[#211] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #203

Dorzucam focię mojego "tymczasowego" kąta do zabaw z V4SA (na zdjęciu - widoczny Desktop Coffin_R#55). Mam już wszystko działające, muszę tylko dokupić sobie extra karty: CF (drogie toto jak jasna cholera) oraz microSD.

No i będę kupował telewizor za około miesiąc (monitor pożyczony mam, jeszcze z tydzień), tak więc zanim cokolwiek kupię, przejdę się po MediaMarkt czy innym takim, z Vampirem: MA DZIAŁAĆ szeroki uśmiechszeroki uśmiech

link
[#212] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #211

OKOKOK

widzę klawirkę Logitech. Dobry wybór, komponuje się z wompierzem. OK Jaki to model? Mam bardzo podobną, ale jednak chyba inną (K120), bo w rogu jest też logo.

P.S. na tapetkę polecam ładną panią w Lotusie. Pasuje w sam raz i ma nawet specjalną przestrzeń na ikonki po bokach OK I na drążek hamulcowy też OK

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 11:10:55 przez snajper

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 11:20:15 przez snajper
[#213] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #211

Jaką rozdziałkę stabilnie udało ci się ustawić? Są takie same cyrki jak z V. na A600?
[#214] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@_arti, post #213

Na razie, mało mam czasu na "zabawę".

Za tydzień w sobotę, pojawi się u mnie ekipa rzeszowska amigowców, to będziemy katować wampira.

Klawiatura, to Logitech K120 Keyboard czarna USB - wczoraj dokupiona (jako ostatni element układanki).
[#215] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #211

Następne 32gb czy już mniejsza pojemność? I co będziesz testował OS 3.1.4? Jak to wygląda z podmianą kickstartu na jakiś własny? Czy to trzeba programować poprzez USB Blaster czy może konfiguracja ścieżki do pliku na CF jak np. w FPGA Arcade?
[#216] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@luminiac, post #215

Następne 32gb czy już mniejsza pojemność?

Nie wiem ile potrzebuje AROS.

Zakładam że 16 GB jest OK, 8 GB też powinno dać radę, ale z tego, co widzę, cieżko dostać.

I co będziesz testował OS 3.1.4?

Raczej nie (przynajmniej na razie). Moje lista do testów:
- Coffin (obecnie testuję)
- AROS Vision (68k)
- ClassicWB
- Amiga in a Box
- AmigaSYS
- AmiKit
- AmigaOS 3.9
- AmigaOS 3.1.4

Jak to wygląda z podmianą kickstartu na jakiś własny?

Pewnie się da, nie próbowałem. Na V4SA jest naklejka "AmigaOS 3.1 AmigaForever" ale na pewno da się np. podmienić za AROS KS Replacement (który - podobno - miał być dodawany do Vampira).

Czy to trzeba programować poprzez USB Blaster czy może konfiguracja ścieżki do pliku na CF jak np. w FPGA Arcade?

Dla mnie na razie to jest czarna magia, inne czynności niż wymiana CF.

Jak na razie z tego, co wiem
- CF = bootowalny system
- microSD = wymiana danych (w planach: bootowalne)
[#217] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #216

Na V4SA jest naklejka "AmigaOS 3.1 AmigaForever" .

Sprawa zaczyna być śmierdząca...
[#218] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #217

Dlaczego?

Po prostu jest legalny KICK 3.1, tak jak był 1.3 legalny do Minimiga.
[#219] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #218

może Gunnar oszukuje i nie ma żadnego Vampira, tylko emulator na x86.
A może ktoś puścił bonka puszczenie pawia
[#220] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #216

Nie wiem ile potrzebuje AROS.

masz na mysli system na nosniku? no tak 20-40 mb szacuje rozpakowany. kontrybucje moga byc rozne, tak np aros owb sama binarka jest okolo 20 mb, ale jest obecnie wylaczona bo nie kompiluje juz ze wspolczesna wesja flexa. ale w zasadzie 16 gb to spoko, sam takiej karty (sd mini) uzywam, bo mam a nie zebym specjalnie szukal. uwaga, z v4 tez moga bac klopoty z odpaleniem, trudno mi ocenic bo sam mam tylko pozyczona v2. pracujemy nad tym ale trudno wykryc w czym problem.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2019 23:03:42 przez wawrzon
[#221] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@David, post #218

Po tym jak grupie wąpierzowej znikały posty dot. legalności romu (niby deklarowali, że Cloanto dostaje dolę) to nie wiem już co myśleć. Temat jakby jest przemilczany na oficjalnych kanałach, czyli nie chcą kogoś drażnić...
[#222] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #221

A sklep z Francji daje opcję 3.1.4, ciekawe czy naklejka Cloanto gratis?
[#223] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@_arti, post #213

Jaką rozdziałkę stabilnie udało ci się ustawić? Są takie same cyrki jak z V. na A600?

A z czym masz problem?
[#224] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Drakon, post #223

Przy wyższych rozdzielczościach pojawiała się kaszana na monitorze (drgania, śmieci), u mnie pomogło dolutowanie dodatkowych kondensatorów na zasilaniu. A i tak mam stabilny obraz głównie dzięki cudacznemu monitorowi infotronic, dzięki któremu mogłem zejść z odświeżaniem tak nisko, jak tylko pozwala p96.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2019 08:38:23 przez fazior
[#225] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Drakon, post #223

To, co napisał fazior + wygaszanie ekranu co kilka sekund. Generalnie, im niższe odświeżanie tym stabilniej. Vampire Team zaleca 50Hz ale mało który monitor to łapie przecież...
[#226] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@fazior, post #224

Dolutuj kondziory po drugiej stronie Altery. Chyba, że masz już wersję min. 2.1, która ma już te fixy.
[#227] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@_arti, post #225

@_arti
Popraw mnie proszę jeżeli się mylę... standardowy LCD leci z częstotliwością 60Hz jak dobrze zrozumiałem to na tym będzie obraz migać, siać artefaktami?
[#228] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #226

Mówisz o tych kondziorach w torze video? Nie wiem jaką wersję mam, ale chyba jedną ze starszych - to jeszcze egzemplarz od kippera.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2019 12:52:45 przez fazior
[#229] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@fazior, post #228

Nie. Na dolnej stronie PCB (od strony mobo Ami). 6 lub 8 szt i zupełnie inna karta.
[#230] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@RadziN, post #227

Ogólnie, to ja mam taki problem, że artefakty to mam bardzo rzadko (chyba z raz się pojawiły w jakimś tam trybie i nawet nie wiedziałbym jak to zreprodukować). Częściej mi po prostu albo gaśnie ekran albo dany (całkiem STANDARDOWY) monitor w ogóle nie wyświetla obrazu z Vampire'a. Po prostu loteria. ¯\_(ツ)_/¯
[#231] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@luminiac, post #222

Jak 3.1.4 to już chyba bardziej Hyperionu.
[#232] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@_arti, post #230

Pan musi bardzo dokładnie dostroić tryby odblokowane w P96
[#233] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@_arti, post #230

Połącz sobie przez coś takiego... powinno pomóc.

link

I jakiś kabel 0,2 0,3 z Vampire do switch i nie za długi do monitora cafe
[#234] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tWINpIX, post #233

Czytam i oczom nie wierzę. Vampire jest produktem pełnowartościowym czy nie? Rozumiem, że w specyfikacji stoi, że wymagany jest monitor o takim odświeżaniu. Jest czy nie? Jakie jeszcze niespodzianki mogą czekać przyszłego nabywcę?
[#235] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tWINpIX, post #233

Ja mam ze 2 albo 3 modele wzmacniaczy hdmi, ale żaden nie działa za bardzo:).
[#236] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@cytrynek, post #234

Mnie też dech zaparło jak to przeczytałem. Nie kumam zatem o co tu chodzi, niby nowoczesne i specyfikacja jest 'ą ę' i inne bajery ale dalej się trzeba szarpać i szukać LCDka z 50Hz... sorry ale ja tu czegoś nie rozumiem.
[#237] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@RadziN, post #236

No nie wyrabia się wampir z wyższym odświeżaniem po prostu, ja mam 24 Hz i jest ok. Nie mam blackoutów. Tyle że ja mam starą wersję wampira, te nowsze powinny działać zdecydowanie lepiej. A ja po prostu musiałem dostosować sprzęt do fochów mojej karty, teraz działa fajnie.
[#238] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@RadziN, post #236

Vampira V2 mam i nie polecam... chyba że ma się skłonności masochistyczne.
Gdy już Ci się wydaje że wszystko działa to nie wiadomo czemu obraz znika i go szukasz miedzy hdmi a scartem a finalnie nie ma go nigdzie bo monitor/tv nie obsługuje danej częstotliwości.
[#239] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@PWS, post #238

A to super....
[#240] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@fazior, post #237

Yyy, 24Hz? Znaczy interlace czy jak?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem