kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#601] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #585

Przy tej argumentacji to w zasadzie każda rozmowa o Wampirze jest bezcelowa bo każde kolejne jądro jest tylko etapem do powstania następnego, innymi słowy morda w kubeł owce jest imejzing, łał i basta:D

Czyli coś jak "permanentna rewolucja" wg Lwa Trockiego?
[#602] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #600

Którego LW użyłeś? Wygląda na to, że masz najszybsze 060 na PPAok, racja
[#603] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Ocelot, post #602

060 przy takim zegarze ma ok.40 MFlopsów, a wąpierz na femu ok. 1? Wynik by się zgadzał ->46h/40...
[#604] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@tbone, post #603

Masakra!. Miał być lepszy od 68060 100Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2017 21:59:42 przez sigma2pi
[#605] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #583

JubiMark LightWave 3.5 (noFPU)
Vampire 600 V2 GOLD1 ECS/RTG = 6h 49m 55s (24595 seconds)
[#606] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Ocelot, post #602

LW 3.5.fp no i oxypatcher też tam był:), dzisiaj zrobię bez oxy i zobaczymy ile to daje.
[#607] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@sigma2pi, post #604

Podejrzewam że tu jednak FEMU bruździ i gryzie się z LW, stąd choćby i te lagi w trakcie zwykłego klikania po LightWavowym gui. Zobaczymy jak będzie na gold 2.7:).
[#608] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #601

Coś w ten deseń. Trzeba uważać, młody Rokossowski czuwa:).
[#609] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #607

Obserwowalem tą dyskusje i wydaje mi się ona wyjątkowo niedorzeczna.
SoftFPU jest ciągle w wersji rozwojowej . Nie ukończone. Poprawia się tam błędy i optymalizuje.
A gawiedzi nie podoba się to i owo. Ze wolne jest . Ze beeee itd.

Chyba trzeba poczekać na finalny produkt. Aż Apollo team ogłosi iż skończone są prace nad rdzeniem.
I wtedy można się spodziewać uzasadnienionej krytyki.
[#610] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #609

Kolejny geniusz od czekania i cenzurowania wypowiedzi . Ja nie muszę czekać, ja mam i mogę sobie na tym zapuszczać co mnie się żywnie podoba i komentować wyniki :). Jak bezrefleksyjnie wierzysz w bzdury że ten tajms faster niż jakakolwiek inna karta do amigi i tym podobne, to Twój problem - będzie zdziwo jak już w okolicach emerytury zdecydujesz się na zakup powodowany prostacką propagandą :).
[#611] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #609

SoftFPU jest ciągle w wersji rozwojowej . Nie ukończone. Poprawia się tam błędy i optymalizuje.
A gawiedzi nie podoba się to i owo. Ze wolne jest . Ze beeee itd.

Chyba trzeba poczekać na finalny produkt.

Rownie dobrze molbys mowic, ze Pisklak i Skipp powinni przestac komentowac i pokazac wyniki testow Core dopiero w przypadku finalnego produktu.

Skoro publicznosc cos jednak otrzymala (Core + femu) to chyba publicznosc ma prawo wypowiedziec sie na temat otrzymanego produktu, prawda? Chociazby po to, zeby developerzy wiedzieli co najbardziej uzytkownikom przeszkadza i co w pierwszej kolejnosci zaimplementowac/ulepszyc/naprawic.
[#612] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #611

A to rwanie jest spowodowane (tak obstawiam) tym, ze kazdy wyjatek powoduje zamrozenie systemu. Kompletne. Z tym powinni powalczyc (np przez dynamiczne paczowanie kodu ala oxypatcher). Calkiem mozliwe, ze blad liczenia czasu tez jest tym spowodowany. Nie leci kiedy system jest obsludze wyjatku.
[#613] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kiero, post #612

Hmm, a może coś w stylu transmeta crusoe? W końcu dla Cyclone III i tak jedynym wyjściem będzie emulowanie FPU poprzez bibliotekę i instrukcje na ALU 64bit.
[#614] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kiero, post #612

Fakt, taki rodzaj dyskusji trzeba przefiltrowywać, żeby wyciągnąć ciekawe informację. Dla mnie Vampire ma wiele innych pozytywnych cech. Nie wszyscy używają Lightwava, choć wątek jest ciekawy, naświetla pewien problem (ja zamierzam Używać Cinemy4D, więc pewnie też mogą się pojawić problemy).
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że z opiniami czekajmy na finalny produkt - przecież on nigdy nie będzie finalny. Jak się coś sprzedaję w wersji Alpha trzeba być gotowym na krytykę. Fajnie że ona jest, widzę jakie są problemy, ale i tak mam pozytywne zdanie o Vampire, z pewnością będzie drugim moim zakupem po a1222.
Dla mnie szkoda że nie ma obsługi FullHD ;), (dla samego Workbencha, nie ma to jak LCD w natywnej rozdzielczości - nie lubię skalowania), ale nie można mieć wszystkiego ;).
[#615] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #609

Chyba trzeba poczekać na finalny produkt.

FPGA to nigdy nie będzie finalny produkt. To taka niekończąca się alfa i beta :). Wynik bez FPU to już wygląda o niebo lepiej na LW w teście Jubiego. Poczekać teraz trzeba na poprawione femu. Zamierzam nabyć, ale wersje samodzielną.
[#616] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #610

Wiem od dawna dlaczego nie lubią polaczków za granicą ...
Czytając twoje brednie i wypociny tylko się utwierdzam w przekonaniu że mają rację.
Co by się nie działo polaczki zawsze mają rację i kłócą się nawet wtedy gdy racja jest oczywista.

Człowieku zajrzyj sobie do encyklopedii i zobacz co oznaczają określenia alfa, beta, albo skojarz wersje programu np. 0.1 i wtedy pomysl jakim jesteś dziwakiem.
W świecie PC nikt się nie gorączkuje programem w wersji 0.9 tylko się czeka na finalny produkt.
Jeśli kupie Vampire to z świadomością że jest to produkt rozwojowy.

Poza tym jak macie testować to do porównania użyjcie 68060 w wersji EC . Jakiegoś kastrata i porównaj cie bez FPU.
Żenada po prostu.
[#617] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kiero, post #612

Rwanie jest spowodowane tym ze cześć instrukcji FPU jest juz w rdzeniu a cześć musi wykonać CPU poprzez emulacje . Procesor się rozpędzi i napotyka kłode która ma pod nogami. Prosto rozumu jąć.
To jak jazda autostrada na której co chwile jest korek.
[#618] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #616

Jesteś zabawny Ptysiu, wiesz :D. Ty naprawdę czekasz i podniecasz się tym wampirem na jutubie? To może przestań być burakiem czekającym na gotowy produkt, tylko wspomóż chłopaków jakimś zakupem.
Człowieku zajrzyj sobie do encyklopedii i zobacz co oznaczają określenia alfa, beta, albo skojarz wersje programu np. 0.1 i wtedy pomysl jakim jesteś dziwakiem.
W świecie PC nikt się nie gorączkuje programem w wersji 0.9 tylko się czeka na finalny produkt.

Człowieku, gdyby ludzie tego nie kupowali, a ja nie przypominam sobie żebym miał na pudełku z wampirem napisane alfa, beta czy cokolwiek, to nie miałbyś na co czekać. Przestań się bawić w domorosłego cenzora i właź do jaskini z której wypełzłeś.
[#619] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #617

Dramat. Jakież to instrukcje fpu są w rdzeniu Gold 2.5 ?
[#620] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #616

Wiem od dawna dlaczego nie lubią polaczków za granicą ...
Czytając twoje brednie i wypociny tylko się utwierdzam w przekonaniu że mają rację.
Co by się nie działo polaczki zawsze mają rację i kłócą się nawet wtedy gdy racja jest oczywista.

I po co sie goraczkujesz? Sam chyba tez siedzisz za granica i niestety twoja wypowiedzia dosc dobrze wpasowujesz sie w stereotyp opisanego przez ciebie "polaczka".

albo skojarz wersje programu np. 0.1

Numer wersji nijak sie ma do tego czy produkt to alfa, beta, gamma czy tez jakakolwiek inna grecka litera. Mozna dac produktowi finalnemu numer wersji 0.0001, mozna prierwsze linijki kodu calkiem nowego produktu nazwac wersja 10.0. Taki TeX na przyklad ma numer wersji coraz blizszy liczbie Pi. Autor zyczy sobie, aby po jego smierci nikt juz TeX-a nie rozwijal i zeby mu nadac numer π.

Jezeli program w wersji dajmy na to 0.9 jako niegotowy produkt zostanie sprzedany uzytkownikom, to zapewniam cie ze beda sie goraczkowac.

I nigdy go nie przetestujesz? Nie ocenisz wydajnosci? Nie skomentujesz jego wydajnosci tu na forum? Bedziesz z tym wszystkim czekal az autorzy powiedza "Dosc, to jest juz wersja finalna"?

Poza tym jak macie testować to do porównania użyjcie 68060 w wersji EC . Jakiegoś kastrata i porównaj cie bez FPU.

Przeciez porownywali. Ludzie testowali dwie wersje LV - jedna nieuzywajaca FPU i druga ktora z FPU korzysta (zeby przetestowac jak sprawuje sie FEMU).

Żenada po prostu.

Czasami przed wcisnieciem przycisku "Wyslij" warto jest jeszcze raz, tym razem na spokojnie, przeczytac to co sie napisalo...

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2017 11:25:25 przez mschulz
[#621] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #597

No i zbaraniałem. Render wcisnąłem w poniedziałek ok 19.25, chwilę po tym napisałem posta. Scenka liczyła się na oko do 17.30 dzisiaj, czyli jakby nie patrzeć ok 46 godzin. Natomiast amiga podaje rendering time: 21h 56m 2 s (78962) seconds, czyli tak jakby znikneły dokładnie 24 godziny.

Wygląda na to, że Vampire ma wbudowaną czarną dziurę która powoduje zakrzywienie czasoprzestrzeni. A serio to przy tak długim czasie przybliżony wynik wystarczy, dodam do tabelki 46 godzin, godzina w jedną czy w drugą stronę tu już niewiele zmieni.
[#622] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #616

14 dni urlopu za złamanie regulaminu punkt 14 (wzywanie do nienawiści rasowej, wyznaniowej i etnicznej).
[#623] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#624] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
[#625] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@sigma2pi, post #604

Masakra!. Miał być lepszy od 68060 100Mhz.

W operacjach typu integer. Z mojego testu wynika, że ten konkretny benchmark na Vampire bez FPU policzył się prawie 4 razy szybciej niż na 040/25 (noFPU). Czy zapuści ktoś ten benchmark Jubi'ego na LC060 bez FPU? Bo jak widzę w tej tabeli żaden wynik 060 nie był zmierzony na 060 bez FPU.
[#626] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #625

Nie dysponuję takim dziwolągiem (LC060) niestety. Ale możemy zrobić coś takiego:
Zapuścić na Wampirze z femu liczenie na LW nofpu i na blizzardzie też no fpu oraz na takich samych bibliotekach matematycznych - chyba wykorzystanie przez biblioteki matematyczne fpu w blizzardzie aż tak nie zaburzy wyniku na jego korzyść?
[#627] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #625

Bo jak widzę w tej tabeli żaden wynik 060 nie był zmierzony na 060 bez FPU.

Jest tam wynik dla 060 z użyciem LightWave noFPU, w nowej wersji tabeli to wiersz nr 16, własnie zaktualizowałem wyniki:
https://www.ppa.pl/forum/strefa-tworcow/28440/raytracing-i-amiga/29#m586119

68060 jest szybsze w tym teście niż Vampire nawet bez użycia FPU w obu.
[#628] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #627

OK. To poproszę jeszcze dodać mój wynik z GOLD1 noFPU :)

Vampire 600 V2 GOLD1 = 6h 49m 55s (24595 seconds)

PS. Z tym wierszem #16 coś mi tu nie gra. HSMathLibs patchuje funkcje bibliotek matematycznych i wykorzystuje FPU. Nie ma wersji HSMathLibs, która działa BEZ FPU. Tym samym nawet przy odpaleniu wersji bez ".fp" LightWave, FPU będzie wykorzystany. Czy można prosić o wynik LC060? :)
[#629] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #628

To najlepiej spytaj flopsa który robił ten test. Być może będzie mógł powtórzyć go bez HSMathLibs.
[#630] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #629

Puściłem Jubimarka u siebie na MorphOSie (z tym że w wersji LightWave 5.0, akurat nie miałem pod ręką 3.5 - w związku z tym proszę nie zamieszczać wyników jeszcze). Klatka liczyła się przez 4 minuty i 4 sekundy (244 sekundy).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem