[#181] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Jield, post #180

01. podstawek: 3 szt.
02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
07. jield - 2szt
08. Daniel76 - 2 szt.
[#182] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Daniel76, post #181

wpisałem nazwe zasilacza w google i znalazlem taniej
https://zasilacze24.pl/zasilacze/do_routerow/cisco/cisco_12V_2A_12V_200mA_5V_3A_ADP-30RB

tak samo używany jak ten z allegro ^^
a kabel do zasilania pewnie kazdy ma w "przydasiach"

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 15:39:24 przez sajdor
[#183] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@sajdor, post #182

nawet ta sama firma, dlatego lepiej przez ich sklep niż przez allegro :)
Odbijają sobie prowizje :D
[#184] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@MariuszK, post #183

Szukajcie a znajdziecie.Cały czas powtarzam nie kupujcie na All zbyt pośpiesznie.
Poszukajcie w sieci a te Cisco powinny gdzieś jeszcze być po 12-14 zł

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 15:58:57 przez ak47
[#185] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Daniel76, post #181

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
07. jield - 2szt
08. Daniel76 - 2 szt.
09. FilipN - 2szt.
[#186] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@FilipN, post #185

Zaraz będzie jak z myszkami.
[#187] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Stoopi, post #186

[#188] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@FilipN, post #185

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
07. jield - 2szt
08. Daniel76 - 2 szt.
09. FilipN - 2szt.
10 francdt - 5szt ( całych kompletnych najlepiej już z zasilaczem )
[#189] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@francdt, post #188

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt + zasilacz dopasowany do amigi :)
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
07. jield - 2szt
08. Daniel76 - 2 szt.
09. FilipN - 2szt.
[#190] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@mkdevil666, post #189

02. X-Type^HVR - 2 szt.
03. AmiClassic - 3 szt.
04. mkdevil666 - 1szt + zasilacz dopasowany do amigi :)
05. cossack 2 szt.
06. panti1801 - 2 szt.
07. jield - 2szt
08. Daniel76 - 2 szt.
09. FilipN - 2szt.
11. sobi1 - 2 szt.
[#191] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Stoopi, post #186

Zaraz będzie jak z myszkami.

Dokładnie..
Z jednej strony dobrze, że można pomagać innym w poszukiwaniach, a z drugiej - już retro januszki zacierają ręce.
[#192] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@sobi1, post #190

No jasne, plus zasilacze, plus Amigi, plus pokój z ładnym stolikiem, telewizorem kolorowym i nastrojową lampką Aha i wygodne siedzisko

Panowie: przedmiotem niniejszej listy są "KITY" czyli ZESTAWY DO SAMODZIELNEGO MONTAŻU. W ramach tego kompletu osoby otrzymują płytki PCB i kompletny zestaw elementów potrzebnych, żeby złożyć z tego adapter/przejściówkę do podłączenia zasilacza Cisco do Amigi. Zdobycie zasilaczy oraz lutowanie pozostaje przyjemnością przyszłych kupujących. Przykro mi, ale ja tego nie będę nikomu robił, ponieważ nie mam na to czasu.

A w ogóle, skoro jest już tak dużo chętnych, to przenosimy temat do osobnego wątku.
Nowy wątek i kontynuacja zapisów tutaj:link
[#193] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #192

napisze tutaj mały OT, nie chce nowego tematu zaśmiecać

jest możliwość przerobienia owego zasilacza CISCO aby gadał z C64C ?
albo dorobienie podobnego "adaptera" na wzór tego amigowego ?
[#194] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@sajdor, post #193

C64 wymaga zasilania 9V AC. Sam adapter pinów nie wystarczy. Potrzebna przetwornica. Innymi słowy nie takie "hop siup"
[#195] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@sajdor, post #193

Commodore potrzebuje 9v AC oraz 5v DC więc musiałbyś dołożyć trafo na 9v zmienne.
[#196] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@snifferman, post #194

A ja Panowie w związku z ciągłym marudzeniem mojej kobiety o stosy kabli i zasilaczy...
Spytała mnie kiedyś cytuję" czy nie mógłbyś mieć jednego zasilacza do wszystkiego?"
Odpowiedziałem,że się nie da,bo przecież inne wtyki,napięcia itp.
Ale powiem wam ,że marzy mi się jedną,schludna skrzynka do zasilenia Atari,Amigi lub dwóch,C64 i stacji dysków.
Z takiego Cisco nie będzie raczej problemu zasilić Amigi,Atari Xe(Tylko 5V),stacje do C64 potrzebują również 5V i 12V,Przydało by się 9V do samego Commodore 64.I tu pytanie.Wepchnąć dodatkowe zasilanie 9V w obudowę czy z zasilacza Cisco uzyskać 9V.
[#197] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #196

Ja C64 nie lubię i mnie nudzi, ale z ciekawości kupiłem kiedyś jednego i wkurzony dziwolągiem w postaci potrzeby 9V postanowiłem to zmienić w samym C64. Bardzo łatwo przerobiłem sobie C64 tak, że działa mi na samym 5V i zasilam go ładowarką USB od telefonu.

9V w C64 potrzebne jest tylko do magnetofonu (którego nie mam, nie używam i nigdy nie będę), do timerów (z których nie korzysta żaden soft) i do SID-a (którego nie miałem i zamiast niego wsadziłem SwinSID-a, który potrzebuje tylko 5V). Krótko mówiąc działa mi wszystko na samych 5V i już.

Pewnie temat zostanie zasłonięty jako offtop, ale tak wspominam jak to rozwiązałem, bo może się komuś przyda przy ujednolicaniu zasilania do wszystkich retro sprzętów z jednego zasilacza.
[#198] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #196

Z tego co pamiętam te 9v musi mieć ładny przebieg sinusoidalny. Tandetny inverter nie załatwi sprawy. Mogę się mylić, ale na niemieckim forum c64, ktoś miał inverter 12V DC na 9V AC, ale przebieg był "zbyt kwadratowy" i miał problemy z dźwiękiem.
[#199] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@snifferman, post #198

Czyli najbezpieczniej będzie wstawić do obudowy transformator 9V.
[#200] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@sajdor, post #193

Kup dwa zasilacze:
np. 9V AC 1A link
oraz 5V DC 2.5A link
do tego wtyk DIN 7 link

Aukcje podałem tylko przykładowe, tak samo rozwiązałem problem z C128 - tylko tu już wtyk taki jak do Amigi potrzebny albo samoróbka. Tylko wiadomo - szukaj u jednego sprzedającego, 5V jest sporo wszędzie, 9V AC już mniej, ale też nie problem kupić.

Odcinasz wtyki z zasilaczy - lutujesz DIN7 i masz gotowy zasilacz do C64.
[#201] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #200

A jak do amigi to jeszcze potrzebne +12v i -12v więc w sumie 4 sztuki :D

Lepiej kupić ten Cisco i do tego dołożyć trafo 9v. Dołożyć bezpieczniki i zamknąć w zgrabnej obudowie.
[#202] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #200

To nie jest dobre rozwiązanie.
[#203] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@gilban, post #202

Dlaczego nie?
Oświeć mnie
Jestem słaby z elektroniki.Myslałem,że będzie najprościej włożyć do obudowy jeden zasilacz -12V,12V i 5V i do tego drugi 9V.Do Commodore miałbym 9V a 5 pobrał z pierwszego zasilacza.Zły pomysł?
[#204] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #203

To z dwoma zasilaczami 9V AC i 5V DC to dla C64/128, dla Amigi to inna sprawa.
[#205] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #204

Chciałbm zbudować uniwersalny do Amigi,Atari,C64 plus stacja dyskietek.Te sprzęty często pracują u mnie jednocześnie.Kable pod nogami i marudzenie kobiety są dokuczliwe😀
[#206] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #205

To może uporządkuj po prostu kable Ja mam pod biurkiem pod blatem od spodu przykręconą listwę z gniazdami, a zasilacze postawione na biurku z boku. Kable wszystkie wychodzą z boku spod blatu na biurko do tych zasilaczy. Na podłodze mam pusto. Jak nie chcesz żeby te zasilacze stały na biurku, to zawsze można jeszcze dorobić jakąś półkę/wieszaki pod biurkiem i tam to wsadzić. Łatwiejsze to rozwiązanie niż jeden zasilacz do wszystkiego. Z jednym zasilaczem do wszystkiego jest jeszcze taki kłopot, że jak piszesz o uruchamianiu równolegle kilku kompów, to jeden zasilacz musiał by być mega potężny. Pozbywasz się wtedy małych pudełek, ale masz zamiast tego jedno duże. Pozbywasz się też kabli 230V, ale robi Ci się milion kabli niskonapięciowych, przejściówek, rozgałęźników. Zawsze będzie coś za coś. Lepiej? Gorzej?...
[#207] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Mq, post #206

Coś takiego,jedna skrzynka.
link

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2019 17:01:06 przez ak47
[#208] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ak47, post #207

Jest już taki projekt Michała Labochy. Cena nie jest niska, ale... retro graty są bezpieczne i to się liczy głównie.
[#209] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #200

To nie jest dobre rozwiązanie.

Pewnie chodzi koledze o to, że nie powinno się łączyć dwóch zasilaczy - transformatorowy z impulsowym. Gdzieś to na forum c64 też wyczytałem. Działać to i będzie ale jak ktoś chce mieć porządnie, to nie tędy droga(może to rozwiązanie co podałeś i tak jest bezpieczniejsze dla commodorka, niż zasilanie go >30 letnim zasilaczem).
[#210] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@AD99, post #209

Ryzyko dwóch osobnych zasilaczy bardziej polega na ich jakości niż tym, że np. GND z 5V jest spięte jednym przewodem z 9V AC, dodatkowo można też dać bezpieczniki na ich wyjściu przed wtykiem do C64.
Nie patrzyłem na schemat C64 jeszcze, ale bez tych 9V C64 wystartuje. C128 już mi się nie uruchomił, potrzebuje obu napięć od początku.

Z rok temu kupiłem za 100zł uwalony zasilacz do C128, ale nie miałem jeszcze go czasu naprawić (świeci tylko dioda i nic więcej). Będzie chwila to go rozkręcę.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2019 18:43:38 przez Adinfo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem