[#31] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@polutuje, post #30

+1 OK
[#32] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@polutuje, post #30

Mi wczoraj przyszła paczka z 3 sztukami ADP-30RB, będę miał co robić w weekend
[#33] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #32

Będziesz przekładał do standardowego zasilacza czy jest miejsce,
tak by zrobić włącznik na tym małym cisco i kabel z nową wtyczką?

Mi by takie coś pasowało, nie trzeba by było tyle zasilaczy ciężkich i wielkich tachać na imprezy.
[#34] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Raybeez, post #33

Jesteś w stanie przecież wygodniej wyprowadzić włącznik przy samym wtyku do Ami, ja tak sobie zrobiłem.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2018 17:29:45 przez teh_KaiN
[#35] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Raybeez, post #33

https://spectrumforeveryone.com/technical/replacement-psu-2a-3-machines/ widać, że wyłącznik wejdzie bez problemów.
[#36] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@R222, post #35

Gdzie lepiej umieścić wyłącznik, przy kablu 220v czy przy ROF/RTN?
[#37] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@R222, post #35

Ci co śledzą mój FB wiedzą że nawet się zmieści z boku.

[#38] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Stoopi, post #36

ROF/RTN - z tego co mierzyłem, to nie ma nic kompletnie na liniach, dopóki to nie jest zwarte.
[#39] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@R222, post #38

Potwierdzam, mierzyłem nie tak dawno multimetrem.
[#40] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@polutuje, post #30

A skąd miałeś nową wtyczkę? Widziałem kiedyś na allegro adapter do tych zasilaczy Cisco, ale koszt to też 40 pln, więc wyszłoby na to samo.
[#41] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Bibek, post #40

A skąd miałeś nową wtyczkę?

USA
[#42] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Raybeez, post #33

Zasilacz w porównaniu do laptopowych nie jest taki mały - 14,5x6x3,5 cm
Wystarczy miejsca na włącznik.
Producent zasilacza to Delta Electronics - zasilacze komputerowe tej firmy są dobre jakościowo, polecano ich na Elektrodzie.

ADP-30RB jest bardzo dobrze wykonany, jego otwarcie wymaga tylko odkręcenia dwóch śrubek ukrytych pod gumowymi zaślepkami. Kondensatory na płytce to Rubycon i Nichinon - możemy spać spokojnie. Wymagany kabel zasilający z wtykiem IEC C13, czyli taki jak np. do każdego zasilacza ATX.
[#43] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #42

Dziś zamówię 2-3 szt. dzięki!
Mi chodziło o taki włącznik jaki pokazał Architekt i tak samo chcę to zamontować.
[#44] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #42

tu coś o kondensatorach
[#45] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@polutuje, post #41

A coś kojarzę wątek, tylko jak pamiętam to wtyczka z wysyłką wychodziła coś koło 40 pln. Przy okazji pytanie, bo zasilacz cisco mam już przerobiony i A500 działa. Tylko spokoju nie daję mi shield, gdzie to podlutować, czy po prostu zostawić luzem?
[#46] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Bibek, post #45

ja bym podlutował do blaszki we wtyczce
[#47] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@michal_zukowski, post #46

Kabel mam oryginalny z zasilacza amigowego, chodzi mi o kabelek na drugim końcu, czyli gdzie go podlutować w samym zasilaczu.
[#48] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #1

EOS VLT60-3000
5V 8A
12V 3A
-12V 0.5A
[#49] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@michal_zukowski, post #46

A w zasilaczu do czego? GND?
[#50] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Bibek, post #45

Shield to po prostu uziemienie, jednak ja bym to zostawił luzem.
[#51] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Stoopi, post #50

Kiedyś patrzyłem w oryginalnym zasilaczu Amigi (nie pamiętam który to był, ale "lekki"). Uziemienie było podłączone do masy na płytce i shield od kabla też do masy, no i oczywiście masa też do masy. Tak że wszystko jest połączone razem, nie wiem jaki sens ma ta osobna linia w kablu zasilacza i po co to tak konstruktorzy zrobili. Ogólnie jak kombinuję z zasilaczami zastępczymi, to olewam linię shield i w ogóle jej nie podłączam. Aha, nie wiem jak jest w innych Amigach, ale w A500 w środku też shield jest podłączony razem z masą, jedynie każda linia ma osobny dławik na wejściu zasilania.
[#52] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #51

Może chodziło o ochronę przed zakłóceniami wytwarzanymi przez prąd płynący przez przewód i wtyczkę?
[#53] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@SuperBuster, post #52

Może. W każdym razie nie jest to konieczne do poprawnego pracowania Amigi. Jak ktoś chce dać kabel ekranowany, to może dać i podłączyć ekran do masy. Jak ktoś ma kabel od Amigi i nie wie do czego podłączyć linię shield, to powinien podłączyć do masy i już. Uziemienie jeśli stosujemy zasilanie z takowym - również należy podłączyć do masy. A tak w ogóle, to zawsze lepiej jest jeżeli w urządzeniach elektrycznych stosuje się uziemienie. Należy jednak upewnić się czy podłączamy później takie urządzenie do prawidłowo wykonanej instalacji elektrycznej, bo niestety ale nagminnie zdarzają się u ludzi w domach (nawet tych nowych) różne kwiatki z fazą na uziemieniu, albo z uziemieniem połączonym z zerem, albo jeszcze inne różne nieprzewidywalne niespodzianki...
[#54] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #53

A ja mam takie pytanie do was
Czy ktoś z was może używa tej firmy ten model zasilacza w Amidze ? MEAN WELL RD-125B.
Jeśli tak to wiecie jak podłączyć do tego zasilacza przewód zasilający i przewód z wtyczką din do Amigi? jest jakiś schemat do tego zasilacza?
I jeszcze pytanie,czy ktoś z was ma namiary na pasujące obudowy do tego typu zasilaczy?
Mogą być projekty 3D do druku

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi,sugestie
Docelowo chce używać dobrego zasilacza w mojej Amidze 1200 z kartą turbo.
[#55] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #54

RD-125B nie nadaje się do Amigi. Ma wyjścia +5 i +24 V. Prawdopodobnie pomyliłeś go z RT-125B, który ma wszystkie trzy potrzebne napięcia (+5, +12, –12). Podłączenie go jest proste, bo ma wszystko opisane na kostce połączeniowej.
[#56] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #54

Nie wiem, czy ten zasilacz jest większy od PT-65B, ale są obudowy na TME. Czarne i białe.
Sam jedną kupiłem 2 lata temu i po włożeniu zasilacza jest jeszcze trochę miejsca w środku.
[#57] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #42

Też niedawno przerabiałem ADP-30RB do Amigi, dołożyłem włącznik podpinany do oryginalnej wtyczki zasilacza. Wtyczka waflowa, nowa wtyczka din do Amigi, nowy przewód do wtyczki, wszystko śmiga elegancko. W razie awarii zasilacza, możną tę przejściówkę podpiąć do dowolnego innego zasilacza ADP-30RB OK Troch było rzeźby dremelem żeby to upchnąć w tej obudowie włącznika.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2018 15:14:35 przez Shymon
[#58] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Krashan, post #55

Tak pomyliłem ten zasilacz z tym co podałeś.
Ok a ktoś mógłby mi rozrysować te połączenia dla kabla zasilającego i dla kabla z wtyczką din 5.Nie chciałbym ryzykować uszkodzenia zasilacza a w gorszym razie Amigi
No dobra,a może ktoś z was ma namiary na gotowe projekty 3D zasilaczy gotowe do druku? Nie wiem,czy coś ładnego znajdę na TME.
[#59] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Krashan, post #55

ale on nie ma - 12v

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2018 18:00:33 przez Dorian3d
[#60] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Dorian3d, post #59

Wersja 65B ma, wersja 65A nie ma -12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem