[#721] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #717

AMP2 w ostatnich wersjach beta ma audio 14bit natywnie na Pauli, powinno być szybciej niż na SB przez AHI.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 10:42:43 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#722] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #721

Tak, jest tak opcja w Becie, ale u mnie nie działa
Poza tym na razie dźwięk się wyrabia w 16bitach przez PCI OK
[#723] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #722

Nie wiem dlaczego tobie nie działa.
[#724] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #723

Nie sprawdzałem tego trybu pod Blizzardem PPC, ale rozumiem, że u Ciebie działa?
Jeśli tak, to jest kwestia kompatybilności (sonnet.library), w wcześniejszej wersji AMP2 dźwięk przez audio.library działał, w wersji BETA już nie, ale nie ma co rozpaczać bo w zamian jest dostępne lepsze jakościowo rozwiązanie czyli 16bit ok, racja
2
[#725] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #724

u mnie działa, napisałeś że na niektórych filmach musisz schodzić do 22khz

acha żeby w filmach był dźwiek 32k, 44.1k i 48k na pauli z kartą graficzą musi być włączony fix w cgxsystem audio 56khz i analogicznie na picasso96.
1
[#726] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #725

Tak, oczywiście fixa 56khz dla Pauli mam włączonego OK
[#727] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #717

Zrobię filmik to Wam pokażę jaką jest różnica pod AMP2 w wyświetlaniu filmów z OVERLAY i bez

Zgodnie z obietnicą filmik:
1
[#728] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #727

Wipeout od Cowcat'a, pierwsze demo OK
9
[#729] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #728

3
[#730] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #729

Apocalipse za 90 papierów + szip? Chyba dobry kwit.... Pozostaje jeszcze adapter PMC->PCI.
2
[#731] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@waldiamiga, post #730

Powstały już projekty mostka PMC<->PCI własnej konstrukcji, między innymi nasz forumowy kolega Lukzer stworzył takie cudo OK
Widziałem też takie rozwiązanie własnej konstrukcji sprzedawane na AmiBay ok, racja
3
[#732] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #731

Właśnie. Ponieważ już mi całkiem odwaliło i kupiłem Ragnaroka, to teraz musze się dowiedzieć, jaki carrier będzie najlepszy.
2
[#733] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #732

Testowałem:
Ramix (drogi i trudny do zdobycia) i przejściówkę od lukzera.
Obie poprawnie współpracują z Ragnarokiem ok, racja
2
[#734] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #733

no to uderzę do lukzera!
1
[#735] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #731

Ja mam i ramixa i to z amibay. Oba działają poprawnie z obiema kartami. Dzięki za link do ebaya. Dokupię jeszcze po sztuce na półkę.
2
[#736] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #729

Czy to się daje uruchomić na A1200 z Mediatorem? Przejrzałem kilka pierwszych stron i wynikało, że nie a ograniczeniem niby miał być brak 3.3V na szynie PCI co mnie nie przekonuje. Ale to były posty z 2015...

Bo w sumie za 90 dolców może bym kupił :)
2
[#737] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #736

Nie zapomnij o kosztach wysyłki i ewentualnym cle (jeśli to ze stanów), nio i....adapterze PMC->PCI.
Gdybym miał Mediatora to pewnie bym się zainteresował... Ale znam człowieka (Hi Mokry) co ma ich...około mnóstwo
1
[#738] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@waldiamiga, post #737

No właśnie mam tu już rozpiskę złącz PMC z wymiarowaniem i pinologią. No i PCI też. Więc pewnie bym to zaprojektował, przydałby się w sumie otwarty projekt takiego adaptera, żeby każdy mógł sobie zamówić w JLCPCB.

Tyle, że jak ochłonąłem to dochodzę do wniosku, że to strasznie niszowe rozwiązanie i w sumie chyba tylko po to żeby pokazać, że się da :).
[#739] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #736

Oficjalnie A1200 nie jest wspierana (oczywiście nie z powodu braku napięcia, tym bardziej, że są wersje z 3.3V).
Są tacy którym to w A1200 działa i tacy którym to nie działa, lub działa z kłopoami w A1200.
Poczytać o tym najlepiej w źródłowym wątku na EAB:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=76633
3
[#740] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #739

Jakis czas temu probowalem na swoim TX z A1200, odpalic K1. Niestety nie udalo mi sie go nawet poprawnie zasilic. Moj mediator jest troche leciwi, wiec to moze jego wina. Co do apocalypse, to bede lecial do Polski we wrzesniu to jak ktos chce to moge mu jedna, max dwie zabrac. Przesylka do mnie kosztuje $33.
1
[#741] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #729

A masz tą kartę z Ebaya?
https://www.ebay.com/itm/135113771296

Tam chyba jest potrzebny radiator i aktywne chłodzenie bezpośrednio na procesor? Pytam bo większość kart PCI2PMC z Google jest w tym miejscu (nad procesorem) zabudowana i zastanawiam się jak tam wcisnąć chłodzenie.

Cały czas trzymam tą kartę w koszyku ale nadal nie zamówiłem :). I niestety szanse maleją bo czytając wątek na EAB coraz bardziej odnoszę wrażenie, że projekt jest bardziej akademicki niż praktyczny...
[#742] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #741

Nie trzeba radiatora, sam wentylator wystarczy, na kartach/przejściówkach/Carrier PCI - PMC z reguły jest wentylator, lub miejsce na niego.
Ja mam zainstalowany duży wentylator w obudowie który omiata wszystkie karty PCI i to wystarcza ok, racja

Akademicki powiadasz.. hmm, nie bardzo wiem co masz na myśli, bo oprogramowanie WarpOs działa, chyba, że cały obecny światek amigowy oceniasz jako "akademicki"?
W każdym bądź razie ja nie będę wchodził w akademickie polemiki jeśli masz ochotę poużywać softu amigowego pod WarpOse to zachęcam, jeśli nie to zdecydowanie szkoda Twojego czasu ok, racja
1
[#743] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #742

Po prostu odniosłem wrażenie, że działa to głównie osobom, które uczestniczą w aktywnym rozwoju oprogramowania do obsługi tego sprzętu bo tylko oni umieją go ujarzmić :). Chyba nie jestem jeszcze na to gotowy, ale rozważam.
[#744] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #743

A ja w ogóle nie mam zielonego pojęcia o tym, jak to ujarzmić, będzie to moje pierwsze spotkanie z PPC w Amidze, ale zamierzam tę kartę okiełznać.
1
[#745] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #742

Buli; a z innej beczki. Choc z tej samej.
Czy porty na WOSa ktore chodzą z Warp3D potrafią się uruchomić bez Warpa na Radeonie 9250?

Pytam, bo mi się Voodoo3 znudziło i szukam motywacji do włożenia Radeona.

Czyli, czy np. Q2, Heretic2, Hexen2, Shogo, Wipeout2097 - dają sie uruchomić na Radeonie?

Zasadniczo jest to fajniejsza karta od V3. Ma cyfrowe wyjscie, ma 128MB ramu; da się ją kupić taniej niż Golfa 5, no same zalety...poza tym nieszczęsnym 3d.
[#746] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #745

A ja mam pytanie, bo jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem A3660 bez gniazda na RAM. Efekt taki, że musze się dusić z 16 MB. Jak szybka jest pamięć w Ragnaroku i czy system ja widzi jak normalny FAST-RAM?
[#747] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #743

Strach ma wielkie oczy, zupełnie niepotrzebnie.
W wątku, rzeczywiście udzielają się fachowcy, ale i zwykli zjadacze chleba, jak ja mają prawo głosu
Ale do rzeczy.
Jeśli masz poprawnie skonfigurowany mostek Mediator lub Firebird/Prometeusz z w miarę aktualnymi bibliotekami i działającą kartą graficzną Voodoo3/4/5 lub Radeon 92xx to poza fizyczną instalacją karty PPC robisz 3 rzeczy:
1. Dogrywasz ppc.library z Aminetu od Dennisa Boom'a.
2. Komendą z jego pakietu inicjujesz tą bibliotekę (w zależności od potrzeb w s-s lub po uruchomieniu Workbencha).
3. Do poprawnej pracy zalecany jest jeszcze pakiet MMU, ale zamiast niego można uruchomić sobie OxyPathera
i to tyle- THAT IS ALL ok, racja

Najnowsza ppc.library nie potrzebuje żadnych dodatkowych parametrów/zmiennych środowiskowych ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 21:14:13 przez BULI
[#748] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #745

Wiele gier obsługujących Warp3D potrafi działać w trybie SOFTWARE RENDER np: Heretic2, Q2, Descent FREESPACE, ale w tych trybach gry będą wyglądały gorzej, czyli brak filtracji tekstur, wygładzania krawędzi etc. i będą działać wolniej w wyższysz rozdzielczościach niż 320x240.
No i gro nowszych produkcji wogóle nie ruszy bez Warpa3D.

Ale zgadzam się.
Mnie też brakuje więcej VRamu (szczególnie przy rodzielczości Workbencha 1920x1200) i cyfrowego wyjścia w przyzwoitej cenie (niektóre Voodoo4 miały DVI).
Więc czekam na "oficjalny wyciek" sterowników 3D dla Radeona pod 68k.

BTW
Do Voodoo3 da się dość łatwo dorobić wyjście cyfrowe, są na PCB wyprowadzone sygnały.

I jeszcze jedna sprawa.
Instalacja Radeona z Ragnarokiem zmniejsza dostępną pamięć dla PPC z 384MB do 256MB z tym że te 256MB raczej do wszystkiego wystarczy ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 21:45:16 przez BULI
[#749] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #748

Dla tego eksperymentowałem z 2 kartami graficznymi (PCI) na raz w połączeniu z PPC.
Radeon do blatu Workbencha przez wyjście cyfrowe i Voodoo3 do obsługi softu obsługującego Warp3D- da się:
1
[#750] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #746

Tak, pamięć z karty PPC system widzi jako Fast Ram.
Jej szybkość pod systemem jest ograniczona przepustowością Zorro3 ok, racja

16MB ram to bardzo mało, ale na upartego pewnie się da.
Jednak nie oszukujmy się- minimum 32MB FASTu najlepiej na karcie CPU to najlepsze rozwiązanie ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 22:26:21 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem