kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#511] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #509

Uuu... Wersja 600 uzależniona od adaptera by kipper? plcc na dil?
Ciekawe jakby zrobić taki adapter by wsadzić V500 do 600ki?
[#512] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #509

Jak porównać wydajność FPGA ? Jak jest różnica między Cyclone III a Cyclone V ?
[#513] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Sventevith, post #512

A ja mam tylko nadzieję że obecni użytkownicy/posiadacze nie zostali właśnie pozostawieni na lodzie. W sensie koniec rozwoju dla cieniasów z Cyklonem trzecim:).
[#514] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #513

9. PENDING V600 AND V500 ORDERS
Choice will be offered to customers with pending orders for a Vampire V600 V2 or Vampire V500 V2+ to switch
on the new Vampire V4, paying the price difference plus shipping once the Vampire V4 is available or to wait for
next V600 V2 and V500 V2+ batches.
[#515] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Sventevith, post #514

A to miło z ich strony, ja dzisiaj właśnie po raz pierwszy odpaliłem mojego pięćsetkowego wampira, przyszedł do mnie niedawno.
[#516] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #513

Myślę że cyclone 3 juz został zapchany na maxa.
Wiec jak go dalej rozwijać. FPU emulowane wiec to pokazało ze skończyły się możliwości.
Myślę że teraz jedynie jakąś kosmetyka i poprawki będą mieli do tych modeli.
V4 zapewne będzie naprawdę mocny.
[#517] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #443

A ja sobie właśnie zapuściłem renderowanie w Lightwavie 5.2 poprzez femu.

Sam program się uruchomił, ale działa wolniej niż pod Furią z 020 z FPU. Nic nie działa płynnie, wszystko niestety się zacina.

To, z czym Blizzard 1240 poradził sobie w 3h, tu potrwa pewnie ok 20 godzin, więc póki co odpuszczam dalsze testy ;)
[#518] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #517

No sorry, ale czego innego można się spodziewać, użycie obliczeń float na ALU swoje kosztuje, a w rzeczywistości wcale nie daje takiego wyniku jak można by się spodziewać. Wystarczy zobaczyć jak działa "soft FPU" na ARM 32bit, a jak działa sprzętowy w CM4 i wyżej. Wyniki się potrafią na ostatnich miejscach po przecinku różnić. Na AVR który potrzebuje jeszcze więcej operacji (ze względu na arch 8bit) przekłamania zdarzają się jeszcze większe.
[#519] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #517

Pozostaje Ci użyć wersji 3.5 noFPU, bo kolejne już chyba wymagają tego kawałka krzemu.
[#520] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@waldiamiga, post #519

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się cudów, bo wiem że chociażby softowa emulacja kosztuje procesor swoje, ale z drugiej strony nie spodziewałem się też, że będzie aż tak wolno ;)

Wersja 3.5 no FPU właśnie się mieli, tu już prędkość jest porównywalna z Blizzardem z FP OK
[#521] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #520

Wersja 3.5 no FPU właśnie się mieli, tu już prędkość jest porównywalna z Blizzardem z FP OK

Czy mógłym Cię prosić o wyrenderowanie tej sceny i podanie czasu?

http://zgodzinski.com/lightwave_benchmark/lw_35_benchmark.zip

Najlepiej dwa razy:
- Vampire SoftFPU + LightWave 3.5 FP
- Vampire + LightWave 3.5 noFP

Uzupełnię wyniki tutaj:

https://www.ppa.pl/forum/strefa-tworcow/28440/raytracing-i-amiga/26#m452622
[#522] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #521

Oczywiście, choć na wersję pod FP będzie trzeba "trochę" poczekać. Wersja non-FP pod 3.5 właśnie od kilkunastu minut leci.

Dla porównania, będziemy mieli (cały czas mówimy o tej samej scenie) także obrazek wygenerowany pod A1200 z Blizzardem, choć tam używałem już wersji 5.2 - ta jest znacznie szybsza.

P.S. By nie zaśmiecać sobie karty SD (przekładam ją między A1200, a A600 z Wampirem), nie zapisuję wyników do pliku, a nie chcę włączać procesu od nowa. Mam nadzieję, że nie będą potrzebne?
[#523] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #522

Pliki nie są potrzebne, tylko czas. Napisz jeszcze proszę do jakiej Amigi Vampire masz podpięte - A600, A500?

A co do v3.5 vs 5.2 to też pamiętam, że 5.2 była nieco szybsza, ale przed chwilą zapuściłem ten benchmark pod WinUAE i wyszło mi odwrotnie - 84 sek dla 3.5 vs 88 sek dla 5.2. W każdym razie jakaś różnica jest, ale nie jest ona drastyczna.

Jak chcesz, to możesz sprawdzić dla porządku na prawdziwym sprzęcie obie wersje.
[#524] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #523

No i ja poczyniłem jakieś testy.

Podaję warunki, jakie z grubsza panowały przy próbie. 1024x768, 108 tysięcy polygonów, medium anti-aliasing, wszystkie efekty kamery włączone.

Blizzard 1240 T/ERC 32Mb FAST, 40Mhz, A1200, Lightwave 5.2 - 3h 7min 4s
Wampir V2 A600 Gold2, Lightwave 3.5 non-FPU - 2h 20min 0s
Wampir V2 A600 Gold2 + femu, Lightwave 3.5 FPU - po 17 godzinach render nie był nawet w połowie zrobiony (segment 3/9, pass 4/9). Krótko po tym zaliczyłem guru, więc odpuściłem. W chwili obecnej, ten sprzęt raczej nie nadaje się do tych zastosowań - przynajmniej w wersji pod koprocesor.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2017 12:23:32 przez Jedras
[#525] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #524

Jak widać Vamp poradził sobie lepiej od 040 z FPU
[#526] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@polutuje, post #525

Wersja bez fpu na 040 może być szybsza od wersji fpu jak z dekoderem mp3.
[#527] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #526

Wersja bez fpu na 040 może być szybsza od wersji fpu jak z dekoderem mp3.

To możliwe ok, racja i może być mniej dokłada/ precyzyjna od wersji FPU ok, racja
[#528] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #524

No i ja poczyniłem jakieś testy.

Podaję warunki, jakie z grubsza panowały przy próbie. 1024x768, 108 tysięcy polygonów, medium anti-aliasing, wszystkie efekty kamery włączone.

Blizzard 1240 T/ERC 32Mb FAST, 40Mhz, A1200, Lightwave 5.2 - 3h 7min 4s
Wampir V2 A600 Gold2, Lightwave 3.5 non-FPU - 2h 20min 0s
Wampir V2 A600 Gold2 + femu, Lightwave 3.5 FPU - po 17 godzinach render nie był nawet w połowie zrobiony (segment 3/9, pass 4/9). Krótko po tym zaliczyłem guru, więc odpuściłem. W chwili obecnej, ten sprzęt raczej nie nadaje się do tych zastosowań - przynajmniej w wersji pod koprocesor.

Dzięki za testy, tylko cała idea tego benchmarku polega na tym, że ściągasz scenę i naciskasz "Render". Jeśli zmieniłeś rozdzielczość z 752x576 na 1024x768 czy parametry anti-aliasingu to tych wyników nie da się porównać z innymi Amigami z tabeli.
[#529] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #1

Trochę "obok" tematu głównego, jednak ciągle dotyczy następnego rdzenia dla Vampire. Jak zapewne wiadomo, zanim pojawi się GOLD3, po drodze będzie jeszcze wersja 2.7. Jedną z jego nowych i ciekawych opcji będzie funkcja MapROM, znana z istniejących kart turbo i narzędzi typu BlizKick/RemApollo. Wygląda to mniej więcej tak:

Vampire V2 GOLD 2.7 / MAPROM

[#530] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #529

Wywołanie NMI (non-maskable interrupt) za pomocą fizycznego przycisku i HRTMon na Vampire w nadchodzącej wersji GOLD2.7. Działa podobnie jak legendarny Action Replay.

NMI-Button Test With The Vampire 500 - A2000 CPU Slot Adapter

[#531] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #530

I jeszcze jedna ciekawostka - wynik MFlops z SysInfo w jednej z najnowszych wersji femu na rdzeniu 2.7 alpha:

[#532] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #531

Nauczycie się w końcu, że SysInfo nie nadaje się do testowania tego rodzaju sprzętu?
Kres stosowalności to 040 i PAL 50Hz (koniecznie! po wypromowaniu wyniki rosną wraz z częstotliwością odświeżania).
To dokładnie tak, jakby pecetowego, DOS-owego CheckIt-a zapuszczać na współczesnych pecetach.

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2017 13:50:10 przez Daclaw
[#533] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #532

Nauczycie się w końcu, że SysInfo nie nadaje się do testowania tego rodzaju sprzętu?

Kolego Daclaw, w tym wypadku to jest akurat test softFPU, którego osiągi mieszczą się obecnie co najwyżej w granicach 68882 @ 25Mhz. Można się rzucać i psioczyć ile człowiek chce, że SysInfo jest "be", ale nie zmieni to faktu, że dla większości amigowców jest to podstawowy benchmark i konkretny punkt odniesienia. I w przypadku porównań MFlops pomiędzy sprzętowymi FPU a sofFPU może być użyteczny.
[#534] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #533

Kolego Daclaw, w tym wypadku to jest akurat test softFPU, którego osiągi mieszczą się obecnie co najwyżej w granicach 68882 @ 25Mhz. Można się rzucać i psioczyć ile człowiek chce, że SysInfo jest "be", ale nie zmieni to faktu, że dla większości amigowców jest to podstawowy benchmark i konkretny punkt odniesienia. I w przypadku porównań MFlops pomiędzy sprzętowymi FPU a sofFPU może być użyteczny.

Prócz SysInfo przydałyby się jakieś wyniki real-world. Kolega Jedras się nie odzywa, więc może ty dasz radę zrobić test wydajności Vampire w realnym zastosowaniu? Do zrobienia są dwa testy w LightWave 3.5:

- render w wersji noFPU programu
- render z softFPU na LightWave.FP

link do sceny testowej znajdziesz powyżej.
[#535] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #534

Render pod Wampirem V2 właśnie się robi na A600, przecież obiecałem ;)

(Wiem, miałem zrobić to w zeszły weekend, ale zbliżają mi się dwie wystawy i po pracy praktycznie nie wychodzę z ciemni)

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2017 22:16:49 przez Jedras
[#536] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #531

Dzisiejsze osiagniecie Gunnara w nadchodzacym rdzeniu 2.7 dla Vampire V2 (500/600): zapis do FastRAM powyzej 600MB/s.

[#537] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #536

O, człowiek pistolet używa ApolloOSa:).
[#538] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #533

Nie chcę siać defetyzmu, ale poczyniłem w nocy test renderingu Kolegi Jubiego na LW 3.5 i przy porannej kawie naszła mnie pewna refleksja.

Prędkości tej karty nie da się w żaden sposób zmierzyć. Wszędzie w necie można spotkać informacje, że Wampir jest szybszy od kart z procesorami 060. Na dowód przedstawia się screeny z Sysinfo i podobnych programów. Po części zgoda, niektóre gry (np Gloom, Doom) zasuwają tak, że aż człowieka wyciepuje z gaci gdy to widzi. Można płynnie posłuchać na tym mp3 - super sprawa. I tu nie polemizuję. Na pewno przebija 060. Tym mój Vampir niesamowicie mnie cieszy, choć na Amidze nie gram prawie w ogóle.

Niestety, przy pracy np. z Lightwave3D nie jest już tak kolorowo. Karta (dla wersji bez emulowanego fpu) poradziła sobie z benchmarkiem w 6 godzin 51min i 10s, co w tym rankingu:

http://i.imgur.com/VxqTXoS.png

Osadzałoby ją gdzieś pomiędzy 10, a 11 pozycją. To dość duża różnica w stosunku do 060. Gdybym zamierzał sprawdzić ją z femu, to myślę, że potrzebowałbym dobry tydzień na zrobienie tego typu renderu. Robiłem już raz przymiarki do lajtłejwowych testów tej karty z softfpu. Test po 17godzinach (a motyw do testów miałem znacznie prostszy ) skończył się guru, więc nie rozpędzałbym się z tym 68882. Prędkość Vampire + femu szacowałbym na +/- moc jaką daje 68000/68020.

Wiem, to kwestia optymalizacji wsadu, sam program pewnie używa dość specyficznych instrukcji i w ekipie Apollo nie ma tylu ludzi do testów rzeczy "egzotycznych" (nie dziwię się i nie mam o to pretensji), ale chodzi mi o to, że w chwili obecnej, rzeczywistej mocy tej karty nijak nie da się pomierzyć.
[#539] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #538

quake na vampirze ? pierwsze slysze na moim 060 zasuwa az sie dymi spod nóg komandosa , quake potrzebuje przedewszystkim FPU a vampir z tą swoja emulacją moze co najwyzej prawdziwemu 060 buty czyscic , dajcie juz spokoj z tym emulatorem , to nie jest Amiga , i nigdy Amigą nie bedzie
[#540] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jedras, post #538

Dzięki za testy, w wolnej chwili uzupełnię tabelkę. Mam nadzieję, że jednak ktoś z Vampire się poświęci i zapuści test z softFPU, choćby miało się to renderować tydzień, na pewno takie twarde dane by się przydały do rzeczowej oceny kombinacji Vampire+softFPU.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem