[#151]
Re: VBS Video Backup System - nie działa
@sq7bti,
post #150
No te na PC są bardziej zaawansowany technicznie. Ja wczoraj męczyłem moje VCRy i każdego coś boli.
Nokia zaczeła się zacinać mechanicznie. Wyjąłem silnik i rzeczywiście w dwóch miejscach coś ciężko jest obrócić trybikiem. Już mi się wczoraj nie chciało tego rozbierać na części pierwsze i boję się, że tego później nie złoże. Przesmarowałem cały a gdzie się nie dało dojść dałem spray silikonowy. Pomogło na chwile. Muszę kupić smar to takich rzeczy, bo mam tylko taki do łożysk i nie wiem czy mi nie rozpuści plastików.
Philips nie dawał wcale obrazu. Po ponownym czyszczeniu głowicy obraz po woli się pojawiał i wrócił. Dzisiaj jak go włączyłem, obraz był na poczatku kiepski i po kilkunastu sekundach był znowu ok. Miałem z nim tak kilka razy. Wyłączam go jako sprawny, a po kilku dniach z tą sama kasetą brak obrazu. Może jakieś kondensatory, które działają lepiej po rozgrzaniu? Im więcej go używam, tym lepiej działa
Panasonica na razie nie ruszałem. Daje czarno-biały obraz i lekko znieksztsłcony. Na CRT kolor jest ale takie same zniekształcenia.
Trochę szkoda mi czasu na ich naprawę, ale może ich kondycja wystarczy na chociaż przetestowanie VBSa. Może w między czasie uda mi sie zdobyć jeden sprawny.
Musze też zrobić przewód VBS- scrart, bo wszystkie wypluwają obraz tylko po euro. Napewno mam gdzieś kable euro-chinch i inne przejściówki, ale to muszę zanurkować głębiej w swoich zbiorach.
Miało być o VBS a jest o VCR. Zostawie jednak historię moich przebojów z kasetami tutaj, bo bez sprawnego odtwarzacza VBS nie zadziała.