[#916]
Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
@waldiamiga,
post #900
W koncu rozne ciekawostki mozna sobie teraz poczytac na forach w zwiazku z ta propozycja Gunnara.
1. Wersja 68080 with light FPU potrzebuje FPGA z 40k LE, w wersji 68080 with full FPU potrzebuje FPGA z 50k LE.
2. Full FPU, oznacza wersje z miksowananymi instrukcjami z 68040FPU i 68060FPU (w obu wersjach FPU brakuje roznych instrukcji). Tylko, ze to nie jest prawdziwe full 68882 FPU, bo brakuje chociazby instrukcji trygonometrycznych, ktore dalej bede emulowane przez SoftFPU lub 68080.library. Wiec to jest uzywanie niewlasciwych okreslen, ewentualnie naginanie rzeczywistosci, bo to nie jest full FPU.
3. Troche o kompatybilnosci z 68060 jesli chodzi o instrukcje CPU. Ja jestem z obecnego stanu zadowolony (choc podobno brakuje TAS2, ale nie jestem tego pewien), bo instrukcje typu mnozenie 64 bitowe czy movep, nie sa zewnetrznie emulowane. Czyli 68080 nie jest tutaj kompatybilny z 68060, i wedlug mnie dobrze. Problem jest w tym, ze niektorzy nie rozumieja albo maja inne pojecie "kompatybilnosci" jesli chodzi o procesory. Dla mnie w pelni kompatybilne CPU, oznacza takie CPU, ktore wykonuje wszystkie instrukcje procesorow z danej serii bez potrzeby zewnetrznej (SoftFPU czy 680x0.library) emulacji.
4. Nawet jesli chodzi o normalne instrukcje tez sa roznice w ich wykonywaniu, co widac w benchmarku z FX Painta 2.02. Chodzi o ich szybkosc dzialania. Gunnar czesto pisze o "bablach" (bubbles), w kodzie. I czesciowo ma racje.Ale skoro inzynierowie Motoroli potrafili jakos sobie poradzic w niektorych przypadkach tych babli, to i on powinien sobie z tym poradzic. Bo roznica rzedu 2 razy wolniejsze dzialanie instrukcji niz w 68060, dla tego samego kodu, oznacza, ze cos w core Apollo jest zle zrobione. Dla purystow na pewno oznacza tez, ze 68080 nie jest kompatybilny szybkosciowo z 68060, bo dziala wolniej, a powinien dzialac tak samo lub szybciej. To moze tez tlumaczyc dlaczego przy niektorych programach nie ma widocznej roznicy szybkosci na korzysc 68080, skoro 4 instrukcje moze nawet w 1 cyklu Apollo wykonac. Po prostu w jednym miejscu Apollo zyskuje a w drugim traci. Powinni porobic testy szybkosci bardzo krotkich procedur z bablami i bez na 68060 i 68080 i zobaczyc gdzie jest problem. Gdzie 68060 jest szybsze niz 68080.
5. No i zdaje sie, ze kombinuja jak rozwiazac problem z kompatybilnym wstecz MMU, co sie im chwali.