Komentowana treść: MorphOS 3 wkrótce
[#91] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #88

Do wielu podstawowych rzeczy. Wyswietlania filmow z kamery hd, czy zdjec z nasciepikselowego sony/canona/nikona. Do ogladania filmow hd. Podstawy. Ze tez takie pytania zadajesz naiwne...
Od roku praktycznie nie sciagam filmow nie-hd, to juz przezytek.
[#92] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #91

Filmy HD 720i chodzą na G4 pod MOSem płynnie. Co do zdjęć, to przed chwilą sprawdziłem kilka 14 megapixelowych zdjęć - z zegarkiem w ręku wczytanie 11 zdjęć zajęło 10 s (a dolicz czas na kliknięcie kolejnego zdjęcia, bo test robiłem manualnie - myszką,bez zabaw batchami). Operacje typu skalowanie (do 1 MPix), czy obrót o 90 stopni tych 14 MPix też zajmuje za każdym razem poniżej 1 s. Test na minaku z G4 1.5 GHz, soft to ShowGirls.
Co mi da G5? 0.5 s wczytywania zdjęcia? 1 s wystarcza z okładem.
Za bardzo, my amigowcy, nasiąklismy magią wielogigahercowcych i wielordzeniowych pecetowych CPU, aby móc z powrotem uwierzyć, że dobry RISC procesor, zoptymalizowany program i lekki system potrafią zdziałać cuda. Wystarczy jednak pobawić się Morphosem na G4 >1 GHz aby przekonać się że to działa :)
Jeśli nie wierzysz, to zapraszam na Amizaduszki.
[#93] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #92

Jednemu 1s wystarcza, drugiemu nie. ShowGirls pokazuje dokładny czas wczytania obrazka. Miałem G3, przy obróbce zdjęć trzeba było się naczekać. Przesiadka na G4 dała bardzo dużo. SG używam regularnie, jest przyjemnie i szybko ale nie pogardziłbym G5, szczególnie przy batchu i większej ilości fotek (np. 200) czy innych prockożernych programach, im szybciej to lepiej, po co podziwiać paski postępu ;). Filmy 1280x720 w h264 na G4, zależy od bitrate, tną się lub nie, CPU mocno pracuje, wiatrak też, przyjemne to nie jest.

Ostatnia edycja: 22.09.11 01:16:36
[#94] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #43

ta obudowa w ktorej ma amigaone z poczatku filmiku prezentuje sie super.
[#95] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #92

Nie no jasne. Po co. W koncu to systemy do jarania sie blatem i krecenia obrazkami w przegladarce zdjec.
[#96] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #95

Odpowiedziałem przykładami które podałeś, więc sam powinieneś wiedzieć najlepiej po co.
O blacie nic nie pisałem. Akurat obrót obrazka z aparatu dosyć często się przydaje.

Ostatnia edycja: 22.09.11 08:08:07
[#97] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #92

Jeśli nie wierzysz, to zapraszam na Amizaduszki.

A już myślałem że nie będzie... :)
[#98] Re: MorphOS 3 wkrótce

@madman15, post #97

Będą, będą. Na forum morphos.pl zaproponowałem dwie możliwe daty.
Jak ustalimy kiedy, to na pewno wyślę newsa na PPA.
[#99] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #92

Nie ma softu na MOS który by w pełni wykorzystał G5. Pod OSX obróbka filmu HD na G5 a G4 robi różnicę.

[#100] Re: MorphOS 3 wkrótce
Dopiero na koniec roku ?! ??:

[#101] Re: MorphOS 3 wkrótce
Tak sobie czytam te komentarze i przychodzi mi dziwaczna myśl:
Czy "partyjni" ( OS4.x ) czy "maryjni" ( MOS ) tak samo pdniecają się zapowiedziami ;)
[#102] Re: MorphOS 3 wkrótce

@RAL, post #101

Zwróć uwagę:

"partyjni" - 1200 euro
"maryjni" - 111(system)+100(sprzęt)=211 euro

Nie piszę nic o tym co można na obu sprzętach zrobić ale ile kasy trzeba wydać. Rachunek jest prosty.
[#103] Re: MorphOS 3 wkrótce

@RAL, post #101

...tak samo pdniecają się zapowiedziami

No bo to jest fanbojstwo. Bardzo fajna sprawa. Ja tego właśnie oczekuję od ami-światka. Coś mnie kręci, jara. Nie jest to bezduszny, tani komputer o stosunkowo dużych możliwościach, którego odpalę, pooglądam coś, napiszę mail, kupię coś na Allegro, zrobię przelew, poczytam coś, pogadam, odpalę grę i wyłączę. Tutaj człowiek się interesuje swoim sprzętem/systemem nawet jeżeli nie jest on za bardzo praktyczny. To się chyba nazywało "hobby". :)

A jeżeli chodzi o zapowiedzi to raczej bezpodstawnymi zapowiedziami się mniej ludzi jara. No ale MorphOS 3.0 jest faktem i musiałoby stać się coś strasznego żeby nie wyszedł. Głupotą było jaranie się AmigąNG za czasów Tyschcenko. Nikt tego nie widział, nic nie było wiadomo, a się głupkowato jaraliśmy. A tutaj? Przecież to istnieje, ludzie tego używają. Więc to stuprocentowa zapowiedź. Zresztą... czy MOSTeam czegoś nie zrealizował? To tylko te pierwsze "dwa tygodnie" przeciągnęły się do 2 czy 3 lat, a teraz idą szalonym (jak na tak mały zespół) tempem.
[#104] Re: MorphOS 3 wkrótce

@RAL, post #101

i jeszcze śpiewamy różne pieśni tematyczne. Najbliższe wspólne śpiewanie na Amizaduszkach :D
[#105] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MDW, post #103

Spoko, ja napisałem to wszystko z przymróżeniem oka - sam biorę udział w tym hobby. Szlag mnie tylko wtedy trafia gdy nastepuje licytowanie które hobby jest bardziej "hobbiejsze" ;), które i czyje zapowiedzi są lepsze i ważniejsze;)

@Tomski :

Fajnie, umiesz liczyć ;) tylko co ma to wspólnego z naszymi hobby zwanymi MOS i AOS ?

Ostatnia edycja: 22.09.11 11:47:16
[#106] Re: MorphOS 3 wkrótce

@RAL, post #105

Spoko, ja napisałem to wszystko z przymróżeniem oka - sam biorę udział w tym hobby.

Aachaa. W takim razie ok. :) Jestem trochę przewrażliwiony, bo chyba zbyt często spotykam się z kimś kto tłumaczy mi, że lepiej kupić to czy tamto, bo jest tańsze czy lepsze. :)

Szlag mnie tylko wtedy trafia gdy nastepuje licytowanie które hobby jest bardziej "hobbiejsze" , które i czyje zapowiedzi są lepsze i ważniejsze

No tak, to często się dzieje. Mnie też język swędzi żeby czasem coś dowalić pod newsem o nowych Amigach (tych z oficjalną naklejką). Ale wiem, że to bez sensu. Jak ktoś to lubi, jest tego fanem to dlaczego mam go krytykować. Niech się bawi - na zdrowie. Lepiej tak niż gdyby nie miał żadnego hobby. :) Poza tym zawsze to pokrewna platforma. W końcu wywodzimy się z jednego jajka.
[#107] Re: MorphOS 3 wkrótce

@RAL, post #105

Ma to, że przynajmniej mnie, nie stać na takie hobby -> AOS. Na to drugie być może bym się skusił gdybym miał czas ...
[#108] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Tomski, post #102

Jak juz mam sie czepiac to :

"partyjni" - 1200 euro
"maryjni" - 111(system)+100(sprzęt)=211 euro

Nie piszę nic o tym co można na obu sprzętach zrobić ale ile kasy trzeba wydać. Rachunek jest prosty.

"klasyczni" - 2000 euro
"popielniczka do mustanga" - 500eur

Widac co jest "w cenie", a co jest "ze wzgledu na cene" :) NIe chwalcie sie sprzetem bo nie wypada. System ok :) Dla niektorych moze dzialac na pralce, a inni oczekuja czegos zabytkowego/oryginalnego/licencjonowanego. Poki co wieksza popularnosc ma to "w cenie".
[#109] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #108

Ja przez tę oryginalność i zabytkowość prawie powiedziałem "papa" całemu amigowaniu. W czasach rozbudowanych A1200 z PPC, 060, BVision, FastATA po prostu szlag mnie trafiał przez wadliwość tego sprzętu. Bałem się tego dotykać żeby czegoś nie poruszyć, bo znów się FastATA poluzuje i będą błędy na dysku. Miałem dosyc tej karty sieciowej na PCMCIA, szlag mnie trafiał przez Paulę. Po prostu sprzętowo prawie mnie to całkiem zniechęciło do samej Amigi. Poza tym śmietnik jakim stał się AmigaOS 3.x też mnie lekko dobijał. Dziesiątki żrących się ze sobą łatek, latami nieaktualizowany system, braki prędkościowe, stary MUI, brak przeglądarki www, czegoś sensownego do filmów. No i przede wszystkim brak perspektyw, że to się kiedykolwiek zmieni, a AmigaOS 3 będę miał do śmierci. To wszystko po prostu mnie dobijało i trudno mi było pogodzić to z faktem, że ta filozofia mi się podoba. Na szczęście wtedy pojawił się Pegasos1 i dałem się na niego namówić na IRCu. Wtedy moje ami-życie znów nabrało sensu. :) Potem przyszedł Pegasos2, a MorphOS powoli dorastał. W momencie gdy wyszedł pierwszy sensowniejszy Ambient mogłem zrezygnować z Magellana. Potem OWB, MPlayer, Blender, MorphOS 2.0, wszystko pod NOWY MUI4 i zdałem sobie sprawę, że siedzę przed Amigą, którą kiedyś sobie wyśniłem. Tak właśnie miała ona wyglądać. :)

Teraz bardzo chętnie przyjmę używany sprzęt Apple, bo jest lepszy od tego który kiedykolwiek byłoby w stanie wyprodukować obecne amigowe środowisko. Na razie jest to rozwiązanie rewelacyjne. Co będzie jak skończą się Maki, a G5 przestanie być szybkiem sprzętem? Nie wiem. Będzie niezbyt wesoło. Ale to jeszcze kilka lat. Na razie jest fajnie. Nigdy fajniej nie było. :) Jeszcze używam Pegasosa2/G4, bo w zupełności wystarcza do wszystkiego. Będę go pewnie jeszcze długo używał, bo nie stać mnie nawet na taniego Maka ze szrotu. Ale fajnie mieć świadomość, że jakby Pegasos padł to za 500 zł będę mógł kupić bardzo sensowny sprzęt, zamiast brać trzydziestoletni kredyt na nowego Pegasosa. :)
Zgodzę się z tym, że to nie jest rozwiązanie bardzo przyszłościowe. Jednak bardzo dobre rozwiązanie tymczasowe. Poza tym używanych Maków wystarczy na dłużej niż nowych X1000 czy AmigaOne500.

Ostatnia edycja: 22.09.11 13:33:30
[#110] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #108

Nie ma dowodów, że "w cenie" jest bardziej popularne. Nie istnieją żadne wiarygodne źródła (a jeśli istnieją, to niech ktoś je tu zalinkuje) popularności OS4. Jedyne co wiemy na pewno, to to, że amig klasycznych jest najwięcej. I można tez postawić tezę, iż duży odsetek posiadaczy kart PPC do klasyków nabyło OS4, i że zapewne oni stanowią większość użytkowników tego systemu.
[#111] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #108

Gdzie ma wieksza popularnosc?... musialem cos ominac.
[#112] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #110

Była kiedyś ankieta na amigaworld "z jakiego rozwiązania faktycznie korzystasz najczęściej?" gdzie wygrał AmigaOS.
Dosyć ciekawe, że wśród osób które posiadały jednocześnie kilka rozwiązań - większość wskazywała na AmigaOS.
Oczywiście nie są to żadne konkretne liczby, tylko przesłanki do oceny. Ale też np. twoja teza
"duży odsetek posiadaczy kart PPC do klasyków nabyło OS4, i że zapewne oni stanowią większość użytkowników tego systemu"
również nie ma oparcia w liczbach.
Znana jest liczba wyprodukowanych kart z PPC? Śmiem twierdzić ze jest ona mniejsza niż liczba wyprodukowanych AmigaOne i SAM łącznie.
Oczywiście właściciele rozbudowanych klasyków to "wierna klientela" i na pewno jest ich dużo - z tym się zgodzę - ale nie popadajmy w skrajności. Tego sprzętu nie przybywa - natomiast sprzedaż SAM jakoś kapie. Jak wiec udział "klasycznego AmigaOS 4" może być większy?
[#113] Re: MorphOS 3 wkrótce

@stefkos, post #111

Jak to "gdzie?", wsrod fanow tegoz rozwiazania ;)
[#114] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #110

Po co stawiacie w kontrze jakies dane liczbowe gdy pisze sie ogolnie. Klasykow i duzych amig w dowolnej konfiguracij, za ktore ludzie placa wiecej na aukcjach/w sklepach jest ZDECYDOWANIE wiecej niz uzywanych makow za czapke sliwek z przeznaczeniem na mosa. Przeciez nic w tym zlego ani uwlaczajacego. Jedni wybieraja drogi sprzet klasyczny badz licencjonowany podazajacy za nazwa amiga, tradycja amigaos itd inni tansze rozwiazania przygotowane przez fanow jak aros, mos itd. Klasykow w wypasionej konfiguracji o cenie przewyzszajacej cene amige x1000 bedzie i tak podejrzewam wiecej niz samych uzytkownikow amigi x1000. Obrazasz sie bo pudlo amiga 2000 z 040 i picasso kosztuje wiecej niz 3 maki. Heh.
A takie krzyzowanie jest bezsensu. Mam fajny system mos, a ty jestes glupi bo za komputer musisz placic 1200eur. Do tego sprowadza sie wojenka. Po co. Kazdy wybral co mu pasuje.
[#115] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #114

Ależ ja się nie obrażam. Mnie bardzo cieszy, że mac mini z PPC 1.5 GHz kosztował 170$. Dlatego zresztą go kupiłem. Jest to cena odpowiednia za sprzęt o tej wydajności i walorach użytkowych. Maszyny pod OS4, bez wątpienia prezentujące gorsze osiągi (no może z wyjątkiem X1000... ale też nie byłbym tego taki pewien - osiągi komputera to nie tylko jego CPU), są znacznie droższe. Moim zdaniem niesłusznie, dlatego zresztą nie kupiłem żadnego i nie zamierzam kupić. I tu nie ma co replikować o biedocie itp.... bo gdybym bardzo chciał, to bym kupił - PegaII z G4 kupiłem za 2.3k PLN, ale wraz z pojawieniem się MOSa na miniaka sprzedałem Pega.... zresztą za tyle samo, za ile go kupiłem :) . Dla mnie, amigowca od 1991 roku, liczy się wydajność komputera i jego rozwiązania sprzętowo-programowe. A500 kupiłem nie dlatego że była cool, tylko dlatego, że chciałem mieć szybki i względnie nowoczesny komputer z fajnym systemem za niewielkie pieniądze. I to się nie zmieniło do dzisiaj. Dlatego używam MOSa, a nie OS4.

PS. Jeśli masz jakieś maki z PPC (domyślam się, że te kompatybilne z Morphosem) za czapkę śliwek, to ja chętnie kupię. :) Zakładam, że nosisz czapki powszechnie spotykanych rozmiarów.

Ostatnia edycja: 22.09.11 14:23:01

Ostatnia edycja: 22.09.11 14:24:10
[#116] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #108

"klasyczni" - 2000 euro
"popielniczka do mustanga" - 500eur

A czy ktoś musi do klasyka kupować full wypas? Nie. Do klasykowania wystarczy prawie goły sprzęt, wszystko zależy co chce się robić. Klasyk ma klimat szczenięcych lat. Czego niestety nie mogą zastąpić nowe drogie rozwiązania. Przy tym te nowe rozwiązania niczego rewolucyjnego nie wprowadzają.
[#117] Re: MorphOS 3 wkrótce

@michalmarek77, post #72

Nero jest wygodniejsze.....

Nero, Nero...a chodzi o Nerona? :P

A tak poważnie to zapomniałem już że taki program w ogóle istnieje.
Ja używam darmowego Img Burn. :)
[#118] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #114

Mozesz i mnie doliczyc jako "uzytkownika" drogiej Amigi...tak moja Amiga siedzi w szafie ale jest nas wiecej!
[#119] Re: MorphOS 3 wkrótce

@adam_mierzwa, post #112

Znana jest liczba wyprodukowanych kart z PPC? Śmiem twierdzić ze jest ona mniejsza niż liczba wyprodukowanych AmigaOne i SAM łącznie.

Darren Eveland szacuje, że wyprodukowano ich około 10 tysięcy (ile wciąż jest "na chodzie" to inna historia). Masz coś jeszcze do dodania?
[#120] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #115

W sumie ze wzgledu na nikla cene i ciagly progres chyba w koncu tez sie skusze :> Ale na minimaka, zaden badziewny laptok, tylko upolowac 64ke. Jako fan alternatywnych systemow oczywiscie! :> Lubie takie newsy "duzo szybsza obsluga 3d" i nie ukrywam, ze lubie idee zoptymalizowanego systemu z wlasnymi rozwiazaniami, chociaz ide o zaklad, ze jak powstanie kobyla typu port qt czy inne zapozyczenia pod mosa to tez bedzie to wielkim plusem a nie minusem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem