[#91] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@JacK_Swidnik, post #78

Rozwiązanie dla leniwych - kup przedłużacz z włącznikiem! szeroki uśmiech
[#92] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@michal_zukowski, post #79

amihandlarze weszli na nowy poziom na allegro (...)

Mam obawy czy używanie takiego zasilacza z napięciem +5,2v jest bezpieczne tzn. nie wykończy układów?
[#93] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #91

Generalnie jak ktoś nie chce niszczyć oryginalnej wtyczki od ADP-30RB, jest rozwiązanie. Wtyczka zasilacza jest niemal identyczna z wtyczką PCI-E 6-pin od kart graficznych. Wystarczy kupić rozdzielacz zasilania PCI-E 6-pin i podciąć plastik w gnieździe przy pinie nr 5 (środkowy od strony zatrzasku).
[#94] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #93

Gniazda do takich wtyczek jak w tym zasilaczu można normalnie kupić np. w TME. Kiedyś tam znalazłem, nie pamiętam jak się nazywają. Ewentualnie jak ktoś lubi rzeźbić, to można użyć też gniazda zasilania od płyty ATX z odzysku. W gnieździe tym są aż dwa takie miejsca, które mają odpowiedni układ kształtu pinów, tak że dwa takie gniazda z tego można sobie wyciąć. Jedno jest w środkowej części, więc pasuje nawet zaczep Wiem, bo kiedyś tak robiłem sam i elegancko wszystko pasowało.
[#95] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Architect1200, post #76

Właśnie złożyłem pierwszy zasilacz z nową wtyczką od Jacka,
ROF/RTN połączyłem już we wtyczce, shield zostawiłem niepodłączone, śmiga pięknie :)
Jeszcze muszę jakiś mały włącznik na 230V kupić i zamontować i mocny, mały zasilacz gotowy.
[#96] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #92

Zasilałem kiedyś Amigę 5.1V ,13.5V ,-12.2V i działa do dziś ;)
[#97] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@_Skiba, post #96

Czy ktoś rozkminiał możliwość wymiany gniazda zasilania na 5DIN okrągłe i tym samym okrągła wtyczkę w zasilaczu, np CISCO?
[#98] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@pietia, post #97

Tak, wszelkie takie zmiany są do zrobienia łatwo i można sobie wykminić, podłubać takie rozwiązania, ale nie są one dobre z prostego względu. Ludzie zajmujący się dziś retrosprzętem mają tego sprzętu zwykle więcej niż 1szt, lub też go wymieniają, zamieniają, przebudowują itd. Krótko mówiąc przychodzi ci nowa Amiga i nie masz zasilacza, bo w poprzedniej i w zasilaczu przerobiłeś złącza na niestandardowe...
[#99] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #98

Racja.... chodziło mi tylko o to, czy może te złącza pasują idealnie w miejsce standardowych.
[#100] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@pietia, post #99

Nie odpowiem konkretnie, bo nie pamiętam gdzie, ale gdzieś kiedyś widziałem na jakimś zagramanicznym forum, że ktoś znalazł takie, które pasowały...
[#101] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@pietia, post #99

Okrągłe DIN8 262°, jak wyciągniesz z niego nadliczbowe piny to wchodzi bez problemu w amigowe gniazdo zasilania.
[#102] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #100

A nie prościej kupić na Alledrogo oryginał wtyczki i nie bawić się w jakieś przeróbki ?
[#103] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@teh_KaiN, post #101

Niedawno przerabialem DIN5 używając lutownicy i cążek do przesuwania pinow. I wyginałem okrągły ekran wtyczki aby był kwadratowy.
Ale prościej jest kupić kabel od zasilacza albo zapsuty zasilacz i mozna zrobic przejściówka. Ja stosuje kostkę 2x2 do której mozna podpiąć np adapter z Atx (12x2) na 2x2, albo cokolwiek sie chce użyć.
Zamiast Atx lepiej użyć zasilaczy AT.
[#104] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@viger, post #102

Taniej wychodzi kupić oryginalny kabel z wtyczka. Ma się od razu kabel i wtyczka tez jest w dobrym kolorze.
W zaszlym tygodniu za 3 kable z oryginalnych zasilaczy dałem stówke.

Niektóre zasilacze ATX Chiefteca maja stabilizację na +5V. Generalnie najlepiej sprawdzają sie AT lub stare ATX. Na 2 identyczne zasilacze ATX Chiefteca, tylko jeden daje rade zasilić A1200+BPPC, ale żaden z nich nie nadaje sie do A500- za male obciążenie.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2018 10:06:12 przez orila
[#105] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@orila, post #104

Cześć wszystkim,
Mam do was pytanie odnośnie tego modelu zasilacza RT-125B

link

Czy nie uszkodzi mi On mojej Amigi 1200?
Bo ktoś wspomniał tu na forum,że zbyt dużej mocy może wpłynąć niekorzystnie na nasze Ami i trochę się wystraszyłem
Albo coś źle zrozumiałem.

Proszę o opinie
Dziękuje
No chyba,że proponujecie podobny,ale z mniejszą mocą zasilacz to chętnie rozważę i taki zakup;D
[#106] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #105

Czy nie uszkodzi mi On mojej Amigi 1200?
Nie.
Że zbyt dużej mocy może wpłynąć niekorzystnie na nasze Ami
Chodzi tu o próby użycia z Amigą np. zasilacza do PC o mocy 850 W...
No chyba,że proponujecie podobny,ale z mniejszą mocą zasilacz
Są z tej serii RT-85B i RT-65B. Kwestia jak bardzo rozbudowaną konfigurację chcesz zasilić. Skromniejsze ruszą nawet na RT-50B, który ma tę zaletę, że ładnie się mieści w obudowie od oryginalnego zasilacza.
[#107] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Krashan, post #106

Dzięki za informacje.
Generalnie potrzebuje takiego zasilacza który spokojnie z rezerwą pociągnie A1200 z dyskiem twardym i kartą turbo z prockiem 060.

Mam jeszcze pytanie...czy znacie ciekawe strony,gdzie można kupić obudowy do takich zasilaczy składanych własnoręcznie?
Obecnie przeglądam stronę TME,ale nie ma aż tak dużego wyboru wśród obudów do zasilaczy.
Gdzieś widziałem u was na fotkach ciekawe obudowy z montowanymi wyświetlaczami i podświetlanym przyciskiem power.
[#108] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #107

[#109] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Krashan, post #108

Lotharek odpada

Np taką obudowę jaką użył Michał Labocha,wie ktoś w jakim sklepie można ją kupić?

link
[#110] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #109

Temat zamknięty już znalazłem.
[#111] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #110

Podrzuć kolego linkiem ku potomnosci.
[#112] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Stoopi, post #111

Proszę

Bardzo ładnie wygląda lakierowana powierzchnia.Co prawda taka obudowa trochę kosztuje,ale jakość wykonania jej jest naprawdę dobra.

link

Do tego reszta gniazd no i sam zasilacz
[#113] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #112

[#114] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@vojo, post #113

Kiepsko wyglądata czarna obudowa kwota 55euro też nie niska ale dzięki za linka

Zastanawiam się czy mając ten zasilacz:

link

Można go tak przerobić żeby pociągnąć z niego też zasilanie dla komputerów C64/128/Małe Atari
Mając taki uniwersalny zasilacz nie trzeba by było mieć kilku zasilaczy.
[#115] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #114

W tym zasilaczu z linku nie ma napięcia zmiennego 9V potrzebnego do zasilania C64.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2018 19:03:52 przez Amigo-A1200-040
[#116] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Amigo-A1200-040, post #115

Rozumiem brak napięcia zmiennego 9V.
Wobec tego jaki byłby odpowiedni zasilacz? który obsłużył by i Amigę oraz C64/128/Atari XL/XE?
[#117] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #116

Michał Labocha. Na FB kontakt "RETR0 W0RLD". Ostrzegam; tani nie jest.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2018 21:50:57 przez Stoopi
[#118] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Amigo-A1200-040, post #115

Jaki polecasz zamiennik(w miarę tani) do C 64? Bo też jestem bardzo ciekawy, a niedługo czeka mnie wymiana. Jeśli oczywiście można zapytać na forum amigowymszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2018 23:22:42 przez AD99
[#119] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@AD99, post #118

Jeśli chcesz sam zrobić taki zasilacz to kup moduł 5v, trafo 9v i obudowę. Wszystko to kupisz na TME, a jak chcesz gotowca to forum c64power i user "RAF".
[#120] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@vojo, post #113

A rozważaliście to: http://centuriontech.eu/product/nuovo_amiga/

Panowie, szybko odpuściliście temat podrzuconego przez vojo linka. Niemniej jednak mam pytanie do Krashana. Porównując ten z powyższego linka, do tego od Lotharka, który Twoim zdaniem jest lepszy do rozbudowanej konfiguracji A600 (powiedzmy z Vampire), biorąc pod uwagę cenę, choć ta jest w miarę porównywalna?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem