[#1] Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.
Witajcie.Czy są osoby na forum którye padły ofiarami oszusta z OLX i zapłaciły za karty turbo do A1200?
Mam na myśli powiedzmy ostatnie 5 lat.
[#2] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Cizar został oszukany na jakiegoś Blizzard'a z OLX i dlatego teraz robi własną kartę do Amigi.
[#3] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AmmigaCDTV, post #2

Pomysł super,szkoda że powstał po oszustwie.
Dzięki za info.
Panowie nie wstydzić się, jeżeli ktoś został oszukany dajcie znać.
[#4] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Trochę nie rozsądne takie kupowanie na Olx (kasa najpierw, a później czekasz na wysyłkę), zważywszy że chodzi o sprzęt który swoje lata ma i nawet przesyłka może go załatwić. Jak dla mnie to w grę wchodzi tylko odbiór osobisty i sprawdzenie na miejscu, jak sprzedający coś kręci że nie ma czasu, że nie bardzo... To nawet nie ma sobie co głowy zawracać.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 21:40:58 przez MariuszK
[#5] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@MariuszK, post #4

Schemat oszustwa na OLX jest taki, że sprzedający zgadza się na odbiór osobisty. Wie, że jak zacznie na początku kręcić, to wzbudzi to podejrzenia. Kończy się na nieprawidłowym adresie i bez sensownej wycieczce. Z regóły oszust zgadza się na odbiór osobisty od samego początku, licząc na to, że kupujący zaufa i skończy się na wysyłce.

Dlatego lepiej podjechać i najwyżej zrobić sobie wycieczkę niż później płakać.
[#6] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@snifferman, post #5

Przeważnie konta też są założone w tym samym dniu co aukcje, lub parę dni wcześniej.
[#7] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Nie ma oszusta z OLX!
Są tylko naiwni ludzie którzy dają się oszukać.
Gdzie dają się oszukać nie ma żadnego znaczenia.
Równie dobrze ogłoszenie może wisieć na słupie obok dworca PKP.
[#8] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Kiedyś było ciekawe ogłoszenie z lokacją koło Wołosatego. Przeważnie takie ogłoszenia mają fotki kart ściągnięte z internetu. W tamtym wypadku wrzuciłem zdjęcie z olxa w google images i znalazło mi podobne w aukcji z niemieckiego ebay'a.
Oszuści też lubią wystawiać jednocześnie chodliwe przedmioty. Była kiedyś oferta na BPPC, ale sprzedawca miał też jakieś wzmacniacze, iPhony, itp. za połowę ceny rynkowej. Śmierdziało to na kilometr tak jak aktualnie Apollo 1240 za 900zł, Blizzard 1230 za 800zł i masa jakiegoś złotego złomu - wszystko ogłoszenia jednej osoby...
[#9] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #8

Koledzy,nie pytam o schemat działania oszusta.
Czy są tutaj osoby oszukane,które zakupiły karty turbo do A1200 na portalu OLX?
[#10] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #9

Przepraszam.
[#11] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #9

A tak z czystej ciekawości:
Będziesz oferować pomoc prawną tym osobom?
Jeżeli tak, to szacun!
I życzę Tobie i wszystkim pokrzywdzonym jak największych sukcesów w tej materii.
[#12] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@stachu100, post #7

Nie ma oszusta z OLX!
Są tylko naiwni ludzie którzy dają się oszukać.

Tak, tak, oczywiście. Idąc dalej tym tropem nie ma złodziei, są tylko ludzie dający się okraść, nie ma agresorów, są ludzie dający się pobić... można tak także wymieniać zboczeńców, sadystów, prześladowców.

Bzdura. Co prawda jestem ostrożny ale każdy może trafić na oszusta. I nie zmienia twoje podejście tego, że penalizowane jest oszustwo a nie naiwność. To oszust łamie prawo że oszukał, a nie osoba oszukana bo uwierzyła.

Gdzie dają się oszukać nie ma żadnego znaczenia.
Równie dobrze ogłoszenie może wisieć na słupie obok dworca PKP.

A tutaj się akurat zgodzę. Oszuści są wszędzie i trzeba na to uważać.
[#13] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Solo Kazuki, post #12

Tbone nie przepraszaj,nie ma za co.
Koledzy.Powiem tak.Chcę wspólnymi siłami dotrzeć do osoby która oszukała niejednego amigowca.
[#14] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #13

Jakiś pomysł na wspólny biznes?
[#15] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #13

ak47 napisał:

Koledzy.Powiem tak.Chcę wspólnymi siłami dotrzeć do osoby która oszukała niejednego amigowca.

Zważywszy na nick będzie ciekawie po dotarciu OK
[#16] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #15

Koledzy,jeżeli ktoś się wstydzi,że dał się oszukać,to rozumiem to doskonałe.
Piszcie na priva.
[#17] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AmmigaCDTV, post #2

Tak. Potwierdzam zostałem oszukany. Moja naiwność o chęć zdobycia karty ... no i poszło 2500 pln. Wszystko zgłoszone na policje nr konta w MBANKU tel. zdjęcia z aukcji wydruki sms z gościem. I po pół roku umorzyli ze nie mogą odszukać sprawcy oszustwa.
[#18] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #15

Seria czy ogień pojedynczy ? Straszna broń.
[#19] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mikecios, post #18

Ok Cizar.Dziekuję.Kiedy to się stało?

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2019 14:25:04 przez ak47
[#20] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Solo Kazuki, post #12

Tak, tak, oczywiście. Idąc dalej tym tropem nie ma złodziei, są tylko ludzie dający się okraść, nie ma agresorów, są ludzie dający się pobić... można tak także wymieniać zboczeńców, sadystów, prześladowców.

Jest JEDNA różnica.
Oszukana osoba sama z własnej nieprzymuszonej woli klika "wyślij przelew".
W pozostałych przypadkach (kradzieże, rozboje) poszkodowany nie ma na to wpływu lub ma przystawiony pistolet do głowy i coś robi pod przymusem.
[#21] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@stachu100, post #20

Wielu z nas kliknęło "wyślij przelew"ponieważ jesteśmy pasjonatami i pewnych rzeczy nie kupimy w sklepie.Ktoś to wykorzystał i nas oszukał.
[#22] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@stachu100, post #20

Więc wnioskuję że nigdy nie wysłałeś przelewu?

Nikt nie wysłałby przelewu wiedząc że wysyła oszustowi. A oszukać można na każdym kroku, można będąc ostrożnym tylko ograniczyć ryzyko, ale nigdy nie wyeliminujesz ryzyka oszustwa.
[#23] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #21

Nacięło mnie kilka osób. Ostatni przykład? Sprzedaż poza aukcją. Zbiór 12 gier cena 480 zł. Piszę do kolesia, że dam mu 80zeta, za tylko jedną z tych gier. Nie bo potem zmienie zdanie. Chyba że Przelew od razu. No i kontakt się urwał. Napisałem że jest oszustem, a on do mnie że jestem frajerem i sam jestem złodziejem bo chciałem oszukać allegro.
Serio.
No ale fakt, są też przypadki kiedy przelewałem tutaj z forum kolesiowi (pozdro Karol), 8 tys. I nie było problemu.

Stachu, kiedy ktoś daje Tobie do naprawy kartę, także robi to dobrowolnie, czyli co, można go porównywać do przypadku ak47?
Wszędzie są złodzieje, tylko kiedyś ryzykowali ząb jedynkę, teraz ewentualnie pszypuem w sądzie, więc jest tego nieco więcej :)
[#24] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Ralpheeck, post #23

Jest też przypadek u mnie: dziewczyna sprzedała sprzęt, wcześniej kupiłem u niej więc zaufanie motzno, ona proponuje przelew. Wysyłam (4tys złotych), i kontakt się urywa. Pytam o co chodzi? Zero odzewu. Czuję się jak frajer, piszę, dzwonię, wysyłam smsy, cisza. W końcu piszę, grożę policją, nazywam oszustką... i w tym czasie przychodzi na czas paczka
Wszystko idealnie. Na przeprosiny i podziękowania też nie odpowiedziała. Nie mam pojęcia o co tam chodziło.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2019 17:50:50 przez Ralpheeck
[#25] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Ralpheeck, post #23

No to kupujesz ten komplet za 480, pozyskujesz dane adresowe i masz człeka na widelcu. Dalej EPU dla samego wytresowania cwaniaka - komornik zdejmie 80zł + koszty epu, a dla siebie opłatę za przeprowadzenie czynności, a to najbardziej cwaniaka zaboli...
[#26] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Solo Kazuki, post #22

ale nigdy nie wyeliminujesz ryzyka oszustwa.

Nieprawda.
Jeżeli odbierasz towar osobiście (a dokładnie taka jest idea OLX czy też Gumtree o czym sporo ludzi zapomina), to towar zawsze kupisz. Ew. przejedzesz się pod podany adres aby się przekonać że ktoś chciał Ciebie oszukać. Stracisz czas i nerwy.
Ale kasę będziesz miał.
[#27] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@stachu100, post #26

Pisałem ogólnie a nie tylko OLX. Nie zawsze da się odebrać osobiście, vide zagranica. A np z Chin różne dziwy mogą przyjść.

Co do OLX to nigdy nikt mnie nie naciągnął tam, ale też niedużo kupowałem.
[#28] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #21

To dlaczego nie kupić tych rzeczy z warunkiem odbioru osobistego?
Dla pasjonata to żaden problem, prawda?
Bardziej chodzi o zwykłą ludzką chciwość - niestety.
Po co zapłacić 100% ceny jak można zapłacić (i nie dostać towaru) za 60%?

Kupiłem kilkanaście lat temu na ebay-u niemieckim dość tanio sprzęt gdzie jedyną opcją zapłaty był przelew bankowy.
Zapłaciłem, sprzętu nie dostałem, zgłosiłem sprawę na Policję, sprawa umorzona z powodu nie wykrycia sprawcy.

Potraktowałem to jako płatną lekcję - w końcu za naukę się płaci.

Teraz jak widzę jakąkolwiek aukcję ogłoszenie gdzie nie ma ochrony kupującego, to taka aukcja od razu mnie nie interesuje.
Osobom które znam osobiście płacę w ciemno.
[#29] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Solo Kazuki, post #27

Nie zawsze da się odebrać osobiście, vide zagranica. A np z Chin różne dziwy mogą przyjść.

Jest ZAWSZE opcja "Rezygnuję z zakupu".
[#30] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #25

Dobrze kombinujesz tbone,😁
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem