kategoria: A600
[#1] rozbudowa amigi 600 Opole
Witam serdecznie. Szukam kogos z Opola lub okolic do pomocy w rozbudowaniu mojej amigi 600. Chcialbym dodac dysk twardy albo karte cf i moze troche ja przyspieszyc. Obecnie mam 2mb ramu wersja kickstart to 2.0 roms 37.350 i jest w pelni sprawna. W srodku jest kieszen na hdd. Sprzet ponownie uruchomilem po prawie 12 latach i chodzi pieknie teraz mam juz swoje lata i chce o nia zadbac bo kiedys dawala mi wiele szczescia. Prosze o fachowa pomoc

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 00:29:29 przez heniek29cr
[#2] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #1

Chodzi mi przede wszystkim o zainstalowanie nowego odpowiedniego sprzetu do mojej amigi 600 oraz wgranie oprogramowania na dysk lub karte. Dzieki:D
[#3] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #2

Heńku, wszystko zależy od kilku czynników:

- co chcesz robić z tą amigą (grać? odpalać jakieś programy?)
- jak bardzo ją chcesz przyśpieszyć
- i przede wszystkim ile zamierzasz na to wydać pieniędzy

Sam mieszkam w Świdnicy, ale jeżeli nie znalazłbyś nikogo bliżej, możnaby coś pomyśleć. Ewentualnie możesz też wybrać się na SACP (www.sacp.ppa.pl) które niebawem się odbędzie. Nawet mógłbyś zabrać się ze mną po drodze.
[#4] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #2

Nie jestem z Opola niestety, ani nawet z okolicy, ale na głównej stronie PPA znajduej się taki link "Baza użytkowników". Myślę, że w ten sposób, możesz znaleźć kogoś kto mieszka blisko i poprosić o pomoc.

Poza tym, jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego sprzętu to zawsze możesz zapytać tu na forum - sporo osób tu ma rozbudowane 600tki. Wszystko zależy od tego ile możesz przeznaczyć na to pieniędzy. Gdybym ja miał A600 w konfiguracji takiej jak opisujesz (i sporo wolnej gotówki :) ) to nabyłbym np.:
- Kartę turbo ACA620 (recenzja, sklep)
- Rozszerzenie A604 (news, sklep)
- Scandoubler Indivision ECS (recenzja 1, recenzja 2, sklep)
- Interfejs myszki Micromys V4 (sklep)

Jeśli chodzi o instalację systemu operacyjnego, to temat był już na forum poruszany wielokrotnie - proponuje skorzystać z wyszukiwarki na forum oraz z FAQ ;).

Edit: wygląda na to, że już znalazłeś chętnego

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 01:37:39 przez strim
[#5] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #1

Jestem z okolic Opola, a dokładniej z okolic Niemodlina, więc mam jakieś 30km.
Jak coś mogę pomóc.
[#6] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #1

Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Jestem troche zdziwiony tym że jeszcze produkują nowe rozszerzenia.......Amiga slużyła mi tylko do grania i nie za bardzo wiem co można z nia jeszcze robic ale postaram sie doczytac.A teraz pare pytań:
W mojej kolekcji dyskietek posiadam pakiet workbench version 2.1 czy ta wersja instaluje sie na hdd? Czy musze kupic nową?
Posiadam też dysk 2,5. 60gb ale z tego co już wyczytałem to jest chyba sata pochodzi z ps3 pierwszej wersji ale jest sprawny czy jest szansa że zamontuje go do amigi?
I jak sprawdzić to moje rozszerzenie ile ma pamięci? jak wkladam pinball fantasies to jest napis extra memory located. Ale ile? Jeszcze raz dzieki za wszystkie informacje
[#7] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #1

Jeszcze chciałem tylko dodać, że kiedyś to robili sprzęty tyle lat na strychu i po oczyszczeniu wszystko chodzi pięknie. Martwie sie tylko o te kondensatory już czytałem te wpisy........ ale narazie jest wszystko ok. Wczorajsza partia w Cannon Fodder mnie zmasakrowała coś pięknego. A co do rozbudowy to chodzi mi raczej o coś skromnieszego niż te oferty ze sklepu. Chcę tylko uniknąć wachlowania dyskietkami choć to też ma swój urok. Dzięki
[#8] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #5

Czy jak bym się do pana wybrał jest pan w stanie na miejscu mi to wszystko zainstalować: sprzet i oprogramowanie? I czy posiada pan cześci do zamotowania mi tej karty lub dysku twardego? Oczywiście ustalimy kwotę za fatygę. Dzięki i pozdrawiam:) pytanie to pana z Niemodlina?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 09:59:59 przez heniek29cr
[#9] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@altcomputing, post #3

Dzieki za informację myśle że jestem w stanie sie wybrać na Silesian Amiga Classic miło powspominać stare czasy.....pozdrawiam
[#10] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #7

A co do rozbudowy to chodzi mi raczej o coś skromnieszego niż te oferty ze sklepu. Chcę tylko uniknąć wachlowania dyskietkami choć to też ma swój urok.

Masz więc do wyboru dwie opcje:
- dysk twardy (2,5"ATA) z programem WHDload, ale zamiast standardowego HD można też użyć nieco wolniejszej ale cichej i poręcznej karty CF, na allegro 4GB kupisz za ok 60zł wraz z zainstalowanym full oprogramowaniem (gry i użytki), plus przelotka HDCF, ale masz za mało pamięci do uruchomienia sporej części gier, musiałbyś zwiększyć przynajmniej o kolejne 4MB,
- dla A600 lepszym ale droższym rozwiązaniem jest raczej emulator stacji dyskietek: HxC na karty SD, opis znajdziesz na PPA i http://www.lotharek.pl/product.php?pid=13
.
[#11] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #9

Panowie jak sprawdzić ilość ramu w amidze 600? próbowałem c:avail i nic? help
[#12] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #11

wpisz samo avail

Jeśli pod klapką, ani na płycie głównej nie ma żadnego dołożonego modułu to na pewno masz 1MB CHIP.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 12:50:26 przez glichtanski
[#13] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@glichtanski, post #12

Jak w workbench w amigashell wisalem to wyszlo tak: chip available: 1743704 in-use :352424 maximum 2096128 i largest:1729032 co to oznacza? Help
[#14] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #13

masz 2MB chip czyli max ile mozna miec
[#15] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #13

Czyli masz zainstalowane rozszerzenie jeden megabajt - A600 ma standardowo 1MB.
Przy okazji witamy nowgeo Amigowca.
co to oznacza? Help
Maximum - to całkowita ilość dostępnej pamięci
In-use - tyle w danym momęcie jest używane przez Amigę
chip available - tyle jest dostępne dla ciebie - czyli możesz tą pamięć użyć do uruchomienia programów itd.
largest - to jest największy dostępny blok pamięci - niektóre programy potrzebują jakieś konkretnej ilości
"niepociętego" obszaru pamięci żeby poprawnie działać czy się uruchomić. Stąd twórcy systemu dodali
taką opcję, w celach informacyjnych.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 14:13:28 przez Radek_Cz
[#16] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #15

Dzięki panowie.
[#17] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #16

Po zakupie kabla euro-scart na allegro podczas odczytu z dyskietki obraz na tv led trochę reaguje delikatnym rozjasnianiem tylko gdy stacja pracuje a tak jest idealny. I raz się zdarzyło że podczas pracy amigi całkowicie znikł. Czy mam się czegoś obawiać?
I czy jest jakaś różnica w tych kablach bo gdzieś wyczytałem,że są inne pod telewizory led hd?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 17:04:15 przez heniek29cr
[#18] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #17

Podłączę się do tematu - mam A600 z 2MB Chip i 8MB Fast RAM. Jaka jest różnica w wydajności gdybym wstawił ACA 620? Nie chodzi mi o benchmarki, ale o subiektywne odczucia - głównie o WHDLoad, dlatego prosiłbym o odpowiedź osoby, które znają to z własnego doświadczenia. A jak się ma do tego ACA 630? Czy jest na tyle lepiej, żeby warto było na to polować?
I jeszcze jedno - wspomniana wyżej przejściówka Micromys - 139 zł wydaje mi się trochę dużo jak na tak proste (tak mi się przynajmniej wydaje, na ile znam standard PS/2 i Amigi) urządzenie. Nie ma czegoś tańszego?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 21:35:07 przez seldon
[#19] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #18

Jeśli chodzi o subiektywne odczucia to warto przeczytać recenzje ACA630 i ACA620 jakie są na PPA w dziale sprzęt.

Ja mam tylko porównanie między A600 + 2MB chip, a A600 + ACA630 i róznica w wygodzie korzystania (zwłaszcza z programów pod AmigaOS) jest dramatyczna. Uważam, że ACA630 była w 100% warta swojej ceny.

Oczywiście... jeśli ktoś głównie używa WHDload i z wydajności pod A600 + Fast jest zadowolony (tj. "gry działają" ) to nie wiem czy inwestowanie w cokolwiek innego ma sens.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 21:48:26 przez strim
[#20] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #18

wspomniana wyżej przejściówka Micromys - 139 zł wydaje mi się trochę dużo

Może:
http://allegro.pl/adapter-myszy-usb-do-komputera-amiga-i3211603265.html
a najlepiej:
http://allegro.pl/adapter-myszy-5-2-ps2-i-usb-do-komputera-amiga-i3225088608.html
.
[#21] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@rePeter, post #20

Proponuje najpierw przeczytać ten wątek, zanim komuś się poleci te interfejsy.
[#22] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@strim, post #19

No właśnie zastanawiam się czy jest sens inwestowania - wątpię, żebym robił cokolwiek poza grami. Niby wszystko działa, ale... Gdyby była jakaś ISTOTNA różnica w prędkości, to bym te 450 zł poświęcił.
[#23] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@strim, post #21

Ale co masz na myśli? Że nie każda myszka z USB zadziała, czy że są jeszcze jakieś inne problemy z tymi przejściówkami?
[#24] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #22

Gdyby była jakaś ISTOTNA różnica w prędkości

To jest istotna rożnica prędkości, której nie zauważysz w większości gier pod WHDload (skoro i tak wymagają one tylko 68000).

Ale co masz na myśli? Że nie każda myszka z USB zadziała, czy że są jeszcze jakieś inne problemy z tymi przejściówkami?

Mam na myśli, że zadziałają tylko te, które które obsługują protokół PS/2. Nie każda mysz z wtykiem USB go obsługuje.
[#25] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@strim, post #24

Mam ten drugi interfejs, ze złączem PS/2 i USB,
widziałem, że są jeszcze do kupienia myszy PS/2
.
[#26] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@strim, post #24

Nie, no domyślam się, że gry będą działały z tą samą prędkością - bardziej mam na myśli czas wczytywania

rePeter - dzięki za info, chyba zamówię sobie tą drugą przejściówkę.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy - a te dwie niebieskie wtyczki to się zmieszczą obok siebie w A600?
[#27] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@strim, post #24

panowie napiszcie co dla przeciętnego użytkownika daje to turbo ACA620: mam od groma dyskietek z gami jak to zainstaluje to co się zmieni? mam workbench 2,1 kilka gier pod amigę z 2mb i wiekszaść zwykłych...
[#28] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #26

W A1200 można zabudować w środku, w A600 nie wiem, może tylko na zewnątrz.
.
[#29] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #27

Jeśli tylko ACA620, to niewiele. Ale jeśli dołożysz dysk Compact Flash zamiast twardego dysku, to będziesz mógł używać gier bez dyskietek. Mam wrażenie, że dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie HXC Slim - za niecałe 200 zł masz podobną funkcjonalność.
[#30] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@rePeter, post #28

Chodzi mi o rozstaw wtyczek - w A600 są one dość blisko siebie - nie wiem czy fizycznie zmieszczą się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem