kategoria: Sprzęt
[#121] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #119

Bęben dla PAL kręci się z obrotami 1500 RPM, czyli 25 obrotów na sekundę. Taśma otacza bęben na 180 stopniach, co przy 4 głowicach (co 90 stopni) daje teoretycznie jedną ścieżkę na całej szerokości taśmy na ramkę. Te dodatkowe głowice dają większe szanse na trafienie w ścieżkę którejś z głowic, co przy 4 głowicach widać przy stopklatce, albo przy przewijaniu. Kiedy taśma stoi, albo porusza się z inną niż standardowa prędkość przesuwu, głowice na bębnie już podążają już trochę inną ścieżka niż przy standardowo przemieszczającej się taśmie:

SP: 2.339 cm na sekundę
LP: 1.17 cm na sekundę
EP: 0.78 cm na sekundę

Te dodatkowe głowice, przydają się właśnie do poprawy obrazu przy wolniejszym przesuwie taśmy.

Nie wiem, czy magnetowid przy zapisie jakoś ogranicza pasmo wizyjnego sygnału. Być może np. przez obrazowanie FFT na oscyloskopie możesz zauważyć ten fakt. Pewnie w pewnym momencie takie "obcięcie" wyższych częstotliwości spowoduje przekłamania.

Może istnieją inne programy do VBS, które w bardziej efektywny sposób wykorzystują ramki obrazu do zapisu. Z tego co rozumiem, transfer danych jest dopasowany do prędkości odczytu i zapisu z napędów dyskietek. Może zapis z dysku twardego mógłby wykorzystać trochę lepiej cały obraz, bo przecież tego ograniczenia mechanizmu napędu dyskietek już nie ma - i może nawet odczyt z taśmy (czyli odzyskanie kopii z VBS'a) mógłby się odbywać z weryfikacją zapisu na dysk?

N.B.: Twój oscyloskop ma opcję wyzwalania sygnałem TV - np. ramkę albo linię: poszukaj w menu "Trigger type: Video".

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 19:09:45 przez sq7bti
[#122] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@sq7bti, post #121

Sam CPU 68000 też jest wąskim gardłem w dekodowaniu sygnału i korekcji błędów.
Na swojej stronie autor wspomina o różnych trybach zapisu i są zależne od CPU więc raczej nie chodzi tylko o stację dyskietek
Speed and Capacity
There are special backup modes for Amigas with an 68020 or higher CPU (A1200, A2500, A3000, A4000). The first one gives a speed improvement of a factor 2 compared to V1.5, without data compression. The typical thoughput in this case is 85MB per hour, for a total of 340MB per 4-hour video tape! The 68020-compressed mode adds data compression to this, and is up to 3 times as fast as V1.5 (depending on the compression ratio achieved). With 130MB per hour, 520MB will fit on a 4-hour tape! On an 68000 Amiga, the throughput is about 40MB per hour.

Dla dyskietek nie da się chyba włączyć szybszego trybu ze względu na prędkość zapisu i odczytu stacji. Pewnie dałoby się to obejść zrzucając dane do RAM, ale wtedy musiałoby go być więcej. To był raczej tryb minimum, aby takie obrazy były odczytane na każdej Amidze z 1MB RAM. Jest kod źródłowy więc jak, ktoś jest ciekawy to może sobie sprawdzić jak to dokładnie działa.

Co do ilości głowic, to ja kiedyś używałem SANYO VHP-Z3REE w SP i działało to dobrze, dopuki magnetowid nie zaczął wciągać taśmy.
On miał chyba tylko 2 głowice i z tego co pamiętam obsługiwał odtwarzanie LP. Nie wiem czy nagrywanie, bo nie odkryłem tej funkcji. A, że odtwarza tryb LP dowiedziałem się przypadkiem pożyczając od kolegi kasetę nagraną w tym trybie. 4 głowice, które są co 90 stopni pozwalają na stabilniejszy obraz przy PAUSE I przy przewijaniu na podglądzie. Takie plusy zauważyłem. Nie znam się na VHS. Mam wiedze jedynie z tego co kiedyś obejrzałem na YT i przeczytałem.

Może istnieją inne programy do VBS, które w bardziej efektywny sposób wykorzystują ramki obrazu do zapisu.

Znalazłem kilka wersji VBS. Wszystkie tego samego autora.
1.2
1.21
1.5
3.0
3.1
3.2

Wszystkie są kompatybilne z trybem dyskietkowym. Chyba 3.0 wprowadza szybsze tryby 020+ i 020 z kompresją.

N.B.: Twój oscyloskop ma opcję wyzwalania sygnałem TV - np. ramkę albo linię: poszukaj w menu "Trigger type: Video".

Też masz ten model? To fajny oscyloskop i nie odkryłem jego potencjału. Mało go używam. Musiałbym firmware aktualizować, bo robiłem to z 5 lat temu przy okazji zwiekszając mu pasmo do 350Mhz. No i można robić ładne screeny oscylogramów i nakładac je na siebie. Moje zdjęcia wyświetlacza to troche amatorka

PS. Nadal czekam za wzmacniaczami, komparatorami i chwilą czasu, zeby się tym zająć. Miałem naprawiać magnetowid z trybem EP ale też nie znalazłem na to czasu.

Norbert:
A może być też tak, że mój vbs już nie działa, i wymaga małej modyfikacji..
Czekam na magnetowid. Może na dniach coś zdobędę.
Trudno o taki sprzęt, działający sprzęt.

No ja zgarnołem ostatnio dwa gratis z czego jeden dziala. DVD ma kompresję danych i może to wprowadzac zniekształcenia. Poluje na nagrywarkę DVD z VHS. Taki kombo, bo też chciałbym sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 22:10:06 przez snifferman
[#123] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #122

Poluje na nagrywarkę DVD z VHS. Taki kombo, bo też chciałbym sprawdzić.

Myślę że też nie zadziała. Tak jak u mnie na nagrywarce DVD z HDD.
Sygnał z Amigi nagrywamy jest na HDD nagrywarki, więc nawet nie wypalam na DVD.
Najlepsze jest to że VBS wykrywa sygnał bo podaje nazwę dyskietki jaka została zapisana. ale potem jest błąd video.
Przypuszczam że właśnie kompresja psuje sygnał.
[#124] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@Norbert, post #123

Sama nazwa dyskietki to mało danych i możliwe, że nie są tak skondensowane i są czytelne po kompresji. tak samo sygnał podłączonego VBS, bo to są tylko pionowe pasy. Same dane dyskietki mogą być już nieczytelne.
Możesz pokazać "co kryje wnętrze" twojego VBSa? Oznaczenia na układzie są czytelne?

Może masz dwie Amigi, to wtedy możesz przetestować sam kabel VBS.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 22:50:09 przez snifferman
[#125] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #124

Może masz dwie Amigi, to wtedy możesz przetestować sam kabel VBS.

Pisałem już wcześniej, że przy połączeniu dwóch Amig za pomocą VBS mam taki sam efekt, czyli marny.
Można odczytać tylko nagłówek (nazwę dyskietki).
[#126] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #114

Mam kilka serwisówek producenta magnetowidów i w każdej czyszczenie należy wykonywać za pomocą kawałka papieru nawilżonego w środku czyszczącym (który odparowuje - spirytus, IPA etc.)

Żadne waciki. Raz miałem kamerę HI8 w której ktoś próbował czyścić wacikiem (na patyczku) i urwał jedną malutką głowiczkę.
[#127] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #122

Witam.
Poluje na nagrywarkę DVD z VHS. Taki kombo, bo też chciałbym sprawdzić.

Jak chcesz sprawdzić czy "zgranie" kasety sygnału VBS z kasety VHS na płytę DVD poprawi ewentualny
odczyt to muszę cię zmartwić.
Jakieś 10-15 lat temu zrobiłem taką próbę u kolegi co miał wtedy nagrywarkę z wbudowanym VHS i kompresja przy tworzeniu płyty DVD zniekształciła sygnał VBS.
Pozdrawiam
[#128] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@ted, post #127

Pisałem o tym w przypadku nagrywarki DVD z HDD.
Możliwe jeszcze że przegranie tego na DVD jeszcze bardziej "uszkadza" sygnał.
Odtworzony zapis z HDD dawał tylko odczyt nagłówka dyskietki.
Kupię DVD RW i zrobię pełny test.
[#129] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@Norbert, post #128

Pisałem już wcześniej, że przy połączeniu dwóch Amig za pomocą VBS mam taki sam efekt, czyli marny.

U mnie to ładnie działa. Patrzyłeś jak wygląda VBS w środku? Nic się nie odlutowało? Podziel się zdjęciami. Nie bądź Top Secret
[#130] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #129

U mnie to ładnie działa. Patrzyłeś jak wygląda VBS w środku? Nic się nie odlutowało? Podziel się zdjęciami. Nie bądź Top Secret

Modyfikowales VBS ? Zmiana rezystorów. kondensatorów?
Zdjęcia? szeroki uśmiech Pomyśle.
Wykonanie "partyzantka", ale wiele lat temu działało.
[#131] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@Norbert, post #130

Mój dzialający egzeplarz to płytka zaciskowa prototypowa, więc wykonanie jest poza skalą.

Polutowany wygląda tak i nie działa przez podrobiony TL082, który nim nie jest i nie jest wstanie wzmocnić sygnału VBS bez zniekształceń. Nie pracuje dobrze na tak wysokiej częstotliwości (setki KHz). Daje zniekształcenia już przy częstotliwościach akustycznych. Czekam na prawdziwe TL082, wtedy go uruchomię.

Modyfikowales VBS ? Zmiana rezystorów. kondensatorów?

Tak. Wszystko jest w tym wątku. Dlatego prosiłem o zdjęcia twojego, żeby zobaczyć jak jest zbudowany i co może być z nim nie tak. Możliwe, że wzmocnienie jest zbyt duże i przy lepszym sygnale wzmacniacz nie nadąży ze zmianą stanu. Nie wiem jaki układ tam masz. Dlatego chce zastosować szybszy wzmacniacz aby ominąć ten problem. sq7bti znalazł superszybki LM7171 (jak na takie zastosowanie) i go zamówilem. Może coś się odlutowało. Na zdjęciu byłoby widać wartości rezystorów. Tutaj masz wpływ wzmocnienia na przebieg sygnału. Widać, że jak miedzy stanem wysokim a niskim, jest duża różnica, to wzmacniacz nie wyrabia.

U mnie między Amigami działał układ z 3 rezystorami i kondensatorem. Kondensator sprzęgający, rezystor R75 i 2 rezystory do ustalenia stopnia wzmocnienia (10K i 1.2K). Wykonany według schematu z EDW też działał.

Masz oscyloskop? To by ułatwiło diagnozę.
[#132] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #131

Zrobiłem testy czasów dla różnych trybów pod emulatorem i prezentuje się to następująco:

Backup jednego pliku ADF:

Tryb 68K 72s
Tryb 020 48s
Tryb 020c 42s

tryb zgrania jednej dyskietki 64s

Procentowo dużo czasu zjada nagłówek i sygnał końcowy. Zrobiłem jeszcze drugi test zgrywając 7 plików ADF jako jeden backup czyli jakieś 6MB.

Tryb 68K 6m55s
Tryb 020 3m27s
Tryb 020c 2m2s

Tutaj widać już duże różnice. Tryb 020 jest 2x wydajniejszy. Z kompresją 3.4x. Sama kompresja zależna jest od zawartości danych.

Zrobiłem jeszcze test z 3 archiwami LHA. Spakowałem te 7 ADFów do LHa i zrobiłem 2 takie pliki. Dodatkowo 3 archiwum z 4 plikami ADF tak, że wszystko razem zajmowało 6MB

Tryb 020 3m27s
tryb 020c 3m30s

No i tutaj niespodzianka. Kompresja zwiększyła czas. Z tego co zauważyłem co jakieś 6 sekund jest przerwa w danych i wyświetlane są pionowe pasy. Prawdopodobnie jest to czas na weryfikację danych. Przy trybie z kompresją te przerwy są trochę dłuższe.

Bardziej opłacalne jest i tak spakowanie danych przed nagraniem na taśmę i użycie trybu 020.

No to ile danych można było zmieścić na kasecie?
180 minutowa kaseta to:

169 dyskietek
156MB w trybie 68000 (52MB/h)
313MB w trybie 020 (104MB/h)

Autor na swojej stronie pisze o 40MB i 85MB, ale to pewnie jest zależne od ilości plików i ich wielkości.

W teorii tryb VHS LP podwoił by ilość danych a EP potroił, tylko czy jakość byłaby wystarczająca.

No i nasuwa mi się jeszcze pytanie jak kopiowane były kasety w obiegu w PL? Przegrywane z VHS na VHS? Mam dwa sprawne magnetowidy to muszę też to sprawdzić.
[#133] Re: VBS Viedo Backup System - nie działa

@snifferman, post #61

Robiłem ten VBS z magazynu Amiga w 94 na ULY 7710N. Nie udało mi się tego zmusić do działania niestety, ale już nie pamiętam co nie działało.
1
[#134] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #132

Sposób kodowania powinien być dobrany do charakterystyki kanału informacyjnego - tak można nagrywanie/odczytywanie sprowadzić do zaszumionego kanału danych. Z jednej strony skrócenie czasu zajętego przez transmisję (nagranie) zmniejsza szansę na wpływ zakłóceń, ale z drugiej każdy bit transmisji ma większą wartość dla informacji, którą niosą kolektywnie.
Nie wiem, czy jest jakiś sens w poszukiwaniu najkrótszego czasu nagrania, skoro nie wiemy, jak niezawodny jest zapis i odczyt. Może trzeba by użyć kodowania nadmiarowego (FEC), by umożliwić odczyt bardzo zaszumionego (uszkodzonego) zapisu?

Miałem swego czasu kamerkę cyfrową, której użyłem kilka razy jako swego rodzaju zamiennik streamera. Nawet nośnik w tej kamerce był taki sam jak w streamerach (mini DV). Mechanizm transmisji i zapisu danych jest za to inny niż w VBS, bo zamiast przez zapis obrazu zmodulowanego danymi, przesyła się przez FireWire (IEEE-1394). Nie ma zatem problemu z dyskretyzacją analogowego sygnału.

Jak szybko Paula potrafi odczytać całe 880kB z dyskietki? 64s? ZTCP X-Copy ma specjalny tryb "kill-sys", w którym można cały obraz dyskietki zmieścić nawet przy 1MB pamięci. Taki sposób "buforowania" byłby chyba lepszym rozwiązaniem, niż wydłużenie zapisu na taśmie, dopasowując czas zapisu do odczytu (i zapisu) napędu dyskietek. No, chyba że autor wprowadził jakiś FEC dla zapisu/odczytu z dyskietek? Trzeba by sprawdzić w źródłach.
[#135] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@sq7bti, post #134

Nie wiem, czy jest jakiś sens w poszukiwaniu najkrótszego czasu nagrania, skoro nie wiemy, jak niezawodny jest zapis i odczyt. Może trzeba by użyć kodowania nadmiarowego (FEC), by umożliwić odczyt bardzo zaszumionego (uszkodzonego) zapisu?

Ja nie szukam najkrótszego czasu nagrania tylko chcę sprawdzić czy obrana już metoda działa w trybach wolniejszego przesuwu taśmy. Na stronie autor piszę o ECC i o optymalizacji kodu w ASM, żeby 68020 14Mhz dał radę to przeliczyć.

Technical background
VBS stores the data on video tape using a black and white video signal. Each scanline contains a number of data bits, which are represented as short horizontal lines.

To deal with potential data losses because of noise or drop-outs on the video tape, the product relies on a highly sophisticated software implementation of the Reed-Solomon error-correcting code. In order to ensure that even a 14MHz Motorola 68020 CPU could handle the data flow to and from the VCR in real time, I implemented the encoder and decoder in highly optimized assembly language. This application of coding theory is the topic of the article Reed-Solomon Error Correction - A fast software implementation, which I wrote for Dr. Dobb's Journal. It appeared in the January 1997 issue.

Jak szybko Paula potrafi odczytać całe 880kB z dyskietki? 64s?

Te 64 zawierają 5 sekundową planszę z nazwą dyskietki i pionowe pasy weryfikujące prawidłowe podłączenie VBS. Możliwe, że są też tam po to, aby stacja zdążyła się rozpędzić i być gotowa do zapisu. Same dane to jakieś 58s. Tryb dyskietkowy ma działać na 68000 z 1MB ramu. Sam soft ma opcję instalacji na HDD.

ZTCP X-Copy ma specjalny tryb "kill-sys", w którym można cały obraz dyskietki zmieścić nawet przy 1MB pamięci. Taki sposób "buforowania" byłby chyba lepszym rozwiązaniem, niż wydłużenie zapisu na taśmie, dopasowując czas zapisu do odczytu (i zapisu) napędu dyskietek. No, chyba że autor wprowadził jakiś FEC dla zapisu/odczytu z dyskietek? Trzeba by sprawdzić w źródłach.

VBS ma opcję zgrywania z wielu stacji, oraz wykrywa wyjęcie i włożenie nowej dyskietki. To pozwala na zrobienie kopi zapasowej wielu dyskietek bez potrzeby zatrzymywania taśmy.

Właśnie teraz nie pamiętam, ale wydaje mi się, że nawet z jedną stacją wkładałeś dyskietki jedna za drugą i soft zgrywał to na taśmę bez klikania i manipulowania magnetowidem. Odczytywał tylko zmiane dyskietki i nagrywał dane.

Z buforowaniem też jest problem, bo to ma działać na 68000 w wolnym trybie lub 68020 w szybkim. Powiedzmy, że masz A600 z fastem i HDD. Można wtedy ustawić większy bufor na dane odczytywane z twardziela. Problem pojawia się jak dasz tą kasetę komuś bez dodatkowego ramu. Dyski twarde też mogą mieć różne prędkości zapisu i czas dostępu.

To było zrobione tak, aby działało na minimalnym sprzęcie. Amiga z 68000 z 1MB i dobrym lub kiepskim VCR i patrząc na popularność tego w PL raczej się udało.

Co chcę sprawdzić, to czy zadziała na trybach LP i EP i czy da się odczytać taśmę VHS skopiowaną z innej taśmy. Te kasety z grami, które zamawiało się z ogłoszenia musiały być jakoś kopiowane. Wątpię, aby każda była indywidualnie nagrywana z dyskietek. Czy używano jakiegoś lepszego sprzętu czy wystarczą dwa lepsze magnetowidy.

Może VBS miał takie ciche drugie zadanie, jak możliwość dystrybucji softu na kasetach VHS. Taki proceder w Polsce istniał, więc muszę sprawdzić. A może jest tu na forum osoba, co coś wie na ten temat i podzieli się wspomnieniami.
[#136] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #135

Witam.
VBS ma opcję zgrywania z wielu stacji, oraz wykrywa wyjęcie i włożenie nowej dyskietki. To pozwala na zrobienie kopi zapasowej wielu dyskietek bez potrzeby zatrzymywania taśmy.

Mając co najmniej dwie stacje można było tak robić.
Tak robiłem gdyż miałem drugą stację zrobioną według schematu umieszczonego w jednym z numerów MA.

Dziś znalazłem swoje kasety VBS.
Dwie to własny zrzut dyskietek i części danych z dysku twardego.
A dwie to kupne:
1. Fish Disk 501-600
2. Demosy & Magazyny Dyskowe.

Kasety wydane przez F.H. „Bit-Plus” z Krakowa.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 23:53:51 przez ted
[#137] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #132

Witam.
No i nasuwa mi się jeszcze pytanie jak kopiowane były kasety w obiegu w PL? Przegrywane z VHS na VHS? Mam dwa sprawne magnetowidy to muszę też to sprawdzić.

Kopiowanie kaset VBS było robione podobnie jak kopiowanie filmów czy wesel.
Kaseta matka w odtwarzaczu i rozdzielacz na kilka magnetowidów.
Pozdrawiam.
[#138] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #135

Program wykrywał zmianę dyskietki i sam włączał nagrywanie kolejnej. Po nagraniu czekał na jej zmianę.
[#139] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #135

czy wystarczą dwa lepsze magnetowidy.

[youtube]https://youtu.be/nqy_hYDI0As?si=SyjX-WAYhTF4F2QM[/youtube]
[#140] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@ted, post #136

Post do skasowania

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 09:26:51 przez Hubez
[#141] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@sq7bti, post #139

[youtube]https://youtu.be/nqy_hYDI0As?si=SyjX-WAYhTF4F2QM[/youtube]

Przy wklejaniu linków z YT, musi on być krótki. Możesz go uzyskać klikając prawym na filmie w przeglądarce i kopiuj url filmu, albo wklejać link tylko do znaku "?" wyłącznie.

Mój odtwarzacz miał jakość 2 generacji na nowej kasecie przy pierwszym nagraniu. Mam dwa VCR to mogę sprawdzić czy moja kopia oryginału będzie czytelna dla VBS

[#142] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #141

Tak to jest jak próbuję wklepać odpowiedź w telefonie.

Ta utrata koloru w zastosowaniu dla VBS'a wpływałoby może nawet pozytywnie, bo nie jest nawet używany, a jego utrata pokrywa się z utratą detali, czyli ograniczeniem pasma. Może zauważysz ten efekt na FFT sygnału CVBS?

Kodowanie nadmiarowe Reed/Solomon to właśnie kodowanie FEC, o którym pisałem - powinienem był najpierw cały ten opis na stronie autora najpierw przeczytać, zamiast się domyślać ;). Szkoda tylko, że te publikacje, o których autor pisze, (już) nie są dostępne.
[#143] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@sq7bti, post #142

Tak to jest jak próbuję wklepać odpowiedź w telefonie.

Da się to edytować na telefonie, ale jest to upierdliwe.

Ta utrata koloru w zastosowaniu dla VBS'a wpływałoby może nawet pozytywnie, bo nie jest nawet używany, a jego utrata pokrywa się z utratą detali, czyli ograniczeniem pasma. Może zauważysz ten efekt na FFT sygnału CVBS?

Nie wiem czy będę się zagłębiał tak mocno, ale postaram się to sprawdzić. Teraz tak sobie coś przypominam, że ktoś przegrywał sobie ode mnie kasetę z danymi, które były zgrane z moich dyskietek i z tego co pamiętam kopia działała.

Jaką prędkość na gołej A600 z 68000 ma serial? Przy zgrywaniu dyskietki z VBS musi mieć przynajmniej 125Kbit/s. Wychodzi jakieś 2500 bitów na ramkę w PAL 50Hz. Korekcja błędów i jakość VHS musi wymuszać większy transfer.

VBS (Video Backup System) uses SERPER value of $8003 when reading backup tape.

źródło

Szkoda tylko, że te publikacje, o których autor pisze, (już) nie są dostępne.

Są dostępne, tylko trzeba głębiej poszukać
[#144] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #143

Jaką prędkość na gołej A600 z 68000 ma serial? Przy zgrywaniu dyskietki z VBS musi mieć przynajmniej 125Kbit/s. Wychodzi jakieś 2500 bitów na ramkę w PAL 50Hz. Korekcja błędów i jakość VHS musi wymuszać większy transfer.

Z tych liczb wnioskuje, że wszystkie 625 linii jest wykorzystane.
Jeśli dobrze widzę, to na jedną linię przypadają 44 okresy, więc z początkiem każdej linii (w PAL to 52.6us) Paula musi być gotowa do odbioru 4 bajtów, przy dziwnym baudrate ok. 836500 bodów. W/g Toni'ego, UART jest skonfigurowany do odbioru 9 bitów przy baudrate 894886. Ok 7% błędu. Pewnie te 52.6us dla linii nie są w całości wykorzystane i błąd jest jeszcze mniejszy.
[#145] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@sq7bti, post #144

Dzisiaj doszły wzmacniacze i komparatory.
Niestety moje odtwarzacze kaset zaczęły niedomagać.
Philips nie daje obrazu przez pierwsze kilka minut jak kaseta jest w środku. Właściwie zachowuje sie tak samo jak przy pierwszym uruchomieniu. Później obraz się pojawia.Myślałem, że to brudna głowica, ale teraz podejrzewam kondensatory zasilacza.

Nokia działa, ale zrobiłem reset fabryczny i zatrzymuje mi się w autokonfiguracji przy wyszukiwaniu kanałów. Prosi o podłaczenie antenty i koniec. Nie mam oryginalnego pilota, więc może nie mam akurat funkcji pomiń. Podłącze może jakiś sygnał z amigi przez modulator. Może wykryje wtedy jeden sygnał/kanał i będę mógł przejść dalej.

Zanim dojdzie do testów z kasetami, będę musiał niestety najpierw naprawić odtwarzacze. Jak ktos ma jakieś sugestie od czego zacząć, to będę wdzięczny. Zacznę od uruchomienia tej nokii, bo tam jest kwestia przejścia przez menu i wydaje sie prostrza niż wybebeszanie całej jednostki. A miało być tak pięknie.

[#146] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #145

Witam.
A może by tak wersja SMD?

Pozdrawiam.
2
[#147] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@ted, post #146

Fajny, ale ja bym wolał taki co ma footprint uniwersalny dla układu dip i smd i żeby miał takie dwa. Jeden dla Wzmacniacza/komparatora pojedyńczego (np LF357), a drugi dla podwójnego(TL082). Drobnice można dać na dół i wszystko się spokojnie zmieści. Przymierzałeś to do obudowy czy to taki projekt poglądowy alfa?

Najpierw muszę przetestować jak się zachowają poszczególne układy i co by można było jeszcze zrobić lepiej. Niestety nie mam obecnie magnetowidu na testy. W weekend może uda mi się uruchomić chociaż jeden.
[#148] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #147

Taka ciekawostka że wschodu: ArVid
[#149] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@sq7bti, post #148

Dla PC było kilka rozwiązań.

VBS miał tą przewagę, że sprzęt był prosty w budowie. Według moich ustaleń schemat budowy był dostępny przynajmniej w 1993 roku. Soft był też dostępny, bo znalazłem dyskietki z VBS i schematem w pliku IFF
Dawało to mu większa popularność niekoniecznie przynoszącą zyski autorowi
[#150] Re: VBS Video Backup System - nie działa

@snifferman, post #149

VBS miał tą przewagę, że sprzęt był prosty w budowie.

Za to rosyjski VBS ma tę ciekawą funkcjonalność, że potrafi sterować magnetowidem (przez IR).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem