@ZbyniuR, post #184
@powerzx, post #186
Prawda jest taka, ze kazda Amiga po modelu A1000 byla mocno zacofana wzgledem "reszty swiata" i miala bardzo powazne braki lub wady konstrukcyjne.
Akiko to mnie bardzo mocno rozczarowalo, tyle bylo szumu o to, a gdy uruchomilem gry (niby) korzystajace z C2P to dalej byla nedza i niski FPS.
Nie moge zrozumiec jak Commodore moglo wszystko tak zepsuc?
Przeciez te komputery w podstawowej konfiguracji mialy problem z plynnym przesuwaniem ikonek w Workbenchu!
System byl tak niestabilny, ze uzywanie oprogramowania pod systemem przez kilka godzin zawsze oznaczalo zawieche.
@powerzx, post #186
@KM_Ender, post #193
@abcdef, post #192
@ZbyniuR, post #196
wg mnie krokiem milowym w historii PC była Winda 3 która sprawiła że przestano uważać PC za kompa bez-okienkowego, albo Doom, o którym nie raz nawet na tym forum słyszałem że zaczarował wszystkich graczy i zmiótł inne kompy do roli przestarzałych zabawek
Nawet nie dlatego że miał Voodoo ale dlatego że inne kompy nie miały równie szybkich procków
Moim zdaniem to nie Voodoo sprawił te rzeczy, tylko przyszedł na gotowe
Sprzęt bez softu jest niczym
@abcdef, post #198
@ZbyniuR, post #199
Dlatego prócz PC i 32bitowych konsol z dopałkami (SNES, Segi, PSX, N64), nie było w domach maszyn które radziły sobie równie dobrze z teksturami
ten x86 bez Voodoo dawał więcej teksturowanych gier niż np 68k
I nawet nie chodzi o porównywanie wydajności procków czy dostępnych scalaków od grafy ale o dostępność grywalnych tytułów. Bo tu dopiero PSX dorównał PeCetom
A to że posiadacze słabych PC oraz polscy programiści woleli DOSa od Win3/95
Kiedyś sam nie zdawałem sobie sprawy z ich ogromnej zabójczej roli dla platformy
@abcdef, post #200
@ZbyniuR, post #201
W '96 już było jasne że PC rządzi nie tylko w biurach ale i w grach, (wśród komputerów). Nawet nie dlatego że miał Voodoo ale dlatego że inne kompy nie miały równie szybkich procków.
@abcdef, post #202
@abcdef, post #200
@abcdef, post #200
@ZbyniuR, post #203
Skoro granice tego co potrafią istniejące scalaki odkrywa sie dopiero po latach
Podobnie jak twierdzenie że gdyby Amigowców było więcej albo gdyby mieli mocniejsze Amigi to by pisano dla nich więcej softu.
@abcdef, post #206