Wtedy widziales jeszcze ze starym core, ktory mial powazny problem z HDMI i wiekszoscia telewizorow. Gunnar poprawil to w trybie natychmiastowym i z moim TV SONY dziala teraz juz na spokojnie 1600 x 900.
Ale fakt jest jeszcze bardzo duzo do zrobienia. Na Discordzie uznalismy jednoglosnie, ze o 1 rok za wczesnie po prostu chca puscic V4 w swiat.
Z minusow to:
- brak wlacznika. Nie potrafie zrozumiec dlaczego V4 nie mozna "normalnie" wlaczyc i co to mialo na celu, zeby nie robic wlacznika na plycie? Zeby wlaczyc/wylaczyc Vampira trzeba wyjac zasilacz z gniazdka, albo miec na listwie wl/wyl.
- brak wyjscia jack albo RCA audio (dzwiek jest tylko po HDMI, z ktorym zreszta tez jest jeszcze czasem problem. Dzwiek lubi sobie po prostu zniknac od czasu do czasu). A jesli ktos nie ma w monitorze wbudowanych glosnikow, wtedy zwyczajnie nie bedzie mial dzwieku w ogole.
- nie dziala zadna myszka bezprzewodowa USB, ani zadna bezprzewodowa klawiatura USB, a przewodowe myszki i klawiatury USB dzialaja, ale tylko niektore
- nie dziala myszka pod DB9
Z plusow to:
- szybkosc (jest naprawdę szybko!)
- olbrzymia ilosc pamieci (12mb chip, 500mb fast)
- szybkie IDE (12mb/s)
- mozna mapowac w bardzo latwy i szybki sposob dowolny amigowy kickstart z pliku. Wystarczy, ze tylko plik o nazwie "kick.rom" bedzie umieszczony na karcie micro SD przy bootowaniu systemu z IDE.
- dodatkowy slot micro SD do wymiany danych - spisuje sie to elegancko
Przelozylem tez dzisiaj zywcem karte SD 128GB z mojej Amigi 1200 z mixem Workbench 3.1.4/3.9 do V4 i Vampire zabootowal z tego od strzalu bez najmniejszego problemu. Wiec spokojnie mozna sobie przygotowac na Amidze/WinUAE wszystko i pozniej przelozyc do V4.
Co do minusow to brak wlacznika i brak wyjsca jack/rca audio z tym sie trzeba juz pogodzic bo tak juz zostal zaprojektowany V4 i tak juz pewnie zostanie. Natomiast kolejne minusy czyli glownie problem z myszka, klawiatura to tylko kwestia nowego core. Jestem pod wrazeniem jak duzo energii maja wciaz ludzie z Apollo-Team. Taki np. Gunnar to dzien w dzien cos tam dlubie, praktycznie kilka razy w tygodniu jest nowy core na Vampirowym Slacku! W takim tempie na pewno bedzie wszystko ogarniete do roku czasu albo i wczesniej, ale poki co ci co maja V4, czyli o ile dobrze jestem poinformowany 32 osoby na swiecie zostali platnymi beta testerami, dokladnie tak jak ktos sobie tutaj zazartowal w tym watku :)
Reasumujac: pierwsze wrazenie bylo kiepskie, ale tylko dlatego, ze z tym core co sprzedawali na Amiga34 byl powazny problem z HDMI i po prostu podpinajac pod pierwsze 3 TV nie bylo w ogole obrazu i do tego nie mialem jeszcze wtedy listwy z wlacznikiem wiec przy testach wyjmowalem sobie z 50 razy zasilacz z gniazdka :) Sprawa z HDMI jest juz ogarnieta, wiec wyglada to teraz dobrze i ja na pewno V4 sie nie pozbede tylko bede grzecznie czekal na kolejne apdejty. Dla ogolnego dobra i mniejszego hejtu lepiej po prostu bedzie jak oficjalna sprzedaz V4 w sklepach bedzie sie jeszcze opozniac. Jak juz Gunnar ogarnie te kilka znanych wad to wtedy bedzie juz
Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 01:38:57 przez sordan