@pawelini,
post #108
Ja przez tę oryginalność i zabytkowość prawie powiedziałem "papa" całemu amigowaniu. W czasach rozbudowanych A1200 z PPC, 060, BVision, FastATA po prostu szlag mnie trafiał przez wadliwość tego sprzętu. Bałem się tego dotykać żeby czegoś nie poruszyć, bo znów się FastATA poluzuje i będą błędy na dysku. Miałem dosyc tej karty sieciowej na PCMCIA, szlag mnie trafiał przez Paulę. Po prostu sprzętowo prawie mnie to całkiem zniechęciło do samej Amigi. Poza tym śmietnik jakim stał się AmigaOS 3.x też mnie lekko dobijał. Dziesiątki żrących się ze sobą łatek, latami nieaktualizowany system, braki prędkościowe, stary MUI, brak przeglądarki www, czegoś sensownego do filmów. No i przede wszystkim brak perspektyw, że to się kiedykolwiek zmieni, a AmigaOS 3 będę miał do śmierci. To wszystko po prostu mnie dobijało i trudno mi było pogodzić to z faktem, że ta filozofia mi się podoba. Na szczęście wtedy pojawił się Pegasos1 i dałem się na niego namówić na IRCu. Wtedy moje ami-życie znów nabrało sensu. :) Potem przyszedł Pegasos2, a MorphOS powoli dorastał. W momencie gdy wyszedł pierwszy sensowniejszy Ambient mogłem zrezygnować z Magellana. Potem OWB, MPlayer, Blender, MorphOS 2.0, wszystko pod NOWY MUI4 i zdałem sobie sprawę, że siedzę przed Amigą, którą kiedyś sobie wyśniłem. Tak właśnie miała ona wyglądać. :)
Teraz bardzo chętnie przyjmę używany sprzęt Apple, bo jest lepszy od tego który kiedykolwiek byłoby w stanie wyprodukować obecne amigowe środowisko. Na razie jest to rozwiązanie rewelacyjne. Co będzie jak skończą się Maki, a G5 przestanie być szybkiem sprzętem? Nie wiem. Będzie niezbyt wesoło. Ale to jeszcze kilka lat. Na razie jest fajnie. Nigdy fajniej nie było. :) Jeszcze używam Pegasosa2/G4, bo w zupełności wystarcza do wszystkiego. Będę go pewnie jeszcze długo używał, bo nie stać mnie nawet na taniego Maka ze szrotu. Ale fajnie mieć świadomość, że jakby Pegasos padł to za 500 zł będę mógł kupić bardzo sensowny sprzęt, zamiast brać trzydziestoletni kredyt na nowego Pegasosa. :)
Zgodzę się z tym, że to nie jest rozwiązanie bardzo przyszłościowe. Jednak bardzo dobre rozwiązanie tymczasowe. Poza tym używanych Maków wystarczy na dłużej niż nowych X1000 czy AmigaOne500.
Ostatnia edycja: 22.09.11 13:33:30