[#151] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ami2019, post #150

Pisałem że u mnie bez problemu leci z A1200,Apollo 1260 80Mhz a wczesniej Apollo 1240 40MHz,który potrzebuje nawet więcej mocy niż 1260 taktowana na 50Mhz i na podobnym poziomie co 1260 80Mhz. Bez problemu da sobie radę nawet z Blizzardem PPC a i z dodatkowym Bvision nie byłoby pewnie problemu. Mocy jest wystarczająco, 50W z mocną linią 5V poradzi sobie z każdą dopaloną desktopową Amigą.
Oczywiscie do A2000,3000 i 4000 to już za mało,jednak nie ma się co martwić że,będzie jakiś problem z brakiem amperów. Z resztą taki psu Cicso 30W gdzie jest 3A na linii 5V daje sobie rade z amigą 1200 z turbo i kartą CF/SD jako dysk.
[#152] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@FeRu, post #151

potwierdzam, u mnie uciąga 1200 z 1240@40 dodatkowo sloty zII z picasso i hdd z ocagonem, bez zająknięcia.
Na innej maszynie 1200 B1230IV 64M + hdd, bez zająknięcia - katowany 12h nawet sie nie nagrzał zbytnio.
[#153] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@goolash, post #137

Na alledrogo pojawił się znowu dostawca zasilacz cisco idealnych do amigi jest jeszcze niecałe 100 sztuk.

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-cisco-1700-pix-506-adp-30rb-6pin-5v-3a-7771259822

PS. Ktoś kupił od razu 100 - jakiś monter amigowych zasilaczy zapewne :)

Gdzie dostanę koledzy projekt tego adaptera z cisco na gniazdo amigowe?
[#154] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ujejskiego, post #153

Aktualnie szykuję się do zrobienia własnego adaptera Amiga - Cisco. Wtyk amigowy wydrukowany na drukarce razem z włącznikiem i gniazdem pod Cisco. Tylko ten wtyk w takiej wersji będzie większy niestety bo musi pomieścić jeszcze włącznik zasilania na górze + gniazdo.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 10:18:27 przez Adinfo
[#155] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #154

Czy wtyki do Amigi idzie kupić, czy trzeba je sobie drukować? Bo te żeńskie do Cisco to chyba zwykle 6-pinowe jak na płytach głównych ATX (link).
[#156] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@podstawek, post #155

Wtyki amigowe są na allegro, sam wtyk z atx można wyciąć 3 sztuki albo kupić 6-ścio pinowe. Ale ja to chcę w obudowie zrobić z włącznikiem zasilania pod Cisco - aby taki zasilacz ruszył musi mieć zwarte 2 piny z wtyku.
[#157] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #156

Dzięki.
[#158] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #156

Cześć.Polecacie zasilacze Cisco i Aztec.Czy ich "wnętrzności" zmieszczą się w oryginalnym amigowym zasilaczu?

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 11:39:33 przez ak47
[#159] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #158

CISCO się zmieści, możesz nawet dwa wsadzić, bez obudów nawet 4 sztuki.
AZTEC jest dłuższy dużo niż Amigowy, chyba, że go rozprujesz - ale nie wiem czy jego PCB jest dużo krótsze niż sama jego obudowa.
[#160] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #159

Cisco z podanej aukcji już podrożały o 25%
Cena ok.25 zł.Kurczę tyle tego było po 13-19 zł...
[#161] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #160

W czasie trwania sprzedaży zmienili cenę, heh, można się tego było spodziewać.
[#162] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #160

Z 15 minut temu były jeszcze po 19.99zł
[#163] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Bartek2075, post #162

Robiłem zapasy tych zasilaczy dla siebie niedawno u innego sprzedawcy, ale były wtedy po 29zł. Jeszcze nie jest tragedia, chyba, że ktoś z tego żyje, przy 1-3 sztukach można przeżyć.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 12:20:57 przez Adinfo
[#164] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ujejskiego, post #153

Ponieważ temat powraca co jakiś czas, a obecnie są dostępne znów te zasilacze na allegro, to pomyślałem, że mógłbym wyprodukować partię tych adapterów Cisco->Amiga. Z tym że zrobił bym to jako kity do samodzielnego montażu, bo lutować tego już mi się odechciało (po prawdzie po prostu nie mam tyle czasu).

W skład takiego kitu wchodził by komplet elementów, czyli:
- płytki PCB,
- odpowiednie piny idealne do Amigi,
- gniazdo pod zasilacz Cisco (oryginalne takie jak ma być, nie żadne cięte i kombinowane),
- włącznik,
- rezystor i dioda led.
Zrobił bym też instrukcję.

Cena takiego kitu wyniosła by 30zł plus przesyłka priorytetowa 7zł.

Czy byli by zainteresowani? Jeżeli tak, to proszę zrobić listę zapisów. Warunek rozpoczęcia produkcji i kompletacji kitów przeze mnie, to zapisanie się osób na minimum 15 takich zestawów. Jeżeli zbierze się taka ilość, to założę osobny wątek ze szczegółami, a zrobił bym tego wówczas od razu więcej z zapasem, tak żeby dla wszystkich chętnych na pewno starczyło.
Termin realizacji przedsięwzięcia to około miesiąca od momentu zebrania się listy na te 15 kompletów, bo tyle trzeba czekać na pcb z Chin.

Adapter wygląda po złożeniu mniej-więcej tak:
Zdjęcie1
Zdjęcie2
Zdjęcie3
Zdjęcie4
Zdjęcie5
Zdjęcie6
Zdjęcie7
Zdjęcie8

Aha, odpowiadając na pytanie o projekt adaptera, to nie był udostępniany jako opensource i w sieci go nigdzie nie ma.
Robiłem ten projekt ja z kolegą xangelem, który tym obecnie się nie zajmie, więc inicjatywa leży ewentualnie po mojej stronie, z resztą dogadałem się z nim że ja to robię. To tak w kwestiach formalnych
[#165] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #164

xangel oferował je po 15 zł😀
Mam,jestem zadowolony.
[#166] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #165

Ja też mam i też jestem zadowolony, a więcej nie potrzebuję, więc nie muszę robić

Robiliśmy to kiedyś z xangelem dla siebie samych. Było kilka sztuk tylko, xangel wyprzedawał co mu zalegało, ja z resztą też ze trzy sztuki tak jakiś czas temu wyprzedałem "po kosztach". Zrobiliśmy to tylko dla siebie, ale zawsze jest tak, że zamówić trzeba minimum 10szt, więc coś tam zostaje.
Nie chcieliśmy tego robić dalej, bo masa z tym zachodu, a to groszowe sprawy w sumie.
Dlatego rzucam propozycję, że mogę zrobić za tyle ile podałem - nabiegam się przy tym, a też do przodu wyjdzie pewnie ledwie na piwo, więc trudno tu mówić o projekcie komercyjnym.
Zaproponowałem, że mogę zrobić, jak będą chętni to zrobię żeby pomóc, jak nie, to mi wszystko jedno, jedna sprawa z głowy mniej
[#167] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #166

Od siebie dodam, że to fajny projekt.Polecam.
[#168] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #164

Czy tu ma być ta lista zapisów? Jeśli tak to:

1. podstawek: 3 szt.
[#169] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@podstawek, post #168

Może być lista na razie tu, jak się zbierze tych 15szt, to założę osobny wątek i od razu zamówię płytki/części.
[#170] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@podstawek, post #168

01. podstawek: 3 szt.
02. X-Type^HVR - 2 szt.
[#171] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@X-Type^HVR, post #170

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
[#172] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #164

Ja kupiłem polecam !
OK
[#173] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #160

heh... przed wypiciem kawy miałem kupić... nie kupiłem, a "po kawie" już był droższy... nie czekam co będzie wieczorem... kupiłem
[#174] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Dorian3d, post #172

Również posiadam tego dynksa i mimo, że z początku czułem się znów jak dzieciak
przy składaniu lego technics, to po złożeniu byłem i wciąż jestem bardzo zadowolony z zakupu tego brzdąca Mała i przemyślana konstrukcja pozwalająca szybko i wygodnie połączyć psu z Amiga. W razie awarii zasilacza nie trzeba kombinować znów z przerabianiem wtyczek czy kupowaniem droższego amigowego wtyki z alledrogo.
[#175] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #163

Cisco z linku już po prawie 30 zł.
W ciągu dnia podrożały o 11 zł
Nie dajcie się zwariować,nikt poza amigowcami tego nie kupi.
Te zasilacze kosztują ok.15 zł i pojawiają się dość często na aukcjach.
[#176] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@AmiClassic, post #171

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt/
[#177] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #175

Ja wziąłem 1szt.a widziałem ja jak były po 19.99zł. Nie należy odkładać nic na później
A co do ceny, tak jak piszesz 15zł to jest optymalna cena, ja biorę jeszcze kilka innych zasilaczy więc wspólna wysyłka OK
[#178] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@mkdevil666, post #176

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt
05. cossack 2 szt.
[#179] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@cossack, post #178

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
[#180] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@panti1801, post #179

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
07. jield - 2szt
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem