Wątek zamknięty
[#451] Re: SamFlex Core

@recedent, post #450

Szefie, AmigaOne X1000 to Amiga czy nie ?
[#452] Re: SamFlex Core

@recedent, post #450

Nie rozumiem skąd cudzysłów przy Amigi od CUSa. Są Amigami na takich samych prawach jak AmigaONE. W tym samym źródle została zakupiona licencja.
[#453] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #452

Jakoś nie mogło mi przejść przez palce. Na szczęście to i tak już nie mój problem, bo moje Amigi trzymam po części z sentymentu, po części żeby synek mógł się okładać z kolegami na Mortalu, a po części ze względu na licencję na ROMy. Na co dzień używam sprzętu (i systemu) post-amigowego.
[#454] Re: SamFlex Core

@recedent, post #453

Szefie, AmigaOne X1000 to Amiga czy nie ?
[#455] Re: SamFlex Core

@recedent, post #453

Recedent, jesteś z nami czy przeciwko no? ;)))
[#456] Re: SamFlex Core

@recedent, post #453

Jeśli piszesz o Maku, to nie jest to sprzęt post-amigowy w żaden sposób. Po prosty działa na nim system post-amigowy, ale sama geneza sprzętu, jego produkcja jak i rynek docelowy nie ma nic z Amiga wspólnego.
[#457] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #455

Ciekawe jak redakcja się na to zapatruje. Póki co nie odpowiadają na moje meile, jakby nieco obawiali się zajęcia stanowiska
[#458] Re: SamFlex Core

@odo, post #457

Ja im się nie dziwię :)
Bardzo dyplomatyczne podejście :)
[#459] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #458

Raczej bardzo olewające
[#460] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #452

Nie rozumiem skąd cudzysłów przy Amigi od CUSa. Są Amigami na takich samych prawach jak AmigaONE. W tym samym źródle została zakupiona licencja.

Wobec powyższego najprawdziwsza współczesna Amiga to będzie Amiga od CUSA, z system operacyjnym w postaci jakiegoś linuxa nazwanego AmigaOS 5. Nawet klasykowcy nie podskoczą wtedy!
[#461] Re: SamFlex Core

@odo, post #459

Na forum o pieczeniu ciastek pyta użytkownik redakcję: czy prawdziwy jest proszek do pieczenia "Dr Oetker" czy "Winiary"? I jeśli redakcja nie raczy odpowiedzieć to znaczy, że mnie olewa.
Takich flejmów były już setki i wiadomo jedno: każdy ma własne zdanie i nie da się przekonać.
[#462] Re: SamFlex Core

@odo, post #459

Czy ja wiem?
To trochę tak jakby zapytać dziecka kochasz bardziej mamusię czy tatusia? ;)

Głupio być z kimś, by być przeciwko komuś, kiedy lepiej być ze wszystkimi.
Tym bardziej gdy piastuje się pewne stanowisko :)

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 12:10:22 przez Duracel
[#463] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #456

O i to może być jakimś zaczątkiem tego co wszyscy uważać możemy za Amigę, bo Amiga to nie tylko "twardy" towar ale "miękki" też, czyli wszystko to co stara się o miano systemu amigowego i nie używa/ło obcych sprzętów, Morph OS też bo przieceż wersja 1.x też chula na klasyku.
Przynajmniej w ten oto sposób wyeliminujemy cUSa z tej dyskusji jako kandydata na to zaszczytne miano. A to dla tego że ich system ani nie wygląda ani nawet nie aspiruje (poza kilkoma tapetami) na system Post Amigowy, a sprzęt ani nie jest dopasowany do klasycznych Amig ani tak nie wygląda, co za tym idzie wszelkiej maści emulacje pod UAEami też niech nie będą amigami tylko emulatorami - czym w istocie są.
To przynajmniej ograniczy tą rozległą dyskusję i może coś się uda "wytrącić" z tej mało przejżystej zawiesiny, jakąstała się ta dyskusja.
[#464] Re: SamFlex Core

@Radek_Cz, post #463

Cieszyłem się, że temat systemów zszedł na w miarę dalszy plan, bo jakoś w miarę się przejaśniało.
Ale jak jeszcze to się znowu zacznie rozkładać na czynniki i mielić, to już nie ma szans :D
[#465] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #452

.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 12:32:46 przez Dopuser
[#466] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #464

Załóżmy teoretycznie , że Hyperion drogą ugody nabył prawa tylko do AmigaOS.
Natomiast nie posiada żadnych praw do "AmigaOne" ani do "Amiga One". Czy mógł nazwać X1000 np. "AmigaTwo" czy cokolwiek innego z "Amiga" w nazwie ?
[#467] Re: SamFlex Core

@Radek_Cz, post #463

"O i to może być jakimś zaczątkiem tego co wszyscy uważać możemy za Amigę, bo Amiga to nie tylko "twardy" towar ale "miękki" też, czyli wszystko to co stara się o miano systemu amigowego i nie używa/ło obcych sprzętów, "

To że jakaś grupa dyskutantów uzna lub nie uzna coś za Amigę nie oznacza że tak jest naprawdę.
O tym co dzisiaj jest produkowane jako Amiga decyduje właściciel nazwy.

Pozdrawiam
[#468] Re: SamFlex Core

@odo, post #466

Faktycznie, można tak bez końca.

Dlaczego ludzie podzielający Twój pogląd w tej sprawie ciągle mówią o prawach do nazwy, założeniach, hipotezach związanych z tymi prawami? To jest na serio najważniejsze i wystarczy??!

Właśnie w tym tkwi cały absurd, w próbie ostemplowania wszystkiego jakimiś dekretami wbrew logice i percepcji. Ktoś powie, że wcześniej pisałem o precyzyjnym nazywaniu rzeczy po imieniu, a teraz piszę o sprzeciwie w stosunku do nazewnictwa dekretowego.

Ale tu nie ma żadnej sprzeczności, bynajmniej. Chodzi właśnie o precyzyjne nazewnictwo, które oparte jest jednak na wspomnianej logice i percepcji, a nie na dekretach i targach. Tym bardziej, że te, konkretne targi nie dotyczyły jakiegoś kompletnego patentu na sprzęt, na Amigę, a głównie dotyczyły samej nośnej nazwy na której można by zarobić, przylepiając ją do jakiegoś urządzenia.

No warto by wreszcie pojąć, że nazwa i życzenia wszystkiego nie załatwią. To jest oszukiwanie siebie i innych. To że w świetle prawa, ma znaczenie tylko w świetle samego prawa. Co w dobie restrykcji o kącie banana, kolorze marchewki, sporów o pomidorowy owoc i warzywo itp. powinno być wystarczająco wymowne.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:02:45 przez Duracel
[#469] Re: SamFlex Core

@odo, post #457

Pisałeś do redakcji żeby rozsądzili spór na temat tego czym jest Amiga? Bosz...
[#470] Re: SamFlex Core

@Dopuser, post #460

Klasykowcy to w ogóle nie moga swoich Amig współczesnymi nazwać i raczej nie biją się o prym w szeregach Amig współczesnych.
[#471] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #469

Pytałem jakie mają zdanie, a nie żeby rozsądzali spór :)
[#472] Re: SamFlex Core

@Radek_Cz, post #463

O i to może być jakimś zaczątkiem tego co wszyscy uważać możemy za Amigę, bo Amiga to nie tylko "twardy" towar ale "miękki" też,

Nie. Amiga to sprzęt.
System operacyjny to AmigaOS i to są dwie odrębne marki do których prawa można osobno zakupić. Zupełnie nie rozumiem po co w ogóle mieszane jest oprogramowanie w dysputy o tym czy dany komputer to Amiga.
[#473] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #468

Logika mówi, żeby podpierać się faktami, a fakty są w dokumencie prawnym jakim jest ugoda. Wynika z niego jednoznacznie, że AmigaOne jest Amigą
Dziękuję za uwagę
[#474] Re: SamFlex Core

@odo, post #471

W jakim celu? Bo to jakieś autorytety w dziedzinie itp?
[#475] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #474

W celu zbadania ich opinii. Tworzą Polski Portal AMIGOWY, więc ciekawi mnie ich zdanie. I zdecydowanie uważam redakcję za autorytety w sprawach amigowych
[#476] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #472

No to pokazuje jak cały problem się rozrastał w chwili traktowania "AMIGA" jako dobrze dochodowej prostytutki po upadku Commodore :)

Przecież jest też blok poglądowy taki, że Amiga to GŁÓWNIE system, a nie sprzęt. Wniosek jest taki, że wszystko na czym zainstalujesz ten system staje się Amigą. Już nawet jak to piszę to usta składają mi się do śmiechu, ale cóż... wolność słowa i wolność poglądów ma swoje skutki uboczne :)

Na PS3, japońce zainstalowały parę lat temu XP'ka, zatem zgodnie ze wspomnianą tezą tak jak MAC może być Amigą, tak PS3 konkurująca z MS (sic!), może być PeCetem ;)

Swoją drogą z tego co pamiętam, dystrybucja Ubuntu działająca na PS3 była pod PPC, zatem PS3 teoretycznie może być... ... ;)

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:23:36 przez Duracel
[#477] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #476

Nie kombinuj
[#478] Re: SamFlex Core

@odo, post #475

W celu zbadania ich opinii. Tworzą Polski Portal AMIGOWY, więc ciekawi mnie ich zdanie.

To zapytaj tez mnie. Jestem jedną z osób które stworzyły ten portal (a niektórzy obecni członkowie redakcji dołączyli się już po jego powstaniu).

I zdecydowanie uważam redakcję za autorytety w sprawach amigowych.

Takie same z nich autorytety jak ze mnie czy z Ciebie...
[#479] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #476

Wiesz, tylko pecet to nie jest marka którą można po prostu kupić i nazwać swój produkt, więc sytuacja jest inna. To jest nazwa zwyczajowa i zostawia pole do interpretacji. Trademark takiego pola nie zostawia.
[#480] Re: SamFlex Core

@odo, post #473

Logika mówi, żeby podpierać się faktami...

Jak najbardziej.

a fakty są w dokumencie prawnym jakim jest ugoda.

Nie, mój drogi, fakty są w tym co widzisz, w działaniu, kompatybilności, w odbiorze. To są FAKTY.
Jeszcze do niedawna Pluton był dziewiątą planetą, bo tak było w papierach.
DZISIAJ JUŻ NIE JEST mimo, że sam jest wciąż tą samą skałą, ale w Milionerach już byś odpadł gdybyś udzielił odpowiedzi opartej na "fakcie" z przed kilku lat :)

a fakty są w dokumencie prawnym jakim jest ugoda. Wynika z niego jednoznacznie, że AmigaOne jest Amigą

No, sądzę, że doskonale by Ci się żyło np. w PRLu i byłbyś szczęśliwy. Wtedy też była "ugoda" w której to zapisano, że Polskę z niewoli niemieckiej WYZWOLIŁA ZSRR, choć wszyscy świadomi mieli zgoła odmienne zdanie w tej kwestii, bo wbrew zapisom, FAKTY mówiły o czymś innym.

Papier nie jest FAKTEM LOGICZNYM, jest FAKTEM PRAWNYM, a papier przyjmie wszystko.

Nie kombinuj

Nie kombinuję, tylko stosuję ironiczne określenia oparte na tej samej drodze dedukcji.
Gdybym kombinował to bym twierdził, że X1000 to Amiga, bo ma do tego prawo z ugody, i jednocześnie twierdził, że Amiga CUSA, to nie Amiga tylko PC mimo, że też ma prawo do takiej nazwy.

Stosuj jedną, tę samą logikę i tok myślenia do wszystkich swoich przekonań a dostrzeżesz, że sam sobie przeczysz :)

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:38:46 przez Duracel
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem