)
[#85] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MDW, post #83

W sumie to prawda OK
Chociaż na wspomnianej liście można znaleźć takie przydatne programy jak Page Stream czy Final Writer - nawet dzisiaj zupełnie przydatne, a trudno znaleźć ich odpowiedniki w nowszym sofcie :(

Ostatnia edycja: 21.09.11 23:31:13
[#86] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #85

A tak tak... na pewno sporo programów z 68k/OS3 się używa. Jednak to jest mniejszość i dlatego uważam, że lista powinna być teraz odwrotna. :)
[#87] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #84

Już zacząłem zasysanie softu na MOSa..

Jeszcze wspomnę o PowerBokach,, ktoś pisał po co komu duży skrzynkowy komp. Po to żeby się wszędzie nie pchać z lapkiem. Mam wrażenie (raczej to pewne)że procki i reszta sprzętu w lapkach nie uzyskuje prawdziwej wydajności, jak to ma miejsce w dużych puszkach.. dlatego chcę PM G5 + MOS 3.0... ok, racja Lapków ci w doma dostatek...
[#88] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #87

A teraz podaj praktyczne zastosowanie dla PM G5 + MOS 3.0 lub
x1000 + os4? Do czego ci brakuje mocy?
[#89] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #87

Każdy ma inne podejście. Ja wole mieć wszystko w jednym mniej miejsca zajmuje i nie plączą się niepotrzebne kable do monitora głośników itp, dlatego jestem zadowolony z eMac. Jako PC od 6 lat używam już tylko laptopów.

PB to duża nowość, bo system amigowy działa po raz pierwszy natywnie na komputerze przenośnym. AROS się nie liczy nie odpala aplikacji 68k.

G5 to tylko mocnjieszy proc, który tak naprawdę można wykorzystać tylko przy filmach FullHD lub w Blenderze, reszta softu dostępnego na MOSA i tak tego potencjału nie zutylizuje.

Zdecydowanie MOSa będzie wyróżniała dostępność na laptopie, co daje możliwość cieszenia się MOSem także na wyjazdach oraz wakacjach.

Dla mnie istotne jest wsparcie pełne AGP. Teraz RTCOW na eMacu z 32 MB VRAM powinien chodzić płynnie.

Świetna robota :) Następnie moim zdaniem, niż kolejny sprzęt istotniejszy jest dalszy rozwój systemu o większą ilość kart 3D czy obsługę drukarek, rozwój MUI itp.

Potrzeby sprzętowe zostały w dużej mierze zaspokojone, chodź oczywiście obsługa G5 była by wisienką na torcie.

Ostatnia edycja: 22.09.11 00:11:37
[#90] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #88

Najbardziej mnie interesuje płynne przesuwanie ikonek

A tak po prawdzie, G5 ma już w sobie normalny sprzęt. Te wszystkie małe mini, to albo 32 MB grafika i inne ograniczenia.
G5 zastapił by mi cały stojący PCzłom. Czyli do wszystkiego by był. Ale pod MOSem.
OK
Jest przysłowie ,,,MOCY nigdy za wiele,,,
Oczywiście odpadają gry, po to są konsole...oprócz gier dedykowanych.. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem