[#91] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #90

Można gorącym powietrzem i pastą, ale pewnie złapiesz wiele mostków...
Odrywasz spód podstawki i jedziesz normalnie grotówką, jak umiejętnie oderwiesz to możesz z powrotem to denko sobie wsadzić choć nie jest to konieczne.
[#92] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Kilos, post #91

No jest to jakieś wyjście z tym denkiem. Muszę w takim razie przynajmniej ze dwie podstawki kupić, bo przy moich zdolnościach pierwszą zepsuję
[#93] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #92

Ja to robię tak jak opisał Kilos, denko przyklejam potem na taśmie dwustronnej
[#94] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #93

Problemem w tym projekcie to chyba jest ta drobnica smd chyba w rozmiarze 0603. Małe toto, nie przepadam z taka miniaturyzacją. Szkoda że nie puścili tej Amy co była całkowicie w THT.
[#95] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #94

Zabawa będzie Montuje teraz taką mini wersję spectruma, która ma elementy 0805, i już mi to bokiem wychodzi, a przy tych jeszcze mniejszych zapewne będę używał dużo leksyki nienormatywnej szeroki uśmiech
[#96] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #95

U mnie przy moich trzęsących łapkach będzie problem z trafieniem elementem w pady Chyba że jakiegoś znieczulacza użyje, a tak będzie pod ręka IPA
[#97] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #94

Do 0603 to lupę trzeba używać... i wszystko gra
A ja się cieszę, że nie ma tam zbyt wiele THT, SMD robi się dużo szybciej i wygodniej.
Ma ktoś już wieści w sprawie naszych zapisów?
[#98] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #96

IPA nie jest zła, pamiętać trzeba tylko, że przy toksyczności 2x większej od etanolu, trzeba pić pięćdziesiątkami, zamiast setkami ;)
[#99] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@wali7, post #98

E tam, prawdziwi twardziele walą mannitol dożylnie
[#100] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@wali7, post #97

Jakby nie patrzeć, w wielu hobbystycznych projektach przeznaczonych do ręcznego montażu stosowanie elementów w rozmiarze 0603 nie jest niczym tak naprawdę uzasadnione i jest to proste podstawianie sobie nogi. W żadnym swoim projekcie nie użyłem elementu RC mniejszego niż 1206. Bo po co, skoro płytka mieści się w zadanej wielkości? 1206 lutuje się z pieśnią na ustach, bez użycia lupy. I faktycznie jest znacznie szybciej niż THT.
[#101] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Krashan, post #100

Co do 1206 to nie mam zastrzeżeń, lutowałem i nie było źle. Natomiast dla 0603 też nie widzę żeby to miało jakieś uzasadnienie dla takich hobbystycznych projektów. Tym bardziej że w sieci znalazłem zdjęcia jakiejś wcześniejszej wersji Amy ITX gdzie były użyte chipy tylko A500 i chyba wszystkie inne elementy THT.
[#102] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #101

A w sprawie zapisów na Amy ITX to u mnie nic, zero informacji. Łatwiej by było gdyby sprzedali licencje i pliki gerber sam bym sobie wyprodukował i pewnie dziś już bym lutował płytkę.
[#103] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Krashan, post #100

Prawda, 1206 lutuje się łatwiej, pewnie mogliby użyć ich, ale 0603 też ujdzie...
[#104] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@wali7, post #103

Są jeszcze 0402 i 0201 dla wyczynowców
[#105] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Kilos, post #104

To chyba się pod mikroskopem lutuje ? szeroki uśmiech
[#106] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #105

Eee tam ;) wczesniej 0402 tez robilem recznie.
[#107] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Architect1200, post #106

A tu solidne foto płyty Amy ITX zmontowana.
link
[#108] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Architect1200, post #106

Eeee tam, polutuje sie. Ciezej bedzie zrobić tak, żeby śladów fluxa nie zostawić, jak ktoś myjki nie ma.
[#109] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #108

Zawsze można wypędzlować izopropanolem...
[#110] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #108

Trzeba było by mieć bardzo dużą myjkę za parę tysi, a to nie jest jeszcze duża płyta.
Od tego jest izopropanol, pędzel/szczoteczka i specjalne chusteczki choć zwykłe też się nadają.
Ja do SMD od zawsze używam RF800 którego w zasadzie zmywać nie trzeba, ale i tak zawsze zmywam...
[#111] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Kilos, post #110

Wczoraj bawiłem się tht we wzmacniaczu audio (do przeglądu) z fluxem i myłem izopropanolem + pędzel. Daje radę nawet spaloną kalafonię ruszyć.
[#112] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@amper, post #111

Fajna ta mobo, nie wiem czemu nie zapisałem się. Czekałem do ostatniej chwili, bo robota robotę goni a tu zonk.
[#113] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Architect1200, post #112

Przyglądam się płycie Amy i stwierdzam że na płycie niema RAM-u, chyba całość przenieśli na tę małą dodatkowa płytkę 1 MB lub 512KB . Oby tylko złącze miało ten sam pinout co w zwykłej A500.
[#114] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #113

Całość chip ramu na tej płytce jest, ale tą płytkę dostajesz w zestawie.
[#115] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #114

Tak wiem że w zestawie tylko bez niej amy nie wstanie.
[#116] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #84

Właśnie przyszło do mnie to gniazdo z aledrogo i powiem, że ciężko chyba będzie je przerobić :( Zapewne jednak trzeba będzie zakupić w digikey, albo w innym sklepie.
[#117] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #116

Podaj link do tego gniazda co kupiłeś.
[#118] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #116

Jest łatwiejszy sposób lutujesz tak jak jest, a jak gniazdo będzie potrzebne to korzystasz z tego :
link

Zakup w DigiKey wiąże się z tym że przesyłka kosztuje 80PLN chyba że zrobisz zakupy powyżej 200PLN to wtedy przesyłka gratis, ale od tej sumy zapłacisz co najmniej 74PLN cła.
jeżeli już robić tam zakupy to warto robić zbiorowe zamówienie i podzielić się kosztami. Poza tym te gnizado kosztuje ponad 30PLN/sztuka, a tu masz za 13PLN z przesyłka.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2018 10:44:01 przez KrisbA

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2018 10:59:20 przez KrisbA
[#119] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Adinfo, post #117

To jest ten link

KrisbA
Może faktycznie z tą przejściówką stosować, ciut bedzie wystawać, ale nie trzeba nic więcej kombinować

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2018 10:43:09 przez Red
[#120] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Red, post #119

Tak tylko co z tego jak niema płyt Amy ITX
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem