[#811] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Don_Adan, post #809

Pewnie ciekawie byloby sprawdzic co bedzie sie dzialo na takim konfigu.

A4000, Cyberstorm PPC, Mediator, Ragnarok i AOS 4.1 FE.

Ale moze ktos juz cos takiego sprawdzal.
Zeby 2 procesory PPC, byly w systemie.
[#812] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Don_Adan, post #811

Ja mialem:
1200, BlizzardPPC, Mediator, Killer K1, Voodoo3, AOS3.1. Mozna miec dwa PPC w systemie ale tylko jednego uzywac poniewaz Sonnet lib udaje/zastepuje powerpc.library z Phase5 i vice versa. To znaczy zeby wybrac inny proc ppc na ktorym ma cos mykac musialem podmienic conajmniej powerpc.library z tego co pamietam ale tez warp3d liby i walnac reset.
1
[#813] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Don_Adan, post #810

U mnie tez myka bez mmu.library na 4000. Ale na pewno bylo potrzebne na 1200 poniewaz adresy pci sa widziane przez 8mb okno zorro2 + bank switching. I aby ppc widzialo liniowa przestrzen adresow pci uzyto mmu.
1
[#814] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #812

Czyli jakas tam szansa jest, zeby AOS 4.1 FE odpalic.
Choc raczej to musialby to programista zrobic.
Chyba ze podmianka powerpc.library za pomoca startup-sequence po resecie wystarczy.
Choc w to watpie, zeby to bylo takie latwe.
[#815] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #813

I to prawdopodobnie jest problem, dlaczego niektorym dziala lub nie dziala takie PPC na A1200.
Slot PCMCIA, ktorego nie ma w A4000. A ktorego adresy moga cos blokowac, jak ktos ma tam cos wlozone/zainstalowane.
[#816] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Don_Adan, post #815

Jak masz Blizzard PPC i mediatora to, zalecane jest ustawienie pracy mediatora w stan bez pracy mmu.
A to dlatego że jak masz mmu na ON to wiele aplikacji które korzystają z PPC nie będą działać, są też takie co się uruchomią.
Nie wiem od czego to zależy
Są też karty takie jak np. TF1260 które pracują w oknie 4mb
A Blizzard i Apollo na 8mb
Trzeba by było mieć jakąś kartę pod PPC pod PCI i wtedy robić testy.
[#817] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@mwb113, post #816

A co Cyberstorm PPC w A4k nie korzysta z okna w Zorro2?
Wydaje mi sie, ze tez korzysta.
Tylko tam po prostu nie ma PCMCiA, ani zadnych jego sterownikow.
A w A1200 to sie z czyms moze gryzc, szczegolnie jak ktos korzysta z tego portu.
Moze jakis sterownik/modul cos mieszac, byc aktywny choc nieuzywany.
To trzeba by sprawdzac na A1200 bez zadnych urzadzen na PCMCIA, a byc moze w ogole na kicku 3.1 od A4k, czyli bez cardxxxx czy jak to sie nazywa.
[#818] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Don_Adan, post #817

A co Cyberstorm PPC w A4k nie korzysta z okna w Zorro2?
Wydaje mi sie, ze tez korzysta.

Nie
[#819] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #818

Powoli kończę kompletować graty do uruchomienia PPC na A4000. Mam już: voodoo3, Apocalypse, sb128, karte z usb na pci, przejciowke PMC2PCI od Lukzera do polutowania. Pozostał mi zasilacz do wymiany i zakup medaitora albo firebirda. W zwiazku z tym mam pytania:

1. Co wybrać Mediatora czy Firebird? Jakie sa zalety/wady obu? Troche czytalem na ten temat i mam juz metlik w glowie
2. Jaki zasilacz polecacie do takiej konfiguracji? Mam tez BFG9060.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2024 09:52:57 przez moulder
2
[#820] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@Don_Adan, post #814

Odpalic 4.1 raczej znikoma.
Pisalem tylko o 3.1.
1
[#821] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #819

Mediator jest szybszy. Niektorzy pisza ze sie MACHy grzeja. Sterownik do karty dzwiekowej sa native i uzywaja zapewne DMA na GFX-RAM, prawdwopodownie dlatego PPC myka z tym super, tak jak mi kolega szepnal.
Mialem Mediator MK-IV niestety PPC lazilo super niestabilnie. Sprzedalem koledze, ktory kupil dwa czy nawet trzy dodatkowe logic boardy z MK-III i jeden z tych boardow zadzialal stabilnie, wiec korcze moze byc trudno. I jak cos to celuj w MK-III bo niby MK-IV jest tylko czesciowo obslugiwany.

Promek wolniejszy. Sterowniki do karty dzwiekowej sa tylko openpci, wiec nie uzywaja DMA na GFX-RAM. Z tego co czytam moze byc problem z PPC i dzwiekiem. Sam nigdy nie zainstalowlem rzadnej dzwiekowki na PCI i uzywam tylko Paule.

Mam Promka z Apocalypse PPC, Voodoo3 i dziala super stabilnie :)

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2024 11:23:57 przez neoCDTV
2
[#822] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@moulder, post #819

Mam tylko doświadczenie z Mediatorami, ale Dennis Boom (autor projektu SONNET) twierdzi, że Mediator jest delikatnie szybszy, aczkolwiek nie są to wielkie różnice, raczej minimalne.
Więc kluczowa może okazać się cena (dostępność?), oraz możliwości danego mostka.
W przypadku Mediatora, rzadko, ale może się zdarzyć problem z MACHami- ELBOX w takiej sytuacji w ramach gwarancji wymienia MACHy.
2
[#823] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@BULI, post #822

A tutaj WipeOut w 1280x720 (720p) na mojej A4000 szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2024 13:09:01 przez BULI
1
[#824] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #820

Poczytalem troche i chyba wiem w czym moze byc problem, powerpc.library dla Cyberstorma PPC i Blizzarda PPC ma ochrone pamieci.
A ta biblioteka w wersji dla Mediatora nie ma.
A zdaje sie ze AOS 4.1 FE ma cos takiego obowiazkowo a nie opcjonalnie.
No chyba, ze sie myle.
Wiec to raczej nie zabangla, bez zmian w tej bibliotece.
Autor biblioteki nie planuje dodac ochrony pamieci do tej biblioteki, nie wiem czemu.
[#825] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #776

Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z Izraela - spodziewałem się że zajmie to dłużej.
W weekend powinien dotrzeć mostek PCI, kartę PMC już mam.
3
[#826] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lord_spider, post #825

Tez już mam karte od wczoraj ale narazie mam tylko gołą Amigę 1200 wiec brakuje mi jeszcze mediatora ale nie przebrnąłem jeszcze przez wątek na eab wiec nie wiem czy w ogóle to się da odpalić na a1200 :D
[#827] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #826

Na Twoim egzemplarzu też procesor nie ma żadnego radiatora?
[#828] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #826

Ja próbowałem odpalić na swoim Mediatorze TX, kartę K1. Jednakże karta nie była poprawnie widziana przez system. Sprzetowo, karta tez nie dawała typowych znaków jej działania związanych ze stale włączonymi diodami, tylko sporadycznie świeciły się na niej diody, tak jakby nie była poprawnie zasilana. Myślałem, ze mój mediator jest uwalony ale na drugim egzemplarzu po upgradzie do TX, działo się tak samo. Jak to podłączysz to daj nam znać.
[#829] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lord_spider, post #827

Na moim Apocalypse nie ma radiatora, ale na posiadanym wcześniej Rangaroku tez go nie ma. Wentylator jest tylko na adapterze PCI Ramixa.
[#830] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lord_spider, post #827

Nie ma radiatora. Nie ma też kołków montażowych ale na oko karta wydaje się być fizycznie w dobrym stanie.
Pewnie minie trochę czasu zanim będę miał ją w czym uruchomić, byleby nie została kolejnym leżakiem szufladowym :).
1
[#831] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@sand, post #829

Używasz / używałeś tych kart bez radiatora?
[#832] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lord_spider, post #831

Tak, potwierdzam, na tych katach procesory G3 i G4 nie mają radiatorów i ja używam ich bez radiatorów, tylko z dużym wentylatorem, ale w sumie warto by pomyśleć o jakimś zgrabnym radiatorze ok, racja
1
[#833] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@lord_spider, post #827

Też mam Ragnaroka i bez radiatora na procesorze. Ale moja karta jest (teoretycznie) nowa.
[#834] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #826

Ja mialem setup:
1200, TF1260, Mediator TX (2022), Killer K1, Voodoo3, FM801, OS3.1.
Generalnie Mediator TX nie jest oficjalnie supportowany (Tworcy, hedeon sie poddal). Pare rzeczy lazi jak np.:
Quake WOS: https://www.youtube.com/watch?v=SsFrljo__S4
Warp3D Gears: https://www.youtube.com/watch?v=GXBIvI4_utg
Doom PPC (chyba ZDoom czy jakos tak testowalem)
Encore Saluco: https://www.youtube.com/watch?v=Ryl8-p-vU-o&t=173s
NOTE:
- sound is distorted
- sound gets into a loop usually during the first scene
- the demo starts ~60% of the time
- the demo freezes ~50% of the time after the first scene
AmigaAMP z WOS dekoderem
FroggerWOS/AMP2 samo video ok, samo audio ok, video plus audio zaczyna ostro rwac i po jakims czasie freeze.
Moovid freeze.

Dostep do Custom Chipsetu (czyli aga, paula) powoduje freeze amigi.
Elbox wydal sterownik do FM801, ktory ponoc uzywac high prio process zamiast interrupts, co mialo polepszyc stabilnosc.
http://www.elbox.com/downloads_mediator.html
test version of fm801.audio 4.16 8 Jan 2019 Devs:AHI

Ustawienia Warp3D zeby makalo na PPC masz tu:
https://www.amibay.com/threads/a1200-black-box-tower-project.112250/page-2#post-2460784

Troche sie naczytalem swojego czasu o Amiga1200+MediatorTX+Killer K1. Z tego na co wyglada jest bardzo malo mediatorow w ktorych to myka. Kontaktowalo sie ze mna wiele osob, jak ja to ustawilem, wysylalem HDF swojego systemu, ale nikomu nie lazilo. Specjalnie polowelame tez na Medka TX z 2022 bo z tego czasu mial tez medka FritzSteve czy ktos inny, komu lazilo.

PS.: Dziala tylko Killer K1, Apocalypse PPC etc. nie dzialaja w 1200.
PS2.: Jako ze mialem tez A4000TX, Prometheus PCI, Apocalypse PPC to rozebralem 1200 i sprzedalem Medka i Killera. Ale musze powiedziec bylo najwiecej zabawy z ta 1200, testowanie co lazi. Zerknalem tez do Kodu zrodlowego powerpc.library 17.13b, ale calosc napisana w ASM, wiec sie poddalem. Szkoda ze nie przeportowali tez supportu dla 1200 z 17.13b (ASM) na 17.14 (C).

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2024 14:40:14 przez neoCDTV
[#835] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #834

Kiepsko, to chyba bede kołował jakaś płytę a4000 zanim zacznę zabawę z ppc.

Ale jak to jest ze jedne mediatory działają a inne nie? Te same modele? Coś tam bardzo jest nie tak :)
2
[#836] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@bfgmatik, post #835

Kurcze dobre pytanie, to pytanie do elboxu. Niestety mam zero pojecia, dlatego polowalem na Medka, ktore lazily u innych, ale czy na pewno 2022 to musialbym sprawdzic. I tak celuj w 4K, bo sie nie nacieszysz PPC, chyba ze sobie Blizzard PPC + BVision sprawisz.
[#837] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #836

bo sie nie nacieszysz PPC, chyba ze sobie Blizzard PPC + BVision sprawisz.

Tzn?
[#838] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #837

No na 1200 + Mediator malo rzeczy lazi, freeze jest norma niestety. Tylko Killer K1/M1 lazi, wiec tylko 64MB.
Mediator TX tez nie juz wcale aktualnie supportowany w 17.14. Niestety bo z tego co rozumiem to amig 1200 jest duzo wiecej niz 4000.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2024 17:05:29 przez neoCDTV
[#839] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@neoCDTV, post #838

Czyli ogólnie nie polecasz Amig 1200 z PPC?
[#840] Re: Sonnet Crescendo 7200 w Amidze

@_DiskDoctor_, post #839

Mediator +Blizzard PPC ja tak używam od wielu lat i jest ok.
A w medku XT mam Voodoo lub Radeona, lan, sb118 i spidera.
Mi to wszystko gra bardzo dobrze.
Mam na HDD dwa systemy, kilka partycji
OS 3.2
OS4.1fe
Moim skromnym zdaniem to jest chyba jedyna opcja na system z PPC w A1200

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2024 20:54:39 przez mwb113
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem