[#1051] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1050

Jakiego używasz Workbencha?
Jak 3.9 to skrypty powinny u Ciebie pójść.
[#1052] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1051

WB 3.2
[#1053] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1044

Nie działa jeszcze "Dynamic Lights", ale działa muzyka w mp3 z wersji Steam OKok, racjasuper

Dynamic Lights już działa szeroki uśmiech
Tutaj próbka na moim G4:

Teraz Intro wygląda niesamowicie OK
5
[#1054] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1053

Fatal Racing/ Whiplash CD WarpOs port BSzili:
5
[#1055] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #1039

Koło 320 PLN dopłaciłem, więc w sumie wyszło jakieś 1900. No i standardowo po jakiś dwóch miesiącach siadam do sprzętu, bo w końcu trochę wolnego czasu jest, żeby podłubać przy Amidze :).
[#1056] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1054

Co tak słabo? To jakaś wersja beta?
[#1057] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_arti, post #1056

Ja wiem czy słabo?
Zauważ, że to oczywiście nie jest port z oryginalnych źródeł "z tamtych czasów", tylko współczesnego portu tej gry (zupełnie inne wymagania).
W trybie VGA jest do 30FPS, więc zasuwa OK
W trybie SVGA jest oczywiście gorzej, bo Zorro3 jest wąskim gardłem, gdyby było obsługiwane sprzętowe wspomaganie przez Warp3D to by latało spokojnie w SVGA, tak jak to ma miejsce w przypadku portu WipeOut, którego śilnik został odtworzony i na podstawie tych współczesnych źródeł powstał port między innymi na Amigę PPC -WarpOs i Warp3D.
Dzięki temu, że jest Warp3D, (pomimo, że "nieidealny") Zorro3 nie przeszkadza w graniu w wyższych rozdzielczościach, nawet od biedy w HD Ready szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 19:34:01 przez BULI
3
[#1058] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1057

Ale to idzie przez grafikę na Zorro 3 czy ogólnie?
[#1059] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jargo, post #1055

A to te z Izraela? Kurcze ja kupiłem dwie, i w jednej już musiałem kondensatory wymienić (te od zasilania). Bo się wieszała. A w drugiej kondensator po prostu odleciał ;] Te karty były pewnie nieźle używane.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 21:46:52 przez sand
[#1060] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #1059

Nie, to z USA, na aukcji pisze, że nowa: https://www.ebay.pl/itm/193475765807. Wytargowałem do 385USD.

Na razie na tyle na ile potestowałem to jest ok, muszę jeszcze wymienić pastę, bo przy 1GHz się wiesza.
Nie gra mi tylko ilość pamięci, bo w SysSpeed widzę 233, a powinno być 512. Może źle sprawdzam?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 22:03:40 przez jargo

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 22:04:04 przez jargo
1
[#1061] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1049

Sprawdzipem, usunalem tapete, ustawilem blat 1920x1200 i teraz problematyczne gry odpalaja sie. Mozesz mi podespac ten skrypt do usuwania tapety w locie?
1
[#1062] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1061

Nie mam obecnie dostępu do Amigi, ale najłatwiej możesz to zrobić otwierając systemowy program do ustawiania tapety blatu czyli WB Pattern tam ustawić sobie brak tapety, następnie z pop-up menu (menu gornej belki) zaznaczyć sobie opcję zapisywania ikony i wybrać opcję "Zapisz jako".
Teraz klikając na zapisaną ikonkę ustawień dostaniesz blat bez tapet.
Można też robić skrypty wywołujące wbPattern w trybie shell/CLI i wczytujące wybrane ustawienia a następnie wywołać grę/program, który potrzebuję więcej VRamu, tak żeby wszystko załatwić jednym kliknięciem ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2026 23:04:40 przez BULI
2
[#1063] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1062

A wie ktoś, gdzie kupić DOBRY carrier?
[#1064] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1062

Padl mi system (OS 3.2), wiec zainstalowalem.sobie nowy, tym.razem.OS 3.9. Wszystko powgrywalem co trzeba do Mediatora, Voodoo 3 dziala, PPC sie odpala (dodaje ram do belki), ale gdy odpalam.cokolwiek pod PPC wywala blad: Task name 'ramlib_PPC" Task.address: 4FEF20A0, Exception: Data Storage. Instalowalem wszystkie stery jeezcze raz, wgralem najnowsze pliki ze strony Elbox i bez zmian. Pomoze ktos?
[#1065] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1064

Hmmm od czego tu zacząć.
Na początek zostaw tylko Voodoo3 i kartę PPC (która karta: Ragnarok, czy Apocalipse 128MB/256MB)?
Którą wersję powerpc.library (sonnet.library) masz zainstalowaną?
Jakieś zmienne w ENV:Sonnet masz ustawione?
Rozumiem, że Cały ten komplet Mediator/Voodoo3/PPC już u Ciebie działał poprawnie w tej konfiguracji?
Nie dokładałeś żadnej nowej karty Zorro/PCi, masz stabilne zasilanie?
[#1066] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1065

Caly ten set dzialal na OS 3.2, nic nie zmienialem. To.jest Apocalypse. Sonnet.library.nainowsze. Zadnych zmiennych w env:sonnet nie ustawialem. Zasilacz mam nowy markowy.
[#1067] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1066

Jak inicjujesz powerpc.library?
Przy starcie (w startup-sequence), czy później przez ikonę (InitPPC)?
Bibliotekę powerpc.library (tą od sonnet.library) masz w libs: , czy w innej lokalizacji?
Oryginalną bibliotekę PowerPC.library usunąłeś?

Instalowałeś pakiet MMU od Thora? Ja go nie używam, ale używam Oxypatchera.

Spróbuj starszej wersji powerpc.library (libs_173b) z Aminetu- ja dalej używam tą wersję bo jest u mnie szybsza, ale wymaga większego doświadczenia, żeby mieć lepsze osiągi.
Po zmianie PowerPC.library najbezpieczniej zrób naprawdę twardy reset, czyli wyłacz Amigę na parę sekund i odpal ją z nową (tzn starszą ) wersja libs_173b ok, racja
[#1068] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1067

Inicjuje przez scrypt. Biblioteke mam w.Libs/Powerpc. Nie bylo zadnego innego (oryginalnego) powerpc.library. Mam MMU od Thora. 173b tez probowalem i to samo.
[#1069] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1068

Żeby nie tracić czasu czy to problem sprzętowy, czy konfiguracja MMU etc, mogę Ci udostępnić moją partycję systemową z Workbenchem 3.9.
Skopiujesz ją sobie na jakąś czystą botowalną partycję i zobaczysz, czy ruszy.
[#1070] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1069

ok, byloby super. Dzieki.
[#1071] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1070

Oprócz Voodoo3 i Apocalipse, co masz wpięte w Mediatora?
SoundBlaster?
Spider?
Apocalipse ma 256MB ?
[#1072] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1071

Mam.jeszcze Sound Blastera i sieciowke. Apocalypse standardoqe 128mb.
[#1073] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1072

OK. Wieczorem postaram się zmontować obraz
2
[#1074] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1073

Dzieki Buli za obraz. Zdaje sie, ze PPC ruszylo teraz poprawnie. Napisalem Ci priv, mam pytanie.
[#1075] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1074

Cieszę się, że Ci działa, że nie jest to problem sprzętowy OK
Rzeczywiście jest tam parę myczków, które mam ustawione pod sibie jak poruszanie się po oknach i ikonach z klawiatury: strzałkami i backspace, spacja odświerzanie; edycja plików tekstowych CTRL+e, domyślne otwieranie plików video I muzycznych może Ci nie zadziałać, bo playery mam na innej partycji.
Jak coś to pisz- pomogę ok, racja
1
[#1076] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1075

Ok, bede sie odzywac jak.trafie na jakas zagwostke. Dzieki.
[#1077] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #1064

Hehe... właśnie uruchomiłem moje PPC i zgadnijcie co... przy próbie odpalenia gears_pcc dostaję "Exception: Data Storage".

Udało się dojść gdzie u Ciebie był problem?

Wydaje mi się, że u mnie problem też nie jest sprzętowy bo:
InitPPC nie wywala błędu,
w systemie pojawia się dodatkowe 128MB pamięci,
GetInfo zwraca różne, myślę że poprawne informacje,
Bogomips wylicza jakieś mipsy i zakładam, że robi to wykonując kod na procesorze PPC.

Gdzieś tam na EABie mignęło, że problem jest przy aplikacjach korzystających z warp3d ale rozwiązanie problemu było tylko dla Mediatora przez podmianę bibliotek na te od Elboxu.

Mój konfig: A4000D + Firebird 1.1 + ROM3.2 + Voodoo 3 2000 + PRPMC8005E 450 MHZ

A już myślałem, że tym razem wszystko zaskoczy bezproblemowo.
[#1078] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1077

Chwiilaaaaa, mam trop ze snoopdosa.

Mamy to!
Musiałem wcześniej przy instalacji Warp3d wybrać opcję bez PPC (bo wtedy nie miałem PPC) i mi nie wgrał bibliotek w wersji PPC. Snoopdos to ładnie pokazał.

Ale to kółko to nie kręci się jakoś szybciej niż bez PPC...

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2026 22:43:33 przez bfgmatik
[#1079] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1078

Tak, Geras potrzebuje poprawnie zainstalowanego Warp3D (tylko pod Voodoo3).

Plik wykonywalny Gears pod PPC musi latać znacznie szybciej niż pod 68k, jeśli tak nie jest to coś masz skopane z Warp3D.
Wciśnij klawisz F gdy kręci się zębatka to zobaczysz jak jest różnica w FPSach pomiędzy 68k a PPC.
Na PPC powinieneś mieć co najmniej w okolicach 100FPS ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2026 23:23:33 przez BULI
[#1080] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1079

Nie no, wersja okienkowa gears pomyka bardzo szybko i pokazuje jakieś 88 fps, trudno dojrzeć. Co ciekawe, jak miałem 8-bitową paletę w Workbenchu to od razu twardy reset po uruchomieniu gears-ppc-window, po ustawieniu palety na 16-bit działa.

Nie udało mi się odpalić Blitzquake'a w wersji WOS, po dodaniu -nosound (bo nie mam AHI) niby startuje ale potem wyskakuje szary ekran i nic się nie dzieje chociaż pełnego zwisu nie ma bo capslock miga. Walczyłem z tym ze 2 godziny i nic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem