@mschulz, post #660
Od wielu lat ta wersja ABI jest jednak na wymarciu, wyparla ja wersja armhf, gdzie fpu jest wykorzystywany bezposrednio. Zgadnij, dlaczego?
@wawrzon, post #661
@mschulz, post #660
Od wielu lat ta wersja ABI jest jednak na wymarciu, wyparla ja wersja armhf
@mschulz, post #650
@skipp, post #647
@skipp, post #666
w tych samych warunkach operacyjnych (integer, standardowe biblioteki matematyczne) Blizzard potrzebował o 84% więcej czasu na wyliczenie sceny w stosunku do Vampire'aCo nie zmienia faktu, że każdy normalny użytkownik odpali na Blizzardzie wersję FPU programu. Równie dobrze mógłbyś zrobić porównanie samochodu spalinowego z elektrycznym, ale przy warunku, że nie można używać benzyny, bo mają być "te same warunki operacyjne".
@skipp, post #651
A na koniec odniose sie jeszcze do tego co Jubi nazwal zaklinaniem rzeczywistosci. Gunnar napisal do Krzysztofa optymistycznie: "You know yourself that FEMU will be magnitudes faster when fully speed tuned."
(...) Ale jednak, "will be magnitudes faster" sugeruje ze FEMU bedzie w przyszlosci szybsze o wiecej niz jeden rzad wielkosci (liczba mnoga: magnitudes). Traktujac ta zapowiedz na serio zakladalbym ze gotowe FEMU osiagnie wydajnosc w okolicach 400 MFLOPSow (2 rzedy wielkosci w porownaniu do obecnych ~4 MFLOPsow) albo wiecej.
Ja akurat ten argument rozumiem inaczej - załóżmy, że femu 0.10 ma 1 MFlops. Jeśli femu "final edition" będzie miał co najmniej 2 MFlops (a jestem pewien, że będzie to o wiele wyższa liczba), to już będzie 2x więcej, a więc "2 magnitudes"? Myślę, że to kwestia tłumaczenia / interpretacji.
In some real world FPU benchmarks even results outclassing 68882 FPU, beating 68040 FPU, and reaching the speed of 68060+FPU are achieved.
Równie dobrze mógłbyś zrobić porównanie samochodu spalinowego z elektrycznym, ale przy warunku, że nie można używać benzyny, bo mają być "te same warunki operacyjne".
@jubi, post #669
Równie dobrze mógłbyś zrobić porównanie samochodu spalinowego z elektrycznym, ale przy warunku, że nie można używać benzyny, bo mają być "te same warunki operacyjne".
Tu się zgadzam z Krashanem, posiadacz Vampire wygra w tym wyścigu, jeśli posiadacz 060 będzie używał tylko jednej nogi. Użytkownika interesuje wynik końcowy a nie teoretyczna wydajność.
@sebbb, post #670
Litości. Kto mając MC68060 używa programów bez wsparcia dla FPU?
@skipp, post #672
@kwaku85, post #673
...że użytkodznicy będą chcieli zobaczyć wyniki Vampa podczas renderowania czy co oni tam robią na LightWave, tym bardziej na własne oczy i we własnym domowo-amigowym zaciszu.
@kwaku85, post #673
@skipp, post #675
@pisklak, post #30
@kwaku85, post #676
O takie testy Skipp chodzi. Żeby włączyc coś, co katuje CPU i pamięć.
co potrafi Vampire wyczyniać z czymś, co jest ciężkie, obciążające, nie korzysta kompletnie z FPU i jak radzi sobie na tym polu w stosunku do 060.
@skipp, post #678
@Daclaw, post #680
Podsumowując to wszystko: nieco taniej i z kilkoma dodatkowymi bajerami, kręcimy się wokół poziomu, który Amiga osiągnęła grubo ponad 20 lat temu. Gdzie ta nowa jakość, która ma rzekomo przyciągnąć programistów? 20 lat temu nawet nie powstrzymała ich odpływu, chociaż wtedy była faktycznie nowa.
@skipp, post #681
@Daclaw, post #682
Teraz to co innego - nowych porządnych modeli Amigi nie ma, więc niektórzy stają na głowie, żeby po prostu cokolwiek się działo.
@Daclaw, post #682
A1200 i A3000/4000 miały i wystarczy. Po grzyba A1000 miała mieć? Sens taki sam, jak tuningowanie do bólu Garbusa, gdy są nowe porządne modele VW.
Teraz to co innego - nowych porządnych modeli Amigi nie ma, więc niektórzy stają na głowie, żeby po prostu cokolwiek się działo.
@skipp, post #684
@jubi, post #683
Widać w tych momentach jak Vampire potwornie klatkuje (może to są momenty, w których używany jest koprocesor?):
03:45
04:25
natomiast w momentach gdzie Vampire jest szybszy, jest to niemal niezauważalna różnica, w każdym razie żaden game-changer dla autorów dem.
@Kanion, post #687