[#121] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Michciu, post #120

Porównując ten z powyższego linka, do tego od Lotharka, który Twoim zdaniem jest lepszy do rozbudowanej konfiguracji A600 (powiedzmy z Vampire), biorąc pod uwagę cenę, choć ta jest w miarę porównywalna?
Trochę trudno porównywać. Lotharek po prostu montuje w swoim zasilaczu moduł MeanWell RT-65B. MeanWell to firma specjalizująca się w zasilaczach przemysłowych i ja mam do jej produktów zaufanie (w pracy mam do czynienia z zasilaczami 48 V/1000 W tej firmy, pracują od lat bez zarzutu w trybie 24/7). Do tego w cenie mamy pomiar prądu i napięcia. Zasilacz Centuriona to nie wiadomo co w czarnym pudełku. Mogą sobie pisać, że nie chiński, ale. Po pierwsze HTML wszystko zniesie , po drugie już dawno chiński nie musi oznaczać badziewny. Więc to słaby argument. Przewaga Centuriona to amigowa wtyczka w standardzie, do Lotharkowego zasilacza kabel trzeba zmontować. Ale mimo wszystko ja bym wziął albo zasilacz Lotharka, albo kupił RT65-B i sam oprawił w jakąś obudowę i wyposażył w kabel.
[#122] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Krashan, post #121

OK

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2018 11:14:12 przez Dorian3d
[#123] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Krashan, post #121

super, dzięki za konkret!
[#124] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Michciu, post #123

Również polecam RT-65B, bardzo dużo mamy styczności z zasilaczami MeanWell w pracy, są mało awaryjne i dają b. stabilne napięcie.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2018 12:15:18 przez shirozuki
[#125] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@shirozuki, post #124

Ja właśnie chyba go kupie MeanWell RT-65B...chyba,że tej firmy znajdę taki,który da po za napięciami 5v,12v,-12v prąd zmienny 9v
[#126] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #125

Może być ciężko, ale jakby co to polecam do poszukiwań sklepy: Conrad, Farnell i TME :) powodzenia
[#127] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Alternatywny zasilacz do Amigi
[#128] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@nekroskop, post #127

Mam raczej nowy SID bo mam tą nowszą wersje chlebaczka C64G.
Ale to mnie nie ratuje bo nawet użycie takiego zasilacza z 12V to będzie działać tylko z Amigą i z C64 z nowszym SIDEM,a co z resztą? C64VIC20/15/128 i małym Atari?
[#129] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Alternatywny zasilacz do Amigi
[#130] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #128

Małe Atari chce tylko 5V więc masz kolejny.
[#131] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Alternatywny zasilacz do Amigi
[#132] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@nekroskop, post #130

Ale do Commodorka ni ma
Naprawdę nikt z was nie ma takiego uniwersalnego zasilacza?
A może do tego zasilacza

Mean Well RT-65B
link

Podpiąć transformaror dający 9V zmiennego napięcia?
To mogłoby załatwić sprawe z Commodorkami.
Co o tym myślicie?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2018 22:41:58 przez skofrant
[#133] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #132

[#134] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #132

oczywiście ze możesz.
Bierzesz takiego +12,-12,5 V i wstawiasz obok trafo na 9V
[#135] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@nekroskop, post #134

No dobra...
Mając już zasilacz 5V,12V,-12V i transformator dający prąd zmienny 9V.
To w jaki sposób niżej patrząc na ten schemat połączyć napięcie do pinów?
7pin będzie jako wtyk wyjściowy z zasilacza i do niego będą zrobione trzy kable adapterki dla:
Amigi
C64 itp
Małe Atari

link
Patrząc na wtyczke din 7 i din 5 to napięcia są na różnych pinach.

Np:
Na pin1 przy amigowym dinie jest 5V a na Commodorowskim dinie 7 pinie 1 jest GND
Np na 3 pinie przy amigowym dinie 5 jest napięcie 12V ,a przy Commodorowskich dinie 7 pinie 3 jest też GND
Itd...
Bo rozumiem,że na dinie 7 pinie 6 i 7 podłączam transformator ten co da mi zmiennie 9V napięcie?

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2018 22:59:34 przez skofrant
[#136] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@skofrant, post #135

tu gość ma zrobione zapytaj go
link

[#137] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Nightmare777, post #1

Panowie a czy coś ze słabszego na 12v podejdzie ? Np taki o parametrach:
5V 1A
12V 0.7A
-12V 0.2A
[#138] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@goolash, post #137

Te 5V 1A - nie da rady, przypuszczam, że dla gołej Amigi 2A to już i tak na granicy, dla 12V jest ok.
[#139] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #138

No właśnie nie ma się co pchać w jakieś padaki, tylko kupić dobry tani PSU i przygotować sobie tylko kabel z wtyczką do Amigi.
Ze swojej strony do amigi 500,600 i 1200 bardzo polecam ten ZASILACZ
Posiada wszystkie potrzebne napięcia a przy 9.5A na linii 5V jest znacznie lepszy od przecenianych manwelli i znacznie mocniejszy od zasialczy Cisco.U mnie bez problemu ta zasiłka w Ami1200 z Apollo 1240 40MHz daje rade i najbardziej zasobożerne Dema czy nawet kilka godzin łupania w aDoom nie są wstanie w jakikolwiek sposób przeciążyć tego PSU
Zasilacz jest w fajnej obudowie z włącznikiem więc nie trzeba zbytnio kombinować a jego bebechy powinny się zmieścić w standardowym zasilaczu amigowym,czego jeszcze nie sprawdzałem,bo nie mam zadnego oryginalnego psu od Amigi.
Więc jeśli ktoś szuka taniego i dobrego "układu napędowego" do ami to ten model będzie najlepszą opcją,zwłaszcza ,że jeszcze cena jest dobra,bo kilka osób wyczuło biznes i już sprzedają gotowe przerobione do Amigi za 160PLN
[#140] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@FeRu, post #139

czy ktoś ma namiary do zasilacza który bedzie pracować i z Amigą 500,600,1200 i c64 ????? chętnie kupiłbym w normalnej cenie :)
[#141] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@francdt, post #140

To zasilacz z allegro (2 posty wyżej) jest chyba używany? Ja kupiłem niedawno (jeszcze nie odebrałem) po ostatniej "akcji" z moją A600, zasilacz Meanwell, ale nie przerobiony (jeszcze, kwestia podłączenia zasilania i wtyczki amigowej), w normalnej cenie. Na Allegro jak wpiszesz "MEANWELL RT-65B" to będziesz miał ceny "Januszowe" (159 zł za szt), a jak wpiszesz "MEAN WELL RT-65B" - już nie :) (85,89 zł za szt). Co ciekawe, na tych aukcjach po 159 zł nikt nie wspomina, że to są gotowe (z obudową, wtyczkami itp) zasilacze do Amigi - więc domyślam się, że to jest dokładnie sam zasilacz ;(

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 19:33:19 przez X-Type^HVR

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 19:34:00 przez X-Type^HVR
[#142] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@X-Type^HVR, post #141

Dokładnie ten sam
[#143] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Alternatywny zasilacz do Amigi
[#144] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Alternatywny zasilacz do Amigi
[#145] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@FeRu, post #139

FeRu, ten zasilacz chodzi pod gołą Ami czy trzeba dodawać jakieś obciążenia żeby wystartował?
[#146] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Alternatywny zasilacz do Amigi
[#147] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #146

Tak właśnie jest jak piszesz, jednakże to co wymieniłeś dotyczy nowszych płyt montowanych w wersjach c i g - tych najbardziej dostępnych.
[#148] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@misiek2, post #147

hej, czy jeszcze ktos kupowal tego astec'a? jest ok do zwyklej a500 bez dodatkow?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2019 09:15:52 przez ami2019
[#149] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@ami2019, post #148

Bez problemu - 5V masz zapas na minimum 3xA500 zasilić.
[#150] Re: Alternatywny zasilacz do Amigi

@Adinfo, post #149

dzieki, a max co uciagnie to a1200 z hdd i turbo kartami? do czego zmierzam - zastanawiam sie jak bardzo uniwersalny to zasilacz bedzie?
czy uciagnie rozbudowana a1200?
czy moze byc zrodlem zasilania kilku maszyn np a500 + a600 + a1200 na raz?\
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem