[#301] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@abcdef, post #300

A jak gra zabije system to co obsłuży mysz i klawiaturę ?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 09:43:39 przez UJP
[#302] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@UJP, post #301

Nie rozumiesz, albo nie chcesz rozumieć, nie moja sprawa. PCtowy BIOS od grubo ponad dekady obsługuje mysz i klawiaturę USB nie przez jakiś dedykowany chip do obsługi klawiatury na określonych portach tylko przez normalną obsługę USB i generic HID zaimplementowany w systemie (tak, BIOS to też system, UEFI to też system). Implementując obsługę w FPGA masz właśnie takie piękne ograniczenia jak widać. Ale jak Tobie się takie rozwiązanie podoba... no spoko.
[#303] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@abcdef, post #300

Z myszka to nie chodzi o protokol PS/2. Jest obsluga HID, ale beda dzialac tylko te, ktore maja "boot protocol"

"The Vampire uses the “boot protocol” to initialize a USB input device. This is the same protocol that was used by PC BIOS USB stacks before UEFI became widespread. Nowadays, with UEFI USB stacks available on most PCs, the old “boot protocol” is no longer necessary, so some input device manufacturers simply omit this protocol from their devices."

Probowalem zlokalizowac bezprzewodowa myszke USB z tym niejakim "boot protocol" na eBay, Amazonie, Allegro, Aliexpress, Google niestety bez zadnego powodzenia. Zadna myszka nie ma w opisie zadnego "boot protocol".

Pytalem na Vampirowym Slacku czy moge dostac jakis konkretny model myszki i klawiatury bezprzewodowej, ktora zadziala z V4 to niestety nikt z 32 osob jeszcze takowej nie znalazl. Napisal tylko Arczi, ze ma jedna, stara juz niedostepna myszke bezprzewodowa, ktora dziala mu z V4, ale tylko jak wyciagnie USB Dongle i wlozy go z powrotem za kazdym razem gdy system juz sie zaladuje.
[#304] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@ted, post #296

Amig jest nadal dużo. Też czekałem czekałem na V4 SA tłumacząc sobie że nie mam miejsca że problem z monitorami etc. Znudziłem się czekaniem i kupiłem klasyka. Okazało się że 600 czy 1200 duzo miejsca nie zajmuje współpracuje z monitorem który miałem a uae teź robi robotę więc v4sa odpuszczam.
[#305] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@sordan, post #297

I to jest dla mnie najlepsza recenzja tego sprzętu ok, racja dzięki OK
Preorder na V4 mam złożony , na beta testera załapać mi się nie udało. Amigą V4 nigdy nie będzie , ale tak jak piszesz , jako dodatek sprawdzać się będzie dobrze
[#306] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@abcdef, post #302

Nie zrozumieliśmy się, myślałem że pisząc "system" Miałeś na myśli AmigaOS/Kickstart, BIOS nie do końca jakoś kojarzy mi się z pełnoprawnym systemem operacyjnym, a raczej warstwą niższą w której oczywiście najsensownie byłoby zaimplementować obsługę podstawowych urządzeń co jak się okazało jest zrobione w V4.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 11:09:17 przez UJP
[#307] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@UJP, post #306

Zarówno kickstart jak i BIOS łączą wspólne elementy, oba muszą zainicjować sprzęt, zrobić szybką diagnostykę, załadować wybrany docelowy soft (w domyśle dla PC i amig HD system operacyjny) i przekazać mu kontrolę. To co na etapie firmware jest obsługiwane to kwestia umowna i zmienia się z każdą wersją (np. kick 1.2 nie oferował autoboot, a early boot menu jest dopiero od 2.0) Jeśli chodzi o boot protocol to jest to po prostu ograniczona forma HID (nawet nie jest deskryptor HID używany wtedy!) gdzie podstawowe klawisze z klawiatury (usage page 7), 2 osie na myszce i 3 przyciski są dostępne. Niemniej ja ponad 10 lat temu miałem bezprzewodową klawirę i mysz marki Genius (hueh) i obsługiwał je BIOS stareńkiego Alivedual-esata2. Mamy rok 2019 i sprzęt w cenie przyzwoitego PC nie potrafi ? Wiem, w końcu to rozwiążą, ale jakoś... jestem trochę zawiedziony.
[#308] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@abcdef, post #307

Ale to ma niewiele wspolnego ze sprzetem tylko z kickstartem. Musieli by dodatkowy ROM stworzyc tak jak maja karty Blizzarda, albo kickstart 3.1.4 musialby to obslugiwac.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 12:07:06 przez Don_Adan
[#309] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@JakubH, post #305

I proszę na forum Apollo też się tworzy kolejka ok, racja V2 1200

http://apollo-core.com/knowledge.php?b=5&note=25725

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2019 19:47:04 przez JakubH
[#310] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@JakubH, post #309

No to tak jeszcze z rok...
[#311] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #310

jak V2 tzn ze za 2 lata ...
[#312] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #310

Ale one tak juz ladnie wygladaja na tych fotkach, to tak z rok musza sie jeszcze ulezec, zeby dojrzaly? Tak z 50-60 sztuk chyba tam juz czeka.
[#313] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Don_Adan, post #312

Widzieli już?
[#314] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@_arti, post #313

OK OK
Wompierzowe powątpiewacze szatafakap. na drzewo!
[#315] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@snajper, post #314

...te komentarze klasyfikują się pod kult Vampira... prawie jak w przypadku firmy z logiem nadgryzionego jabłuszka.
[#316] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@PWS, post #315

Coś w tym jest...
[#317] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@Cezarykl, post #311

Fajny news o V4 z 2017 roku. Wg autora karta miała kosztować poniżej 400$ i być dostępna w 4 kwartale 2017 link
[#318] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@snajper, post #314

link

Rok temu były gołe płytki, teraz już coś tam polutowane, ale żeby wlutować złącze to jeszcze z rok jednak zajmie
[#319] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #317

Jak wszystkie obietnice ApolloTeam... momentami myślę o nich "obiecanki-cacanki a głupiemu radość".
Niestety nie mamy nastu-lat by dawać się tak niepoważnie traktować i podniecać byle newsem od apollo.
Czytając jakąkolwiek specyfikacje Vampira (niezależnie czy to V1, V2 czy V4) nie znajdziesz ni słowa o problemach jakie generuje z TV/Monitorami. Nigdzie nie znajdziesz oficjalnej listy monitorów czy TV na których Vampir "wyświetla się bez bólu" (jest tylko wzmianka że "Compatible with most modern monitors and TVs.")... i tak jest z Vampirem od samego początku. Vampir wzbudził duże nadzieje i oczekiwania a niestety dostaliśmy protezę łataną latami, która nadal kuleje... i nie bawi mnie zapuszczanie SysInfo by zobaczyć jak Vampir jest szybki... jeśli by mnie to bawiło to bym odpalał jakiś program z benchmarkami pod Windą.
[#320] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@PWS, post #319

No kompatybilność można już jakoś przełknąć, sama karta V2 jak i następne to wynagradzają. Ale problemem jest dostępność. Już nie mówimy o V4 ale o kartach do małych Amig. Jeszcze trzy lata temu teksty w stylu "używaliście 25 lat wolnych Amig, to możecie jeszcze trochę poczekać". Były do przyjęcia ale teraz

Nie wiem czy Oni się dalej obawiają że im ktoś to wykradnie czy co? Stoi na przeszkodzie aby to zacząć produkować na masową skalę.

Bo jeśli sprzedaż ma być na zasadzie jak do teraz, czyli Apollo Team przyjął narrację Hyperion-u i liczą na to że i tak kupią, a odsetek tych którzy się obrazili na sposób dystrybucji jest tak mały, że nie ma sensu się tym przejmować. No bo Hype na Vampire nie gaśnie obsesja

No jedynym racjonalnym wytłumaczeniem czemu kart nie ma na półkach, to albo boją się że ktoś wykradnie gerbery, jakiś Chinczyk ich wystawi, co nie wiem na ile jest prawdopodobne. Coś podobnego już miało miejsce bo "lewe" V2 już były, ale po tym nastąpiła rejestracja kart. Albo po prostu nie są vatowcami i masowa produkcja odpadaok, racjaok, racja

Czyli najlepiej gdyby projekt był Open i każdy by sobie mógł to sam klepnąć szlifierz A Apollo Team utrzymywał się z Patronite lub po prostu z datków. Ewentualnych up-date sprzedaży Core_Premium, Czy AGA_DLC, coś jak u Jensa w ACA z kodami ale na poważnie:)

Choć najlepiej się rozporządza cudzą własnością ale wydaje mi się że dystrybucja to jakaś porażka płacz

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2019 21:45:46 przez tWINpIX
[#321] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tWINpIX, post #320

Co to znaczy masowa skala? Masz kase na materialy na 1000 sztuk i oplacanie plytkarni i montowni? Watpie. Gunnar pisal, ze co miesiac jest paredziesiat sztuk Vampirow produkowanych, na przemian co miesiac rozne modele. Na Amidze wszyscy produkuja w mini seriach, nawet Jens.
[#322] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tWINpIX, post #320

Od strony konsumenta wygląda to jak wygląda, każdy ma subiektywne odczucie. AT prawie o jednym czasie wydaje V2 1200 i V4. To wymaga czasu bo to jest grupa entuzjastów, a nie korporacja. Zajmują się wszystkim od projektu, programowania, logistyki i kontaktu na forum. Pamiętam FPGA Arcade i wygląda to identycznie, zapisy, oczekiwanie, dystrybucja poprzez 2 sklepy. Nawet była sprawa że fabryka w Chinach coś pomyliła i Mike latał do Chin bardzo często. Kwoty za produkcje były również spore. Jedynie mam obawy odnośnie dystrybutorów, bo np. V4 zamówiłem gołego, a nie mam pewności, że będę obsłużony wg kolejności. Być może pierwsi będą Ci co zamówili dodatki typu OS, CF, klawiatura bo to generuje dodatkowy zysk.
[#323] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@luminiac, post #322

Zysk/entuzjaści - wybierz jedno.
[#324] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #323

Praca nad Natami sięga 2011, a może i dłużej. Mam rozumieć, że byli od wtedy opłacani?
[#325] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@luminiac, post #324

Czy to znaczy, że teraz mogą odcinać kupony bez ograniczeń? Jeżeli wierzyć, że sprzedali 3690 vampirów po 300EUR sztuka to wychodzi 1,1mln EUR. Nawet jeżeli koszta to połowa to przy powiedzmy 10 osobowym teamie jest to 50 tys. euro na łeb. Moim zdaniem sporo jak na profit z hobby, które robią po godzinach (nota bebe uwielbiam te tłumaczenia, że coś jest niedorobione bo jest robione w wolnym czasie, wydartym rodzinie i innym pasjom ). Po cenie V4 widać, że ktoś zwietrzył hajs, ale niestety nie idzie to w parze z obsługą klienta.
[#326] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #325

Ależ oczywiście! Niezależnie od wszystkiego to jest teraz komercyjny projekt, ponieważ jest sprzedawany za pieniądze. W ami-światku są firmy, które produkują, sprzedają, dają gwarancję i biorą odpowiedzialność za swoje produkty. Nie ma absolutnie żadnych powodów, dla których na AT należałoby patrzeć jakkolwiek inaczej. Kogo obchodzi, że to hobby, że po godzinach itp. Czas kupującego na zarobienie 500 euro to również czas wyrwany rodzinie i jest tak samo cenny jak tych kolesi od vampirka.
[#327] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@mccnex, post #326

pytanie podstawowe: ilu Was tego Vampira kupiło, że tak Was d..a boli o te 500 euro? Ludzie decydujący się na zakup raczej mają rozeznanie w temacie i powinni zdawać sobie sprawę, czego można się spodziewać. Jeszcze chwila i zaczniecie wkraczać z Apollo Team na drogę sądową, bo "kradno moje piniendze i oszukujo". Potem będzie na scenie amigowej jednego producenta mniej i pewnie każdy będzie usatysfakcjonowany, że udupił Apollo. Normalnie rzal.

co do grzebania w archiwach i nabijania się z faktu, że V4 miał być dostępny 2 lata temu: no wiesz, zawsze można się pomylić o te 2 tygodnie.
[#328] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@snajper, post #327

Nikt nie kupił, bo mimo posiadania odpowiedniej sumy $ nie da się kupić.
A ten co kupił nie ma monitora, więc nie używa Stąd ból zadu Szanowny Panie.
Jest to mega ku#$% frustrujące!
I tyczy się to nie tylko produktów AT, ale i Warpa i innych. Ileż można czekać skoro produkt jest już w komercyjnych cenach na poziomie produktów Phase 5? Albo robi się profesjonalnie w tej cenie, albo ciupie w garażu za niekomercyjne pieniądze.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2019 08:44:13 przez tbone
[#329] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #328

W przypadku Warpa pewnie pokutuje podejście "z fajerwerkami", gdy przypuszczalnie większość amigowców czeka na DZIAŁAJĄCE, nowe, szybkie turbo z 060, a RTG, obsługę "HDD" i inne wodotryski można by później spokojnie dorobić i udostępnić w postaci aktualizacji firmware'u.

Ech.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2019 09:10:26 przez Jacques
[#330] Re: V4 Standalone vs Vampire V2 (A1200)

@tbone, post #328

Akurat o Warpach pierwszy raz usłyszeliśmy jakieś 14 miesięcy temu, a nie 10 lat jak Natami/V2 czy ACA na 040/060 i po różnych publikacjach w necie wynika że Warpy są już w bardziej zaawansowanym stadium niż pozostałe dwa projekty, a to że nie można ich kupić to tylko zaleta, jako klient wolę poczekać, postępy w pracach nad projektem oglądać w necie, a gdy zapłacę kaskę, mieć gotowy produkt, niż być beta testerem i jeszcze do tego dopłacać.
Oczywiście jakaś mała ilość po kosztach hardware lub nawet gratis w pewnym momencie powinna trafić do beta testerów, ale do świadomych tego że to wersje testowe.
Miałem V2, gdy było w cenie 90e to jeszcze było OK, płaciło się za sam koszt PCB i elektroniki, a wsad w wersji alf/beta testowało się gratis, ja kupiłem już za 300e i uważałem że w tej cenie kupuje już gotowy produkt, nie był, więc go sprzedałem.
teraz V4 kosztuje 600e, cena wysoka, miałem nadzieję ze nie przekroczy 400e, może i bym wydał taką kwotę gdyby to był już skończony, stabilny produkt, ale wydaje mi się że jeszcze nie jest .
w V4 koszt samego hardware pewnie dużo nie przekracza 100e, reszt tej ceny to zysk projektantów/programistów, marże pośredników i podatki, przy tak małej skali produkcji może i uzasadnione, ale mimo wszystko jak mam wyskoczyć z takiej kasy to oczekuje dopracowanego produktu, w pełni i stabilnie działającego.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2019 09:17:21 przez UJP
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem