kategoria: CD32
[#31] Re: Akiko 32

@teh_KaiN, post #29

Commodore zalecal, by sprawdzac offset w gfxbase i jesli jest niezerowy, to traktowac jako baze do wpisywania danych chunky zamiast wpisywac pod konkretny adres.
[#32] Re: Akiko 32

@Hexmage960, post #30

Bo ludzie nie wyrzucą Amig OCS na śmietnik, bo istnieje CD32 w mocno ograniczonej ilości? Konwerter c2p działający z prędkością procesora, nie będzie lepszy, niż algorytm?
[#33] Re: Akiko 32

@michal_zukowski, post #22

akiko to chyba jedyna fajna rzecz w cd32.
W jakiś tam sposób rozwiązywało największy problem aga czyli bitplany.
Oczywiście DMA by się przydało.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2020 09:52:25 przez swinkamor12
[#34] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #32

Konwerter c2p może być szybszy niż cpu gdzie zawsze są straty na odczycie rozkazów i miąchaniu danymi.
[#35] Re: Akiko 32

@Hexmage960, post #27

Jak pisałem na swoim blogu owbreaction.wordpress.com.
Mnie tam wszystko działa na nowych amigach co używałem na a1200.
Wszystko lepiej szybciej.
Można nie akceptować a1200 ze względu na cenę i możliwości ale trzeba zauważyć że na Amidze X5000 przynajmniej rozwiązano problem z grafiką.
[#36] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #32

Poza tym OCS są kultowe.
[#37] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #32

Czy ja mówiłem o wyrzucaniu Amig OCS na śmietnik? Przecież na Waszym sprzęcie działa 90% super gier. Mówiłem o rozszerzaniu OCS o takie wynalazki.

Commodore opracowało AGA, ale część ludzi się "obraziła". Jak ktoś ma tylko Amigę 500 i nie dokupuje nowszego sprzętu, to nie ma problemu, rozumiem.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2020 10:09:13 przez Hexmage960
[#38] Re: Akiko 32

@swinkamor12, post #35

Kolega źle zrozumiał. Ja nie krytykuję Amigi One X5000. Jednak od czasu rozszerzeń PowerPC sprzęt dla Amiga OS stał się bardzo, ale to bardzo drogi. 12000 PLN to zarabiam w ponad 12 miesięcy! Dlatego też nie przeszkadza mi grafika w Amidze 1200. Mam ten komputer od dawna, działa bez zarzutu. Advanced Graphics Architecture może stawać w szranki z VGA/SVGA i z tego co słyszałem nawet zadziałają na nim takie gry jak Settlers II - pod emulatorem Maka.

A niewątpliwie Dune II, Goblins 3, The Lost Vikings 2, Worms Armageddon, "Z" i inne mogły powstać dla AGA w 256 kolorach. Dla przykładu grę "Z" miał swego czasu przygotować Clickboom.

Jak chcę nowoczesne rzeczy, to mam PC, na którego zbierałem kasę - i za 500 PLN mam sprzęt, który radzi sobie ze wszystkimi obecnymi standardami. Amiga OS 4 długo nie będzie obsługiwał tych standardów, mimo że Amiga OS bardzo lubię. I nie jestem "niezaradny", albo wręcz "nieudacznik", jak próbuje nazywać biednych ludzi kolega Mufa - zagorzały fan OS4.

A jeśli kolega zapyta "dlaczego AGA?" to napiszę, że to jest przecież chipset Amigi modelu 1200. A ja Amigę po prostu bardzo lubię - świetny komputer i zauważalny fenomen w informatyce. Lubię praktycznie wszystko co kręci się wokół Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2020 11:52:33 przez Hexmage960
[#39] Re: Akiko 32

@Hexmage960, post #37

Po co to w OCS? Dla zabawy i sprawdzenia, co to może dać, zwłaszcza, że wygląda to na projekt o bardzo małym nakładzie pracy i w kartach turbo opartych na FPGA mogłoby to być dodawane właściwie ekstra za darmo, w V lub też w Warpie.
[#40] Re: Akiko 32

@David, post #1

Jeśli ktoś dostarczy mi układy dedykowane to nie widzę problemu, zapewne jak udostępnią pliki to będę miał również plik z pozycjami gotowy (lub zrobię ręcznie jeśli nie będzie) i będzie to możliwe do zrobienia jak to jest obecnie z RE A1200.
[#41] Re: Akiko 32

@teh_KaiN, post #29

Proteza C2P (nie wiem nawet czy dobrze zrobiona) na szybko zajmuje wszystkie makrocele w XC95288XL (74% PTERM i 89% rejestrów) przy automatycznym przydziale pinów przez program. Trochę na krawędzi, trochę logiki więcej i trzeba by używać już FPGA. Trochę droga zabawka wychodzi dla takiego bajeru. C2P w CD32 konwertuje tylko 8-bitowe piksele?
[#42] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #41

"C2P w CD32 konwertuje tylko 8-bitowe piksele?”

Gloom działa w trybie EHB również na sprzętowym c2p Akiko, do uruchomienia Glooma potrzebny jest tylko 020.
[#43] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #41

CPLD mają i 512 makroceli (Lattice ispMACH LCV4512); później od Lattice są FPGA z flashem które łączą funkcjonalność CPLD z FPGA (dzięki wbudowanemu flash konfiguracyjnemu). Podobnie MAX10 Altery gdzie cała rodzina MAX to były CPLD.
[#44] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #41

To coś jest nie tak.
To prosty układ 8 zatrzasków po 32 bit.
Nie powinno zajmować tyle miejsca.
Pokaż kod może coś się znajdzie.
[#45] Re: Akiko 32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

Chodziło mi o to, czy ma jakieś inne tryby pracy do konwersji pikseli o innej głębi, czy też indeksy się wpisuje zawsze jako wartości 8-bit, nawet jeśli maksymalna wartość indeksu w palecie to 32,16 itp.
[#46] Re: Akiko 32

@swinkamor12, post #44

Coś takiego nie istnieje, ale jeśli już tak to chcesz nazywać, to zatrzask 32-bitowy składa się z 32 przerzutników (po jednym na każdy bit pamięci), pomnożone przez 8 daje 256 przerzutników, każda makrocela ma jeden przerzutnik, a więc z automatu na wszystkie rejestry idzie 256 makroceli. Być może idzie wykorzystać bramki w makrocelach na kolejne zatrzaski, kod zrobi się wtedy jednak bardzo zagmatwany.

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2020 19:26:43 przez sanjyuubi
[#47] Re: Akiko 32

@Architect1200, post #40

Rewela!!

Jak będzie cena i info o preorderach - pewnie zakupię!!

Doskonale!! OKOKOK
[#48] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #45

Nie ma - wpisuje sie 8x4 bajty chunky pod adres, podany w gfx base i odczytuje z tego adresu 8x4 bajtow w formacie planar.

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2020 20:26:09 przez docent
[#49] Re: Akiko 32

@docent, post #48

Piksele rzeczywiście zawsze zapisuje się w formacie 32 pikseli 8-bitowych.

Jednak odczytać można od 1 do 8 długich słów. Nie trzeba czytać wyższych bitplanów, jeśli np. nasza bitmapa ma mniejszą głębię barw.
[#50] Re: Akiko 32

@Hexmage960, post #49

Dzięki, o to mi chodziło.
[#51] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #45

Oryginalne akiko nie ma innych trybów pracy.
Ale to nie szkodzi.
Sprzęt OCS/ESC poza a3000 ma dostęp do chip RAM 16 bit i max 6 bitplanów.
Dwa bity w każdym bajcie można olać.
Może być np zapis 8x2 bajty i odczyt 6 16 bit.
Wyjdzie mniej makroceli bo 6x16=96.
Ważne żeby od strony cpu kolor był pamiętany na bajcie.
[#52] Re: Akiko 32

@swinkamor12, post #51

Cały rejestr C2P to 32 bajty/piksele, więc przy 32-bitowej szynie wpisujesz/czytasz 4-bajty za jednym razem, bo masz taką możliwość, przy węższych szynach trwa to odpowiednio więcej cykli, pomijając dwa bitplany, wychodzi 32x6=192. Mając jednak pełne 8-bitowe rejestry, jeśli się nie mylę, można wcisnąć w jeden piksel chunky po dwa 4 bitowe piksele i od razu mieć skonwertowane 16 pikseli, czy coś z tego korzysta, nie wiem.

Jeśli Gloom używa Akiko, to zastanawiam się, czy robi jakiś test i czy wystarczy, aby ten konwerter pojawił się w mapie pamięci, czy są jakieś warunki związane z funkcjonowaniem AOS, by można było tego używać.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2020 20:11:35 przez sanjyuubi
[#53] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #52

wystarczy taki test:
if ((GfxBase->lib_Version >= 40) && (GfxBase->ChunkyToPlanarPtr!=NULL))
{
// jest akiko
}
[#54] Re: Akiko 32

@docent, post #53

Rozumiem, że to AOS ustawia ten wskaźnik(?), pytanie brzmi, jakie są warunki, aby został on ustawiony i czy można go sobie ustawić samemu w razie czego?
[#55] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #52

W oryginale 32 bajty/piksele bo wpisuje się/odczytuje 4 bajty za jednym razem.
W OCS/ECS poza a3000 dostęp do pamięci jest 16 bit to można zrobić rejestr 16 bajtów/pikseli i odczyt/zapis 2 bajtów za jednym razem.
Wyjdzie 16x6=96 makrocel.
4 bitowe piksele odpadają. Chodzi o to żeby zapis do chunky od strony cpu to była jedna operacja.
[#56] Re: Akiko 32

@sanjyuubi, post #54

Jeśli ktoś się brzydzi informacji z wyciekłych źródeł OS3.1 to niech nie czyta mojego posta. ;)

Przy inicjalizacji graphics.library kick sprawdza:
- czy pod adresem 0xb80002 znajduje się magiczny identyfikator 0xCAFE. Jak nie to fail.
- wykonuje testowy write pod 0xb80038+ wpisując 8 sztuk 0x55550000 longwordami
- czyta longowrdami spod 0xb80038+ spodziewając się przy tym naprzemiennie 0xcccccccc 0x00000000.

Jest parę flag kompilacji które mogą w ogóle wyłączyć to testowanie, więc YMMV w zależności od maszyny.
[#57] Re: Akiko 32

@teh_KaiN, post #56

SetPatch patchuje WriteChunkyPixels() (oraz WritePixelArray8()), by korzystały z AKIKO.

Jeżeli chodzi o "własne AKIKO", to zamiast korzystać z rejestru sprzętowego lepiej jest zrobić własne WriteChunkyPixels().

Narzut zerowy, a Twój program zadziała na każdym komputerze, który ma tą funkcję.

Generalnie zalety takich rozwiązań wychodzą za sprawą takich pakietów jak RTG Master.
[#58] Re: Akiko 32

@Hexmage960, post #57

Tak, oczywiście, własne funkcje są najlepsze bo najkrótsze, tylko pewnie rozchodzi się o to by system "zobaczył" akiko i żeby gloom czy inna gra go też zobaczyła i dzięki temu będzie można zbenczmarkować czy ma to w ogóle sens na OCS. ;)
[#59] Re: Akiko 32

@teh_KaiN, post #58

O jejku, robić to na sztywnych rejestrach to kupa zachodu.

Gloom Deluxe nie wykrywa AKIKO, tylko pobiera swoje C2P za pomocą prostego linkera - każdy może tę procedurę bardzo łatwo podmienić - wystarczy je zaimplementować by używało naszej WriteChunkyPixels() - i to wystarczy! Wszystko opisane w pliczku "Read.me" do Glooma Deluxe.

Zobacz sobie do katalogu C2P. Są tam zasemblowane pliczki. Jest też źródło blackmagic.s zawierające kod źródłowy domyślnego C2P dla Glooma Deluxe i służy jako szablon.

Procedurę C2P wybiera się w programie "Setup".

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2020 09:40:00 przez Hexmage960
[#60] Re: Akiko 32

@Hexmage960, post #57

Chodzi o ty by najpierw było te customowe akiko.
Żeby się dało na sprzętach od Commodore w wygodny sposób używać grafiki.
Sam patch WriteChunkyPixels() oraz WritePixelArray8() to żaden problem. Pół godziny roboty.
Jak będzie sprzęt to mogę to zrobić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem