kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#721] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #718

Acha - czy do Vampire istnieje adapter na slot karty procesorowej do A2000?

https://acillclassics.wordpress.com/2017/09/23/vampire-500-to-a2000-adapters/
[#722] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Krashan, post #721

Na Amibay jest już druga zbiórka na ten adapter.
[#723] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Krashan, post #721

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. To naprawdę świetna wiadomość. W sumie to nie wiem dlaczego autorzy(bo się kontaktowałem) rozszerzenia o tym nie wiedzą.
[#724] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@waldiamiga, post #720

co daje ta przelotka ponad montaż bezposrednio w miejscu procesora?
[#725] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@michal_zukowski, post #724

W slocie na procek masz łatwy dostęp chociażby do IDE na karcie,
łatwiej wymienić kartę w przelotce do tego podpiętej czy karty SD.
Nie trzeba kanapkować podstawek żeby podnieść Vapira (ale tego jeszcze nie sprawdzałem) jeśli masz powpinane jakieś dodatki w okolicach procka (SD, dodatkowy chip etc.) chyba albo aż tyle ;)
[#726] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@michal_zukowski, post #724

Z tego co się dowiedziałem i taką przelotkę raczej otrzymam to zasadniczo jest tam miejsce na wyprowadzenie dodatkowych zworek. Tak aby Vampire mógł współpracować z różnymi rozszerzeniami z którymi czasem ma problem, jak rozszerzenia pamięci...
[#727] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #726

Tak btw to idzie jakoś wbić tutaj wyniki?
Próbowałem już dawno, ale jakoś nie widzę. Może w ogóle nie poszło, bo jak daję minibench JSON to wyniki mam, ale widzę, że takie zmienne jak "MACHINE", "CPU", "EXPANSION" i "FREQUENCY" są puste więc program chyba nie rozpoznaje mi configu GBA1000. Chciałem trochę podratować wyniki z 060.
[#728] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #726

Gadu gadu o modelu V500, a tymczasem Majsta przejął robienie V600.
[#729] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@tbone, post #728

Rzekome wyniki HardFPU w Wąpierzu:

[#730] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@tbone, post #729

Ja tylko historycznie przypomnę taki procesor jak Cyrix 6x86. Media (i nie tylko) po latach twierdziły, że jest w nim żałośnie słabe FPU. Co ciekawe benchmarki FPU nie wykazywały tej żałosnej słabości. Jak zatem się to działo, że w aplikacjach użytkowych ten procesor był szybszy niż pentium, w benchmarkach FPU był słabszy tylko nieco, a w takim quake dostawał w tyłek? Ano proste, duża część logiki była wspólna i o ile zadania stricte x86 albo stricte x87 działały mając do dyspozycji zawsze pełnię zasobów o tyle w momencie kodu mieszanego wydajność w zarówno przetwarzania x86 jak i x87 malała. Nie zdziwiłbym się gdyby zaprezentowane tutaj wyniki dotyczyły właśnie takiego samego wariantu.
[#731] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#732] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#733] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#734] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#735] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#736] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#737] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@xray, post #736

Po co się tak spinać Panowie :) Trzeba się cieszyć ze ktoś coś robi a nie tylko narzekać :)
[#738] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#739] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@tbone, post #729

Kilka pracowitych dni pozniej... prawie +7 MFlops. Bardzo owocna wspolpraca Buggsa (tak, tego samego, ktory napisal EaglePlayera) i Gunnara.
[#740] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #739

Interesujące, dobrze, że projekt się rozwija. Ja w sumie chciałbym, żeby dodać opcję(najchętniej przełączaną programem, albo po prostu zrobić dwie wersje rdzeni), żeby np. Amiga z ECS, miała tak jak do tej pory przetwarzanie tej grafiki i może dźwięku po własnych kościach , reszta np. po HDMI. Wtedy byłoby świetnie - nadal byłaby to ta sama Amiga, które umie swoje zrobić, gdy potrzeba to korzysta z zasobów i rzeczy które wydawały się niektórym parę lat temu niemożliwe jak gry AGA na ECS teraz stały się rzeczywistością...
[#741] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #740

Ja nie mogę się doczekać wersji dla A1200 :) ciekawe kiedy się ukaże???
[#742] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #739

Stan na dziś: 73 MFLOPS wg SysInfo, 45 MFLOPS wg SysSpeed.

[#743] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #742

A ile to będzie w przeliczeniu na Jubimarki?
[#744] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@recedent, post #743

A ile to będzie w przeliczeniu na Jubimarki?

odp. 7 dni urlopu od komentowania wliczając sobotę i niedzielę.
[#745] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@recedent, post #743

Nie wiadomo, te MFLOPSY to są obrazki tylko, niesprawdzalne, niemierzalne. Naprawdę, równie dobrze GUNNAR może sobie te cyferki w fotoszopie czarować.
[#746] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #745

Oj bez przesady, już by sobie żartów nie robił na taką skalę
[#747] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #745

Moge cie, kolego fazior, zapewnic, ze to nie Gunnar robi obrazki, a testerzy. I oni sa wlasnie tymi, ktorzy "mierza" i "sprawdzaja". I to po (co najmniej) kilkanascie razy dziennie. Idiotyzmem byloby chwalenie sie czyms, co nie istnieje, nie uwazasz?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2017 18:01:27 przez skipp
[#748] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #747

Masz na myśli Phase 5?
[#749] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #747

W sumie ciekawym eksprerymentem byłoby zrobienie wykresu z jubimarkami dla każdej wersji wsadu - ciekaw jestem jak by się to prezentowało.

W sumie, podobnie by można było zrobić z wynikami z sysinfo/sysspeed. Bo czemu by nie?
[#750] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #747

Oni się w zasadzie cały czas chwalą czyś co nie istnieje, bo jakaż jest gwarancja że core z rozwiązaniami użytymi dziś do testów nie okaże się spsuty w innym aspekcie niż fpu i nie wyjdzie do ludu? Jak wyjdzie to będziem rozmawiać, na razie nie ma o czym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem