Wątek zamknięty
[#511] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

Dla jednych Amiga to tylko i wyłącznie komputer będący twórczym rozwinięciem idei maszyny opartej na rozwiązaniach zastosowanych przez Jaya Minera i spółkę. Powinien być kompatybilny sprzętowo z Amigami od Commodore i Escomu przynajmniej w tym samym stopniu co wspomniane modele między sobą. Ich kryterium nie spełnia obecnie żaden nowy sprzęt (może z wyjątkiem Natami, kiedy/jeśli wyjdzie), więc na każde określenie "nowa Amiga" reagują alergicznie.

Prawdziwa Amiga to tylko pierwotny model A1000. Reszta to marne popłuczyny i eksploatowanie genialnego projektu Jaya Minera !

Jay Miner nie był zadowolony z drogi jaką obrało Commodore przy produkcji kolejnych Amig, więc każda kolejna jest do bani !
[#512] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

Nie czuję się dobrze w żadnej z tych szufladek, w każdej jest kawałek moich poglądów.
Ale - minęliśmy 500, więc pewnie dobijemy do 1000 (bo czemu nie), więc lećmy dalej
Nie zgadzam się z pewną tezą (pierwsza szufladka):
Dla jednych Amiga to tylko i wyłącznie komputer będący twórczym rozwinięciem idei maszyny opartej na rozwiązaniach zastosowanych przez Jaya Minera i spółkę. Powinien być kompatybilny sprzętowo z Amigami od Commodore i Escomu przynajmniej w tym samym stopniu co wspomniane modele między sobą.

Twórcze rozwinięcie idei wg mnie nie musi być kompatybilne sprzętowo.
(btw - kompatybilność sprzętowa między A500 a A4000 - chyba się zapominamy )
[#513] Re: SamFlex Core

@adam_mierzwa, post #512

Między A500 a A4000 jest choćby 50% kompatybilność ?
[#514] Re: SamFlex Core

@lons, post #510

Ale co ja na to poradzę, że nie rozumiesz? :)

Pierwsze, modele PS3 z dyskami 60GB miały pełną wsteczną kompatybilność. Na obecnych można uruchamiać tytuły z PSX.
[#515] Re: SamFlex Core

@adam_mierzwa, post #512

odo, widzę że nie spoczniesz i nie jesteś w stanie przyjąć nawet tego, że ktoś myśli inaczej od Ciebie. Pierwsza "szufladka" w skrócie określa pogląd, oprócz niej dostałeś całą furmankę logicznych, rzeczowych argumentów, ale nie jesteś w stanie tego zaakceptować. Podobny typ myślenia stosują islamscy ekstremiści.

Twórcze rozwinięcie idei wg mnie nie musi być kompatybilne sprzętowo.
(btw - kompatybilność sprzętowa między A500 a A4000 - chyba się zapominamy )

Adamie, widocznie nie pasujesz do tej "szufladki", wybierz inną :)
Co do kompatybilności A500 z A4000, naprawdę proszę nie grzebać na siłę patykiem w kupie. Wiadomo o jaki próg kompatybilności chodzi. Próg kompatybilności pomiędzy A500 czy A4000 a X1000 jest nie do przekroczenia :

Jak chcecie gadać bez sensu, to nie ma problemu. Moim zdaniem Recedent dobrze podsumował te kilka poglądów, ale niektórzy nie spoczną...
[#516] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #514

O czym ty mówisz? Pierwsze miały, ale już nie mają to raz, a dwa na obecnych nie odpalisz tytułów z PSX w legalny sposób. Być może poprzez modding. Następna rzecz to nazewnictwo. SONY wprowadziło nazwę wiodącą PS nie Playstation. To oznacza, że już nie jest to Playstation co było wcześniej? Po pierwsze brak wstecznej kompatybilności, po drugie zmiana nazwy na PS jako nazwy wiodącej. Tak PS3 = Plastation mimo, że nie ma kompatybilności wstecznej. Tak samo AMIGA X1000 z Amiga Os na pokładzie bez kompatybilnośc wsteczneji= AMIGA. To, że sprzętowo są inne nie oznacza, że nie są Amigami. Architerktura PSX/PS2 też jest inna niż PS3 ale to ostatnie cały czas jest marką Plastation. Proste!OK
[#517] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #514

Pełną kompatybilność posiadał model NTSC 60GB CECHA który miał SPRZĘTOWĄ kompatybilność z PS2. Europejskie konsole PS3 60GB maja tylko i wyłącznie programową kompatybilność z PS2 (w granicach 98%).
[#518] Re: SamFlex Core

@lons, post #516

Oczywiście, że na konsolach PlayStation 3 (nawet z najnowszym oprogramowaniem) bez problemu uruchamiają się oryginalne gry z Playstation 1 - posiadam 3 gry z "jedynki" i działają bez problemu. Inną kwestią jest uruchamianie gier z Playstation 2 - ich na nowszych konsolach się nie uruchomi. Co ciekawe, w sklepie PSN można kupić gry z PS2 i uruchamiać je na nowych konsolach - mam bodajże grę Max Payne z PS2 kupioną elektronicznie i działa...

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 12:32:25 przez gorzyga
[#519] Re: SamFlex Core

@lons, post #510

Co do końca prawda nie jest, bo z PSX jest kompatybilna a niektóre modele i z PS2 (znam osoby które takowy zakupić zdążyły).
[#520] Re: SamFlex Core

@gorzyga, post #518

Podejrzewam, że pewnie każda PS3 jest kompatybilna z poprzednikiem, tylko Sony celowo wyłączyło tę funkcję, aby po raz kolejny móc zarabiać na dawnych hitach z PS2. Reedycje gier z ps2 w "hade" i"czyde" to złoty interes.
[#521] Re: SamFlex Core

@odo, post #517

Ręcę po prostu opadają...
Miałem model 60GB FAT, mam i obecny Slim, wcześniej PSX i PS2 więc wiem co mówię.
Poza tym 98% kompatybilności to co? Porażka jakaś? Brak kompatybilności? Śpioch
[#522] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #521

Co Ci znowu nie pasuje ? Masz europejską wersję PS3 60GB która ma programową kompatybilność z PS2. Mniej więcej taka samą jak X1000 ma z klasyczną Amiga ;)
[#523] Re: SamFlex Core

@odo, post #520

Dokładnie. Dodatkowo podczas początkowej sprzedaży PS3 mieli jeszcze pełne magazyny konsol poprzedniej generacji, które trzeba było "pchnąć".
[#524] Re: SamFlex Core

@lons, post #516

na obecnych nie odpalisz tytułów z PSX w legalny sposób.

To ja żyje w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Kupuję LEGALNIE grę pa PlayStation Store i ja uruchamiam. Wkładam do czytnika płytę z LEGALNĄ kopią gry i ją uruchamiam...

Następna rzecz to nazewnictwo. SONY wprowadziło nazwę wiodącą PS nie Playstation

Swobodne nazewnictwo, a marka i prawa do niej to dwie różne bajki. Sony posiada prawa do używania i jest właścicielem zarówno marki PS3 jak i PlayStation 3 (TM). I nazwa PlayStation 3 (TM) występuje we wszystkich disclaimerach. Nie używaja żadnej marki której by właścicielem nie byli.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 12:46:19 przez GumBoy
[#525] Re: SamFlex Core

@gorzyga, post #523

Chyba nawet kiedyś było info, przy okazji GeoHota, który złamał zabezpieczenia ps3 i przy okazji odkrył, że w firmware konsoli zablokowana jest opcja kompatybilności z ps2.
[#526] Re: SamFlex Core

@gorzyga, post #523

PS2 sprzedaje się do dzisiaj, a przez pierwsze lata żywota PS3 sprzedawała się niewiele gorzej niż przed nadejściem tej generacji.
[#527] Re: SamFlex Core

@odo, post #522

Miałem okazję przez dłuższy czas bawić się AmigaOS4.1 na klasyku, niestety kompatybilność z oprogramowaniem z AmigaOS3.x napisanym "pod system" nie jest porażająca. Sporo rzeczy działa źle, niestabilnie itp. Na pewno nie jest to zgodność na poziomie 98%. Jeszcze gorzej ma się sprawa z oprogramowaniem "niesystemowym" - tutaj nie ma praktycznie żadnego wsparcia ze strony systemu. Trzeba się ratować zewnętrznym emulatorem.
[#528] Re: SamFlex Core

@odo, post #522

Co Ci znowu nie pasuje ? Masz europejską wersję PS3 60GB która ma programową kompatybilność z PS2. Mniej więcej taka samą jak X1000 ma z klasyczną Amiga

Nie wiem w zasadzie o co ci chodzi. Kompatybilność PS2 i PS3 z PSX jest praktycznie 100%. PS3 z PS2 w modelu 60GB 98% więc co sugerujesz, że jeżeli nie ma 100% tylko 98% to tej kompatybilności nie ma?

No zlituj się hooopie :) No już tej kompatybilności X1000 z Amigą "mniej więcej takiej samej" nie będę komentował, ale nie jest w porządku pisać coś takiego nawet z przymrużeniem oka.

Albo opieramy się na faktach, albo sobie je naginamy i robimy jaja.

Następna rzecz to nazewnictwo. SONY wprowadziło nazwę wiodącą PS nie Playstation

Swobodne nazewnictwo, a marka i prawa do niej to dwie różne bajki. Sony posiada prawa do używania i jest właścicielem zarówno marki PS3 jak i PlayStation 3 (TM). I nazwa PlayStation 3 (TM) występuje we wszystkich disclaimerach. Nie używaja żadnej marki której by właścicielem nie byli.

I jedno i drugie prawda. Czego zatem to dowodzi i o co chodzi???
Mimo, że jest kompatybilność to modele i tak są od siebie rozróżniane poprzez stosowanie stosownego nazewnictwa (PSX, PS2, PS3). Już pomijam nawet to, że ni jak się tego nie da przystawić do sytuacji Amigi gdzie wszystko jest rozszarpane i stąd chore teorie na temat tego co jest Amigą. Przykład Sony pokazuje jedynie, że mimo błędów w polityce kompatybilność jest, a nawet jeżeli w części modeli została zablokowana, to sprzęt jest kompatybilny tylko polityka względem użytkownika jest skandaliczna. Jeszcze raz zatem się zastanawiam w czym problem i jak tu można kwestionować kompatybilność i porównywać to do sytuacji Amigi?

Naprawdę najzdrowiej dla wszystkich było by zamknąć wątek i zakończyć go podsumowaniem Recedenta. Po co to dalej mielić skoro każdy powiedział swoje i zwiedzający sami mogą ocenić kto jak daleko odleciał : Dalsza dyskusja tworzy jakieś w ogóle propagandowe oderwanie od faktów jak teraz, że PSX nie jest kompatybilny z PS2 czy PS3 itd.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 12:57:54 przez Duracel
[#529] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #521

Co? Ty masz PS3 Slim i odpalasz gry z PS2/PSX? Nie żartuj sobie.....:/ Chyba, że masz wyjątkową wersję PS3 Slim

@Gumboy

No i co z tego, że z PSS kupujesz gry z PSX? Kupujesz tylko dlatego, że SONY od niedawna dało ci taką możliwość. Gdyby Hyperion chciał już dziś mógłby zrobić dla was to samo co SONY i poprzez włożenie dyskietki zagralibyście sobie w Cannon Fodder. To zależy tylko i wyłącznie od nich samych.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 12:54:49 przez lons
[#530] Re: SamFlex Core

@lons, post #529

Ja mam PS3 Slim i oryginalne gry na "czarnych" płytach z PSX działają. KLIK
[#531] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #528

Protestuję przeciw zamykaniu tego epickiego wątku. Nadal nie zrozumiałeś, więc będę Cię próbował przekonać. Poza tym redakcja nie wypowiedziała się w tej kwestii.
[#532] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #528

Czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Stara wersja była, nowa już nie jest. A więc zadaje tobie po raz drugi pytanie. Nowa wersja PS3 Slim, która nie jest już kompatybilna z PS2 nie jest marką Playstation?
[#533] Re: SamFlex Core

@lons, post #532

Duracel tak chyba właśnie uważa, że skoro Amiga One X1000 nie jest sprzętowo kompatybilna z klasykiem to już Amigą nie jest.
[#534] Re: SamFlex Core

@lons, post #529

Następny co najpierw rzuci całkowicie kłamliwe stwierdzenie, a potem po zdemaskowaniu kłamstwa doszukuje się czegokolwiek w odpowiedzi, tak naprawdę nie czytając dokładnie tego co się pisze.

Gdzie napisałem, że PS3 Slim ma kompatybilność z PS2? Z tego co mi wiadomo, to procesor odpowiadający za kompatybilność z PS2 został usunięty z modeli Slim, teoretycznie jednak jest stwierdzone, że bez tego procesora można by uruchamiać bez problemu tytuły z PS2 tyle, że jest to zablokowane jak opcja instalacyjna "Other OS", która była także w modelach Slim, ale zniknęła po upgrade softu. Co do kompatybilności wszystkich modeli z PSX to nawet nie ma dyskusji. Po co kłamać zatem?

Duracel tak chyba właśnie uważa, że skoro Amiga One X1000 nie jest sprzętowo kompatybilna z klasykiem to już Amigą nie jest.

No brawo, od dwóch dni o tym mówię, Recedent to podsumował w odpowiednich punktach a Ty dopiero teraz to zrozumiałeś? :) No, lepiej późno niż wcale.

Olo, odsyłam Cię do Twojego pierwszego pytania i sugerowania, że konsole Sony są ze sobą niekompatybilne. Skłamałeś, albo powiedziałeś nieprawdę z powodu nie wiedzy. Daj zatem spokój i nie szukaj dziury w całym. Wszystko zostało w tej kwestii wyjaśnione. PS3 Slim ma zablokowaną możliwość uruchamiania tytułów z PS2, za to nie ma problemu z tytułami z pierwszego PSX. Mówiąc, że można na PS3 uruchamiać tylko tytuły z PSX zamieszczone na PSN jest kolejnym kłamstwem albo niewiedzą. Kup PS3 Slim, wsadź oryginalną płytę z PSX. Zapewniam, że biorąc pod uwagę Twój obecny stan wiedzy i pewność w pewnych tezach, będziesz mocno zdziwiony :]

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:07:23 przez Duracel
[#535] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #534

Nie ma żadnego usuniętego "procesora" od kompatybilności w ps3slim. Zmodyfikowana wersja Emotion Engine z PS2 była fabrycznie montowana w PS3 60GB i 20GB CECHA i CECHB.
Modele 60GB CECHC i CECHE mają programową kompatybilność z PS2. Nie ma w nich żadnego "procesora kompatybilności".
[#536] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #534

Chwila, ale co ty chcesz dowieść? Pierw odpowiedz mi na pytanie. Czy nowa PS3 jest dla ciebie dalej marką Playstation mimo tego, że nie ma kompatybilności wstecznej z poprzednim modelem tj PS2? Nawet jeżeli jest kompatybilna z PSX a nie jest z PS2 to uważasz dalej to za prawdziwą Playstation? To tak jakby AMIGA X1000 była kompatybilna z AMIGA 500 a nie była z AMIGA 1200 i kośćmi AGA. To zadaje tobie drugie pytanie. Czy wtedy Amiga X1000 byłaby Amiga czy nie? Nie interesuje mnie tutaj w jakich okolicznościach jest kompatybilna ale czy w ogóle jest.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:08:56 przez lons

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:09:46 przez lons

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:10:14 przez lons

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:11:29 przez lons

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:11:57 przez lons

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:21:40 przez lons

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:22:04 przez lons
[#537] Re: SamFlex Core

@odo, post #535

To tym bardziej jak można kwestionować kompatybilność PS3 z PS2 skoro tak naprawdę nic się nie zmieniło? :

-----
Ok. potwierdzone, jak znajdę wiarygodne źródło w sieci na potwierdzenie to wkleję.
Tak jak pisałem wcześniej. We wcześniejszych modelach FAT znajdował się chip (w większym procesorze) który odpowiadał za uruchamianie gier z PS2, miał także funkcję odtwarzania przez PS3 płyt SACD. Obydwie możliwości usunięto, ale uruchamianie płyt z PS2 jest teoretycznie możliwe. Jedynym co stoi na przeszkodzie to programowa blokada.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:13:52 przez Duracel
[#538] Re: SamFlex Core

@odo, post #513

Między A500 a A4000 jest choćby 50% kompatybilność ?

1. Osobiście grałem na A4000 w grę pt. Lost Dutchman Mine, tą samą dyskietkę z grą wsadzisz do A500 i też zagrasz bez problemu. To jest chyba dowodem na kompatybilność?

2. Powiesz nam co to jest ten nieoryginalny AmigaOS? :)
[#539] Re: SamFlex Core

@kjb666, post #538

1. A sto innych gier wywali guru
2. Miałem na myśli ten z CUSA, który nazywany jest "amigowym systemem".
[#540] Re: SamFlex Core

@lons, post #536

Ja niczego nie muszę dowodzić. Bo wszystko dowiodłem a to Ty tworzysz jakieś teorie nie z tej ziemi i próbujesz je przystawić do sytuacji Amigi i X1000.

Oczywiście, że PS3 Slim jest dalej marką Playstation. Pisałem gdzieś że nie jest? Jest z pod szyldu Sony, jest kompatybilna z PSX a na wcześniejszych (nieograniczonych przez Sony) modelach posiadała także inne możliwości, także uruchamianie gier z PS2.

Po co mi to pytanie zadajesz nie wiem i czego Ty chcesz dowieść. Bo jeżeli chcesz to postawić do sytuacji X1000 i Amigi to zdrowia życzę. X1000 nie jest produktem Commodore, nie jest nawet produktem Escomu i nie posiada kompatybilności ani z Amigą 1000 (bo przecież ktoś tam stwierdził, że tylko to jest prawdziwa Amiga :]), ani z A500, CDTV, CD32, A600, A1500, A2000, A3000, A1200, A4000, czyli z żadną Amigą i to nie w 98% a nawet nie w 1%.

Na jakim poziomie to dyskusja jest i ile można kłamać bez odrobiny zażenowania?

To tak jakby AMIGA X1000 była kompatybilna z AMIGA 500 a nie była z AMIGA 1200 i kośćmi AGA. To zadaje tobie drugie pytanie. Czy wtedy Amiga X1000 byłaby Amiga czy nie? Nie interesuje mnie tutaj w jakich okolicznościach jest kompatybilna ale czy w ogóle jest.

Kolejne kłamstwa... Amiga 500 jest kompatybilna z Amigą 1200, oczywiście, że nie w pełni co wynikało z pewnego progresu. Jednak sugerowanie, że ta kompatybilność (czy jak piszesz jej brak) jest na takim samym poziomie jak pomiędzy X1000 vs A500 czy X1000 vs A1200 jest... nie powiem czym, bo z jednej strony śmiać mi się chce, a z drugiej strony cisną mi się na usta przykre określenia pod adresem Twojej poczytalności, a naprawdę nie chcę Cię obrazić. Postaraj się zatem więcej nie kłamać i nie pisać bzdur.

Odpowiedź na Twoje kolejne pytanie. TAK, gdyby X1000 była kompatybilna z A500 była by dla mnie Amigą, gdyby była kompatybilna z A1200 była by dla mnie Amigą. Nie jest kompatybilna z żadną z nich choćby w 1% a co dopiero tak jak poszczególne modele Amigi pomiędzy sobą. Zatem nie jest Amigą w żadnym promilu nawet.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 13:27:14 przez Duracel
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem