@sanjyuubi, post #210
@juen, post #214
@XoR, post #219
Zobacz sobie ile operacji musisz zrobić aby napisać prostą funkcję putPixel(x,y,c) w trybie chunky 8-bit a w trybie planarnym 8-bit. Do tego stopnia jest to różnica że ja bym nawet poszedł tak daleko i powiedział że od samego początku już w OCS powinien być tryb Chunky. Oczywiście wtedy nic nie stało by na przeszkodzie aby dać 256 kolorów i wtedy to faktycznie można by mówić o forward thinkinu na najbliższe 10 lat.
Akiko z CD32 nie ma nic wspólnego z trybem chunky bo to koślawa proteza która robi konwersję C2P a same CD32 to powinno dostać trochę fast ramu bo tutaj by najwięcej zyskało, także w kwestii konwersji C2P. W ogóle mi to wygląda na to że Commodore nie zrobiło dla Amigi dokładnie nic. Wszystko co dobre w tym komputerze zostało zrobione za czasów Amiga Inc. a w Commodore (jak i w innych firmach po Commore... ) panowie w garniturach skoncentrowali się na odcinaniu kuponów...
@XoR, post #219
W ogóle mi to wygląda na to że Commodore nie zrobiło dla Amigi dokładnie nic. Wszystko co dobre w tym komputerze zostało zrobione za czasów Amiga Inc. a w Commodore (jak i w innych firmach po Commore...) panowie w garniturach skoncentrowali się na odcinaniu kuponów...
@Hexmage960, post #220
@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #222
MOVE.W (A0)+,D0 SWAP D0 MOVE.W (A1)+,D0
a7...... a6...... a5...... a4...... a3...... a2...... a1...... a0......
@Phibrizzo, post #225
@Hexmage960, post #224
@XoR, post #227
a7...... a3...... a6...... a2...... a5...... a1...... a4...... a0...... a7..a5.. a3..a1.. a6..a4.. a2..a0.. a7a6a5a4 a3a2a1a0
@Hexmage960, post #228
@Hexmage960, post #220
To nie takie proste. Po pierwsze tak jak pisałem kiedyś, koszt zamortyzowany operacji putPixel() jest identyczny. Koszt zamortyzowany, to koszt ciągu operacji, a nie pojedynczej.Koszt zamortyzowany to teoretyczne pojęcie, które w praktyce nie jest do osiągnięcia.
@Krashan, post #230
Koszt zamortyzowany to teoretyczne pojęcie, które w praktyce nie jest do osiągnięcia.
; Wklejenie 8 pikseli move.b d0,(a1) lsr.w #8,d0 move.b d0,(a2) swap d0 move.b d0,(a3) lsr.w #8,d0 move.b d0,(a4)
@Hexmage960, post #231
@Hexmage960, post #231
@XoR, post #232
Jak mam obrazek w pamięci video i chcę postawić piksel na nim to nie chcę zapisać 8 pikseli tylko jeden
@sanjyuubi, post #233
Dlaczego ciągle zjeżdżasz niżej z przykładami niż 8-bitplanów? Kolegów raczej interesują operacje na 256 kolorowych pikselach, a nie 16-tu i w tym kontekście dyskutują.
@Hexmage960, post #235
@Hexmage960, post #234
Cały czas przechowujemy pamięć Video w tym moim formacie.
@mschulz, post #237
Twoje wywody przypominaja troche algorytm quick sort. Jego koszt zamortyzowany wlasnie to O(n*log(n)), ale w najgorszym wypadku jest to O(n*n).
Dzieki czemu marnujesz pamiec, bo trzymasz dane w twoim buforze i jednoczesnie mamy dane w bitmapie.
@Hexmage960, post #238
Ma kolega na myśli koszt średni i pesymistyczny. To zupełnie co innego niż koszt zamortyzowany.
Tutaj koszt jest stały.
Ale przecież to są dane chunky w pamięci FAST. Przecież normalnie trzeba je gdzieś przechować, prawda?
@mschulz, post #239
Ale ty w zadnym miejscu nie udowodniles ze koszt zamortyzowany w przypadku planar jest taki sam jak w przypadku chunky, bo to bardzo zalezy od konkretnego przypadku
Jak juz koledzy sugerowali - popracuj z troche wiecej z danymi w trybie chunky, to bedziesz mogl sie w bardziej wywazony sposob na temat obu wypowiedziec.