Wątek zamknięty
[#301] Re: SamFlex Core

@wali7, post #300

Widać że nie masz ochoty na amigową retrospekcję.
[#302] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #271

Skoro jest takim problemem określenie, który jest amigą (mimo posiadania odpowiedniej nazwy) to pozostaje jeszcze system operacyjny. To jest chyba lepsze, bo skoro Macintosh to ciągle Macintosh pomimo przełomów architektonicznych bo zarządza nim system MacOS, to tak samo trzeba mówić o amigach. Amigą jest ten sprzęt, który pracuje pod kontrolą AmigaOS, systemu który nazywa się systemem amigowym, posiada specyficzne nazwy (jak Workbench, itp) związane z systemem amigowym. Przypomnę, że ciągle istnieje na rynku taki system, który nazywa się AmigaOS, który posiada Workbench, który nie musi używaż zamiennych nazw części składowych ponieważ ... producent ma do tego pełne prawo i koniec. Zresztą sprzęt to sprzęt - człowiek przywiązyję się przede wszystkim do OS - dlatego jedni wolą MacOSX inni Linux/Gnome inni Linux/KDE a inni jeszcze Windows. To system operacyjny określa te grupy i tak samo powinno być u nas. Jedni używają AmigaOS2.x inni AmigaOS3.x inni AROS inni MOS a jeszcze inni AmigaOS4.x. Stąd mamy Użytkowników systemów Amigowych, Mosowych, Arosowych.
Po co udowadniać, że AROS to też system amigowy, wprawdzie ze zmienioną nazwą Workbencha itp, ale przecież prawie taki sam. Na rynku jest jeden system który w pełni nazywa się oraz korzysta z praw do nazw składowych systemu AmigaOS i to jest AmigaOS4. I amigą jest ten sprzęt NG który pracuje pod tym systemem, reszta to sposoby na upodobnienie się - nie są złe, ale skoro nazywają się inaczej to czego wstydzą się tej nazwy?
Zatem
z AmigaOS - komputer Amiga
z MOS - komputer Mosowy
z Aros - komputer Arosowy
Tak niestety jest, czy to się niektórym podoba, czy nie. Można sobie udowadniać, że czarne jest białe, że jedna firma jest fajna i powinna używać marki Amiga, inna nie. Ale rynek jest określony - jedna marka ma prawo tworzyć system który jest kontynuacją (nazewnictwa, prawa, itp) po systemie AmigaOS 3.x. A który system się wybierze to osobista sprawa, tylko skoro używasz MOS-a nie mów, że używasz AmigaOS, bo to dwie różne nazwy, MOS = podobny do AmigaOS, a nie AmigaOS, bo nie nazwałby się MOS, tylko AmigaOS - to takie proste.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 11:27:32 przez posylus
[#303] Re: SamFlex Core

@posylus, post #302

A więc AmigaOne to Amiga :)
[#304] Re: SamFlex Core

@KingJulian, post #301

Nie jestem tak dobry w układaniu sofizmatów jak zwolennicy OS4 (celowo odróżniam zwolenników od użytkowników). Stąd cytuję mistrza. Myślę, że odnajdujesz się nieźle w tej logice i lubisz to. Robię to dla ciebie.
Retrospekcja ech.... poszukaj więc jakie były kulisy powstania Morphosa, kiedy powstał, i z kim AInc pożarła się na przełomie wieków. Potem możesz przeskoczyć jakiś okres i sprawdzić kiedy pojawia się na scenie Hyperion ze swoim produktem. W sieci jest mnóstwo informacji na ten temat, nie będę tego wrzucał tu po raz n-ty.
A teraz coś z mistrza (a propo narodzin czegoś nowego):
- Jedźmy, jedźmy na te grzyby! Wio! Po drodze winko kupimy... Córeczka mi się urodziła to jest okazja!
- Co, znowu ?
- Eeee... Ta co cztery lata temu. Dziecko jest dziecko - wypić zawsze można, nie?
[#305] Re: SamFlex Core

@posylus, post #302

Macintosh jest Macintoshem bo taka jest decyzja jego producenta mającego prawo do tej nazwy.
Tak dla twojej informacji od wielu lat komputery Macintosh nie używają MacOSa który skończył się na numerku 9.x, aktualnie używany system to OSX.
A jak pewnie wiesz producent AmigiOne nie ma prawa do nazwy czy marki Amiga. Ma prawo do nazywania produkowanego systemu AOSem i tego nikt z nas nie podważa.
Samo posiadanie praw do AOSu nie oznacza że po jego uruchomieniu komputer stanie się Amigą, o tym co jest dzisiaj sprzedawane jako Amiga czyli praktycznie jest Amigą decyduje właściciel praw do nazwy/marki czyli firma Commodore USA. Więc przestań udowadniać ze jedna fajna firma nie mająca do nazwy Amiga prawa może tak sobie nazwać swoje wyroby.
Komputer z AmigoOS4.x nie jest więc Amigą tylko komputerem AmigoOsowym lub AmigoOsowym4.x

Pozdrawiam
[#306] Re: SamFlex Core

@wali7, post #285

Panasonic, Panosonic, Panascanix i PanasosicOne. Oczywiście to samo i kontynuacja
Osobiście na bazarze w Białymstoku widziałem jeszcze Pensonic i Powasonic.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 12:17:55 przez krashan_
[#307] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #305

Komputer z AmigoOS4.x nie jest więc Amigą tylko komputerem AmigoOsowym lub AmigoOsowym4.x

Jako użytkownik odpalam (odpalałbym, bo aktualnie nie mam 4.x) AmigaOS4.x i co widzę: Workbench i pozostałe elementy systemu operacyjnego Amigi, które nazywają się dokładnie tak samo. Zatem pracuję na systemie Amigowym, czy nie ?

Skoro zatem pracuję na systemie w pełni amigowym (bo tego chyba nikt nie podważa, co?) to co to jest za komputer Amiga, czy nie?

Jeżeli to nie Amiga, to znaczy, że od czasu A4k/A1200 nie ma żadnych Amig, czyli w takim razie są dwie opcje dla uzytkowników:
1. Używać nie-Amig z systemem operacyjnym czysto Amigowym - AmigaOS i mieć pseudo-Amigę
2. Używać nie-Amig z systemami operacyjnymi nie-Amigowymi i mieć pseudo-coś

Bo o ile do sprzętu na upartego można szukać różnic markowych między Amigą i AmigaONE (faktycznie, mogli więcej zapłacić i wykupić pełną markę) to sprawa z systemem operacyjnym jest czysta prawnie - AmigaOS jest jeden, reszta to klony (jak za czasów IBM, były oryginalne sprzęty IBM oraz klony i o ile klony były kompatybilne, to nikt nie był takim fanatykiem/wariatem by na komputer np. Optimusa mówić, że ma komputer IBM-a, co?)

Zatem aby dzisiaj bawić się w coś najbardziej zbliżonego do Amigi są dwie opcje:
1. Klasykować (fajna zabawa, ale nic ponadto)
2. Kupić klona-Amigi i używać nowego Amigowego Systemu peracyjnego AmigaOS4

Można oczywiście kupić klona-Amigi, lub nawet nie klona tylko coś zupełnie innego (Elfika) i odpalić na tym klona-AmigaOS i mieć całkowitego klona - nie dość że klon sprzętowy to i klon softwarowy.

Z tego wszystkiego lepiej mieć klona sprzętowego i system, który nazywa się i wygląda jak AmigaOS niż całkowicie się sklonować i wmawiać sobie i innym, że mam nową Amigę (ale dolałem oliwy do ognia - ale tak niestety jest). Nie ma tu sensu gadanie, kto się z kim kłócił - jak powiedziałeś:
Macintosh jest Macintoshem bo taka jest decyzja jego producenta mającego prawo do tej nazwy.
i tak samo prawo do Systemu Amigowego i nazywania go systemem operacyjnym Amigi ma tylko jedna firma i tylko jej system ma prawo nazywać się AmigaOS (teraz w wersji 4.x).
[#308] Re: SamFlex Core

@posylus, post #307

Nie pracujesz na systemie w pełni Amigowym a na systemie mającym prawo nazywać się AmigaOS.
Nieprawdą jest że od czasów produkcji A1200/4000 nie ma żadnych Amig, są a sprzedaje je znana firma Commodore USA, podać linka ?
Fakt uruchomienia na czymś AmigaOSu nie oznacza że to coś ma prawo do nazwy Amiga.
AmigaOne nie jest klonem Amigi, na klonach pracowały systemy 3.x.

Pozdrawiam
[#309] Re: SamFlex Core

@posylus, post #307

Jeżeli pracujesz (czy tam bawisz się, wszystko jedno) na AmigaOS4, to zgodnie z tym, że jego producent ma prawa do nazwy AmigaOS, to używasz AmigaOS. Jeżeli dodatkowo zainstalowałeś ten system na Amidze 4000 lub 1200 z PPC, to dodatkowo pracujesz wtedy na Amidze. Jeśli jednak system ten jest na AmidzeOne, AmidzeOne X1000, Pegasosie II, czy Samancie to nie pracujesz na Amidze tylko na, odpowiednio: AmidzeOne, AmidzeOne X1000, Pegasosie II, albo Samancie z systemem AmigaOS4. Bo Amigi to wspomniane 4000 i 1200, jak również 500, czy 600. Jak również to co produkuje obecnie CUSA. To naprawdę jest logicznie proste i nie wymaga przykładania karkołomnych sofizmatów.
Skoro lubisz pracę na Amidze, i chcesz czegoś podobnego, to kupno np. Samanthy i OS4 jest całkiem logicznym posunięciem.
Można też (tak jak ja), powodowanym tym samym przywiązaniem do filozofii pracy AmigaOS, kupić komputer zgodny z systemem Morphos. Najlepiej jakiegoś maca, bo wypadają rewelacyjnie w kategorii jakość/cena. Jeśli cenisz w AmigaOS modułowość systemu .library, wydajność shedulera w exec, wspaniały MUI... to wybór Morphosa jest całkiem racjonalny. Jeśli jednak musisz mieć naklejkę z napisem AmigaOS (bo już nie Amiga :) ), to pozostaje tylko ciułać, ciułać, ciułać i kupić komputer kilka razy wolniejszy od taniutkiego maca mini (pytaj amigafana - on zna tajemnicze źródła, gdzie oddają je za 5 zł :) ) a kilka razy droższy. Ale wybór to wybór. AmigaOS4 pracuje całkiem fajnie na maszynie typu AmigaOne, Sam albo microA1 (innymi nie miałem okazji się bawić). Ja zdecydowałem się na Morphosa na macu mini 1.5 GHz, mimo że gdybym się uparł, to mógłbym się szarpnąć nawet na coś droższego pod OS4.... tyle że porządne wakacje dla mojej rodziny, albo jakieś ciekawe kursy dla moich dzieci mają dla mnie wyższy priorytet niż hobby.
[#310] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #308

CUSA sprzedaje pecety na linchu z naklejką Amiga. Ile mają wspólnego z klasykiem poza nazwą ?
[#311] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #308

Nie pracujesz na systemie w pełni Amigowym a na systemie mającym prawo nazywać się AmigaOS.

A to niby dlaczego? Skoro sam pisałeś że nowe maki są macintoshami bo właściciel praw do tej nazwy tak decyduje, to chyba tak samo jest z AmigaOS? Czy też Twoja logika działa tylko na Twoje potrzeby?
Zresztą skoro system nazywa się jak poprzednie AmigaOS, korzysta z tych samych elementów to ... dlaczego nie jest systemem w pełni amigowym? Ehh - nie bo nie, co?
[#312] Re: SamFlex Core

@wali7, post #309

Skoro lubisz pracę na Amidze, i chcesz czegoś podobnego, to kupno np. Samanthy i OS4 jest całkiem logicznym posunięciem.

Czyli się zgadzamy - AmigaOS4 to system Amigowy

Można też (tak jak ja), powodowanym tym samym przywiązaniem do filozofii pracy AmigaOS, kupić komputer zgodny z systemem Morphos.

I tu też się zgadzamy - nie twierdze, że MOS to zło, ale ... to już tylko podróbka. Niektórym to wystarcza i nie ma w tym nic złego. Ja jeżdżę Berlingo, inny Passatem - to kwestia wyboru i tyle.

wybór Morphosa jest całkiem racjonalny

Właśnie o tym mówię - to kwestia świadomego wyboru - i to co podoba mi się Twojej wypowiedzi - stwierdzenie, że używasz MOS bo tak zadecydowałeś, bo OS4 to koszty których nie chcesz ponosić, a nie przekonujesz że MOS to tak naprawdę AmigaOS, bo ktoś się kiedyś pokłócił itp...

Zatem nowe Amigowanie to albo AmigaOS4 albo klon jak np. Morphos. Ale zawsze będzie to system amigowy lub klon systemu amigowego.
[#313] Re: SamFlex Core

@KingJulian, post #310

CUSA sprzedaje pecety na linchu z naklejką Amiga. Ile mają wspólnego z klasykiem poza nazwą ?

Gdyby na tym sprzęcie postawiono AmigaOS4.x to byłaby to w 100% Amiga.
[#314] Re: SamFlex Core

@posylus, post #313

ale nie ma AmigaOS pod PC
[#315] Re: SamFlex Core

@posylus, post #311

Obawiam się że to twoja logika szwankuje, nigdy nie negowałem że system AmigaOS jest systemem AmigaOS, właściciele praw maja prawo go tak nazwać, nie mają natomiast prawa do nazwania swojego komputera na którym ten system pracuje Amigą więc go tak nie nazwali, nazwali go AmigaOne bo do tej nazwy mieli prawo. Więc bądź uprzejmy i nie nazywaj tego komputera Amigą.

Pozdrawiam
[#316] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #315

Coś Ci się pokręciło, więc z łaski swojej zanurkuj w archiwalnej amigowej prasie i sobie doczytaj, koniecznie ze zrozumieniem skąd się wzięła AmigaOne.
[#317] Re: SamFlex Core

@posylus, post #313

" CUSA sprzedaje pecety na linchu z naklejką Amiga. Ile mają wspólnego z klasykiem poza nazwą ?

Gdyby na tym sprzęcie postawiono AmigaOS4.x to byłaby to w 100% Amiga. "

To są stu procentowe Amigi i zainstalowany system nic nie zmienia. Wbrew temu co próbujesz nam wmówić to nie zainstalowany system operacyjny decyduje czy dany komputer jest Amigą czy nie jest.

Pozdrawiam
[#318] Re: SamFlex Core

@posylus, post #312

Morphos nie ma wiele wspólnego z AmigaOS4. To są alternatywne drogi idące od AmigaOS3. Jedna ma prawo do nazwy AmigaOS4, druga Morphos. Kiedyś mi to robiło różnicę, teraz żadnej, tym bardziej, że Morphos jest bardziej kompatybilny z oprogramowaniem amigowym napisanym dla AmigaOS3.
Sam AmigaOS4 zdaje się nie ma prawa do nazwy AmigaOS... musi być koniecznie ta 4. Podobnie jak One w nazwie doklejone do nazwy Amiga. Więc ani Morphos, ani AmigaOS4 nie są AmigaOS. Trudno powiedzieć, czy są to jego klony... obydwa są mniej lub bardziej kompatybilne z poprzednikiem, za to ze sobą wzajemnie już niezbyt (swego czasu istniał drobny programik dla Morphosa umożliwiający odpalanie softu dla AmigaOS4... teraz oba systemy rozeszły się na tyle, że nikt chyba nie próbuje pisać tego typu rzeczy).
Systemy poszły inną drogą:
- AmigaOS4 został przy Workbenchu prawie bez zmian od tego z AmigaOS3.9, Morphos poszedł w stronę rozwoju MUI i oparcia całego GUI na nim
- Morphos rozwijał się w oparciu o amigowy system .library, twórcy OS4 postanowili ułatwić bezpośrednie portowanie linuxowych .so (co z jednej strony ułatwia portowanie programów linuxa, z drugiej tracimy elastyczność i lekkość amigowych rozwiązań... zobacz jak pracuje pod OS4 oprogramowanie oparte linuxowe GUI). Naprawdę nie wiem skąd się biorą kretyńskie komentarze że MOS ma coś wspólnego z linuxem (w AmigaOS4 rozwiązań linuksowych jest znacznie więcej).
Na pewno Morphos nie jest klonem AmigaOS. Ani 3, ani tym bardziej 4. To już AmigaOS4 niezorientowany użytkownik może nazwać klonem AmigaOS3.9 - tak jest do niego wizualnie podobny, jednak wiadomo, że "pod maską" zaszły jednak spore zmiany.
[#319] Re: SamFlex Core

@adam_mierzwa, post #251

Core i7 nie odpali każdego programu dla 386, jest dużo problemów z grami. Gdyby było tak różowo nie powstawałyby programy typu DOSBox.

DOSBox powstał żeby emulować DOS pod Windowsem, a nie dlatego, że procesor natywnie DOSa nie obsłuży.
[#320] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #315

Moja logika nie szwankuje, tylko Ty napisałeś:
Obawiam się że to twoja logika szwankuje, nigdy nie negowałem że system AmigaOS jest systemem AmigaOS

a wcześniej

Zatem zanegowałeś, że AmigaOS4 jest systemem czysto amigowym, co jest czystą demagogią i udawaniem, że czarne jest białe. AmigaOS4 jest w pełni system amigowym, a producent ma do tego pełne prawa - nawet na swojej stronie ma napisane:
"The authentic Amiga experience with the original Amiga Operating System" - jeżeli by nie miał do tego prawa - prawnicy dawno by go zjedli - co CUSA nie ma prawa już do swojego systemu, co jest trochę śmieszne, ale tak jest. Zatem jest tak kijowo, że jeden ma prawo do "Amiga" a inny do "AmigaOS". Tak czy siak AmigaOS4, to AmigaOS - nie tylko AmigaOS4, co napisał Wali7.
nie nazywaj tego komputera Amigą

Nawet producent AmigaONE nie nazywa jej Amigą, tylko AmigaONE - platformą dla AmigaOS. Potwierdza to, co napisałem - brak praw do marki Amiga (powtarzam, szkoda że nie dali więcej kasy i nie mają Amiga, a AmigaONE).
Natomiast skoro AmigaOS to system w pełni Amigowy, dlaczego nie nazywać tego tworu Amigą? Ja tam wolę nazywać X1000 nową Amigą i cieszyć się że jest nowy sprzęt, niż szukać dziury w całym. Bo w takim wypadku należałoby powiedzieć, że Amigi już nie ma na rynku.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 13:36:53 przez posylus
[#321] Re: SamFlex Core

@wali7, post #318

AmigaOS4 zdaje się nie ma prawa do nazwy AmigaOS

Już napisałem, ale powtórzę,
AmigaOS4 to czysty system amigowy, do którego pełne prawa ma Hyperion - tak jak na napisane na stronie:
"The authentic Amiga experience with the original Amiga Operating System"

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 13:35:58 przez posylus
[#322] Re: SamFlex Core

@posylus, post #321

Strona internetowa, podobnie jak i papier, wszystko przyjmie :) Równie dobrze można napisać coś w stylu "AmigaOS4 - the original Amiga tribute" - taki marketing. Gdy napiszesz "Morphos - the original Amiga tribute" będzie równie prawdziwe, nie sądzę aby naruszało to prawa własnościowe. Chociaż w świetle ostatnich pozwów Apple kontra właściciel strony z żywnością a.pl wszystko może być możliwe :) .
Lepiej powiedz mi (bo nie pamiętam), jak zakończyła się sprawa sądowa AInc kontra Hyperion. Gdzie dostali prawa do nazwy AmigaOne, ale Amiga już nie. Czy podobnie było z nazwą AmigaOS?
[#323] Re: SamFlex Core

@posylus, post #302

Zgodnie z tym tokiem rozumowania, w momencie odpalenia AmigaOS4.x na minimaku, stanie się on automagicznie.... Amigą! Tak! Twórcy minimaka mogą się nie zgadzać, a co tam :)
[#324] Re: SamFlex Core

@kjb666, post #323

Toż przecież Pegasos II, ta straszna maszyna, długo przyczyna nocnych koszmarów jedynie prawdziwych amigowców, po zainstalowaniu staje się... pstryk... Amigą
[#325] Re: Moja definicja Amigi

@cacodemon666, post #1

A ja wam zdradzę jaka jest moja definicja Amigi, ale żeby nie było za prosto to wyczytajcie moją definicję z ruchu ust

Na potrzeby definicji usta jak i cala resztę udostępniła mi pewna kobieta gdyż jest bardziej fotogeniczna
[#326] Re: Moja definicja Amigi

@parallax, post #325

Ona mówi" "wspaniała wiadomość OK "

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 15:32:45 przez wali7
[#327] Re: SamFlex Core

@KingJulian, post #314

Moja A1200 to jak najbardziej PC. Poszukaj w sieci co znaczy skrot PC:)
[#328] Re: SamFlex Core

@wali7, post #324

Toż przecież Pegasos II, ta straszna maszyna, długo przyczyna nocnych koszmarów jedynie prawdziwych amigowców, po zainstalowaniu staje się... pstryk... Amigą

To jeszcze lepiej jest z Power Bookiem G4 - ten to świętą amigą jest przecież i bez instalacji AmigaOS 4!
[#329] Re: SamFlex Core

@Radov, post #328

moj PB nie jest amiga, potrafi uruchomic MorphOS'a ot co..
[#330] Re: SamFlex Core

@Radov, post #328

Power Book G4? A dlaczego miałby być Amigą? Masz na myśli Morphosa? Po instalacji Morphosa Powerbook G4 staje się Powerbookiem G4 z Morphosem. Tylko tyle i aż tyle. Nikt nie dorabia tu dodatkowej ideologii i nie próbuje wyszukiwać karkołomnych analogii.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem