Pewnie szarywilk miał na myśli "kapitalizm kompradorski" - w takim ustroju rzeczywiście chodzi o to by biznes
trwał jak najdłużej, bo nie liczy się rentowność firmy tylko ile można zaj#$@ć nie odsłaniając się jednocześnie.
Poza tym to gratuluję sensacyjnej nazwy njusa, chociaż do "bankructwa AmigaOS" trochę wam brakuje

,
chłopaki podcaściaki nieźle se to wymyślili.
Mi niezmiennie wydaje się że MOS i AOS się nie połączą, a AROS zdechnie szybciej albo później.
Jedyną szansą na szybszy rozwój, to wspólne rozwijanie pewnych ważnych w dzisiejszym życiu
komputerowym programów, tak jak choćby OWB. Przez wspólne mam na myśli albo tworzenie
razem albo dofinansowywanie przez użytkowników obu systemów. Jest jeszcze nadzieja w
działaniach Trevora, który to zamierza wykupione przez A-Eon programy przystosować dla
AOS4 i MOSa, tylko skąd on ma zamiar nabrać programistów do tej roboty.
Jeśli chodzi o sprzęt myślę że PPC da radę, szczególnie że nowe karty graficzne, które można już
w tej chwili podczepiać do nowych Amig, mogą spokojnie przejąć wiele ciężkich obliczeń. Oczywiście
przy odpowiednim usterownikowaniu i oprogramowaniu. No ale chyba łatwiejsze to niż pisać nowe systemy
pod intela czy innego arma.
Nie wiem co "knuje" zespół rozwijaczy MOSa, ale wydaje mi się że opcja uruchomienia tego systemu
na nowych Amigach byłaby bardzo zachęcająca dla użytkowników AOS4 aby ten system wypróbować
i za niego zapłacić, przynajmniej jakiś odsetek próbujących by go kupił. Wiem że sprzęt jest bardzo
drogi, ale nie jest droższy niż kiedyś wypasiona A4k (o cenach dzisiejszych już nie wspomnę).
Oczywiście może mają inny plan, ale jeśli nie mają... to może taki rozważą?
Ja z chęcią dorzuciłbym się do każdego bounty na program który działałby na obu systemach bez względu
na to kto go rozwija. Naturalnie potrzebna byłaby choć minimalna koordynacja by nie tworzyć podobnych
programów dwa razy, żeby nie uszczuplać i tak już wątłych możliwości programistycznych naszego środowiska.
Dzięki takiej "współpracy" mielibyśmy więcej w tym samym czasie zarówno programów użytkowych, czy gier
jak i lepsze systemy.