[#961] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@pong777, post #959

Super- czekamy na pierwsze SZTUKI
[#962] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #961

Dziś próbuję odpalić Apocalypse w Mediatorze. Parę problemów już rozwiązałem, wszystko wydaje mi się porobiłem zgodnie z instrukcją. Gdy odpalam initppc wyskakuje mi bład ramlib program failed. Gdzie szukać przyczyny?
[#963] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #962

Po dalszych bojach udalo mi sie (chyba) tylko raz uruchomic PPC. Zmieniłem karty miejsami w Mediatorze i po PPCinit ram zostal dodany do belki i widzialem pelne info o karcie w getinfo. Musialem Amige zrestartowac i znowu nie dziala - blad ramlib albo power pc processor not responding. Zmienial sloty miejscami i bez sukcesu. Karta wstepnie jest caly czas wykrywana w pciinfo - Motorola itd. Gdzie szukac przyczyny?
[#964] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #963

Więcej danych maestro musisz podać, to nie jest plug&play technologia. Ale jak się dobrze ustawi, to solid rock.

Istotne kwestie, a jest ich multum:

- PCI.library - dwie ostatnie ze strony Elboxu, najlepiej 13.9
- powerpc.library od Denisa w wersji co najmniej 17.13
- Mediator ENV variables muszą być ustawione MedConfig ostatnim; dodatkowo:

PPCPCI na Yes
VoodooMemOS na No
VoodooInt na Yes
VoodooMem na maximum 13

Poczytaj w ogóle na jakiej zasadzie działa PPC na PCI; kluczem jest karta graficzna PCI, której VRAM (1MB) robi za przestrzeń komunikacyjna miedzy PPC a reszta. Taki hack :)
Czyli w obszarze GPU - PPC (w tym ppc ram; Apocalypse ma 128 lub 256) tworzy Ci się prawie niezależny komputer.

- voodoo.card - ostatni z Elboxu 3.45 (jeśli OpenGL ma fajnie działać)

Co do sprzętu;

- mega ważne jest wypucowanie podstawek na machy w Mediatorze. Miałem kilka Mediatorów w tym zupełnie "nowego" i z jakichś powodów te bywają upiedo...e smarem technicznym, co ma wpływ na czary mary, nie wiem co (timingi?). W każdym razie działa to niestabilnie, a po umyciu już stabilnie.

- zasilanie samego Mediatora; to jest na granicy.

- zazworkowanie samej Apocalypse

- a nawet stan pasty termoprzewodzącej na PPC pod radiatorem. Te karty maja juz 8-12 lat, a producent zaleca wymianę pasty po dwóch.

- pozycja ppc w pci. Grafika i PPC powinny być obok siebie. Możesz zaterminowac ostatni PCI np. karta muzyczna.

powodzenia.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2025 18:50:50 przez crimart

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2025 18:53:08 przez crimart
5
[#965] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #964

Dzięki wielkie za garsc cennych wskazówek. Na razie padl mi system, jestem w trakcie instalacji nowego OS 3.9. W ciagu kilku dni pewnie zabiore sie za ponowne uruchomienie ppc. Jesli beda schody to pozwole sobie odezwac sie do Ciebie, bo widze, ze masz spora wiedze Paste pod radiotorem ppc wymienilem...
[#966] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #965

A na czym miałeś?
[#967] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #966

Wcześniej miałem OS 3.2.
[#968] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #967

Na jakim nośniku.
[#969] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #968

Uzywam microsd w adapterze compact flash.
[#970] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #964

Wypróbowałem w zasadzie wszystkie Twoje wskazowki (lacznie z wyczyszczeniem podstawek machów) i nic z tego. Dalej mam ramlib failed albo inne komunikaty wyskakiwaly: could not detect ppc procesor, ppc processor not responding albo system sie wieszal od razu po initppc. Kobinowalem z rozna kolejnoscia kart w slotach, grzebalem rowniez z voodoomem i buster ustawialem np na 9 (mam 11) - w tej konfiguracji udalo mi sie uruchomic ppc moze ze 2 razy i pochodzilo demo gears na ppc. Postawilem tez system 3.9 (wczesniej mialem 3.2) i jest podobnie. Troche mam juz tego dosc Nie wiem ja bym obstawial, ze moze byc felerny Mediator albo karta ppc albo adapter pmc2pci. Nie mam juz pomyslow...
[#971] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #970

Jesli to kwestia software, to moze ktos dzialajacego gotowca systemu udostepni.
Jesli to kwestia sprzetu, to z kims kto ma dzialajacy pojechac, podmienic i sprawdzic krzyzowo, czy wszystko dziala.
A ramlib czesto crashuje jak jest za maly stos.
Mozesz w startup-sequence dac np
stack 100000
zamiast
stack 8192
moze pomoc przy inicjalizacji jakis zle napisanych bibliotek.
2
[#972] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #970

Co to za sprzęt? Napisz więcej.
- Apocalypse z państwa położonego tam gdzie chce? Zworeczka jest zapięta na nim druga od krawędzi?
- Jak zasilanie jest rozwiązane? Carriera masz jakiego? Ma możliwość podpięcia 5v bezpośrednio do ppc?
- 68k co tam siedzi? Jak taktowane?

Wiem że możesz mieć dość; miałem momenty w których odstawiłem Ami wręcz na 2 miechy. W którymś momencie miałem kilka Mediatorów w domu. Od ręki działał tylko jeden, ale z biegiem czasu ustabilizowałem prawie wszystkie, poza jedną sztuką rev1. Kart ppc też przemieliłem kilka. No jest to "hack" i gruby przebłysk geniuszu, by tak podłączyć ppc do Amigi. U mnie poprzeczka była w ogóle mega wysoko, bo działałem na A4kTX, której możesz zapodać Mediatora do 3 różnych slotów Z3, osiągając totalnie rożne stany.

Mimo wszystko zachęcam Cię do dalszej walki; bo to najfajniejsze co można sprzętowo zrobić z klasykiem. To właściwie dwa komputery działające w jednym systemie jednocześnie i bardzo przyjemna moc. Tam lekko licząc masz 3x CSPPC, a w transferach wewnętrznych pamięci ponad 5x. Traktuj jako przygodę; daj znać jaki config.

PS. Sprawdź czy Apo jest idealnie równo wpięta w carrier. Carriery DiY potrafią nie mieć tych króćców stabilizujących, a przy PMC wystarczy dosłownie minimalny skos i karta będzie działać niestabilnie. IMO najlepszy carrier robi w tej chwili Torsti. Kupisz w zatoce za jakieś 80ojro, a jak zagadasz na Discordzie do niego, to i taniej.
2
[#973] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #972

- Apocalypse z państwa położonego tam gdzie chce?

[#974] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #972

Przyznam się bez bicia, ze wcześniej przegapiłem temat tej zworki na Apocalypse. Dodałem zworkę na drugich pinach od krawędzi i miałem power pc cpu not responding. Ale na Youtube znalazłem film https://www.youtube.com/watch?v=bGDXMCxZSDM i tam gościu dał na trzeci rząd od krawędzi zworkę. Zrobiłem tak samo i mam teraz progress - wydaje się, ze mam 100% skuteczność uruchomienia karty po "initppc" - ram sie dodaje do górnej belki. Ale dema Gears dla PPC wieszają sie po 1-2 sekundach (cała Ami sie wiesza). Grzebię dalej - jeszcze nie wiem co, ale grzebie

Carrier mam własnie od Torstiego. Procka mam rev.6 100Mhz w BFG9060.
1
[#975] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #974

Pisałem z pamięci, być może i 3ci. Swojego czasu sprawdzałem wszystkie ustawienia zworki.
Ciśnij dalej, aż do sukcesu.
2
[#976] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #974

Jak to jest A4kD, to masz jeszcze ruch z Firebirdem i Liberatorem; bardzo ciekawe projekty; oba nieskończone, ale oba bardzo ciekawe i rozwojowe. No i otwarte, więc ruch jest dookoła tego. Dennis robił support dla Mediatora w ciemno, bez jakiegokolwiek SDK. To jakiś cud, że to w ogóle działa.
2
[#977] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #975

Na razie stan jes taki: dogralem biblioteki od Warp3D i demo Gears ppc chodzi, Sulaco tez poszlo. Odpalilem demo Wipeout 2097 i na poczatku jakies dziwne krzaki, potem ladne menu i gra sie wlaczyla, chwile pogralem. Jak chcialem wyjsc do menu gry wykrzyczyla sie z jakims bledem. BlitzQuake cos sie nie uruchamia.
Jakie sa najlepsze sterowniki Picasso? Mam chyba jakies nowsze, a gdzie czytalem, ze nie koniecznie sa dobre do Warpa.
1
[#978] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #977

Warto zacząć od aminetowych 2.0 jeśli działasz tylko na voodoo i/lub radonie. Ponieważ razem z Voodoo działa u mnie ZZ9000, to lecę na icompowych 3.5; didaskalia są inne, wydajność bywa inna, czasem bardzo inna, ale nie widzę wpływu na stabilność.

Co do WOSowych gierek, one moim zdaniem tez wymagają miłości. Krążą często paczki robione pod czyjś system i niekoniecznie odpalą się od strzała u Ciebie. Zajęło mi trochę czasu by odpalić stabilnie perełki pokroju Q2, Q3, Shogo, emulator PSXa itd. Bywało że kłopotem było źle ustawione AHI, a nie ppc. No jest z tym na pewno sporo zabawy. Tam gdzieś na githubie u Dennisa masz niezłe kompendium dotyczące tego, co i w jakim stopniu działa. Ktoś wyżej podpowiadał o wysokim statku. Przy gierkach to podstawa.
3
[#979] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #978

Jak macie ustawiono zmienną VoodooMemOS?
W jednym miejscu manuala na stronie projektu jest na "yes': https://github.com/Sakura-IT/SonnetAmiga/wiki/Sonnet-first-time-installation-guide
a w przykladzie dzialajacej konfiguracji na "no": https://github.com/Sakura-IT/SonnetAmiga/wiki/Good-Config

i Jak macie ustawione AHI? U mnie na 8bit Paula DMA wykrzacza się. Muszę mieć ustawione bez DMA.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 10:57:54 przez moulder
1
[#980] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #979

VoodooMemOs najlepiej ustawić na 'No', chyba, że bardzo chcesz mieś 1 megabajt lub 2 więcej dość wolnej pamięci Zorro 3 na blacie
Jeśli nie używasz Spidera (USB) z przypisanymi buforami w ENV:Mediator, to VoodooMem możesz sobie ustawić na 15 MB, będziesz miał więcej VRAMu do dyspozycji ok, racja

Co do AHI to ja używam SoundBlastera i mam go zasadniczo ustawionego na 16bit stereo++ 44.1, czasem zmniejszam do 22khz lub ustawiam Paula 8bit DMA (najszybciej działa z PPC), jeśli brakuje mocy i zatyka szynę.
Najczęściej wykorzystywane są MUSIC AHI i AHI UNIT 0, więc na nich się skup, ilość kanałów AHI zawsze ustawiaj na 1 (to jest liczba kanałów do miksowania, a nie ilość sprzętowych kanałów audio).

Trochę dziwne, że Paula 8bit DMA Ci się wiesza, jak masz ustawiony BUSTER?
AHI 4.18?

Możesz sobie ustawić Paula 8bit stereo ++ 22khz lub 11khz powinna być nie wiele wolniejsza, a przy okazji będziesz miał normalne stereo, bo tryb Paula 8Bit DMA pod AHI miksuje wszystkie 4 kanały do jednego kanału na wyjściu stereo ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 11:54:54 przez BULI
4
[#981] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #980

Na razie walcze z uruchomieniem Quake1. Mam v 1.5 blitzquake i odpala, ale dziala zle. Tzn co chwile przycina, przy obracaniu sie itd. Moze ktos poratowac jakims uploadem dzialajacego Quake z PPC i Voodoo3?

Mam Spidera i go uzywam - czy to jest duzy problem dla dzialania PPC?
[#982] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #981

Tu mam jakąś działającą wersję:
https://drive.google.com/file/d/1uzafR0wuva3RAOsUgNPZXsPn-LxolGQn/view?usp=sharing

Spider to żaden problem, tylko z Spiderem jeśli w ENV:Mediator masz zmienną SpiderBuf to warto ją usunąć i wtedy dać VoodooMem na max czyli 15, a w przypadku pendrive podłączonego do spidera ręcznie dodać mu bufory z pamięci "publicznej" przez polecenie Addbuffer ok, racja
2
[#983] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #982

No i ta wersja Quake dziala bardzo ladnie - podziekowal.
1
[#984] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #983

Zwróć w tym miejscu uwagę na jedną rzecz; dość zaawansowana gra 3d działa Ci bardzo dobrze włącznie z akceleracją 3d :) Jak zrobisz pomiary, okaże się że leci 35fps lub więcej w 640x480. W multitaskingu!!!! :)))

Co to oznacza? To oznacza, że kolejne są kwestią czasu :)
3
[#985] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@crimart, post #984

Walcze dalej ze stabilnoscia tego ustrojstwa. Wczoraj wieczorem jeszcze sie bawilem - Quake od Buliego chodzil ladnie tyle, ze sie wieszal po chwili, demo Gears tez. Zwiekszylem na nich Stack i Quake chodzil parenascie minut w petli, demo Gears tez. Dzis rano odpalam kompa i zwis przy InitPPC. Odczekalem chwile, potem InitPPC poszlo. Niestety Quake znowu sie wiesza po chwili. Jakieś wskazówki mile widziane
1
[#986] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #985

Jeśli sprzęt odpala a zawiesza się po X czasie to może oznaczać problem z:
1.Prądem: u niektórych z zasilaczami ATX, PPC zaczyna działać po ok 10 minutach od włączenia (sam nie mam tego problemu, ale kilka takich głosów było).
2. Machami, czyli kwestia stabilności może dotyczyć samych machów w na karcie w Mediatorze.
Więc trzeba zrobić to co ładnie Ci wyłożył wcześniej @crimart wyczyszczenie/ przemycie i poprawa styków machów z podstawkami ok, racja

Co do testów "zmęczeniowych", to zanim rzucisz się w wir sprzętowego 3D, puść sobie demo Voxelspace (arpUP-WarpOS/Demos/Voxelspace/Run Voxelspace P96)
z pakietu WarpUp: https://aminet.net/package/misc/os/WarpUP_V40, żeby przetestować samo PPC.
Ustaw maksymalne parametry (konfiguracja od F2 do F10) i niech sobie twój Comanch lata.
Zobacz jak długo będzie w stanie działać to demko bez zawieszki.
2
[#987] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #986

No i potestowalem demo Voxelspace. Czasem po jego kliknieciu byl reset. Odpalielm je 2 razy, chodzi przez jakies 45 minut i jest freeze. Po restarcie chcialem je odpalic jeszcze i po kliknieciu w demo reset znowu. przy tej okazji cos mi sie skopalo z systemem na karcie - przywracam backup na karte. Nie wiem co jest grane.

Pasta na PPC wymieniona, podstawki i machy wyczyszczone. Mam zasilacz Corsair SF600, nie mam pomyslu gdzie szukac dalej.
1
[#988] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #987

Wymień zasilacz .
[#989] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Jacol, post #988

Zdaje się, ze moj spokojnie powienien ciagnac ten config. Ma 20A na 5V. A jakich Wy uzywacie zasilaczy?
1
[#990] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #989

Pytanie ile faktycznie daje napięcia na lini 5V po odpaleniu pełnego systemu- zmierz sobie miernikiem.

Poza tym, jeśli coś na świeżo działa 45minut a potem się zawierz i po resecie już nie odpala to mi to wygląda na objaw przegrzewania się układów (MACHY lub PPC- raczej MACHY).

Jak już nic nie pomoże, to przyślij/zanieś swoją karę z MACHAmi od MEDKA do kogoś komu PPC na MEDKU działa 100% i się sprawdzi czy to wina MACHów ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 10:29:58 przez BULI
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem