[#841] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@mwb113, post #840

A nie grzeje się to?
[#842] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #841

A co sie ma grzać, na Voodoo mam wentylator i radiator, n jak używam Radeona to on ma tylko radiator org, a Blizzard ma orginalny radiator i wentylator, na obudowie dołożyłem sam od siebie jeszcze jeden wentylator tak a żeby dmuchał motorole i na PPC.
[#843] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@mwb113, post #842

Fajnie by było, gdybyś pokazał jakieś fotki. Bo ja o prawidłowym chłodzeniu nie mam zielonego pojęcia, a oczywiste, że gdy to wszystko złożę do kupy, to zacznie się to grzać jak cholera.
[#844] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #843

U mnie to jakiś czas temu wyglądało tak: Voodoo 3, K1, Fast ATA i SB Live itp. Wentylator mam na Voodoo i dodatkowo dmucha ten na żółtym wysięgniku. Temperatura przy zamknietej obudowie ok 60o celsjusza.

5
[#845] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #839

Jak PPC w 1200 to tylko BlizzardPPC.

Przewinely mi sie 4 sztuki BPPC (1xrev.2 i 3xrev.0) w przeciagu ostatniego 1,5roku. Kazda karta miala ten sam problem. Musiala idealnie byc wlozona do 1200 bo raz wstawala raz nie. Co w mnie na koncu zniechecilo do BPPC, bo uwielbiam miec super stabilny sprzet.

Druga konkluzja bylo ze bardzo lubie miec szybkiego 68k, wiec aktualnie mam TF1260@100Mhz, VampireV2 i Pistorm CM4.

Cos na PPC sobie nieraz wlacze w 4kTX.

Ale zawsze mozesz sprobowac zlozyc 120, MediatorTX, Killer K1, Voodoo3, FM801 pobawic sie i sam zdecydowac czy ci to wystarcza. Ja mialem maly niedosyt ze wiecej softu nie dziala i to co dziala, znow nie zawsze dziala.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2024 10:02:15 przez neoCDTV
[#846] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #845

Przewinely mi sie 4 sztuki BPPC (1xrev.2 i 3xrev.0) w przeciagu ostatniego 1,5roku. Kazda karta miala ten sam problem. Musiala idealnie byc wlozona do 1200 bo raz wstawala raz nie. Co w mnie na koncu zniechecilo do BPPC, bo uwielbiam miec super stabilny sprzet.

Przerabiałem 3 Blizzardy PPC w swojej A1200 podpięte bezpośrednio do płyty głównej jak i przez przejściówkę Mediatora i nie miałem tego problemu, więc podejrzewam, że albo trafiłeś na BlizardyPPC z mocno zużytymi gniazdami, albo twoje złącze krawędziowe w A1200 jest już mocno "zjedzone".
2
[#847] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #845

wiecej softu nie dziala i to co dziala, znow nie zawsze dziala

Rozwiń proszę.
[#848] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #847

[#849] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #848

Dzięki.

Czyli podsumowując, Ty miałeś 1200 w obudowie tower.

Mi chodziło o obudowę desktop, czy to ma sens.
[#850] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #849

Widzę że ten wątek strasznie pływa między A4k +PPC a amigami A1200 w towerce lube desktopie.
Chłodzenie bebechów w A4k i A1200T to chyba nic trudnego tym bardziej że jest miejsce, i dodatkowo można doprowadzić zasilanie do wszystkiego.
Co innego w desktopie, ale i z tym bym sobie poradził bez problemu.
Więc jeśli ktoś miał Blizzard PPC w desktopie i miał nie stabilnie to wina złego chłodzenia, słabego zasilanie, złego odprowadzania ciepła, może być też problem z przetaktowaniem procesorów.
Bibliotek i stawiania systemu nie biorę pod uwagę bo myślę że jak ktoś się bierze za PPC to ma troszkę większą wiedzę na temat Amigi ( nie jest to rozszerzenie np. Elbox4mb, gdzie wkładasz pod klapę i masz).
[#851] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #849

Tak w towerze mialem.
Niektorzy maja w desktopie, ale chlodzenie pewnie slabsze niz w towerze.
Kiedys rozmawialem z jednym kolesiem z a1k, ktory sie duzo zajmowal BPPC i duzo ich naprawial. Jego zdaniem slabo chlodzone BPPC znaczy powyzej 50 stopni, bede w nastepnych latach zaczynac padac. Ja sie tam nie znam zeby powtierdzic czy zaprzeczyc, no ale tak sprzet z roku na rok starszy.

Ja bym w desktopie raczej wlozyl PiStorm lub VampireV2, no moze tez IceDrake.
Igor/Majsta robi nowe batche sprzetu i po dobrej cenie moim zdaniem na amibay. Ja dalem 320Euro za VampireV2, wprawdzie miala byc do CD32+Adapter na 1200, ale niestety ustawienie risera i adapter i karty musi byc idealne, ze sie poddalem i Vampire wyladowac w 1200, gdzie zastapil Apollo1260@85Mhz/TF1260@100Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2024 17:56:45 przez neoCDTV
[#852] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #844

No dobra, ale Ty miałeś K1, a ja mam Ragnaroka. Cholera, coraz bardziej się boję.
[#853] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #852

Ktos na alledrogo właśnie opycha dwie upalone Apocalypse. Czyli to delikatny sprzęt.
[#854] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #853

Marihuanowy 🤣
[#855] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@OSH, post #852

Mam i Ragnaroka, ale przed upgradem chce zmienić pokrywę obudowy. Mam już projekt tylko pozostało mi wyciąć plexi i umieścić wentylatory. Powinienem zrobić to jakoś na początku września.
1
[#856] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #853

Ktos na alledrogo właśnie opycha dwie upalone Apocalypse. Czyli to delikatny sprzęt.

O cholera... no więc tym bardziej dobrze by było zrobić jakiś poradnik. Ja niestety ze złotą rączką mam tyle wspólnego co ze złotą rybką, czyli nic.
[#857] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #853

Tak ja opychałem i szybko się opchneły. Ale te karty nie padły w Amidze. Dostałem je od kolegi który prowadzi duży serwis IT. Sam mam i Apocalypse i Ragnaroka i nie zauważyłem żeby były delikatne, wręcz przeciwnie te uszkodzone karty zapewne były przez lata katowane w jakimś sprzęcie serwerowym, więc nie ma co panikować Emerson robi dobry sprzęt.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2024 08:26:20 przez jaster
4
[#858] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@jaster, post #857

Poznałem po nicku na Allegro ale nie chciałem pisać bo w sumie nie ma znaczenia. Sam bym kupił tym bardziej jeżeli to rzeczywiście pamięć, ale juz za dużo takich rzeczy u mnie leży. Na amibayu maja takie pamięci bo kilka dni temu sprawdzałem z ciekawości numery z mojego Apocalypse.
[#859] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #858

Takie dostałem info od kumpla że w jednej na pewno jest uwalona pamięć ram. W drugiej na oko widać że były poprawiane luty...tyle wiem ze źródła. Te karty leżały u niego na magazynie przez lata, jak pare lat temu pojawiła się możliwość używania tych i podobnych kart w Amidze to dałem mu listę wrazie jakby mu coś wpadło w łapki, i przypominałem mu się co jakiś czasszeroki uśmiech
[#860] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #858

Wracam jeszcze raz do tematu. W przypływie pomroczności jasnej nabyłem drogą kupna chipset do A4000 od sprzedawcy z Amibaya (akurat po wakacjach kiedy trzeba coś zarobić a nie wydawać bez sensu). Będę w bliższej lub dalszej przyszłości próbował zmontować płytę na tym chipsecie.

Zacząłem się przyglądać płycie A4000TX od Hese. Ale zwątpiłem czy do tej płyty da się podłączyć w ogóle jakiś mostek PCI? Bo ona chyba nie ma slotu do daughterboarda? Nie wiem, jestem zupełnie zielony w temacie dużych Amig i doszedłem do wniosku że najpierw zapytam a potem będę drążył sam :). Chciałbym mieć rozwiązanie które ruszy z PCI i Apocalypse na kacie PMC2PCI, Radeonem i które będę w stanie zamknąć w obudowie żeby już to było ładnie a nie na pająka na stole jak wszystkie moje inne projekty.
1
[#861] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #860

Amiga 3000T I 4000T ma złącze Zorro do rozszerzeń, więc możesz używać kart pci jak w każdym innym mediatorze. https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1374
[#862] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #861

Ale to muszę mieć oryginalną A4000 w towerze albo desktopie? A jakieś współczesne wersje z zasilaniem ATX i wchodzące do zwykłej obudowy ATX są dostępne do współpracy z mediatorem albo firebirdem?
[#863] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #862

[#864] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #862

Wersja TX od Hesse również ma sloty Zorro, zupełnie jak standardowa A4000T. Różnica jest jedynie taka, że jest dostosowana do obudowy ATX. Mediator do dużych Amig będzie pasował.
[#865] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_arti, post #864

A jakiś inny mostek oprócz Mediatora da się włożyć do A4000TX? Bo chyba Firebird (przynajmniej taki jakiego widzę w Amibayu) wchodzi jako daugtherboard czyli nie do zlotu zorro?

Btw, czy Firebird jest projektem otwartym? Chyba nie?
[#866] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #865

prometeusza

to Tx nie dasz rady Firebird

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2024 18:46:13 przez Dorian3d
2
[#867] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Dorian3d, post #866

Czy to ten projekt?
http://olatheskunk.pl/mirrors/prometheus/

Bo nie wiem czy ten projekt został zarzucony przez Krashana i ktoś to dalej ciągnął po otwarciu źródeł czy zastąpił to Firebird czy ten projekt jest już nieaktualny po tylu latach? Ktoś to produkuje czy można sobie samemu z tych gerberów i wsadów do CPLD wyprodukować? Nie chciałbym zacząć składać czegoś co nie będzie miało wsparcia w oprogramowaniu/sterownikach.
[#868] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #867

Zastanawia mnie jak taki mostek działa od strony oprogramowania. Wymaga to dodatkowych sterowników ze strony AmigaOS?
Czy też karty PCI są przez mostek zgłaszane jako karty Zorro - wystarczy odpowiednim sterownikiem do nich zagadać?
Gdzieś w wcześniej wspomniano, że jako bufor dla urządzeń PCI jest używana pamięć karty graficznej - dzieje się to automagicznie przez DMA?
[#869] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bobycob, post #868

Myślę, że to jest bardzo skomplikowane dlatego Elbox do dzisiaj ma monopol na najlepszy mostek PCI. Rzeczywiście pamięć karty chyba jest używana jako bufor ponieważ komunikacja przez Zorro jest bardzo wąskim gardłem w porównaniu z komunikacją po stronie PCI. Ale moja wiedza na ten temat jest znikoma.
[#870] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #867

Firebird, to technicznie rzecz biorąc, poprawiony Prometheus, w lekko zmienionej formie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem