[#1111] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1109

To samo Settlers 2, działa jak trzeba w najwyższej rozdziałce - tak można grać
[#1112] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #1104

Ehem, czy to będzie też pasować do Ragnaroka?
[#1113] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Robo_G, post #1110

Ja też mam na 500MHz oraz wymienioną pastę i nawet się tak nie grzeje, powiedziałbym nawet, że dzięki wymianie pasty grzeje się mniej niż na 450MHz. Wiem, ze można spokojnie podkręcić na 550MHz, 600MHz to już ryzyko.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2026 11:56:37 przez jargo

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2026 11:59:37 przez jargo
[#1114] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jargo, post #1113

No właśnie z mojego researchu wyniknęło, że:
- procesor można łatwo przetaktować zworkami rezystorowymi na 500MHz, 550MHz, 600MHz,
- cache L2 przy standardowym 450MHz pracuje 225MHz a według specyfikacji może na 250MHz,
- przy 500MHz cache L2 będzie pracował na 250MHz czyli OK!,
- ktoś na forach przebąkiwał, że można wymienić cache L2 na szybszy i taktować procesor do 600MHz, ale nie wiem na jaki bo ten co jest, jest już najszybszy z tej rodziny układów pamięci L2,
- może ten zwykły cache L2 po prostu poleci na 300MHz i nie trzeba nić wymieniać :),
- taktowanie L2 zmienia się rejestrem więc może można dać procesor na 600MHz i zmniejszyć taktowanie L2 ale czy to będzie miało wtedy sens jak L2 pozostanie wolniejsza, tego nie wiem,
- zewnętrzna magistrala pozostaje na 100MHz i nie można jej zwiększyć, bo z niej dzielona jest m.in. prędkość PCI na 33MHz,
- w związku z powyższym zewnętrzny RAM chyba jest taktowany na 100MHz i nie można tego zmienić.
- można łatwo wymienić 128MB ramu na 256MB wymieniając kości SDRAM.
[#1115] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Robo_G, post #1110

Jeszcze nic nie kręciłem, na razie nie kręcę żeby nie mieszać. Chociaż teraz jak mi już Quake działa to może zacznę kręcić :D.

Zrobiłem sobie zrzut wczoraj tego opisu żeby nie szukać na EAB'ie ciągle :).

[#1116] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #1112

Ehem, czy to będzie też pasować do Ragnaroka?

Na to liczę, specjalnie jest zrobiona porządna przetwornica z zapasem mocy, żeby uciągnęło mocniejsze karty chociaż podobno Ragnarock w rzeczywistości nie bierze więcej niż Apocalypse.

Jak się tu z tym wszystkim ogarnę to może mógłbym Ci podesłać sztukę do przetestowania z Ragnarockiem jeżeli masz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem