kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#661] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #660

@mschulz

Od wielu lat ta wersja ABI jest jednak na wymarciu, wyparla ja wersja armhf, gdzie fpu jest wykorzystywany bezposrednio. Zgadnij, dlaczego?

predkosc.

w tym kontekscie zastanawiam sie czy chcesz powiedziec ze amigaowe bibnlioteki matematyczne sa przezytkiem a programy powinny byc bezposrednio linkowane z -lm. byc moze jakims rozwiazaniem byloby utrzymac biblioteki matematyczne dla wstecznej kompatybilnosci. natomiast kompilowac programy zasadniczo pod obecnosc fpu, natomiast na systemach bez fpu wystarczylaby obecnosc odpowiedniej wersji femu by uniknac kompilowania osobnych wersji na kazda konfiguracje.
[#662] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@wawrzon, post #661

W normalnym świecie drogi Towarzyszu, jeżeli istnieje jakakolwiek norma normalności dla świata, nie ma procesorów bez fpu do domowego użytku, a w lini x86 bez SSE <4, także nawet nie sprawdza się obecności fpu, najwyżej wyjątek nielegalnej instr. wywali program i nikt nawet nie trudni się obsługą takiego wyjątku tylki podnosi poprzeczkę wymagań. Nowe programy należy kompilować z fpu, jeżeli potrzebują, bo wtedy można obniżyć poprzeczkę, co w amigowym świecie 68k można uznać za normalne, nawet porządane, bo fpu to nadal tutaj luksus. Odchodzenie od bibliotek math dla op. fp w normalnym świecie, to akurat nie jest prawda ok, racja
[#663] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@sigma2pi, post #662

nie pytalem o twoja opinie.
[#664] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #660

Od wielu lat ta wersja ABI jest jednak na wymarciu, wyparla ja wersja armhf

Nie jest to przykład adekwatny z tym Linuxem. Błędne tutaj rozumujuesz. W Linuxie masz źródła, na Amidze masz binaria. Koprocesor w Amidze 68k był luksusem i jak widać w powyższej polemice, jest nadal. Programy w wersji binarnej napisane kiedyś na math...library mogą być nawet wydajniejsze od swoich wersji fpu np: na x86 to nic dziwnego, jeżeli kod programu w wersji fpu korzysta z x87, a kod biblioteki z SSE. Zgadnij, dlaczego ?. Natomiast tutaj jeszcze piszemy o przyspieszeniu programów intensywnie korzystających z math fp poprzez ich patchowanie czymś ala oxy tylko dla vamp. Nie wiem czy zrozumiałeś co miałem na myśli pisząc o rozszerzeniu funkcjonaliści poprzez implemetowanie całych funkcji w fpga. Cóż :).
[#665] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #650

My tu gadu-gady, a tymczasem takie rzeczy się dzieją...

There is a significant FPU performance speed increase in GOLD 2.7 and latest WIP FEMU.

In some real world FPU benchmarks even results outclassing 68882 FPU, beating 68040 FPU, and reaching the speed of 68060+FPU are achieved.

http://www.apollo-core.com/knowledge.php?b=2&note=8898
[#666] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #647

[#876] Re: Raytracing i Amiga
Moje własne wyniki dla "Benchmark3" LW 3.5 (integer):
Amiga 600 Vampire 600 V2@78MHz / 128MB / GOLD1: 6h 49m 39s (24579 seconds)
Amiga 1200 Blizzard 1260@50MHz / 128MB / HSMathLibs: 7h 36m 49s (27409 seconds)
Amiga 1200 Blizzard 1260@50MHz / 128MB / WBMathLibs: 12h 35m 3s (45303 seconds)

Wniosek: w tych samych warunkach operacyjnych (integer, standardowe biblioteki matematyczne) Blizzard potrzebował o 84% więcej czasu na wyliczenie sceny w stosunku do Vampire'a.
[#667] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #666

w tych samych warunkach operacyjnych (integer, standardowe biblioteki matematyczne) Blizzard potrzebował o 84% więcej czasu na wyliczenie sceny w stosunku do Vampire'a
Co nie zmienia faktu, że każdy normalny użytkownik odpali na Blizzardzie wersję FPU programu. Równie dobrze mógłbyś zrobić porównanie samochodu spalinowego z elektrycznym, ale przy warunku, że nie można używać benzyny, bo mają być "te same warunki operacyjne".
[#668] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Krashan, post #667

Jasna sprawa, tu nie ma dyskusji. Jednak na poziomie integer Vampire radzi sobie całkiem dobrze. To tylko jeden z przykładów.
[#669] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #651

A na koniec odniose sie jeszcze do tego co Jubi nazwal zaklinaniem rzeczywistosci. Gunnar napisal do Krzysztofa optymistycznie: "You know yourself that FEMU will be magnitudes faster when fully speed tuned."
(...) Ale jednak, "will be magnitudes faster" sugeruje ze FEMU bedzie w przyszlosci szybsze o wiecej niz jeden rzad wielkosci (liczba mnoga: magnitudes). Traktujac ta zapowiedz na serio zakladalbym ze gotowe FEMU osiagnie wydajnosc w okolicach 400 MFLOPSow (2 rzedy wielkosci w porownaniu do obecnych ~4 MFLOPsow) albo wiecej.

Ja akurat ten argument rozumiem inaczej - załóżmy, że femu 0.10 ma 1 MFlops. Jeśli femu "final edition" będzie miał co najmniej 2 MFlops (a jestem pewien, że będzie to o wiele wyższa liczba), to już będzie 2x więcej, a więc "2 magnitudes"? Myślę, że to kwestia tłumaczenia / interpretacji.

Wasze próby wyjaśnienia co miał na myśli Gunnar przypominają nieco próby interpretacji słowa objawionego z Biblii przez różne odłamy chrześcijaństwa :)

Faktem jest, że z nim ciężko się rozmawia, raz próbowałem z nim rozmawiać na ircu i wyciągnąć od niego prostą odpowiedź tak/nie na proste pytanie. Wił się jak piskorz i zbaczał z tematu w zupełnie odmienne rejony i po godzinie takiej zabawy dałem sobie spokój bo stało się jasne, że żadnej konkretnej odpowiedzi nie otrzymam, a w interpretację wyroczni a la Pytia i zgadywanie co autor miał na myśli nie mam zamiaru się bawić. W każdym razie, jeśli spełni choć 1/10 ze swoich obietnic to i tak ludzie powinni być zadowoleni.

In some real world FPU benchmarks even results outclassing 68882 FPU, beating 68040 FPU, and reaching the speed of 68060+FPU are achieved.

Co to są za real-world zastosowania? Przykłady i wyniki? Bo na razie zamiast konkretów i wyników mamy kolejne zrzuty z SysInfo czy AIBB.

Równie dobrze mógłbyś zrobić porównanie samochodu spalinowego z elektrycznym, ale przy warunku, że nie można używać benzyny, bo mają być "te same warunki operacyjne".

Tu się zgadzam z Krashanem, posiadacz Vampire wygra w tym wyścigu, jeśli posiadacz 060 będzie używał tylko jednej nogi. Użytkownika interesuje wynik końcowy a nie teoretyczna wydajność.
[#670] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #666

Litości. Kto mając MC68060 używa programów bez wsparcia dla FPU?
[#671] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #669

Było tylko SysInfo = źle. Są wyniki z AIBB = źle. Vampire szybszy od 1260@50, 66, 75 w konkretnym "real world" zastosowaniu = źle. Były wyniki z minibench, bustest, stream = ciągle źle. Trudno, nieprzekonanych i tak się nie przekona. Wrzucałem i zamierzam dalej wrzucać w ten wątek to, co mi się wydaje ciekawe i pokazuje postępy. Informacje z tego płynące każdy niech sobie interpretuje po swojemu.

SoftFPU vs HardFPU - Pożyjemy, zobaczymy. FEMU z każdym dniem poprawia swój wynik. Jakkolwiek byśmy nie dyskutowali na temat emulowanego FPU na kartach V2, u progu premiery jest już V4. Nie wiem, jakich argumentów będą używać wtedy ludzie, którzy tak bardzo chcą zanegować wartość tej linii produktów, ale spodziewam się, że coś na pewno się znajdzie.

Co do stylu Gunnara, nie mnie oceniać. Być może nie jest najlepszym, najbardziej dyplomatycznym, pełnym słodkopierdzącej ogłady, frontmanem w historii - ale przynajmniej ROBI znakomitą robotę i skutecznie motywuje do działania innych zaangażowanych, a nie tylko GADA i/lub obiecuje, jak większość złotoustych przedstawicieli wielu innych firm produkujących (lub takich, w których na chęciach i zapowiedziach się skończyło) sprzęt amigowy.

Równie dobrze mógłbyś zrobić porównanie samochodu spalinowego z elektrycznym, ale przy warunku, że nie można używać benzyny, bo mają być "te same warunki operacyjne".

Tu się zgadzam z Krashanem, posiadacz Vampire wygra w tym wyścigu, jeśli posiadacz 060 będzie używał tylko jednej nogi. Użytkownika interesuje wynik końcowy a nie teoretyczna wydajność.

LW to jeden przykład, akurat tak się składa, że ma wersję .fp. Tyle, że nie każdy program potrafi skorzystać z FPU, nawet jeśli jest zintegrowany z 060. Co wtedy? Jaki argument będzie? "Użytkownika interesuje wynik końcowy" - a co jeśli użytkownika nie interesuje raytracing na Amidze?
[#672] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@sebbb, post #670

Litości. Kto mając MC68060 używa programów bez wsparcia dla FPU?

Ten konkretny benchmark Lightwave ("Jubimark") wykonałem na swoich maszynach tylko i wyłącznie dlatego, że pojawiły się argumenty, że 060/66 korzystający z wersji integer rzekomo był szybszy od Vampire. Udowodniłem tym samym, że wynik w tabeli dla 060/66 był wspomagany przez sprzętowy FPU (użycie HSMathLibs, który patchuje funkcje stałoprzecinkowe) i tym samym nie może być używany jako argument w tym konkretnym wypadku. I to był jedyny powód. To rzekłszy, mój V600 noFPU osiągnął wynik 0.91 wyniku 040/25 (FPU).

Korekta: był argument, że Vampire jest tylko niewiele szybszy od 060/66, a nie wolniejszy. A okazało się, że jest 33% szybszy od 060/75.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2017 12:57:32 przez skipp
[#673] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #672

Zakładam, drogi Skippie, że użyszkodznicy będą chcieli zobaczyć wyniki Vampa podczas renderowania czy co oni tam robią na LightWave, tym bardziej na własne oczy i we własnym domowo-amigowym zaciszu. Nikogo benchmarki na słupkach w SYSinfo czy AIBB nie interesują, bo Vampir już kilkukrotnie pokazał, że pomimo słupków wystrzelonych poza obszar monitora gdzieś w życiu codziennym dostaje zadyszki w stosunku do poczciwego 060. I ja się też ludziom nie dziwię, Vampir nie kosztuje 100$ jak początkowo przypuszczano, a V4 może poszybować do 2 tysięcy (lub więcej) polskich nowych złotych i nikt nie chciałby pozostać z niefunkcjonalną kartą.
[#674] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #673

...że użytkodznicy będą chcieli zobaczyć wyniki Vampa podczas renderowania czy co oni tam robią na LightWave, tym bardziej na własne oczy i we własnym domowo-amigowym zaciszu.

Na pewno pojawi się w Media-Markt przed premierą ;), będzie można potestować ;), a tak na poważnie, jak znam życie V4 rozejdzie się jak ciepłe bułeczki, kto będzie liczył, że wpierw poogląda sobie recenzje na Youtubie to po prostu się nie załapie ;).
Zresztą z AmigamiNG jest podobnie, kupuje się kota w worku ;), oprogramowanie w produkcji, a krzaczki wychodzą po czasie ;), urok niszowych produktów.
[#675] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #673

W porządku, @kwaku85. Ja nie jestem tu po to, by reklamować taki czy inny produkt. Nie sprzedaję tych kart. Nie jestem przedstawicielem handlowym ani komiwojażerem. Nie namawiam nikogo do zakupu. Dla mnie osobiście to po prostu jeden z tych projektów, które cierpiały na braki w dostępności i niedoskonałości w komunikacji. Ze swojej strony po prostu staram się przybliżyć informacje, które być może czasem są niewystarczające u źródła, a nakładają się na nie niesprawdzone informacje i najzwyklejszy bullshit.

Osobiście nie zauważyłem ani razu "zadyszki" Vampire'a w stosunku do 060 w obszarze operacji na pamięci czy obliczeniach stałoprzecinkowych (jest dokładnie odwrotnie, co wielokrotnie już ilustrowałem przykładami). (Soft)FPU to inna para kaloszy i stosunkowo nowy temat (chciałem przypomnieć, że Jari zaczął go pisać 27 czerwca bieżącego roku), a wersja dostępna jako publiczna alpha (nota bene, wielu zapomina o tym, że nie pisana specjalnie pod Vampire/ApolloCore, bo działa na każdym cpu 020+) powinna być traktowana jako proof of concept. Czasem wklejam "słupki w SysInfo czy AIBB" jako punkt odniesienia, jako coś ciekawego, jako "dokumentację" postępu w projekcie. Bez tego mogę jedynie godzinami opowiadać, jak mi się mój V2 podoba i jaka jest kolosalna różnica w codziennym "obcowaniu" ze sprzętem i jak bardzo nie mogę się doczekać mojego V4. Mogę zachwalać determinację tej garstki ludzi, którzy chcą wnieść nową jakość w świat Amigi i czuję się czasami niejako w obowiązku obalać wszelkie mity i półprawdy (których nie brakuje) - chociażby dlatego, że mam sprzęt pod ręką i z łatwością mogę to udowodnić (chociaż często odpuszczam, bo po prostu nie warto) ;)

Tyle :) Dość tego górnolotnego tonu :P

Ze swojej strony planuję jeszcze więcej "real life" benchmarków - tam, gdzie będzie łatwo to zmierzyć i podać jakieś wymierne wyniki (nie wszystko da się obiektywnie porównać) - np. LZX, LhA, i inne "cyklożerne" masowe operacje, optymalnie takie, które podają jakieś podsumowanie na koniec.

Na zakończenie tego wywodu wklejam po raz kolejny mój własny capture z porównianiem 060@50FPU i 080@78FEMU. I nawet nie chodzi mi tym razem o (soft)FPU - proszę zwrócić uwagę czas, jaki upływa od momentu odpalenia .exe na obu maszynach do momentu, kiedy zaczyna grać muzyka. To jest "real life" benchmark. Nic nie było manipulowane, nagranie jest 1:1 z obu maszyn. Filmy zostały zsynchronizowane, aby demo (efekty) zaczynało się w tym samym momencie. Pozwolę sobie to pozostawić tutaj bez dalszego komentarza:

Ghostown & RNO - Metropolice - 68060FPU vs 68080FEMU

[#676] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #675

O takie testy Skipp chodzi. Żeby włączyc coś, co katuje CPU i pamięć. Obecnie, do czasu aż FEMU będzie chodzić dobrze miast się czołgać między przecinkami, proponuję olać testowanie zmiennoprzecinkowych operacji, bo Vampire tu na razie po prostu nie istnieje. Mnie interesuje kompatybilność i wydajność karty w stosunku do 060 na przykładach z życia. Nie SYSinfo, AIBB. Jestem ciekawy czy gry pod WHDLoad działają, jak nie działają to które i jakie mają cechy wspólne, co potrafi Vampire wyczyniać z czymś, co jest ciężkie, obciążające, nie korzysta kompletnie z FPU i jak radzi sobie na tym polu w stosunku do 060.
Jeśli będzie problem z kompatybilnością, to nie czarujmy się, ale nowe oprogramowanie pod Vampira nie zacznie wyskakiwać jak grzyby po deszczu, potrzebujemy sprawnie działającego, starego, klasycznego softu. To mamy dziś. A jeśli coś nowego się pojawi i wykorzysta ficzery Vampira- to jeszcze lepiej dla nas wszystkich.
1. Kompatybilność
2. Wydajność realna
Te 2 (słownie dwa) punkty mnie interesują. I trzeba cisnąć Gunnara żeby jak najwięcej instrukcji FPU było zaimplementowanych w Vampirze, a jak najmniej emulowanych. Wtedy będzie wilk syty i menchester city.
[#677] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #30

abstrachujac na chwile od tematyki fpu okazuje sie ze powstaje rownoczesnie nowy sterownik do chipsetu saga demonstrowany przy uzytku arosa:

https://www.youtube.com/watch?v=0w6RSWp-rBs&feature=youtu.be

tu pare aplikacji miedzy innymi przegladarka internetu:

https://www.youtube.com/watch?v=jlsBpJCsViw&feature=youtu.be

simple mail:

http://apollo-accelerators.com/files/shk/simplemail.mp4
[#678] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #676

O takie testy Skipp chodzi. Żeby włączyc coś, co katuje CPU i pamięć.

co potrafi Vampire wyczyniać z czymś, co jest ciężkie, obciążające, nie korzysta kompletnie z FPU i jak radzi sobie na tym polu w stosunku do 060.

Zapraszam do testowania: http://natami.pl/amiga/truebench/truebench.lha - wymagane 64MB RAM dla testów w RAM, alternatywnie dowolnie wybrany assign T: do katalogu na HDD w przypadku mniejszej ilości pamięci (a także dla zwykłego porównania, np. różnic w poszczególnych filesystemach czy ustawieniach cache/buffers..?). Dla spójności testu na różnych maszynach ixemul.library powinna być w wersji 48.0 (020, soft-float).

Wszystkie programy wykorzystane w tym teście znalazłem na Aminecie, a dane pochodzą z dem (.bin) lub bibliotek freeware (.wav). Skrypt testuje rozpakowywanie (unZIP) i pakowanie (LZX, LHA) archiwów, konwersję plików dźwiękowych (SoX), konwersję danych binarnych do źródła C (Bin2C) i kompresję pliku wykonywalnego dwoma różnymi metodami (EXECruncher2 i Cranker).

Na zachętę moje wyniki (RAM):
- Vampire 600@78 / 128MB = 47 minut 5 sekund
- Blizzard 1260@50 / 128MB = 1 godzina 16 minut 55 sekund

Wynik z Blizzarda jest z OxyPatcherem, BlizKick mapROM i wszelkimi możliwymi pod kątem prędkości patchami i (chyba) HSMathLibs - potwierdzę później, bo nie jestem teraz pewien.

Enjoy :)
[#679] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@wawrzon, post #677

A tymczasem, wracając do wątku głównego - ostatnie osiągi prędkości RTG Vampire V2:

oraz dla porównania 060/Picasso IV na Zorro III:

a także 060/CyberVision64 (tu starsza wersja P96Speed):
[#680] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #678

- Vampire 600@78 / 128MB = 47 minut 5 sekund
- Blizzard 1260@50 / 128MB = 1 godzina 16 minut 55 sekund

Podsumowując to wszystko: nieco taniej i z kilkoma dodatkowymi bajerami, kręcimy się wokół poziomu, który Amiga osiągnęła grubo ponad 20 lat temu. Gdzie ta nowa jakość, która ma rzekomo przyciągnąć programistów? 20 lat temu nawet nie powstrzymała ich odpływu, chociaż wtedy była faktycznie nowa.
[#681] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #680

Podsumowując to wszystko: nieco taniej i z kilkoma dodatkowymi bajerami, kręcimy się wokół poziomu, który Amiga osiągnęła grubo ponad 20 lat temu. Gdzie ta nowa jakość, która ma rzekomo przyciągnąć programistów? 20 lat temu nawet nie powstrzymała ich odpływu, chociaż wtedy była faktycznie nowa.

Coś Ci się rozjechały wnioski, kolego Daclaw. Po pierwsze - jak pisałem - wszystkie programy dla zgodności testowałem w wersji 020+ (a więc nie zoptymalizowane ani pod 040, ani pod 060, ani tym bardziej pod 080/AMMX), bo taki był cel testu - aby zobaczyć a) kompatybilność i b) prędkość (zgodnie z życzeniem @kwaku85). Nowa jakość objawi się w nowym oprogramowaniu, które wykorzysta pełnię możliwości 080/AMMX. Ile razy można wałkować to samo?

PS. Aha no i pokaż mi, kolego, która A500 / A600 / A2000 / A1000 / CDTV miała takie osiągi 20 lat temu...
PPS. Mój benchmark na Vampire przeprowadzony był na rdzeniu GOLD1, w GOLD2.7 można spodziewać się wyższego wyniku.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 10:28:43 przez skipp
[#682] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #681

Nowa jakość objawi się w nowym oprogramowaniu, które wykorzysta pełnię możliwości 080/AMMX. Ile razy można wałkować to samo?

Twierdzenie to pada od czasów co najmniej Amithlona.
Gdzie to oprogramowanie?

Aha no i pokaż mi, kolego, która A500 / A600 / A2000 / A1000 / CDTV miała takie osiągi 20 lat temu...

A1200 i A3000/4000 miały i wystarczy. Po grzyba A1000 miała mieć? Sens taki sam, jak tuningowanie do bólu Garbusa, gdy są nowe porządne modele VW. Teraz to co innego - nowych porządnych modeli Amigi nie ma, więc niektórzy stają na głowie, żeby po prostu cokolwiek się działo.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 10:33:34 przez Daclaw
[#683] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #682

Teraz to co innego - nowych porządnych modeli Amigi nie ma, więc niektórzy stają na głowie, żeby po prostu cokolwiek się działo.

No i bardzo dobrze, niech coś się dzieje, niech ludzie się bawią, skoro to im daje przyjemność. Byle tylko uczciwie pisali o realnej wydajności w programach real-life, a nie o słupkach w Sysinfo i wszystko będzie w porządku. Marketing i hype to jedno, ale wprowadzanie ludzi w błąd co do prawdziwej wydajności to drugie. Wyżej jest fajny link do dema odpalonego na Vampire:

https://vimeo.com/226888947

Widać w tych momentach jak Vampire potwornie klatkuje (może to są momenty, w których używany jest koprocesor?):

03:45
04:25

natomiast w momentach gdzie Vampire jest szybszy, jest to niemal niezauważalna różnica, w każdym razie żaden game-changer dla autorów dem. I takie wyniki warto pokazywać, raz ze względu na uczciwość, dwa ze względu na motywację którą będą mieli twórcy karty do pracy nad wydajnością w realnych programach a nie biciem słupków Sysinfo.
[#684] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #682

A1200 i A3000/4000 miały i wystarczy. Po grzyba A1000 miała mieć? Sens taki sam, jak tuningowanie do bólu Garbusa, gdy są nowe porządne modele VW.

No, to teraz już zupełnie zrozumiałem to nieustanne kwękanie. Tak naprawdę wcale nie chodzi o prędkość, ani o to, że Vampire jest tańszy od najtańszej 20-letniej karty 060, ma wbudowane 128MB RAM, kartę RTG z HDMI szybszą od Picasso IV oraz CV64, czytnik microSD, a także sterownik IDE, a w przyszłości także AGA - kolega najzwyczajniej w świecie ma ból zada, bo małe Amigi przegoniły ten "elitarny" sprzęt A1200/3000/4000, hę? No cóż, z tym ciężko polemizować i dla mnie to kończy jakąkolwiek merytoryczną dyskusję...

Teraz to co innego - nowych porządnych modeli Amigi nie ma, więc niektórzy stają na głowie, żeby po prostu cokolwiek się działo.

...podczas gdy pozostali bez ustanku jęczą i psioczą nie robiąc poza tym absolutnie nic.

No i będzie jeszcze Vampire V4 Standalone, która będzie pracować jako "nowy porządny model".
[#685] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #684

siema skipie welcome!
[#686] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@aszu, post #685

Dla mnie właśnie ilość ramu i HDMI to największa zaleta Vampire.
[#687] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #684

Tylko kupowanie takiego śmietnika jak vampire mija się z celem
Posiadacze Amig posiadaj je dla wspomnień i nostalgii sens jest wtedy
Kiedy się posiada zabytkowy komputer z tamtych lat a nie chiński badziew śmietnik
Rzygac to się chce jak widzę propagandę tych dwóch powyżej bredzących o wyższości
Emu vampira nad porządnym hardwarem dla Amigi z lat jej świetności
[#688] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #683

Widać w tych momentach jak Vampire potwornie klatkuje (może to są momenty, w których używany jest koprocesor?):

03:45
04:25

natomiast w momentach gdzie Vampire jest szybszy, jest to niemal niezauważalna różnica, w każdym razie żaden game-changer dla autorów dem.

Jak widać, demo demu nierówne :) Spójrz tutaj:

CNCD "Killer" Side by Side: 68060+AGA & 68080+RTG

Tu już różnica jest bardzo znaczna. Niedługo wykonam ten capture identycznie, jak zrobiłem z "Metropolice" (z kabla, nie z kamery). Stej tjund :)
[#689] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Kanion, post #687

Kto i do czego używa swojej starej Amigi, na szczęście nie jest wątkiem tej dyskusji.
To że sprzęt jest stary nie znaczy, że muszę tracić wzrok na starym monitorze - tak dla przykładu. Gdybym się kierował tylko nostalgią, to nie kupowałbym nawet zwykłej karty turbo, bo w starych czasach takiej nie miałem, inaczej wszystko chodziło by za szybko.
Nie każdy kto ma klasyczną Amigę jest zbieraczem zabytków.
[#690] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Kanion, post #687

Pytanie, do czego mamy sentyment? Ja mam sentyment do systemu operacyjnego i do gier - i niekoniecznie potrzebuję do tego oryginalnego sprzętu z epoki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem