kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#961] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Don_Adan, post #960

Tylko że taką miarę wypadałoby stosować do wszystkich. Skoro OS 3.9 wciąż można legalnie kupić - to jednak wypadałoby do tego zachęcać (ktoś też włożył w niego mnóstwo pracy), a nie tolerować na swoim forum piracki ApolloOS. Co innego, gdyby nie było go już w sprzedaży - o ile spiracenie czegoś takiego pewnie wciąż jest złamaniem prawa, o tyle z moralnego punktu widzenia nie jest to już takie jednoznaczne.

Ja nie jestem święty (pewnie nikt nie jest), sam w przeszłości sporo piraciłem kiedy jeszcze byłem młody i biedny. Ale kiedy poszedłem do normalnej pracy i zacząłem zarabiać tyle, że stać mnie już było na oryginalne oprogramowanie - zacząłem je kupować.
[#962] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Cedrat, post #961

No i morał z twego postu taki ze są jeszcze dziś młodzi , biedni bez pracy i chętnie piracą i chętnie coś przygarnąć chcą.
Dodatkowo nie kumacie jak dziś działają korporacje.
Mój syn pracował w magazynie przeładunkowym i miał wgląd do faktur towarów które przychodziły w ko tenerach z Chin. Firmowe buty najlepszych firm kupowane były po 3-4 funty. Docelowo juz z metkami 29.90 a przekreslona cena 39.90 funta. Itp. Numerki się tam trafiały.
Natomiast w Indiach czy Chinach nawet dzieci robią po 15 godzin i śpią w fabach.
WiEC prawa korporacji mam gdzieś. Co innego małych biznesów gdzie grupka ludzi walczy o swój produkt. ok, racja
[#963] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #962

Temat o piractwie gdzieś tu się niedawno przewijał, jednak w kwestii Workbenchów, Kickstartów itp ja mam osobiście inny punkt widzenia. Przez lata byliśmy wszyscy zwodzeni, wiecznie ktoś chciał się nachapać i zedrzeć z ludzi kasę. Stąd pewnie ten bałagan z licencjami i prawami własności w kwestii oryginalnego commodorowkiego softu. O ile nie popieram obecnie piracenia, szczególnie gier/programów na Amigę to w przypadku Kicków i OSów ja osobiście nie mam skrupułów, tak jak przez lata nie mieli spadkobiercy C=. Przez ten ich bałagan i chciwość od lat kręcimy się w kółko. Gdyby pozwolili chociaż ulepszać to co jest to AmigaOS od dawna mógłby być odpowiednio połatany i kilka lat do przodu. Nawet gdyby mieli pobierać kasę za "bazową" licencję i trzymali pieczę nad rozwojem. Na pewno są w tym środowisku ludzie którzy poprawiliby to i owo, dla nas, dla fanu.
[#964] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #963

Myślę, że ciekawe i chyba rozsądnie uzasadnione stanowisko. OK
[#965] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@KM, post #964

Bo w sumie ja to naprawdę nie mam pojęcia co jest czyje ze schedy pocommodorowskiej.
Kickstart mam na płytach DVD od Cloanto. Ale też i A-EON czy Hyperion aaa i A Cube i Amiga Inc. I kto tam jeszcze w kolejce ? C=USA, Petro Tyszenko i jeszcze parę innych firm które to łapy pchają do boinga i ticka.
Jakby teraz znalazł się kupiec na wszystko i chciałby kupić od wszystkich prawa do Amigi to rok by prawnicy nie umieli się połapać co od kogo odkupić aby marka Amiga była własnością jednej firmy.
Zapewne też i Apollo Team czy Morph OS Team ma jakieś prawa.
Wiec mamy kociołek. ...
[#966] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #965

Jedynym wyjściem z tego piekiełka byłby AROS (chyba - bo tam taż się ktoś o coś czepiał). Tylko że trzeba by naprawdę nad tym AROSem przysiąść i go odbugować i zoptymalizować, bo jak teraz to chodzi na 68k to ... lipa delikatnie rzecz ujmując.
No może kiedyś środowisko amigowe dorośnie do czegoś takiego... atarowcy dojrzeli (EmuTOS+FreeMiNT) więc jakaś nadzieja jest
[#967] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #966

Dorośnie? Atari miało system prosty jak budowa cepa i nie jeżdżący tak po sprzęcie jak AmigaOS. Poza tym nie rozumiem problemu, jak ktos chce nowe amigowe oprogramowanie to wybiera MorphOSa lub AmigaOS4, jak ktoś chce tylko stare, ale lekko szybciej to Vampire. Samo Vampire i tak nie ma sensu żeby było szybsze, bo gry na Ami były pisane pod max 060 więc większa prędkość nie jest wymagana, z oprogramowania na Amigę i tak klasykowcy nie korzystają, a demoscena wymaga FPU :).

Tu wychodzi hipokryzja/ignoracja Vampirowców, chcą iść drogą MorphOSa ale najlepiej jakby ktoś to zrobił dla nich za darmo, no i oczywiście MorphOS zły bo działa na procesorze od Motoroli a Vampire dobre bo działa na procku od Intela :)

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 12:38:34 przez michal_zukowski
[#968] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@michal_zukowski, post #967

Intel outside

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 12:46:31 przez JerzA
[#969] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

Ale tu chodzi o to, że Vampire team nie zależy tylko na zastępstwie procka, bo już dawno rozwój Vampira byłby pewnie zakończony. Po to dodają kolejne "niepotrzebne ficzery", żeby można było Amigę jako tako rozwijać.
Co do AROSa to ja dalej przekonany nie jestem. Dla mnie Amiga to AmigaOS, biedny, zabugowany, ale mój Ci on. Pewnie to zboczenie i jakoś da się to leczyć, ale lubię i tyle. Wolałbym żeby jedna z tych śmiesznych firm trzymających łapę na oryginalnym kicku popuściła cugle i częściowo uwolniła źródła do poprawy i rozbudowy. Coś tam niby robią, ale nie wywnioskowałem w jakim to kierunku ma iść.
Żeby nie było że pirat jestem, zapłacę chętnie za zaktualizowany OS, ale nowe logo to trochę za mało.
[#970] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #969

Żeby nie było że pirat jestem, zapłacę chętnie za zaktualizowany OS, ale nowe logo to trochę za mało.

Już jest coś takiego. I nawet nazywa się AmigaOS, żaden tam AROS czy MorphOS.
[#971] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #966

Tylko że trzeba by naprawdę nad tym AROSem przysiąść i go odbugować i zoptymalizować, bo jak teraz to chodzi na 68k to ... lipa delikatnie rzecz ujmując.

ktos pokazywal wideo jak aros chodzi na apollo z natywnym sterownikiem grafiki. wygladalo nawet w miare przyzwoicie. ale programista tego, niezbyt wogole wylewny, przestal sie wogole ostatnio komunikowac, nie mowiac zeby ktokolwiek po stronie arosa mial wglad w jego prace.

nie bardzo wiem jak ta kooperacja ma wygladac, bo na razie jest jednostronna, prawde mowiac. tzn, developerzy arosa zaczeli optymalizowac pod 68k i dodali apollo jako podtarget m68k, kod jest otwarty ale na tym sie skonczylo.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 17:16:37 przez wawrzon
[#972] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

Tu wychodzi hipokryzja/ignoracja Vampirowców, chcą iść drogą MorphOSa ale najlepiej jakby ktoś to zrobił dla nich za darmo, no i oczywiście MorphOS zły bo działa na procesorze od Motoroli a Vampire dobre bo działa na procku od Intela :)

o ile wiem ani morphos ani os4 nie chodza na 68k. jedynym wyjatkiem jest aros, wiec gdzie tu ignorancja. nie ma sie co obrazac, jesli nie kazdy chce morphosa. mnie osobiscie morphos sie podoba, na dystans, z obrazkow, ale nie potrzebuje go do niczego czego nie zalatwilbym sobie na pececie.
[#973] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #969

Wolałbym żeby jedna z tych śmiesznych firm trzymających łapę na oryginalnym kicku popuściła cugle i częściowo uwolniła źródła do poprawy i rozbudowy.

ciekawe po co walkowac postulat, ktory nie ma szansy stac sie rzeczywistoscia? i kazdy o tym wie.
[#974] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@wawrzon, post #973

Pewnie i tak będzie, chociaż chodzą plotki że dwóch zapaleńców dostało zgodę na wprowadzenie poprawek do systemu. Vampir sprzedaje się w ogromnych ilościach jak na Amigowy rynek, więc będą pewnie mieli niepisane ultimatum- wóz albo przewóz. Jeśli ktoś nie popchnie Amiga OS do przodu i nie zacznie współpracować, to zostanie on tylko i wyłącznie jako ciekawostka i towar dla purystów. A schedę po klasyku przejmie AROS. Ja wolałbym mimo wszystko rozwijanie oryginalnego OSa, bo to on trzyma mnie przy Amidze poza nostalgią. Jakoś do AROSa mięty nie czuję (może jestem tylko ignorantem).
[#975] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@wawrzon, post #972

68k jest za wolne w dowolnej hardwarowej formie, żeby zastanawiać się nad portem MorphOSa. Ogolnie klasykowcy dostali ostatnio MUI5 więc w sumie niech para idzie w tą stronę. No i zródła paru rzeczy Morphosowych są dostępne ale np. za Amienta na razie nikt się nie wziął a VPDF jest tylko pod OS4.

ps. żeby coś zalatwiać na pececie trzeba wpierw mieć peceta
[#976] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@wawrzon, post #972

mnie osobiscie morphos sie podoba, na dystans, z obrazkow, ale nie potrzebuje go do niczego czego nie zalatwilbym sobie na pececie

To po co Vampire, na którym "załatwisz" jeszcze mniej?
[#977] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@recedent, post #976

Ech racjonalizatorzy. Właściwą odpowiedzią jest „bo tak”, dalsza dyskusja jest bezcelowa.
[#978] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@michal_zukowski, post #975

żeby coś zalatwiać na pececie trzeba wpierw mieć peceta

Powiedzmy, że do roboty inżynierskiej (FPGA/PCB itp) bez PC nie ma życia.
[#979] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@konrad_0x42, post #978

Hmm sporo tego oprogramowania jest na Linuxie. Jeśli jest na Linuxie to na AmigachNG powinno dać się lepiej lub gorzej uruchomić(pod Linuxem), oczywiście może być problem z prędkością...

Vampire to ciekawa rzecz i dlatego go kupiłem. Ale współczesne oprogramowanie to nie asembler, za dużo ludzi byłoby potrzebne do stworzenia i dopóki ktoś nie zrobi jego w wersji "nie FPGA" z prędkością równoważną aktualnym AmigomNG i PowerMacom to Linux będzie raczej wolny na takiej maszynie, a co dopiero projektowanie różnych rzeczy i obliczenia inżynierskie...

Co nie oznacza, że inżynierowie sobie jakoś nie radzili w latach 70 czy 80 na ówczesnych komputerach, a Vampire ma choćby znacznie więcej RAMu...
[#980] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@michal_zukowski, post #975

No i zródła paru rzeczy Morphosowych są dostępne ale np. za Amienta na razie nikt się nie wziął a VPDF jest tylko pod OS4.

aros ma wlasny program do ogladania pdfow na nowszych zrodlach niz vpdf, ale ostatni jest takze w zrodlach arosa, choc nie za bardzo chodzi. udalo mi sie doprowadzic do tego ze arosowy vpdf uruchamia sie na 68k, tak jak pod x86, ale dalej kaszani sie ladujac testowy dokument. bardziej udalo mi sie ze screen recorderem, bo ten naprawde dziala na 68k, tyle ze film ktory produkuje jest jestcze skaszaniony, ale moze to sprawa dataypow, ktore w niektorych przypadkach maja problem z zapisywaniem plikow pod innym endianem niz maly.

co do ambienta, to moze i interesjace, ale i publicznie dostepna wersja zrodel nie jest zbyt mloda. zobaczymy. tymczasem jesli chodzi o ta grupe morposowych proramow opierajacych sie o vapor.h i prawdopodobnie o vapor toolkit grzebie tutaj np nad voyagerem, co pociaga za soba textinput.mcc, ktore jest uwolnione i na gicie w zrodlach "osob pracujacych nad mui" ale nie przeportowane i raczej zaniedbane. natomiast zrodla samego vapor-toolkita sa zaginione, i borykam sie z brakiem headerow do wielu rzeczy, wiec trudno powiedziec o ta praca w sumie da.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 11:15:47 przez wawrzon
[#981] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@recedent, post #976

To po co Vampire, na którym "załatwisz" jeszcze mniej?

nie mam wampira i nie zamierzam kupic w najblizszym czasie. wystarcza mi na razie takie amigi jakie mam. ale obserwuje projekt z sympatia i staram sie pomagac. podobny stosunek mam zreszta do morphosa, ale tu nie da sie wiele "wspolpracowac".

w wyniku doswiadczen ze scena amigowa uwazam zw trzeba dzialac na otwartym materiale i pod katem najszerszego wspolnego mianownika:

1- najszerszym wspolnym mianownikiem jest 68k. to powinno odpalic wszedzie, na amidze, pececie pod uae i na kazdym systemie ng.

2 - otwartosc zrodel i mozliwosc wspolpracy zapewnia aros. ulatwia portowanie materialu, miedzy innymi na 68k i ogolnie pielegnacje zrodel abstrahujac od platformy sprzetowej. takie podejscie mogloby sie okazac zbawienne dla morphosa albo os4 na x86 albo arm.
[#982] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #979

Hmm sporo tego oprogramowania jest na Linuxie. Jeśli jest na Linuxie to na AmigachNG powinno dać się lepiej lub gorzej uruchomić(pod Linuxem), oczywiście może być problem z prędkością..
Pozostaje pytanie czym jest Amiga.
1. Sprzęt? Wtedy teza jest prawdziwa.
2. Os? Wtedy teza jest fałszywa.
3. Sprzęt i Os? Jak p. 2.
4. A może Amiga jest w użyszkodniku?
[#983] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Don_Adan, post #960

A tak swoja droga smieszne sa te teksty fanbojow Gunnara z forum o MMU. Nawet nie wiedza ile programow na Amidze korzysta opcjonalnie z MMU. Zreszta bez kompatybilnego MMU w Apollo Core, watpie zeby powstala wersja ASIC, bo Amiga to jest za maly rynek. Postanowilem zrobic liste Amigowych programow o ktorych pamietam, ze korzystaja z MMU, ale to na pewno jest tylko mala czesc.
Mungwall
Enforcer
HrtMon
Thrill Kill
WHDload
Amtari
Amiga Virtual Memory
AdPro
Imagine
Chameleon (o ile dobrze pamietam info od Jarriego)
plus programy korzystajace z mmu.library jak np. sterowniki do RapidRoad USB.
Jak ktos pamieta inne to moze dopisac.
[#984] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Don_Adan, post #983

Drivery do ShapeShiftera/Fusion
[#985] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Don_Adan, post #983

Widać ze Apollo Team robi wszystko sukcesywnie. Dajcie czas na dokończenie FPU.
MMU zapewne pójdzie w dalszej kolejności.
Dajcie odetchnąć trochę tym ludziom. Bo już zrobiono bardzo dużo. A i w ASICu doczekamy się procka 68k.
Na razie czekam na Standalone. I to będzie preludium do Amigowania. Jeszcze mnie korci ostatnio A600...
[#986] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #985

Nie, wlaśnie ApolloTeam nie robic nic sukcesywnie tylko skacze po tematach. Oczywiście wielki plus ma za to, że w ogóle coś robi., ale sukcesywnie to nie jest slowo ich definiujące.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2017 18:06:08 przez michal_zukowski
[#987] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@michal_zukowski, post #986

Ja to po części rozumiem. Kiedy człowiek robi coś długi czas przychodzi stagnacja.
A jednocześnie głowa jest pelna pomysłów na coś innego.
I najlepszym sposobem wtedy jest zostawić pierwszy projekt i przeskoczyć na ten nowy tor.
Oczywiście za jakiś czas wracają pomysły do pierwotnego projektu.
Kiedy człowiek śleczy przy tym samym bo mu się każe wtedy spada wydajność i kreatywność. ....
[#988] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #987

Dobrze goda, polać mu!
[#989] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@ZbyniuR, post #988

Hmm, no z mojego doswiadczenia i obserwacji to najgorsze co mozna zrobić . Zostawic projekt rozgrzebany, ze niby sie go potem dokonczy. To ani mnie, ani komukolwiek kogo znam nie zadzialalo. Ja jesli nie moge czegos dokonczyc, chowam do szafy na pamiątkę ze swiadomoscia, ze to trup. No chyba jak ktos robi projekty typu klejenie samolotu, to moze mozna odstawic na 2 dni i w tym czasie polepic babki z piasku.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2017 03:43:47 przez Aniol
[#990] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Aniol, post #989

owszem to dziala, szczegolnie jak sie wlasnie stoi przed sciana. jak sie wroci moze juz jej nie bedzie.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2017 05:21:30 przez wawrzon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem