[#1] V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)
Koleżanki i Koledzy
Jest temat Znam różnice w specyfikacji ale dylemat pozostaje. Z jednej strony V4 ale z drugiej, jakby nie było, z krwi i kości Amiga 1200 z całym osprzętem :) Jakiego wyboru dokonalibyście mając możliwość zakupu tylko jednego wampirka? Jestem ciekawy Waszych opinii. Zapraszam do dyskusji szeroki uśmiech
[#2] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #1

Poczekaj aż wyjdzie V4 wtedy ludzie sprzedawać zaczną v2 i kupisz taniej.OK
[#3] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Dorian3d, post #2

Heh :) No raczej nie :) V2 do A1200 jeszcze nie jest w sprzedaży :)
[#4] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #3

do a500
[#5] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #1

Warp od CS.

Apollo team robią v4 kiedy v2 jeszcze wychodzi jako RC z ostrzeżeniem, że "może uszkodzić"

V4 alfa może i któregoś roku w lipcu będzie ale zaraz będą robili v6, potem v8, v12 aż w końcu poumieramy bawiąc się bezzębnymi wampirami.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2019 17:10:39 przez mccnex
[#6] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@mccnex, post #5

Po prostu o czymś nie wiemy.
Albo są jakieś babole prawne z Cloanto i resztą ferajny.
Bo Classic stał się wiodący w Amigowaniu, więc może coś tam planują inni w tej materii.
Czasu nikt nie oszuka, zapewne coś będzie i to w tym roku...
[#7] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #1

Przewrotnie powiedziałbym że V4, bo można go schować gdzieś za monitorem. No i jak wpadnie do Ciebie jakiś amigowiec to Ci nie obleje Amigi benzyną i nie podpali za to że plugawisz klasyczny sprzęt jakimś niekoszernym emulgatorem. ;)

A tak serio to po prostu wybierz to co do Ciebie bardziej przemawia - osiągi pewnie będą te same, więc pytanie czy chcesz mieć A1200 jako klawiaturę do wampira czy chcesz jakieś nowożytne coś podpiąć pod USB małej płytki.
[#8] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #1

Kup V4 Standalone. Wtedy zyskujesz przenośne multimedia center no i zostajesz z dwiema Amigami!!
[#9] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@teh_KaiN, post #7

Ja bym powiedział bierz oba Vampy ! A tak bardziej serio to chyba jednak przyszłość klasycznej Amigi 68k będzie się wiązała z przesiadką na FPGA w całości IMHO. Chyba że wygram w EuroJackpot jakieś parę milionów Euro, wtedy to kto wie
Jednego bardzo nam potrzeba - rozwoju AOS ! Bo o ile od strony HW mamy naprawdę spory 'ruch w biznesie' to SW leży i kwiczy niestety. Chlubnymi wyjątkami nowe gry ofc
[#10] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #1

Wbrew temu co niektorzy twierdza, ze wtedy to tylko klawiatura ci zostaje z A1200, turbo jest duzo lepsze. Na standalone NIC samemu nie zainstalujesz, programy, gry, system itp. Wiec to nawet nie jest rzeczywiste standalone, bo bez drugiego komputera, niekoniecznie Amigi nic tam nie zrobisz. Standalone to taki wspolczesny kastrat o malych rozmiarach. No i ja caly czas nie wiem jak oni system chca do tego dodawac i nie miec klopotow z Cloanto czy Hyperionem.
[#11] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #10

Obecnie też idę w kierunku V2 jako właśnie "karty turbo" do A1200. Klawiatura to nie wszystko. Jest przecież jeszcze FDD no i cały ten ami-feeling ;)
[#12] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #10

ROM w karcie jest przecież dogadany z Cloanto...
[#13] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #12

A skad takie wiesci masz? Bo nigdzie o tym nie czytalem. Do tego to musi byc zmodyfikowany ROM. A co z systemem? Widok animacji kickstartu to nie wszystko. Wedlug mnie to moze opoznic sprzedaz wersji standalone i to nawet bardzo.
[#14] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #13

O ile strony się dogadają, to wszyscy będą zadowoleni. Obecnie zakup AF8 z kompletem ROMów oraz klasycznymi AOS to wydatek rzędu 30 Euro, jeżeli Vampire SA będzie zawierał nawet podobny komplet, to przy wstępnie sugerowanych cenach +/- 400 - 500 euro, nie jest to kwota, której nie można "wliczyć" w koszt płyty. W praktyce nie wiem, czemu przy takim układzie Cloanto miało by robić problemy? Dlatego, że sami też, przy okazji, zarobią?
[#15] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #11

No i jest AGA która w zależności od core, będzie normalnie wykorzystana
[#16] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Slepaq, post #14

Ile? Na Groupies kupiłem jakiś czas temu za 5Euro...
[#17] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #13

M.in. była na ten temat dyskusja na FB na grupie userów Vampire i było to info od członka AT. U nas na forum też o tym pisano, ale teraz nie znajdę przez telefon...
[#18] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #16

Pisałem o cenie regularnej - promocje mogą być ale wcale nie muszą... Ze swojego doświadczenia wiem, że w takich przypadkach cena ustalana między stronami jest zazwyczaj niższa niż cena rynkowa... W praktyce, nawet gdyby zastosować cennik rynkowy i tak wszyscy byliby zadowoleni.
[#19] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Slepaq, post #14

Ale jak to zawieral? Plyte dodadza? Plyta CD jest bezuzyteczna dla wersji standalone. Jest na tej plycie Amiga OS 3.9? Bo chyba tylko jeszcze Amiga OS 3.1.4 jest w miare sensownym rozwiazaniem dla wersji standalone, a to jest Hyperion. Byc moze jakies sklepy beda sprzedawac komplet, czyli standalone, Amiga OS, karta micro SD (?), obudowa, klawiatura, mysz i chyba zasilacz. Ale na pewno bedzie to duzo drozej wtedy.
[#20] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #13

Specjalnie przekopałem grupę pod kątem swoich postów i wygląda na to, że wątek cichcem zdjęto. Czyli to, że odpalane jest fee dla Cloanto za każdą kartę było zwykłym srututu. Albo zdjęli temat w związku z procesem Cloanto vs Hyperion?
[#21] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #20

fee dla Cloanto za każdą kartę
- hmm... a to nie na tym polega posiadanie praw do danego produktu? Pytaniem otwartym jest wysokość tej kwoty, jednak tak jak napisałem wcześniej - wydaje mi się, że opłaty te nie będą kosmiczne, bo Cloanto dotychczas prezentowało bardzo rozsądną politykę cenową.
Mogli też rozwiązać to na zasadzie opłaty ryczałtowej - za całość produkcji, jednak wątpię aby takie rozwiązanie było opłacalne dla Apollo, bo na chwilę obecną trudno przewidzieć jakie będzie realne zainteresowanie rynku i jak przełoży się ono na rzeczywistą sprzedaż.
Przy czym przy obecnych cenach sprzętu na portalach aukcyjnych i jego stanie fizycznym oferta na poziomi 500 Euro z romem, systemem i obudową była by do przyjęcia. Niestety, obawiam się, że kwota ta nie będzie jednak obejmowała obudowy.
[#22] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Slepaq, post #21

To już wiem czemu info o legalności rom'u w wąpierzu zostało "zniknięte".
W wywiadzie z właścicielem Cloanto padło takie pytanie (i odpowiedź):

1:05:40 Possibility of a version of workbench/ ROM that would work out of the box with the Vampire range of accelerators or even just the V4 stand alone? Since the Vampire supporters support you blindly are they licensing your ROM copies?

Short answer: Legally currently not possible due to ongoing court case, depending on its end. Cloanto thinks its technically possible (doable).

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 20:45:38 przez tbone
[#23] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #22

Hmmm.... wątek się "trochę" rozrósł ale dobrze wiedzieć to i owo :) Rozumiem, że po podpięciu wampirka do A 1200 pozostaję nadal ze swoim systemem?
[#24] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #23

W teorii jeśli chodzi o "legalne sprawy" to istnieje jeszcze AROS jako "bezpieczniak". A później to można sobie zainstalować spaczowany ROM jaki sobie chcemy.
W sumie w tej chwili to nawet można by legalnie bootować nawet z EmuTOSa i z jego poziomu "flaszokwać" AOS

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2019 10:15:54 przez pisklak
[#25] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@pisklak, post #24

Bez sprzętowej emulacji tych bidaukładów z ST to nie ma co sięgać po emutosa.
[#26] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@michal_zukowski, post #25

A to niby czemu ? Instalujesz FreeMiNTa i masz całkiem używalny system "okołoatarowy", tzn. wszystkie czyste aplikacje GEMa będą działać jak należy (z wyjątkiem korzystajacych z np portu MIDI czy DSP Falkona). Coś w stylu Firebee czyli taka atarowa Cassablanka.
Ale ja akurat podałem ten EmuTOS w kontekście przykładu z czego może jakby co legalnie bootować takie Standalone (co by później móć przeflaszkować na dowolny ROM)

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2019 10:41:33 przez pisklak
[#27] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@pisklak, post #26

A jak chcesz na standalone zainstalowac Freeminta, opisz mi to krok po kroku. Dla ulatwienia masz: standalone, zasilacz, obudowe, klawiature, mysze, TV HDMI, kabel laczacy standalone z tymTV, no i nosnik danych, chyba to karta micro SD jest. Bo wedlug mnie sie nie da nic zainstalowac na standalone samemu bez uzycia innego komputera, tak dlugo jak na bootowalnym nosniku nie bedzie systemu ze stosem internetowym.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2019 11:21:59 przez Don_Adan
[#28] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #27

Użycie drugiego komputera takie straszne jest? A gdyby ten AROS czy EmuTOS miał w ROMie sterownik do SD to już by było nieźle.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2019 11:48:59 przez pisklak
[#29] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@pisklak, post #28

Nie jest straszne tylko to wtedy nie jest juz standalone wedlug mnie. No i ciekawi mnie w ogole instrukcja obslugi do tego komputera. I cos takiego jak wymagania dla tego sprzetu. Podlaczanie, pierwsze uruchomienie itd.
[#30] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #29

To tak samo jak byś powiedział że większość urządzeń SBC, która nie posiada bootowania z innych nośników niż karta SD nie są samodzielnymi urządzeniami bo nie da rady z nich nic zainstalować.

Ale tak, drugi interfejs do wymiany danych (czy to slot sd, czy ethernet) by się przydał. Nie pamiętam czy coś takiego przewidzieli, ale podejrzewam że tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem