@agrajek, post #120
@Andrzej Drozd, post #121
@ZbyniuR, post #81
@agrajek, post #122
@Andrzej Drozd, post #114
@agrajek, post #125
@Hexmage960, post #126
@michal_zukowski, post #129
@Daclaw, post #127
@Hexmage960, post #131
@Daclaw, post #123
@Andrzej Drozd, post #124
@ZbyniuR, post #134
@jarokuczi, post #130
@Daclaw, post #136
@Hexmage960, post #131
@hrw, post #137
@Hexmage960, post #112
Do celów, które wymieniłeś potrzebne są naprawdę złożone programy, które nie powstają jak grzyby po deszczu (WWW, e-mail, FTP, GG, IRC, MP3, MPEG itd.). To są złożone technologie, które opracowują tysiące osób na całym świecie.
[...] FTP, GG, [...]Naprawdę chwała Bogu, że nie wszyscy programiści myślą tak jak ty, i dzięki nim Amiga już od dawna obsługuje te "kosmicznie skomplikowane" technologie.
[...] MP3, MPEG [...]
Uważam, że system Amigi nie jest wystarczająco rozwinięty, by obsłużyć te technologie "z marszu". Nawet na przestrzeni 10 lat nie udało się go rozwinąć na tyle, by te technologie obsłużyć.
Moim zdaniem brakuje spójności, jaka charakteryzowała system Amiga OS kiedy był rozwijany przez Commodore. Za mało teraz jest osób by to odbudowywać, mimo to ludzie z jakichś powodów chcą mieć tego MorphOSa na laptopie.
Pozostałem jednak przywiązany nie tyle do sprzętu, ile do kultury Amigi, którą zapamiętałem.
@Hexmage960, post #126
Ludzie jednak wolą łatać Workbench, stosować siłowe rozwiązania: NewIcons, Birdie, FBlit itd. Ja nie używam, a cieszę się szybkim i wygodnym systemem.
No może VisualPrefs jest całkiem przydatny, jak komuś naprawdę znudził się wygląd gadżetów systemowych.
Do tego można stosować tzw. ekrany połączone, rzecz wprowadzona w systemie w wersji 3.
@ZbyniuR, post #135
Zastanawia mnie jakież to programy otwierały ci się na WB że nie dawało się na nie patrzeć/używać w takich skromnych parametrach?
@R-Tea, post #141
[...] MP3, MPEG [...]
@Andrzej Drozd, post #142
Jednak jeśli chodzi o FBlita, to się mylisz - gdyby nie on, nie mógłbym wygodnie używać Workbencha w 800x600 i 64 kolorach. Bez FBlita byłby totalny slideshow, a pamięć graficzna skończyłaby się już przy wczytaniu tapety. Na A1200 z Apollo 040 i AGA często używam np. SampleZ z Aminetu. W SampleZ standardowo mam pootwierane prawie wszystkie okienka i rozdziałka 800x600 ledwo wystarcza, ale jest w miarę wygodnie.
@Hexmage960, post #145
Być może masz zamotane w systemie, że muli.
Spróbuj rozdzielczości 640x256 lub 640x512 (PAL), a się przekonasz.
Jak będę mógł nagrać film, to nagram, ale możesz też sam spróbować.
@Andrzej Drozd, post #146
A ja nagram WB na AGA w 800x600, w 64 kolorach, na Apollo 040/40 MHz.
@R-Tea, post #141
Mam wrażenie że od czasu upadku Commodore przestałeś się interesować rozwojem AmigaOS i powstającym później nowym softem
Naprawdę chwała Bogu, że nie wszyscy programiści myślą tak jak ty, i dzięki nim Amiga już od dawna obsługuje te "kosmicznie skomplikowane" technologie.
@Hexmage960, post #147
Byłoby fajnie porównać. A pamiętaj, że ja Ci pokażę film w 256 kolorach, nie 64.
@Daclaw, post #123