brak spójnosci w kolejnych klatkach to czesta wada wielu różnych modeli i narzedzi
O to to właśnie miałem napisać. Można sobie wygenerować jakiś niezobowiązujący obrazek do zilustrowania czegoś (okładka podcastu, coś na Facebooka, obraz na ścianę), który może być taki, a nic się nie stanie jeżeli będzie trochę inny.

Ale jeżeli mamy konkretne wymagania, niezbędna jest powtarzalność to już jest dramat.
Ostatnio w pewnym podcaście ktoś opowiadał, że uparł się żeby wygenerować obrazek zadowolonego ze skończonej pracy drwala siedzącego koło kupy porąbanego drewna. No i okazuje się, że model AI nie potrafił wygenerować drwala bez brody.

Broda MUSI być i już.

Weź tu człowieku coś rób jeżeli model uprze się na jakiś szczegół, który akurat dla mnie jest istotny. Weź wytłumacz AI, że chcesz to co wygenerowało ale widziane z innego kąta, że jedna postać ma mieć rękę trochę wyżej żeby zasłonić szyję (bo tak akurat chcę). No przecież to jest jak losowanie. Wynik działania AI jest czasem szokująco niesamowity ale to nigdy nie jest takie jak chcemy tylko zawsze PRAWIE takie jak chcemy.

Jeżeli to jest obrazek, który do niczego konkretnego nie służy to ok. Ale jeżeli mamy konkretne, szczegółowe wymagania to nic z tego. To jeszcze nie to stulecie...
Wyobraźmy sobie, że zamawiamy coś u takiego "grafika", który uwierzył, że bez jakichkolwiek umiejętności może tworzyć obrazki na zamówienie używając AI (dał się ponieść jednej z setek facebookowych reklam w stylu "napisz eBook w jeden dzień" albo "zostań grafikiem w godzinę"). Gość miał piękne portfolio wspaniałych prac w różnych stylach. Wyglądało na to, że potrafi wszystko. No i jako zleceniodawca dostajemy piętnastą wersję tego co zamawiamy ale nie do końca. "Grafik" upiera się przy jakimś szczególe, że tak ma być i już. Normalnie człowiek potrafiący rysować machnąłby ten szczegół w pół godziny tak jak chcemy, a ten się upiera i bezsensownie tłumaczy.

AI jest niesamowite jako narzędzie pomocnicze ale widzę, że też często staje się niepotrzebną nadzieją dla leniwych, niecierpliwych i pozbawionych jakichkolwiek umiejętności. Mimo spektakularnych przykładów poleganie tylko na tym to prosta droga do wielkiego rozczarowania.
Ostatnia aktualizacja: 16.01.2024 21:37:15 przez MDW