kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#841] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #838

@Raybeez @neuron55 - myślę, że 2.7 jest już bardzo blisko finiszu.
[#842] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #841

Wg informacji ze strony apollo-core.com:
Core GOLD 2.7 for v2 and v4 November-December 2017
Core GOLD3 for v2 and v4 incl. Standalone Jan-March 2018
[#843] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pat999, post #842

Hmm :) I kto by się spodziewał, że takie coś wyrośnie po tym jak zapaleniec i amator parę lat wstecz postanowił zrobić akcelerator na FPGA... wierzących w sukces było niewielu, a on uczył się, za donacje kupował sprzęt, projektował, prototypował, składał i samemu udało mu się podwaliny pod coś lepszego stworzyć. Dzięki Vampire 600 (V1) więcej zdolnych ludzi postanowiło dopalać TG68 o ficzery jak cache, coś a'la potok itp. Zrywało to nieco kompatybilność, ale dawało wzrost wydajności przy tym samym taktowaniu. Gunnar dołączył do teamu z jego apollo - początkowo zdaje się to miał być projekt do 68k-replacement dla sprzętów różnorakich. Maksymalna możliwa binarna kompatybilność z różnymi rodzinami 68k. Na potrzeby V600 V1 został zredukowany (za mało LE) w postaci "phoenix core", ale w V2 już mógł się spokojnie rozwijać by osiągnąć to czym aktualnie jest dla V4.
[#844] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@abcdef, post #843

Szczera prawda - okrojony do granic możliwości Phoenix mieścił się w maleńkiej 8k FPGA V1. V2 to już 40k LE FPGA i dopiero tutaj tak naprawdę wsad wygląda prawie tak jak Gunar go sobie wyobrażał od początku. Następne karty będą miały jeszcze pojemniejsze FPGA więc tak naprawdę dopiero od V4 mozna powiedzieć że to będzie Apollo wersja full.
Chociaż wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia i wktótce się może okazać że FPGA znowu są na coś za małe
[#845] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #844

No i wtedy bierze się drugi FPGA i łączy się mostkiem.
Będzie drożej ale podwoją się możliwośći.
Na tym polega rozwój. Jeżeli będzie popyt do doczekamy 68k jakiego świat nie widział.
Znając Gunnara może podwajać jednostki wykonawcze, zwiększać cache czy dodawać funkcje z innych procesorów. Ot np. Altivec.....
[#846] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #845

Niby tak, ale z drugiej strony trochę osób(jak poczytacie komentarze) nie chce koniecznie "całej Amigi" w FPGA. Gdyby chcieli kupiliby wersję samodzielną. Nie tylko ja chciałbym, żeby Amiga np. z ECS robiłą to co potrafi - czyli grafikę ECS, dźwięk po swoich własnych układach. Nie przeszkadzają dodatkowe kabelki, a Vampire powinien zastępować to czego dana Amiga nie potrafi - jak szybki procesor, karta graficzna czy kości AGA...
[#847] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #846

Ja czekam na V4 standalone.
Każdy doskonale wie że to kontynuacja rozwoju Amigi.
Już w czasach akceleratorów z cpu 060 każdy kto kupił to do AGA przekonał się że reszta układów nie pasuje do tego. Z dźwiękiem można się pogodzić bo dzięki sztuczki uzyskiwane 14 bit.
Ale AGA już była za wolna. Standalone V4 to opóźniony o dekady rozwój i chętnie idę w tym kierunku.
Stare rzeczy będą dzlalac zapewne w 99%. A pokażą się nowe dedykowane do V4.
Małe zgrabne trochę większe od raspberry pi. Ale nowoczesne jak przystało na dzisiejsze czasy.
Myślę że w kolejnych odsłonach pojawi się jakieś gniazdo SO DIMM czy PCI ex x16. Więcej nie potrzeba.
[#848] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #847

Wątpię:

- pamięć prościej wlutować na płytkę... poza tym, V4 ma mieć około 512 MB dostępnego dla systemu; dla OS 3.x to już bardzo dużo - nie sądzę, żeby wielu ludzi narzekało na braki

- PCI ex x16 - a co tam chcesz podłączyć i kto napisze do tego sterowniki? na razie nawet do wbudowanego czytnika kart nie ma porządnego sterownika, a co dopiero do takiego złącza... spodziewałbym się raczej prostych magistral typu I2C czy SPI

- a nowe oprogramowanie - nie sądzę, żeby pojawiło się cokolwiek nowego i dużego; owszem, coś tam pewnie zostanie trochę zaktualizowane, może pojawi się kilka kolejnych portów open-source'owych gier czy programów (i to zapewne nienajnowszych wersji) - ale to już tylko retrosystem, z naprawdę bardzo niewielką ilością pracujących nad nim programistów
[#849] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #847

Macie.... V4 boot.

[#850] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #847

Z całym szacunkiem chyba za dużo myślisz, jeżeli ludzie kupią wersję samodzielną za XXX kasy to nie kupią za rok czy dwa znowu za XXX kasy nowej wersji, bo będzie miała to co ci się marzy. To jest produkt robiony przez rozgarniętych ludzi i mam nadzieję, że się finansowo nie zarżną. Po prostu jeżeli już wyjdzie wersja samodzielna to będzie jedna jedyna ze zmienianym wkładem, a nie rozbudowywana o jakieś cuda wianki.
[#851] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@KM, post #850

Im wiecej zaprzeczen tym inna rzeczywistość. OK
[#852] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #847

Już w czasach akceleratorów z cpu 060 każdy kto kupił to do AGA przekonał się że reszta układów nie pasuje do tego. Z dźwiękiem można się pogodzić bo dzięki sztuczki uzyskiwane 14 bit.
Ale AGA już była za wolna.

Chipset Amigi AGA wolny nie jest. Dlaczego? Przypatrz się, za co on odpowiada i co korzysta z CHIP RAM Amigi:

- Obraz wideo (playfields),
- Koprocesor graficzny Blitter,
- Koprocesor graficzny Copper,
- Duszki (sprites),
- Dźwięk,
- Kontrola (DMA, przerwania, itp.)
- Interfejs (złącza, dysk itp.)
- Chunky-to-planar (Amiga CD32)

Jak widać jest tego bardzo dużo. Chipset odpowiada za tyle rzeczy, a Amiga bez problemu obsługuje niezależnie te wszystkie komponenty. Wszystkie one współdzielą pamięć CHIP RAM.

Wszystkie powyższe działania dzieją się poza udziałem procesora głównego CPU. Oznacza to, że nie jest on potrzebny do ich obsługi i może skupić się na właściwych obliczeniach.

Do tego masz nowoczesny wielozadaniowy system, gdzie czas CPU jest podzielony. W ROM za to masz szereg bibliotek ułatwiających programowanie.

To co nazywasz wadą - jest atutem Amigi. Tak zaprojektowano Amigę. CPU odpowiedzialny za wszystkie rzeczy to inna architektura, obca Amidze.

Duża, kosztowna Amiga 4000 wyposażona w 040 była wcześniej i on z AGA współpracuje bardzo dobrze.

Mam dopalacz 060 i sobie cenię, bo chodzi dobrze Gloom i Alien Breed 3D-II. Jednakże jakbyś przetestował to przekonałbyś się, że w 256 kolorach sama Amiga chodzi lepiej bez dopalacza z osobnym procesorem. System chodzi płynniej i szybciej reaguje.

Zatem to nie wina AGA. Amiga z AGA jest świetnym komputerem, dobrze przemyślanym. A, że później ludzie skupili się na lepszych procesorach, zapomnieli o istocie mocy Amigi.

I właśnie tą rzecz chciałbym przypomnieć przy tej całej Vampiromanii i NG-manii. Takie jest moje spojrzenie na te sprawy.

SysInfo i mnóstwo MIPSów to fajna rzecz, ale, tak jak napisałem, MIPSy nie są mocą Amigi, tylko jej wielozadaniowość, współbieżność grafiki, duszków, dźwięku, dysku i innych rzeczy.

Dopiero w epoce PC ludzie koniecznie chcieli zaadaptować do Amigi szybkie CPU i karty graficzne.

Jeśli ktoś koniecznie chce odpalić Quake na swoim sprzęcie to OK. Ja wolę natywne gry i programy na Amigę.

Przewaga natywnych programów (natywnych = zaprojektowanych pod konkretną architekturę) nad portami też jest widoczna, również w systemach NG, ale to odrębny temat.
[#853] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #852

Przypatrz się, za co on odpowiada...

Tylko w 1992 nikogo nie obchodziło za co odpowiada, wszystkich obchodziło za to, że zdecydowanie odstaje wydajnościowo w porównaniu do konkurencji. Chociaż może w 1992 nie było jeszcze tak źle ale jak pojawił się PSX w 1994 było już pozamiatane.
[#854] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jarokuczi, post #853

No cóż, jak widać po Magazynie Amiga jednak sporo osób interesowało to wszystko grubo po 1992, 1993 a nawet 1994 roku. Oczywiście to była nisza, ale dotyczyła rzeczy nas interesującej czyli Amigi.

Ja wiem, że PC i konsole zdominowały rynek w tamtych latach. Ja jednak odwiedzałem skromne stoisko Amiga Show na Gambleriadzie. Amiga żyła swoim życiem.
[#855] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #854

Ja to doskonałe rozumiem.
Zalety Amigi. Chipsetów czy OSu.
Nawet uruchomienie kilku ekranów w różnej rozdzielczości i lekko zsuniete na dół pokazywały to na monitorze. Tylko w tej synchronizacji wszystkiego zabrakło proca do zadań specjalnych.
Czyli filmy divix , gry 3D, programy z mocnym obciążeniem fpu.
Nowe zadania były dla Amigi po prostu za ciężkie.
A gry 3D zupełnie inaczej działały na Amidze. Po prostu w sposób zupełnie pomijający amigowe właściwości. Ale dzis może się to zmienić.
Gry 2D w sumie 1920x1080 w 16 mln kolor działające na jakimś tam sprzęcie V5 po amigowemu.
[#856] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #841

Monotematycznie i ponownie zapytam: Gdzie i kiedy kupię? ;)))
[#857] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Duracel, post #856

wsad jest za darmo, a na karte wpierw musisz się zapisać do kolejki.
[#858] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #852

Rozumiem że żyjesz technologią sprzed 30 lat ale zrozum że to ni jak się ma do rzeczywistości.
[#859] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@djpiotrs, post #858

Scena tego świata szybko się zmienia. I rzeczywistość może jeszcze bardzo zaskoczyć.
Wiec odwoływanie się do tego co jest obecnie na topie nie ma sensu.
Pecet się oklepał i niebawem będzie tylko wspomnieniem awaryjności i wyścigu szczurów....
W moim otoczeniu coraz więcej ludzi siedzi na androida i nie myśli o powrocie do desktopów i towerów. .
Vampire V4 Standalone fajnie się wpisuje w małe fajne co nie co.....
[#860] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #859

cos te Twoje otoczenie ma słabe wymagania co do sprzętu , w moim jest zupełnie odwrotnie desktopy wracają do łask bo laptopy oprócz problemów z temp. nie maja odpowiedniej mocy aby uciagnac setupy pod VR, zaawansowane konfiguracje do simracingu , flightsimów lub spacesimów jak StarCitizen i Elite Dangerous :)
[#861] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #852

Niby wszystko w temacie, ale czy rzeczywiście? Masz AGA i jej okna DMA. To nie jest tak, że one się powielą jeśli wiele podsystemów naraz będzie chciało uzyskać dostęp do CHIP RAM, a za każdym razem będzie bruździło dostępowi CPU do tego obszaru (szczególnie, że to ledwie 2MB). Im szybszy procesor tym bardziej będzie go spowalniał dostęp do chip ramu. Zatem jak najbardziej potrzebne byłoby coś kompatybilnego, ale szybszego. I dzięki vampire jest.
[#862] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@abcdef, post #843

I kto by się spodziewał, że takie coś wyrośnie

Ja spodziewałem się czegoś z większym rozmachem.
Rulezowałem w związku z Natami i teorii na temat FPGA, jaki to jest doskonały i megaszybki układ. Tej fantazji (być może po przeczytanej specyfikacji) dał się nawet ponieść "sławny" "gx", użytkownik aktualnie innego nicka, ale wciąż jest na PPA (?). Strasznie wychwalał FPGA.

Szybko się okazało, że technologia jednak raczkuje.
Jestem całkowicie ZA, ale póki nie będzie płynnie odtwarzany film 720p w średnio spakowanym XVidzie, to sorii...
Wystarczą mi moje A1200 z 040 (jedna z nich ma "koprocesor" PPC.OKOKOK
[#863] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Andrzej Drozd, post #862

Wy tu sobie gadu, gadu, a Gunnar na a1k zarzucił nowy temat, mianowicie chce udostępnić 68080 CORE za darmo dla twórców kart.
[#864] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@spidi, post #863

mianowicie chce udostępnić 68080 CORE za darmo dla twórców kart.

No ślicznie z jego strony!
[#865] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@spidi, post #863

Fajnie. A-Eon to się chyba przebranżowi i być moze kiedyś wypuści HW, na którym jeszcze zarobi.
[#866] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

FPGA nie raczkuje bo to bardzo dojrzała technologia. Ja liczyłem, że może skuszą się na Cyclone V SoC (z ARM) i z biegiem czasu jakąś furtkę się zrobi do uruchamiania aplikacji ARMowych (których jest sporo...) Tutaj problemem FPGA nie jest ani pojemność, ani szybkość bo są FPGA i znacząco pojemniejsze i szybsze. Tyle, że nie w tym przedziale cenowym. I owszem, są FPGA z interfejsami LVDS do implementacji SATA, PCIe, USB3 i co tam jeszcze da się pod to łatwo podpiąć. Tylko znowu... kto to oprogramuje?
[#867] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@waldiamiga, post #864

Cudownie!!!
Niechaj ponosi nas fantazja!!! OKOKOK
W końcu na tym bazujemy, aby trwać w tej fantazji przez kolejne 20 lat.szeroki uśmiech
Jest dobrze, na tym polega przecież hobby. Prawda?OK
[#868] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fibi, post #860

hmm a moim zdaniem jednak nie desktopy (w takiej formie jaką znamy "to se ne wrati..."), a wszelkiego rodzaju laptopy "gamingowe" i do tego zewnętrzne mega-karty gfx... :) kanapki rulez!:)
[#869] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@abcdef, post #866

kto to oprogramuje?

PO co programować? Proszę o prezentację filmu w formacie XVid w rozdziałce 720p.
[#870] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

a ten PPC pozwala Ci na 720p? Nie sądze.

Mozesz sie im rzucić ze 100M $, bo tyle trzeba pewnie na pracowanie jako takiego procesora.

Chcesz coś nowoczesnego to tak z 1mld $.

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2017 20:37:56 przez tom256
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem