Wątek zamknięty
[#481] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #480

Może przyjemnie Ci w Twojej wyimaginowanej rzeczywistości w której kota psem można nazwać, a homosie są chorzy i trzeba ich leczyć. Mylisz fakty z oczywistą prawdą.
Amiga One X1000 jest wypadkową wielu okoliczności jakie wydarzyły się w świecie amigowym. Jest taka jaka jest, bo na tyle pozwoliły działania jej twórców.
Może gdyby nieszczęsny Trevor miał te parę baniek więcej, żeby zaspokoić chciwego Billa McEwana to pewnie kupiłby całą "AmigaINC", a może nawet i "Commodore", ale podejrzewam, że nawet wtedy klepałbyś swoją mantrę, że ich komputer nie jest Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:37:30 przez odo
[#482] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #467

Nie chodzi o to żeby tworzyć standardy, coś a'la amigapl, tylko żeby dojść do jakiegoś, ogólnego porozumienia i jeślinawet dalej prowadzić dysputy to w najbardziej możliwie przyjaznej atmosferze.

@GumBoy
Dla mnie Amiga to wszystko, nie tylko sprzęt, ale system też, a może właśnie system przede wszystkim.
I dla mnie AMIGA OS 4.x to najbardziej amigowy z nowo amigowych systemów. Przy czym nie uważam
żeby MorphOS czy Aros nie były amigowe, dla mnie osobiście są poprostu mniej amigowe ale wciąż są.
Z chęcią zobaczyłbym je na własne patrzałki ale nie mam póki co takiej możliwości. Może jak MOS wyjdzie na G5 to odpalę demo na starym imacu.
[#483] Re: SamFlex Core

@Radek_Cz, post #482

Dla mnie Amiga to wszystko, nie tylko sprzęt, ale system też, a może właśnie system przede wszystkim.

To w takim wypadku za Amigę powinieneś uważać Pegasosa 2 z OS4, czy też peceta z UAE.

Bo przecież Amiga to system a nie sprzęt.

Ja z kolei żyję w przekonaniu, że system to Amiga OS a komputer to Amiga. I to chyba nie tylko ja bo po encyklopediach wszelakich piszą podobnie.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:46:18 przez GumBoy
[#484] Re: SamFlex Core

@odo, post #481

hmm... widać, że puszczają Ci nerwy i powtarzanie wątłych "argumentów" może źle wyglądać skoro wróciłeś do tematu homoseksualistów (przypominam Ci, że dla części samych homoseksualistów, homoseksualizm nie jest czymś normalnym. Pewnie dla reszty, są o ironio homofobami wedle schematu, no ale zawsze historię piszą Ci którzy mają władzę) ;) I bardzo bym prosił abyś przynajmniej w elementarnych sprawach nie konfabulował, bo nie mówiłem nigdy, że homoseksualizm trzeba leczyć. Istnieją różne choroby nieuleczalne i nie przeszkadzają ludziom w czynnym życiu społecznym, zawodowym, nie odbierają im godności, ani prawa do uczuć i miłości. Co nie zmienia faktu, że są chorzy. I prosiłbym abyś się już do tego nie odnosił z braku argumentów. A jak masz ochotę i Ci ulży, pozwalam Ci nazywać mnie homofobem :)

Dla mnie Amigą jest tylko niezaprzeczalna Amiga. Więc to nie ja nazywam psa kotem, tylko ty to robisz i to tylko dlatego, bo ktoś wykupił za kasę prawo do nazywania psa kotem, a przy okazji jest Ci to na rękę ze względów komfortu psychicznego o którym pisałem wcześniej (także w kontekście homoseksualistów) :)

Napisałem Ci co jest faktem a co to jest prawna ugoda, świstek itp. i jak to się ma do faktów i rzeczywistości właśnie. Co mogę więcej dla Ciebie zrobić? ;)

Strasznie dużo "może" i "gdyby" w tych Twoich tezach... odrzuć to wszystko i przyjmij FAKTY a nie papierki i myślenie życzeniowe dla komfortu psychicznego. Po tylu argumentach do których nie miałeś ochoty się odnieść, może ostatni, ekstremalny też z "gdybaniem" Cie otrząśnie :)

Gdyby w dobie dzisiejszego kryzysu markę Amiga i wszystkie papierki i prawa wykupił Microsoft, tak jak to robią większe koncerny z mniejszymi firmami, i gdyby ten Microsoft zaczął oficjalnie robić PeCety z logiem i nazwą Amiga, to też byś uważał je za Amigi?

No stary! Nie możesz tego samego argumentu stosować na poparcie swoich tez wiedząc, że można je obrócić przeciwko Tobie, a wtedy je zbagatelizujesz i znowu napiszesz, że to będzie tylko PC, a tutaj to jest Amiga. Tak jak i CUSA ma prawo do nazwy Amiga. No zastanów się, czy nie widzisz w tym pewnego braku konsekwencji u siebie? Powołujesz się na "fakty" i dokumenty tylko wtedy gdy jest Ci to wygodne i kiedy nie masz tak naprawdę żadnego innego argumentu.

No trzeba jednak odpocząć znowu na trochę. Dyskusja jest pasjonująca jak zawsze, ale i jak zawsze z niektórymi bez sensu ;) Zupełnie jak jedzenie grzybów czy waty cukrowej. Fajnie, smacznie, ale bez sensu :)

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 14:12:42 przez Duracel
[#485] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #483

Może wyraziłem to nie wystarczająco jasno, jak sam przytoczyłeś część mojej wypowiedzi, w której napisałem że Amiga dla mnie to nie tylko sprzęt ale system też, bo po co komu jedno bez drugiego?
Pisząc Amiga mam na myśli (zawsze!!!) sprzęt i system razem, a różnej maści uae są i zawsze pozostaną
emulatorami - UAE -ubiquitous/universal amiga EMULATOR - nie wiem czy to w końcu dotrze do ludzi...

Natomiast pisząc że system bardziej niż sprzęt mam na myśli, że nieważne czy będzie to Amiga Klasyczna
jedna z nowych istniejących, czy może jakaś jeszcze niepowstała, przełknę nawet intela (o bogowie) jeśli
wszystko razem będzie działać bez emulacji i innych kaskaderskich wyczynów..
[#486] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #484

Nie tylko ja mam takie zdanie
[#487] Re: SamFlex Core

@odo, post #486

Tak. Jeszcze 5 bywalców exec.pl ma takie samo.
[#488] Re: SamFlex Core

@wali7, post #487

Robiłeś ankietę ?
[#489] Re: SamFlex Core

@odo, post #488

Mam szklaną kulę.
[#490] Re: SamFlex Core

@odo, post #486

To nie jest kwestia zdania, to kwestia pomyślunku ew. jego braku.
[#491] Re: SamFlex Core

@GumBoy, post #483

To w takim wypadku za Amigę powinieneś uważać Pegasosa 2 z OS4, czy też peceta z UAE.

I tutaj w sumie masz rację. Jeżeli trzymać się tego, ze Amiga jako sprzęt to tylko wytwór C= lub teraz CUSA, to na dzień dzisiejszy nie mamy prawdziwego sprzętu zwanego Amigą. Mamy tylko hardware umożliwiający uruchamianie systemu Amigowego oraz Amigopodobnych.
W takim wypadku Pegasos + OS4 jak najbardziej jest Amigą NG, bo natywnie uruchamia system AmigaOS, natomiast PC już nie jest ponieważ do uruchomienia systemu AmigaOS wymaga emulatorów, czyli nie jest w stanie natywnie pracować pod AmigaOS (przypominam, że prawo do nazywania systemem przeznaczony do Amig ma AmigaOS do wersji 3.9 oraz AmigaOS4.x firmy Hyperion).
[#492] Re: SamFlex Core

@posylus, post #491

Przyjmujesz błędne założenie że Amigą jest coś na czym można uruchomić system od twojej ulubionej firmy a negujesz Amigi od Commodore USA.

Pozdrawiam
[#493] Re: SamFlex Core

@posylus, post #491

jak najbardziej jest Amigą NG, bo natywnie uruchamia system AmigaOS

No to ja przypomnę, że na mini maca jest niedokończony AmigaOS4.x, w momencie gdy pierwszy raz został uruchomiony, MiniMac stał się Amigą ??? No zastanów się :)

oryginalny AmigaOS

proszę podaj przykład "nieoryginalnego AmigaOSu" :)
[#494] Re: SamFlex Core

@kjb666, post #493

momencie gdy pierwszy raz został uruchomiony, MiniMac stał się Amigą

Czy czytanie postów ze zrozumieniem to problem?!? Przecież napisałem poprzednio
Jeżeli trzymać się tego, ze Amiga jako sprzęt to tylko wytwór C= lub teraz CUSA, to na dzień dzisiejszy nie mamy prawdziwego sprzętu zwanego Amigą. Mamy tylko hardware umożliwiający uruchamianie systemu Amigowego oraz Amigopodobnych.

Zatem moim zdaniem na dzień dzisiejszy Amigę NG definiuje istnienie natywnego portu AmigaOS. I odpowiadając, tak jak klon pegasos odpalający AmigaOS4 jest Amigą NG, tak i gdyby istniał pełny port AmigaOS 4 na MiniMaca stałby się Amigą NG.
Oczywiście ideałem do którego nikt nie mógłby sie przyczepić byłby komplet Amiga z CUSA + AmigaOS z Hyperionu - wtedy mielibyśmy prawnie amigowy sprzęt i system.
proszę podaj przykład "nieoryginalnego AmigaOS

każdy który nie ma prawa nazywać się AmigaOS - MOS, AROS... Pisząc nieoryginalny w sumie powinienem napisać klon AmigaOS - ok stwierdzienie nieoryginalny słabo pasuje - klon lepiej - masz rację.
[#495] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #492

Nie neguję CUSA - przyjmij do wiadomości fakt, że po wojnie wszelkie prawa do systemu Amigi przejął Hyperion. Skoro taki jesteś zatwardziały, to wejdź na stronę CUSA i poczytaj o Commodore OS. Czy jest tam gdzieś napisane to co na stronie Hyperionu - że to oryginalny system Amigi ? Otóż nie, bo nie mają takiego prawa, co piszą?
Commodore OS Vision is our customized GNU/Linux distribution for Commodore enthusiasts

Commodore OS Vision is not a derivative of the original AmigaOS developed for 68K microprocessor computers in the 1980's, but an entirely modern operating system based on GNU/Linux.

Owszem niby to modern itp... ale gdzie tu słowa o tym, że to system Amigi? Ehh ale Ty i tak wiesz swoje. Nawet kalendarium ppa.pl o wywalczeniu praw do AmigaOS przez Hyperion Ci uciekło co? Szczególnie, że z uporem maniaka powielasz nieprawdziwą informację, że niby Hyperion nie ma praw do samego AmigaOS, a tylko do AmigaOS4 - co oczywiście jest nieprawdą, bo Hyperion ma pełne prawa do AmigaOS. Zatem nikt nie ma prawa nazywać swojego systemu systemem dla Amigi, co najwyżej kompatybilnego z AmigaOS, a to różnica - taka jak pisałem kiedyś OS/2 Warp natywnie odpalał aplikacje Win3.1, mimo że oczywiście nie był systemem Windowsowym.
[#496] Re: SamFlex Core

@posylus, post #495

W podsumowaniu: Commodore USA nie ma prawa do nazwy AmigaOS ani AmigaOS4 i ich nie używa. Ma natomiast prawo do nazwy Amiga i jej używa, wymyślanie karkołomnych definicji w myśl których Amigą jest komputer na którym uruchomisz system o nazwie AmigaOS4.x jak widać jest nieskuteczne i śmieszne, Amiga One X1000 zostaje Amigą One X1000, nazwa "Amiga" pozostaje na razie tylko dla produktów Commodore USA. Pytanie kiedy to dotrze do takich jak ty udowadniających że Amigą jest coś co nią nie jest ?

Pozdrawiam
[#497] Re: SamFlex Core

@posylus, post #494

I odpowiadając, tak jak klon pegasos odpalający AmigaOS4 jest Amigą NG

Pegasos to nie klon, tylko Pegasos.

tak i gdyby istniał pełny port AmigaOS 4 na MiniMaca stałby się Amigą NG.

Pełny port, tylko brak sterowników :) Czyli jeśli ktoś dopisze brakujące sterowniki to nagle automagicznie Mak stanie się Amigą? A jeśli port AOS4.x na X1000 nie jest pełny z powodu braku sterowników, to co? X1000 to nie Amiga?
Coś się Twoja logika kupy nie 3ma :)

Pisząc nieoryginalny w sumie powinienem napisać klon AmigaOS

Ok, to teraz wytłumacz 2 rzeczy, co to jest:

- nieoryginalny AmigaOS
- klon AmigaOS

ja obstawiam że ten pierwszy to zassany z torrentów AOS4.x, a ten drugi to.... AOS z bibliotekami .so z linuxa :)
[#498] Re: SamFlex Core

@posylus, post #491

I tutaj w sumie masz rację.

Ale ja nie napisałem, że tak uważam, tylko że wedle przytoczonej filozofii kolegi tak powinno się uważać. Filozofii z którą się nie zgadzam.

na dzień dzisiejszy nie mamy prawdziwego sprzętu zwanego Amigą

Mamy. Całą mase maszyn 68k i Amigę Mini oraz Mio. Te sprzęty można kupić i dotknąć więc są prawdziwe.

W takim wypadku Pegasos + OS4 jak najbardziej jest Amigą NG

Pegasos nie jest Amigą NG (taka marka zresztą nie istnieje). Pegasos nazywa się Pegasos bez względu na to jak go sobie ochrzcisz.
[#499] Re: SamFlex Core

@posylus, post #494

Zatem moim zdaniem na dzień dzisiejszy Amigę NG definiuje istnienie natywnego portu AmigaOS.

Jak dla mnie to bullshit.
[#500] Re: SamFlex Core

@posylus, post #495

Czy jest tam gdzieś napisane to co na stronie Hyperionu - że to oryginalny system Amigi ? Otóż nie, bo nie mają takiego prawa, co piszą?

Wymyśliłeś sobie jakąś bzdurną definicję marki. Komputer nie może się nazywać Amiga jak jego system się tak nie nazywa. Czyli komputery Dell, Toshiba, HP to nie są komputery Dell, Toshiba, HP, bo nie mają DellOS, ToshibaOS, HPOS.
[#501] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #496

Pytanie kiedy to dotrze do takich jak ty udowadniających że Amigą jest coś co nią nie jest ?

Nie dotrze, dopóki nie pojawi się prawdziwa, nowa Amiga kompatybilna z klasykiem i nie dostanie prawnie możliwości używania nazwy "Amiga" :)

Marne szanse na to są, ale... dopóki jestem, wszystko jest możliwe ;)

Część Amigowców zwyczajnie nie jest w stanie się pogodzić z myślą, że Amiga skończyła się z bankructwem Commodore i że ostatnie, najwyższe, produkowane Amigi to Amigi 1200 i 4000 :)

Całe zamieszanie wynika właśnie z tej niezłomności i niechęci do przyznania się do klęski (przecież nie z ich winy) i wypełnienia pustki. Jest to postawa bardzo POLSKA w sumie :) Zupełnie jak za czasów Rozbiorów. Wtedy też przeszło 100 lat musiało minąć, ale wreszcie się udało i to co było teoretycznie niemożliwe jednak stało się faktem. W międzyczasie niektórzy cieszyli się z pewnych ulg i różnic w każdej strefie Zaborów i szukali w którym zaborze lepiej żyć :)

Dlatego dzisiaj nazywane jest Amigą to co nią nie jest, a ugody, papierki i dokumenty takie jakie posiada Hyperion tylko pomagają w tym leczeniu objawowym. Pacjent po prostu jest cały czas na prochach, aby jakoś przeżyć i wypełnia przygnębiającą pustkę jakimiś produktami, które nazywa Amigą wbrew logice, ale zgodnie z przyjętym zapisem prawnym ;)
[#502] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #501

No dobrze, czyli może pokusimy się o małe podsumowanie?

Dla jednych Amiga to tylko i wyłącznie komputer będący twórczym rozwinięciem idei maszyny opartej na rozwiązaniach zastosowanych przez Jaya Minera i spółkę. Powinien być kompatybilny sprzętowo z Amigami od Commodore i Escomu przynajmniej w tym samym stopniu co wspomniane modele między sobą. Ich kryterium nie spełnia obecnie żaden nowy sprzęt (może z wyjątkiem Natami, kiedy/jeśli wyjdzie), więc na każde określenie "nowa Amiga" reagują alergicznie.

Dla innych Amiga to komputer, na którym uruchomią amigowe oprogramowanie (czy to natywnie, czy pod emulacją). Kwestia co to jest "amigowe oprogramowanie" w podejściu do programów nie-68k może być kłopotliwa, ale nie będziemy jej tu roztrząsać.

Inni jako Amigę określają komputer, na którym natywnie działa AmigaOS (niektórzy rozszerzają to pojęcie na szeroko rozumiany "system amigowy"), w dowolnej wersji. Sprzęt ma dla nich znaczenie drugorzędne. Takie podejście rozszerza znacząco sprzętowy wachlarz Amig.

Inni z kolei (nazwijmy ich legalistami) uznają za Amigę każdy komputer, który posiada prawo do nazwy Amiga. Kwestia czy marka "Amiga One" stworzona przez firmę Amiga Inc. może być uznana za takie prawo dodatkowo dzieli wspomnianą grupę na dwie części.

Czy, jeśli już sobie to wytłumaczyliśmy, możemy przejść nad sprawą "moja definicja Amigi" do porządku dziennego? Każdy ma jakieś tam zdanie i jakieś tam argumenty (nie rozstrzygam czy lepsze czy gorsze), zapewne nie da się też przekonać do racji innych, bo zawaliłby mu się jego misternie skonstruowany amigowy świat. Proponuję uznać powyższe i zakończyć nieproduktywną dyskusję. Zamiast tego można zebrać się w drużyny i stworzyć po jednej amigowej grze. Tylko nie róbcie nowego wątku z prowokującym tytułem "moja definicja amigowej gry"
[#503] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

Hehe dobrze napisane, fkońcu sie któś ulitował :D.
Popieram propozycję stworzenia po Amigowej grze na grupę, zamiast mielić
popiół między zębami może coś by się wykluło.
[#504] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

"moja definicja amigowej gry"

uruchamiana z dyskietki i musi dzialac na A500 z 1MB, a nawet 0.5MB Chip i 0.5MB Slow opcjonalnie :). Moja definicja prawdziwej amigowej gry
[#505] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

Inni z kolei (nazwijmy ich legalistami) uznają za Amigę każdy komputer, który posiada prawo do nazwy Amiga. Kwestia czy marka "Amiga One" stworzona przez firmę Amiga Inc. może być uznana za takie prawo dodatkowo dzieli wspomnianą grupę na dwie części.

Bardzo zabawnie znalazłeś określenie na jedną tylko grupę, ale niech Ci będzie.
Akurat moja opinia na temat tego czym jest Amiga wywodzi się ze zwykłej logiki. Amiga to Amiga. A ponieważ nazwa ta jest zastrzeżona, to jeszcze łatwiejsze jest zdefiniowanie tego co nią jest, a co nie.

A to czy mi przeszkadza, że komputer nazywa się Samantha, AmigaONE, Pegasos (itp) to juz zupełnie inna brocha, bo prawda jest taka, że jakbym używał jakiegos systemu (tutaj weźmy na przykład OS4), to miałbym w głębokim poważaniu jak się ten sprzęt nazywa i zależałoby mi jedynie na jego niezawodności i dostępności. Nie wygłupiałbym się, żeby buty Padidas nazywać Adidas.

Z innej beczki natomiast, czerpię dziką rozkosz z sytuacji w której głupie owce które niegdyś argumentowały wyższość A nad B tym, że liczy się naklejka i bajały ile to ta marka nie jest warta, dzisiaj albo nabrały wody w usta po tym jak zostały wypstrykane przez jej (marki) właściciela albo zgrabnie przekręcają swoją tezę, że już nie tylko marka ale i system i jego natywność i w ogóle tylko Hyperion.
[#506] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

Podoba mi się to podsumowanie, z grubsza :)

Po odpowiedniej korekcie i skróceniu, można by gdzieś to zapisać, w formie tabliczki, banera ;)
Każdy zagubiony w dzisiejszej rzeczywistości, mógłby się wtedy dodatkowo samozdefiniować.

Zupełnie poważnie, można by ankietę zrobić. Sam jestem ciekaw wyniku jak procentowo się to układa, czy jestem w większości czy w mniejszości :)

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 09:23:57 przez Duracel
[#507] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

Uff, dobra to kończymy bajanie, ale przyznam się że lubię się troszeczkę poprzekomarzać, przynajmniej jest ruch na forum
I zgodzę się, że ciężko jest się przyznać, że ulubiona marka umarła... więc ciągle człowiek wierzy, że jednak... Fakt fajnie by było zobaczyć na biurku Amigę 1400 lub inną ale na to raczej nie ma szans. Nawet jak pojawi się Natami, to w sumie będzie to kolejny klon, chyba że CUSA pójdzie po rozum do głowy i obejmie patronat nad tym projektem (tak jak mogłaby ponad podziałami podać rękę producentom onów i pegasów i innych). Ale to jest kasa i jak widać CUSA więcej ma z telewizorów Amiga niż miałby z naszego środowiska.
Więc pokój super
[#508] Re: SamFlex Core

@recedent, post #502

A do której grupy należysz szefie ?
[#509] Re: SamFlex Core

@odo, post #420

Możliwość uruchomienia oryginalnego AmigaOS

Powiedz nam odo, co to jest nieoryginalny AmigaOS? :)
[#510] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #437

Autentycznie nie rozumiem twoje retoryki. Uważasz, że PS3 nie jest Playstation bo brak jej wstecznej kompatybilności?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem