[#1081] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1080

Próbowałem jeszcze jakiś nowszy glquakeWOS_gcc_7 od Cowcata ale on w ogóle wywala jakiś błąd, że coś not supported w bibliotece powerpc.library.

No nic, mogę sobie popatrzeć na wirujące kółko zębate przy piwku.
[#1082] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1081

I jeszcze dokumentacja fotograficzna projektu :).

1) Płytki carriera PMC przyszły dziś rano:

2) Przetwornica 5V->3.3V o wydajności do 8A:

3) Testy obciążeniowe przetwornicy na zmontowanym carrierze PMC, czy aby na pewno nie zjara mi PPC po podłączeniu (jednak nie miałem w szufladzie tego wiatraczka 40x40):

4) Wirujące kółko zębate jako nagroda za cały wieczór walki:
8
[#1083] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1080

Tez cos takiego kiedys mialem. Teraz mam obraz partycji systemowej od Buliego i wszystko dziala. A zmniejsz rozdzielczosc pulpitu i usun tapete i sprawdz czy dalej masz szary ekran w Quake. Wydaje mi sie, ze kiedys cos takiego mi pomoglo.
[#1084] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1080

Co ciekawe, jak miałem 8-bitową paletę w Workbenchu to od razu twardy reset po uruchomieniu gears-ppc-window, po ustawieniu palety na 16-bit działa.

Wszystko się zgadza, sprzętowa akceleracja 3D działa tylko na ekranach 16bit i nie ma to nic wspólnego z PPC ok, racja

Bez AHI nie podchodź- poświęć te 5 minut i zainstaluj, bez tego nie ruszy prawie żadna gra.
Po zainstalowaniu, na początek ustaw sobie w preferencjach AHI
UNIT MUSIC i UNIT 0 na Paula 8bit stereo ++ lub Paula 8Bit DMA
[#1085] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1082

Wrzucam jeszcze zdjęcie gotowego carriera z docelowym wiatraczkiem 40x40 bo elegancko to wygląda.

Jeszcze tylko powiercić ten przedni bracket żeby był przepływ powietrza.
4
[#1086] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1085

Bardzo fajnie to wygląda OK
Kondziołki nie wystają za wysoko, nie będą kolidować z innymi kartami PCI?
[#1087] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1086

Jeszcze nie wiem bo miałem odstęp między kartami, ale zawsze można dać dużo niższe. Właściwie karta jest dostosowana do niższych o większej średnicy ale akurat te low-esr miałem pod ręką bo z nimi wcześniej testowałem przetwornicę :).
1
[#1088] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1087

Daj znać, czy Apocalipse ładnie śmiga w twojej przejściówce ok, racja
[#1089] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1087

Proponuję też pokombinować z montażem wiatraczka, tak żeby był pod lekkim skosem i dmuchał w kierunku śledzia na procesor PPC, a nie prosto środek karty...

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 15:08:41 przez Robo_G
[#1090] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Robo_G, post #1089

Robo_G: A ja głupi przesuwałem wiatraczek w projekcie maksymalnie w stronę złącz czyli nie tam gdzie trzeba. Zapomniałem, że procesor jest na końcu płytki pod radiatorem. Jeszcze się cieszyłem, że go upchnąłem centymetr dalej.

BULI: niestety nie posunąłem się w temacie mimo różnych prób z Quake'iem i zastosowania rad mouldera. Rzeczywiście ktoś na forach pisał, że szary ekran to za mało video ramu, ale nie udało mi się tego rozwiązać.

Doradźcie jakąś grę którą mógłbym na szybko przetestować żeby sprawdzić PPC? Może jakieś freeware żeby tylko ściągnąć i odpalić a nie szukać pack'ów z oryginałów? :)
[#1091] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1090

Jakiś Doom PPC
Earth2140 PPC
Payback
[#1092] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@mwb113, post #1091

Oki, mam ADoomPPC z Aminetu i odpalam AdoomWOS. Działa. Chyba odpala się na PPC. Nie wiem bo na 68060/100MHz też była duża płynność więc mogę tylko wierzyć, że to działa na PPC :).

Czym się różni ADoomWOS od ADoomPPC? Ten drugi mówi, że nie jest plikiem wykonywalnym.
[#1093] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1090

https://aminet.net/package/game/demo/WipeOut_2097_Demo

Możesz też spróbować fpse: https://eab.abime.net/showthread.php?t=116625
i dociągnąć iso z psx'a
[#1094] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1092

Pod zwykłym ADoom mam muzykę, a pod ADoomWOS nie mam mimo że oba korzystają z tej samej biblioteki doomsound.library i tych samych plików midi i nie wywalają błędów.

UPDATE:
ok, dodanie -music do tooltypów załatwiło sprawę :)

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 17:49:01 przez bfgmatik
[#1095] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1085

Rewelacja
[#1096] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1094

Odpaliłem Quake2 od Cowcata.

Ale działa tylko w software render, po zmianie na minigl szary ekran jak w Q1.

Poza tym zamiast dźwięku mam powtarzającą się sekwencję szumów pomimo tego, że wybrana w ustawieniach jest Paula a nie AHI.

Za to elegancko 50 fps w 320x240. Nigdy nie myślałem, że Q2 miało tryb software render.

Chyba muszę to AHI zainstalować na próbę ale nie wiem skąd wziąć odpowiednią/aktualną wersję.
[#1097] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1096

Działa dźwięk na AHI, idę spać :).

Dla smaku:
link

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2026 01:32:35 przez bfgmatik
[#1098] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1097

Planujesz może zrobic pare sztuk carrierów na sprzedaż?
2
[#1099] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jaster, post #1098

Tak, planuję. Tym bardziej, że muszę czas poświęcony na te zabawy przekuć chociaż minimalnie w jakiś zarobek. :)
Tyle, że konkurencyjne carriery nie są zbyt drogie więc nie wiem jak to wyjdzie.
1
[#1100] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1099

To ja sie już piszę na zakup Carierr wygląda bardzo ładnie i zgrabnie. Co do cen to nie podpowiem, tylko dostosuję się, ale konkurencyjne wychodziły jakoś 600-700zł.
1
[#1101] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jaster, post #1100

No dobra, porobiłem kalkulacje.
Myślę, że byłbym w stanie produkować je za 530 zł brutto (faktura/paragon bo muszę wystawiać). Drogo? Drogo! Ale koszty prowadzenia działalności to obecnie jakiś ponury żart.

W cenie wiatrak kulkowy od Sunon'a (EF40101B1-1000U-A99).

Bez wiatraka 500 zł brutto (jakby ktoś chciał sobie jakieś Noctua'y ciche i drogie kupować).

W cenie przedni bracket stalowy, moją sztukę powierciłem na CNC i wyszło nieźle, ale nie wiem czy będę je w stanie wiercić masowo bo to frezarka do miękkiego drewna .

Mam właściwie części tylko na jeszcze jedną sztukę bo muszę robić zamówienie do Mousera na złącza mezazzine. Dzisiaj albo w poniedziałek będę ją montował do testów żeby zweryfikować czy tak samo będzie działać.
1
[#1102] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1101

Czy ja wiem czy drogo. Według mnie niedrogo, była by to bardzo konkurencyjna cena.
[#1103] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jaster, post #1102

Kurcze, nie sprawdzałem obecnie jakie są ceny projektów własnych Carrierów PMC <-> PCI, ale z rok temu można było jeszcze kupić w okolicach 400zł z lekkim hakiem ok, racja
[#1104] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #1103

Ceny są pewnie podobne jak były jeżeli są dostępne, ale przy moim sposobie pracy gdzie wszystko musi być idealnie zmontowane, umyte i następnie przetestowane przynajmniej godzinę, dwie w systemie, plus frezowanie nieszczęsnego bracketa, wyprodukowanie jednej sztuki zajmie około 4 godzin.
A zarobek mniejszy niż mój endokrynolog bierze ode mnie za 15 minut konsultacji+USG :).
[#1105] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1104

Czy ktoś próbował podkręcać zegar Apocalypse? Bo a EABie niektórzy mają 600MHz ale nie podają szczegółów jak to uzyskać.

Podobno robi się to zworkami rezystorowymi na płycie a nie w sofcie. Zanim wydłubię kartę z komputera i zacznę szukać generatora sygnałów zegarowych wolę zapytać bo może jest jakiś opis do tego? szeroki uśmiech
[#1106] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1105

Oki, znalazłem :)
[#1107] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1106

Zaczynam mieć wątpliwości czy moje problemy z PPC+Warp3D nie są sprzętowe...

BULI: pożyczysz sprawdzony obraz systemu w którym BlitzQuake1 z PPC i OpenGL działa? :) Tylko na próbę.
[#1108] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1107

Nieważne już, działa!
Blitzquake 7.3 od Cowcata wywalał błąd kiedy nie miał -ahi w parametrach. Błąd był taki, że ni hu hu nie dałoby się go powiązać z brakiem -ahi w parametrach ale do tego zdążyłem się już przyzwyczaić, że nikt nic nie wie. Dopiero gdzieś na forum znalazłem informację, że to jakieś jego niedopatrzenie.
[#1109] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1108

58 FPS w 320x240
30.1 FPS w 640x480

Wreszcie mogę powiedzieć, że Quake jest grywalny :D Bo to co było na 68060/100MHz to była totalna padaka na której nie dało się grać, bo na każdej większej przestrzeni FPSy spadały do kilku klatek na sekundę a timedemo nadrabiało w zamkniętych tunelach.
[#1110] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1106

Na ile udało się Tobie podkręcić żeby stabilnie działało PPC?
Ja mam 450 podkręcone na 500 i działa super stabilnie.

Nie mogę teraz znaleźć na forum EAB konfigu tych zworek do Apocalypse - możesz podesłać link?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem