kategorie: A500, A600, Programy, Sprzęt
[#751] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #750

No tak, zawsze mozna doszukac sie dziury w calym, jak sie jest wiecznym malkontentem. Po to na razie trwaja wewnetrzne testy, aby koncowy uzytkownik dostal najlepszy mozliwy produkt. Jak masz ciagle watpliwosci, to wczytaj sie w to:
http://forum.apollo-accelerators.com/viewtopic.php?f=9&t=1822 - ostatni raport ze stanu prac (8 pazdziernika b.r.).

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2017 21:38:06 przez skipp
[#752] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #751

Skipp, w Krakowie macałem Dragona. Na Amiwawie widzialem piekielnie szybkie fpgarcade z aga i 8 mega chipu, do tego zdaje się było gfx . Dlatego raport ze stanu prac jak i masturbacja obrazkowa mnie nie wzruszają. Da się zaciągnąć pogadamy. Tymczasem mamy zdaje się najdłuższą przerrwę w wypuszczaniu corów od pojawienia się vampa v2.
[#753] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@skipp, post #751

Najlepszy możliwy produkt? Bardzo złe podejście, które uwaliło już niejeden projekt (i nie mam tu nawet na myśli Amigi). Najlepszy możliwy = niewiarygodnie duża ilość osobogodzin...
[wyróżniony] [#754] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Cedrat, post #753

A tymczasem w temacie FPU .... video jest warte 10000 słów... Kioea, Quake... wszystko na V600/V500
[#755] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #754

Nieźle zapierdziela, lepiej niż na PPC :)
[#756] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pat999, post #755

No nieźle to wygląda i chyba powoli ucinają się wszelkie spekulacje odnośnie działania FPU. Fanie by było wygenerować w końcu coś w jakimś programie 3D, porównać czas renderowania jakiejś grafiki czy co to tam się w tych programach tworzy. "Podobie" mnie się to wszystko. Ciekaw jestem jak zadziała to wszystko na V4, jeśli tamtejsze FPU jest tak piekielnie szybkie jak twierdzą twórcy, to Quejki rozbiją się o nasze monitory przy starcie. Ciekawe, ciekawe.
[#757] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@kwaku85, post #756

No FPU w V4 tym się będzie różniło od tego z V2 że po pierwsze wszystkie rozkazy FPU będą w HW. Teraz to jest taka mieszanka HW i femu. No ale to zapewne będzie nie jedyna różnica, zobaczymy ile się w v2 zmieści...
[#758] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #757

Co oznacza stwierdzenie "wszystkie rozkazy FPU". Wszystkie rozkazy FPU 68882 czy wszystkie rozkazy FPU 68882 z 68060? Jesli to pierwsze to gratulacje dla Gunnara, bo zawsze twierdzilem, ze nowy procesor 68k powinien miec zaimplementowane wszystkie rozkazy MC68040 i wszystkie rozkazy MC68882. Wtedy zostalby tylko do rozwiazania problem MMU, byc moze da sie zrobic dwie wersje, 32 bitowa kompatybilna ze starszym typem MMU i nowa 64 bitowa niekompatybilna ze starszym typem MMU.
[#759] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #757

Czy można byłoby zrobić wersję, gdzie chociażby ECS byłoby po staremu - tzn. po układach Amigi a nie Vampire? Wtedy jakby wyrzucić to co Amiga (np. 2000) może sama zrobić to dałoby się zmieścić więcej FPU. Myślę, że większość, a przynajmniej spora grupa użytkowników by tego chciała. Raz, że skończyłyby się narzekania, że to "replikator portów", a dwa szybki Quake czy obliczenia w LightWave robią wrażenie (pomijając już, że koprocesor to norma współczesnego świata komputerów)...
[#760] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #759

A nie można po prostu zastosować dwóch układów FPGA?
Nic się nie stanie, jak te karty będą droższe, i tak są tanie.
[#761] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pat999, post #755

Nieźle zapierdziela, lepiej niż na PPC :)

Czy na pewno widzieliśmy te same filmiki?
[#762] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #760

Raczej się stanie bo i tak V2 ma być nadal w sprzedaży i produkcji po wprowadzeniu V4...
[#763] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #759

Moja opinia to dwa wsady. Jeden taki jaki mamy obecnie.
A trugi to czyste turbo z fpu. No i jakiś konwerter sygnałów aby szlo to po hdmi.
I ci co chcą turbo lądują wsad turbo i maja Amigę z AGA lub grafiką która mają w mediatorach etc.
Myślę że mnóstwo ludzi woli taką opcję. Aby 68k był szybki a radeon 9250 do tego styka....OK
[#764] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #763

Ciekawe podejście. Jakby się udało to ja bym chciał też i trzeci wsad - grafika z AGA i SAGA w Vampire + FPU dla maszyn z ECSem. Dźwięk może być spokojnie po układach Amigi.
[#765] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Voyox, post #763

Już proponowałem takie rozwiązanie na forum apollo-core, ale zbudowanie czegoś takiego to niby nie taka prosta sprawa, prawdopodobnie wiele rzeczy jest połączonych jakoś ze sobą i nie wystarczy zrobić wytnij-wklej. Ale temat jest otwarty, możliwe że w przyszłości tak zrobią.
[#766] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #757

Wywalić AMMXa to będzie miejsce na resztę.
[#767] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pgru2, post #764

V4 ma mieć wydajniejszy i pojemniejszy FPGA.
[#768] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #767

Dokładnie tak - w V4 będzie 2 razy więcej miejsca w FPGA - to się powinno zmieścić "wszystko", czyli Apollo+RTG+AGA+FPU.
A jeśli chodzi o wywalenie AMMXa to on zajmuje mniej miejsca w porównaniu nawet do okrojonego FPU.
Dwa oddzielne wsady do V2 (AGA/FPU) są dość ciekawym pomysłem do rozważenia IMHO.
[#769] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #768

Dla mnie rozwiązanie bez AGA ale z FPU byłoby idealne. Niestety zapakowanie AGA i scandoublera do FPGA będzie powodowało problemy jak z innymi scandoublerami, które są już dojrzałymi produktami (czas przełączania między trybami interlace/non-interlace, lag, mityczne "cięcie scrolli"). Wolę mieć obraz z dem i gier przez RGB i używać sprawdzonych rozwiązań do wyświetlenia, a bez Slam Tilta jakoś przeżyję ;)
[#770] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jenot, post #769

Szczerze powiem że ja też gdybym miał wybierać to wybrałbym FPU. W gierce dużo nie gram ( generalnie to mam wogóle mało czasu na amigowanie), a FPU się przydaje - chociaż głównie do dem ( a te często dzialają na RTG z FPU) i "innych programów użytkowych"
W końcu w pierwotnych założeniach V2 to miała być tylko karta turbo. No ale na drugi wsad z AGA bym się nie obraził oczywiście (SlamTilt rządzi !)
[#771] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #770

Taki mały OT: uwielbiam Pinballe i po przejrzeniu wieeelu wersji na retrosprzętach stwierdzam, że SlamTilt jednak jest na drugim miejscu. Moja pierwsza trójka to:
1. Epic Pinball pod DOS (dźwięk koniecznie z GUSa), stół Android to miazga, szkoda że nie ukazał się na Amidze.
2. SlamTilt na Amidze.
3. Obsession na Atari STE lub Amidze.
[#772] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@pisklak, post #770

( a te często dzialają na RTG z FPU)

No właśnie wcale nie często, mam A2k 060 z RTG i zebrałem trochę demek, ale jest ich jak na lekarstwo.

Ja bym wywalił AMMXa jak napisał wyżej Michał, zostawił to AGA+FPU.
Dźwięk po Pauli też może dla mnie zostać, mam wygodnie do wzmacniacza podłączone.

Jak będzie kilka wsadów do wyboru to już luksus.
[#773] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Raybeez, post #772

Czasami jest tak że demo niby AGA ale chodzi też na RTG. Faktycznie demek na RTG mogło by być więcej... Zawsze to C2P odpada (chociaż trzeba przepchnąc dane)...
[#774] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jenot, post #771

To ja poproszę linka do YT z Epic Pinball pod DOS (koniecznie z GUSem). Obczaiłbym.
Jakieś filmiki znajduję ale nie widzę info o GUSie.
[#775] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Jenot, post #771

Hmmm, odpaliłem Obsession, obejrzałem Epic Pinball na YT. O gustach się ponoć nie dyskutuje, ale Twój jest jakiś dziwny drogi Jenocie :).
[#776] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #775

Jeszcze" Balls of Steel"na PC
[#777] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #775

dawajcie oftopa ;)

huh, nie grałem dużo w Epica więc nie mogę się zbytnio znęcać ale i tak nie wytrzymałbym długo z dźwiękiem, gdzie tyle rzeczy fałszuje

https://youtu.be/HPRhmYZboPc?t=4m55s
https://youtu.be/HPRhmYZboPc?t=31m50s

Ogólnie poziom stołów jest nierówny. Gra ma na pewno dużego plusa za ciekawe eksperymenty. Dla mnie święta trójca to Dreams/Fantasies/SlamTilt, które są dopracowane w każdym bajcie, responsywne i bardzo kompetentne w udawaniu prawdziwych fliperów sędzia.
[#778] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@nogorg, post #777

Chyba zapomnieliście o Pinball Illusions

[#779] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@fazior, post #775

Hmmm. Na YT wszystkie filmy z EP są nagrywane chyba z dosboxa i strasznie haczą. Na normalnym grzybie jest superpłynnie. Jak zepnę grabber z pecetem to nagram filmik. Obsession to najlepszy pinball na Atari, trudny jak cholera, bez kopania w stół nie ma co marzyć o dobrym wyniku. Graficznie uboższy od SlamTilta, ale mi pasuje.
[#780] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #778

Ja nie zapomniałem tylko nie wchodzi w mój Top 3. Top 4 owszem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem