[#901] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lukzer, post #900

[#902] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lukzer, post #900

Prosty montaż, łatwy zarobek. Jakby się znalazło ze 30 sztuk to można to wrzucić na automat. Moja wersja carrier-boarda będzie dostępna pewnie najwcześniej wiosną.

Aha, tam są właściwie tylko złącza, to pewnie szybciej to przylutować samemu niż wieźć do znajomego na automat :).

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 12:42:46 przez bfgmatik
1
[#903] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #902

ile by takie cos wynioslo jakby od lukzera wziac projekt i dac mu jakiś odsyp od każdej karty (o ile by udzielił zgody)? te karty jesli ktos nie oglada dem to sie bardziej przydadzą niż warp1260, myśle ze z 20 osob by było chętnych

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 12:52:03 przez michal_zukowski
1
[#904] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@michal_zukowski, post #903

Tylko ja tej roboty nie wezmę teraz bo nawet nie mam A4000 żeby testować po montażu. Pewnie w okolicach świąt będę montował moją A4000 bo mam chipset kupiony. A wiosną miałem robić mój carrier bo kupiłem też Apocalypse i wszystko leży i czeka.

Bardziej miałem na myśli, że żal, że Lukzer to odłożył skoro projekt gotowy i działa.
[#905] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #904

Jedna bym wziął.
[#906] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@mwb113, post #905

Ja mili Państwo mam dwie lewe ręce do lutownicy, zatem samodzielny montaż nie wchodzi absolutnie w grę. Dzięki @lukzer, że odpowiedziałeś, przynajmniej mam jasność.
[#907] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@mwb113, post #905

Wziąłbym jedną albo dwie na zapas.
[#908] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@michal_zukowski, post #903

ile by takie cos wynioslo jakby od lukzera wziac projekt i dac mu jakiś odsyp od każdej karty (o ile by udzielił zgody)?

No ale to pytanie do lukzera.
[#909] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #908

Jak ktoś chce się podjąć to ja nie widzę problemu..
[#910] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lukzer, post #909

Bo ja w tej sytuacji chyba też bym reflektował na jedną płytkę i wtedy bym zrezygnował z planów robienia mojego carriera w przyszłości chociaż jakoś w wakacje zacząłem już w tym grzebać i wszystko zwymiarowałem i przeryłem się przez dokumentacje PCI i PMC.

Największym wyzwaniem jest i tak porządna przetwornica 5V->3.3V bo chyba musi wytrzymać z 6-8A bez mocnego grzania i bez awarii bo wszystko pójdzie z dymem.

Pytanie w jakiej formie byś nam to udostępnił. Mógłbyś zamówić płytki i je sprzedawać z określonym zyskiem.
1
[#911] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #910

Mogę np. udostępnić gerbery, schemat i BOM .. nie mam czasu na zabawę z wysyłkami płytek..
1
[#912] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lukzer, post #911

Może Arczi coś zadziała z tematem hurtowo. Napisałem do Niego.
2
[#913] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lukzer, post #911

No ja bym chętnie przyjął dokumentację tego projektu bo chcę sobie polutować samemu.
[#914] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #913

[#915] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #914

No fajno, czy jednak coś się zadzieje w kwestii krajowej produkcji, czy pozostaje ściągać z zagranicy?
[#916] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #915

Kto by to miał produkować i jak?
[#917] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #915

Coś się zadzieje. Cierpliwości.
1
[#918] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #915

Jeżeli będę miał płytki, BOM i części to mogę polutować 5 sztuk osobom zainteresowanym za darmo (znaczy montaż za darmo). Gwarancji nie daję ale polutowałem w życiu tysiące płytek SMD z małym rastrem więc raczej dam radę. :)

Mogę też zamówić płytki jeżeli dostanę Gerbery i teoretycznie mogę zamówić części chociaż to jest już więcej roboty i pewnie zamówienie z Mousera. Ale i tak chciałbym zacząć od partii 5 sztuk testowo, nie więcej.
1
[#919] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #914

Pojawiły się używane RAMIXy PMC to PCI na ebay:

Udało mi się kupić sztukę jak na zdjęciu w bardzo podobnej cenie. To chyba okrojona wersja obsługująca karty 32 bitowe. Do Amigi chyba jak znalazł. Czy ktoś używa takiego modelu z kartą PRPMC8005E 450 MHz i może potwierdzić że taki zestaw działa? Czy nie jest ewentualnie problemem brak wentylatora?

Zrzut ekranu 2024-11-05 202542 by Paweł Nowak, on Flickr

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2024 18:15:10 przez nowy80
[#920] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@nowy80, post #919

Bez wentylatora to to ugotujesz a te przelotki w Pl można dorwać tanio
[#921] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Dorian3d, post #920

Po instalacji karty w przejściówce na PCI mam około 10mm dystans między kartami. Myślę, że 8mm radiator ewentualnie wentylator dałbym radę zainstalować. Kwestia czy ta przelatka zadziała? Pewnie sam zweryfikuje ja znajdę więcej wolnego czasu.

20241110_184507 by Paweł Nowak, on Flickr

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2024 19:03:05 przez nowy80
[#922] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@nowy80, post #921

To ja tylko dodam od siebie, bo czytam od dawna wspaniałe bajki w tym temacie, że największy układ, umieszczony centralnie, pozbawiony radiatora, czy to na Apocalypse, czy na Ragnarok; NIE JEST procesorem, tylko chipsetem.

Procesor; mniej więcej dwa razy mniejszy (od chipsetu), znajduje się na tych kartach pod dużym poprzecznym radiatorem aluminiowym, granicząc ze śledziem w którym musi być wycięcie. Między procesorem, a radiatorem znajduje się ramka stabilizująca, zapobiegająca ukruszeniu rdzenia. W obu kartach jest użyta pasta aplikowana fabrycznie z rolki. Ta pasta ma już 16 lat i średnio spełnia swoje zadanie.
To nie są karty współcześnie produkowane. Doradzam wymianę pasty. Radiator odkręcamy, kręcąc symultanicznie wszystkimi trzema śrubami (po jednym obrocie), by nie uszkodzić rdzenia.
Radiator powinien mieć zapewniony obieg powietrza, by te karty pracowały stabilnie przy pełnym obciążeniu.
Na zdrowie!
3
[#923] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #922

Procesor; mniej więcej dwa razy mniejszy (od chipsetu), znajduje się na tych kartach pod dużym poprzecznym radiatorem aluminiowym, granicząc ze śledziem w którym musi być wycięcie. Między procesorem, a radiatorem znajduje się ramka stabilizująca, zapobiegająca ukruszeniu rdzenia. W obu kartach jest użyta pasta aplikowana fabrycznie z rolki. Ta pasta ma już 16 lat i średnio spełnia swoje zadanie.

Dzięki za bardzo konkretne informacje. Nie śledziłem szczegółowo informacji o tych kartach. Wymienię w takim razie na nową pastę między radiatorem a procesorem przed pierwszym użyciem.
[#924] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #922

Nie no, fajnie. Ja mam kartę nową, ale skoro mówisz, że ta pasta ma 16 lat… ciekawe, kto mi ją wymieni…
[#925] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #924

Karta może i nowa ale wyprodukowana 16 lat temu. :) Ja bym jednak tego nie ruszał, pasta to pasta, swoją przewodność temperaturową ma i ona pewnie nie uległa dużej zmianie.
[#926] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #925

Jak Marysia winszuje....wymiana pasty zajmuje masę czasu; lekko licząc z 15 minut, a i ze 20 może się zejść :) Pasta to pasta - fakt :)

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 01:18:18 przez crimart
2
[#927] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #914

[#928] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jargo, post #927

Koleś chyba sprzedał tego dużo i ma to w nie najgorszej cenie. Sam rozważam.
[#929] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jargo, post #927

Oczywiście, że można, słyszałem bardzo pochlebne opinie ok, racja
1
[#930] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #929

Potwierdzam; carrierek od Torstiego jest bardzo OK; świetna przetwornica; super jakość wykonania.
Dla mnie jedynym minusem jest głośny wentylator.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem