[#751] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #750

Buli;

Czy Ragnarok, podobnie jak Apocalypse wymaga wpięcia zworki w jakieś konkretne piny?
Dzięki za odpowiedz.
2
[#752] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #729

Mam pytanie do Buliego. Jak radzisz sobie z chłodzeniem kart przy takiej gęstości kart PCI i Zorro? Trudno mi wymyślić coś funkcjonalnego. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się zastąpienie oryginalnej blachy plexi. Chciałbym dodać wlot powietrza od strony kart po lewej stronie i spróbować wyciągnąć je przez przednią, górną część obudowy. Problem w tym, że aby to było funkcjonalne, dobrze by było umieścić cieplejsze karty PPC i Voodoo na górze i jakoś zmusić powietrze, aby wydostało się przednią częścią obudowy. Z tyłu, ze względu na zajęte miejsce przez sloty PCI, nie ma miejsca. Może ktoś ma inne pomysły?
2
[#753] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #752

Buli na urlop pojechał i nie ma komu odpisać; hahha
2
[#754] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #751

tak

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2024 05:30:17 przez Dorian3d
2
[#755] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #752

zobacz filmy Bul

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2024 05:34:38 przez Dorian3d
2
[#756] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #738

Może warto abyś skontaktował się z autorem poniższego wątku na AmiBay?

https://www.amibay.com/threads/pci-carriers-for-ppc-boards-pmc.2446497/
1
[#757] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #752

Chłopaki odpowiem zbiorczo.
Jeśli chodzi o zworki to dowiedziałem się o nich dopiero później, a za każdym razem gdy otrzymałem nową kartę Apocalipse i Ragnarok to po prostu wpięłem je do Mediatora i one po prostu działały, czyli zworki były ustawione poprawnie szeroki uśmiech
Druga kwestia to kwestia odprowadzania ciepła i rzeczywiście nie mam w tej chwili zainstalowanej oryginalnej blachy tylko plexi na górze, tak jak to widać na moich filmikach i zdjęciu od Doriana.
Po lewej stronie mam duży wentylator/śmigło które omiata wszystkie karty PCI i wydmuchuje powietrze pomiędzy nimi przez szczeliny w tylnym panelu obudowy
Żeby powietrze mogło swobodnie przepływać usunąłem śledzie od kart PCI.
U mnie karta Voodoo3, która najbardziej się grzeje, jest na samej górze więc nie dogrzewa pozostałych kart PCI ok, racja
[#758] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #757

Tutaj zdjęcie tylnego panelu bez śledzi jeszcze z Sonnetem

1
[#759] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #757

.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2024 11:07:47 przez BULI
1
[#760] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lord_spider, post #756

Zacząłem robić mój adapter pci2pmc bo początkowo miałem wrażenie ze dostępne są tylko profesjonalne po 300-400 dolarów. A teraz projekt jest juz na tyle zaawansowany ze albo zrobię to na swoim projekcie albo wcale :). Ale rzeczywiście na Amibayu jest tego trochę.
3
[#761] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #757

Dzięki za odpowiedź. Chciałem obudować całość, głównie dlatego, że nie lubię hałasu wentylatorów. Planuję zamówić docięte boki i je skleić. Chciałbym również nawiercić otwory przy Voodoo i dodać dwa wentylatory, żeby szybciej odprowadzać ciepło. Myślę też o zamianie zasilacza na ATX SFX, co znacznie obniżyłoby poziom hałasu.
1
[#762] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #758

Spider między Voodoo3 a PPC - jestem w szoku że Ci to działa..myślałem że Voodoo i PPC muszą być obok siebie.

Zasadniczo walczę ze Spiderem od kilku dni i chyba się poddam. Wszystko pięknie się załącza, wszystko pieknie wykrywa; PPC śmiga, SB śmiga. Ale każde dosłownie urządzenie USB po 10-20 sekundach działania przestaje reagować. Pomaga kliknięcie w offline i ponownie w online. Wyjmowałem ppc i to samo. Więc to chyba fanaberia mojej Ami. Szkoda, bo fajny sprzęcik, fajnie Poseidon działa v4.4. No i widać że z PPC się nie gryzie. Nie bardzo widze winę Mediatora, bo tak wrażliwej mendy jak Apocalypse to nie ma na świecie, a u mnie z Warp3d działa jak złoto.

Masz Buli może jakąś koncepcję?

sorry za częściowy offtopic, ale jak zobaczyłem Spidera między Voodoo a Crescendo, to nadzieja wróciła.
m.
[#763] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #762

A dlaczego jest takie ważne żeby karty były w określonej kolejności? Pytam bo już w kilku miejscach o tym czytam a przecież magistrala PCI chyba ma wszystkie sloty równorzędne.
[#764] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #763

Zasadniczo co Amiga i co Mediator to inaczej. W A4K działa to lepiej; w a1200 gorzej.

Żeby duet, tercet, kwartet; urządzeń PCI; działał Ci szybko po magistrali PCI, pamięć karty graficznej (jej mała część) jest wykorzystana jako DMA dla komunikacji CPU (ppc) - karta. Włożenie karty graficznej jak najbliżej logiki Mediatora skutkuje ustawienie jej najwyższego prio w magistrali PCI; czy jakoś tak - sorry jestem grafikiem - powtarzam wyczytane rzeczy :)

Z autopsji mogę natomiast napisać, że mega ważne przy ppc na PCI jest przeczyszczenie machów na Mediatorze; w co mi się wierzyć nie chciało; ale jak rozebrałem, umyłem i złożyłem to zaczęło mykać jak po dotknięciu czarodzijską różdżką. Są natomiast Mediatory, na któych ppc nie odpalisz, lub odpalisz np. Sonneta, a Apocalypse nie itd. Magia!
[#765] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #764

No właśnie o tym braku powtarzalności i stabilności tez czytałem i jest to mocno niepokojące. Tak samo jak konieczność przeczyszczania machów oznacza ze to wszystko działa na granicy możliwości 33mhz na pci to nie jest aż tak szalona prędkość żeby uzasadniała takie problemy. Ciekawe...
[#766] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #765

Wiesz; te PPC to są karty wysokiej precyzji; szyna 100MHz; kilkaset MHz taktowania; a te Amigowe Mediatory to taki za przeproszeniem ULEP. Machy w podstawkach to jest i było mega zło. To nawet nie jest miedź, tylko jakaś stal gwoździowa, co śniedzieje itd. Pamiętasz w Apollo jakie jaja z machem były w podstawce?? Karta potrafiła być mega niestabilna. Ludzie zaczeli machy lutować na stałe do pcb i problemy znikały.

Ja obskoczyłem 3 Mediatory zanim Buli mi powiedział, żebym machy umył i podoginał. Wtedy siadło.
Ale przyznaję, że tercet PPC+Voodoo2+SB działa mi mega stabilnie. Można Q2 odpalić z Warp3D; wyjść na pół dnia, wracasz, a te demka chodzą.
1
[#767] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #766

No właśnie, zapomniałem ze do tej zabawy trzeba jeszcze dosyć drogie voodoo :). Ja mam tylko radeona 9200 pci którego kiedyś kupiłem ale jeszcze nie użyłem bo nie mam jeszcze mediatora.
[#768] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #767

Równie dobry; i ma mityczne sterowniki 3d dla wybranych hahaha.
Ale ciiiii, to wielka tajemnica, bo świat się dowie, że 40letni komputer ma 20letnią kartę na ktorej mozna odpalic miniGL. To dopiero byłby skandal; pozwy, miliony. Synteza Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2024 22:21:59 przez crimart
1
[#769] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #768

No to jak jest z tym 3D? Bo czytałem ze dla radeona nie ma obsługi 3D w Amidze. Czy jest tylko nikt się oficjalnie nie przyznaje bo jakieś licencje zabraniają? :)
[#770] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #769

AmigaOS 4.1 ma obslugę 3d w Radeonie. Więc jak odpalisz tego cudaka na Classyku z Blizzardem, to będziesz miał :)
https://www.youtube.com/watch?v=8__E99l90Pw

Film sprzed 13 lat....aż trudno uwierzyć jaka cudowna zgoda i harmonia panuje w Ami świecie..

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 12:24:50 przez crimart

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 12:32:30 przez crimart
[#771] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #768

Dokładnie tak jak mówisz Już by mogli te stery w3d do radeona w klasyku wypuścić, bo tylko smaku gościu narobił...ale oczywiście kwestie prawne jakby to był jakiś mega poważny temat.

Co do zworki w Ragnaroku to nie potrzeba jej. Z tego co wiem to tylko Apocalypse 128mb jej potrzebuje.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 13:13:02 przez jaster
[#772] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jaster, post #771

A jaka zworka bo wczoraj w końcu zamówiłem apocalypse :)
[#773] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #772

Identyczna jak w Ragnaroku. Między 11, a 12. Masz fotę powyżej.

Mam w tym momencie obie karty w domu i się Ragnarokiem lekko rozczarowałem. Nie zrobiłem jeszcze testów do końca, ale zapis do pamięci w Apocalypse dużo szybszy niż w Ragnarok przy tym samym taktowaniu szyny. G4 to jednak lepsza tech. Też zabawnie, bo ponoć problematyczne Apocalypse działa mi w każdym slocie od kopa, a Ragnaroka musiałem przestawić o slot dalej, bo się wieszal. Co do wydajności....ok, tam gdzie nie mamy gl i leci software bruteforce, to Ragnarok szybszy te bite 80%. Ale jak wjeżdża gl, gdzie Voodoo3 nie wyrabia, to Apocalypse jest nie dość że wystarczająca, to często szybsza. Np. Wipeout 2097.

Reasumując mój wybór obiektywny to Apocalypse 256mb z lekką podkretka, powiedzmy do 550mhz.
2
[#774] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #773

Tak na szybko.
Ja osobiście nie doświadczyłem tej "magii" z kolejnością kart PCI w Mediatorze o której często czytałem na EAB.
Testowałem łącznie 5 Mediatorów do A4000/A4000T i jeśli Medek poprawnie współpracował z Sonnetam lub Apocalipse lub Ragnarokiem to kolejność kart PCI nie miała znaczenia.
Podejrzewam ewentualne problemy z zasilaniem tych kart u kolegów z EAB, ale nie muszę mieć racji.
Tak samo, jeśli jakiś Medyk poprawnie współpracował z jedną z kart Sonnet/Apocalipse/Ragnarok to działal również poprawnie z pozostałymi kartami PPC.

Co do SPIDERA (obecnie w jego miejscu mam wpiętą kartę sieciową) ale polecałbym skonfigurowanie sobie SPIDERA na początek bez karty PPC (bez buforów dla SPIDERA w przypadku Voodoo, żeby nie tracić VRAM, a dla przyspieszenia urządzeń typu PENDRIVE można później dodać bufory dla volumenów przez Addbuffer) i z maxymalną ilością VRAM dla Voodoo3, czyli 14MB lub nawet 15MB (VoodooMem) ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2024 22:10:46 przez BULI
1
[#775] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #772

Pochwalisz się gdzie?
[#776] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Wankowicz, post #775

No tu, tak jak wklejał wcześniej Buli:
https://www.ebay.com/itm/135113771296

Mam nadzieję, że kupiłem co trzeba :D.
[#777] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #770

AmigaOS 4.1 ma obslugę 3d w Radeonie. Więc jak odpalisz tego cudaka na Classyku z Blizzardem, to będziesz miał

tylko że na kanapce BlizzardPPC+MediatorPCI pod AmigaOS 4.1 podobno karty PCI działają bez DMA
[#778] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #777

Nie no; zasadniczo AmigaOS4 na klasyku to jest sztuka dla sztuki. Szkoda sprzętu; lepiej NG kupić zamiast BlizzardaPPC. Gdyby na Sonnecie AOS4 poleciał, na pewno bym się pobawił :)

Natomiast wielka szkoda, że przez niesnaski dwóch firm nie ma sterów 3d innych niż do Voodoo.
Ta karta to artefakt i każdego dnia może nie wstać. Trzeba dbać i mieć w szufladzie zapas :)
Radeon 9250 jest znacznie fajniejszy; ma cyfrę, ram i się nie grzeje.
1
[#779] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #778

A nie da się tych sterów chamsko wypruć z tego AOSA4 i anonimowo opublikować w necie? :) jest tu trochę osób co rozebrały wiele gier na czynniki pierwsze to z tym tez dadzą radę.
1
[#780] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #776

Kupiłeś co trzeba; bardzo fajna karta. W ogóle się nie grzeje i ma mega transfery z proca do ramu; znacznie większe niż szybszy w mipsach Ragnarok, no ale to G4. Zresztą, jak na amigowe zabawy dla przyjemności - tam jest mocy z zapasem; w sysspeedowych cyferkach ta karta to takie 3-4x BPPC 200MHz; będzie Pan zadowolony :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem