[#151] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Biegu86, post #144

Myślę, że ten entuzjazm wynika raczej z tego, że porównujesz nowy acz dobry joy, z joy'ami, które są już lekko zdezelowane zważywszy na wiek.

Kiedyś dostałem w prezencie joy stary gdzie w prawo było za luźne w porównaniu do innych kierunków. Nie mogłem czymś takim grać i się go pozbyłem. Uzywam wyłącznie joy'ow nowych/NOS.

I w tym sensie, masz rację.
[#152] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #143

Taka jedna sprawa bo mam parę zapytań o wersję lewą joystika (czyli rączka po lewej stronie, a przyciski po prawej). Więc jeżeli ktos chciałby w takiej wersji joya to proszę dać znać (tych raczej na zapas nie będę robić - tylko na konkretną prośbę).
[#153] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@_DiskDoctor_, post #151

Niestety nie miałem szczęścia znaleźć fabrycznie zapakowanych. Mam ze 4ry joysticki z epoki i w każdym coś mi obecnie nie pasuję, żaden nie ma też funkcji 2nd button.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2025 20:25:14 przez Biegu86
[#154] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #1

Przygotowałem stronę gdzie można uzyskać wszystkie informacje na temat amijoya w jednym miejscu oraz też go zamówić: https://amijoy.eu/

Nowa partia juz jest prawie gotowa - zostalo jeszcze pare sztuk wolnych jeżeli ktoś chętny.

A tu taka ciekawostka, tak wygladaly plany gdzie wszystko sobie chcialem rozrysowac jak co polaczyc ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2025 14:46:48 przez marggines
3
[#155] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #154

Gratuluję projektu - super.

Powiedzcie mi proszę jak ten joy zachowa sie w takich retro gratach jak ZX Spectrum, ZX Spectrum +2 oraz Amstrad CPC?

Serdeczności :)
[#156] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@WojciechoN, post #155

moim skromnym zdaniem:
- strasznie obrzydliwa obudowa
- tandetne oblepienie folią
- obudowa jest za wysoka

ale życzę powodzenia, jeśli się podoba - to przyjemności!

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2025 15:38:20 przez habit
4
[#157] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@WojciechoN, post #155

Hej dzieki!
Nie testowałem z tymi sprzetami bo ich nie mam ale z kempstonem wydaje mi się ze powinno działać w trybie 1 fire. Problemem może być autofire bo kempston z tego co wiem nie ma 5v. Mam zxspectrum neo (sizif 512) muszę na nim sprawdzic jak to działa. Jak chcesz i masz ochote to możemy się dogadać i bys sprawdził jak dziala z tymi sprzętami.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2025 16:34:50 przez marggines
1
[#158] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #157

Z tych trzech wymienionych sprzętów mam Spectruma +2A i Amstrada CPC 464, sprawdzę w wolnej chwili i dam znać.
[#159] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Splavinho, post #158

Daj znać proszę - dzięki 🙂
[#160] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Splavinho, post #158

Super - będę wdzięczny :)
1
[#161] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #160

ZX Spectrum +2 działa w trybie Kempston (w divMMC), wszystko jest ok :)

Z Amstradem jest taki problem, że po jego podłączeniu generuje mi literę Z w basicu, więc nie mogę wpisać nawet komendy cat do wyświetlenia katalogu i run" do uruchomienia gry ;/ Ta litera Z się pojawia gdy joystick jest w pozycji neutralnej (bez autofire), po wciśnięciu kierunków bądź fire generują się kolejne, inne znaki. Ale Z jest zawsze, wciska się na koniec każdej komendy, pojawia się też od razu po samym uruchomieniu.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2025 22:25:15 przez Splavinho
1
[#162] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Splavinho, post #161

tu znajdziesz odpowiedź
link
[#163] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@nekroskop, post #162

Da się temu zaradzić poprzez konfigurację tego joysticka?
[#164] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@WojciechoN, post #163

Konfiguracja dotyczy tylko trybu usb. Ale joy ma odłączany przewod db9 wiec wydaje mi się ze mozna by przygotowac osobny przewod dla amstrada zamieniając niektore przewody zeby inaczej je poprowadzić. Ale muszę się na spokojnie zastanowić.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2025 00:45:55 przez marggines
1
[#165] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #164

Świetny pomysł - dzięki 🙂
[#166] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@WojciechoN, post #165

Dla zainteresowanych - sprawdziłem kolejne sprzęty z Amijoyem. Działa bezproblemowo z:
- Atari 2600
- Atari 65 XE
- Commodore 64
- Commodore 16 (tu oczywiście poprzez adapter DIN8-DB9).
1
[#167] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Splavinho, post #166

Super. Dzięki za info. Postaram się przygotować jakoś na tygodniu kabelek do amstrada i bym Ci wyslal jeżeli to nie problem.
[#168] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #167

Śmiało, wysyłaj :)
[#169] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Splavinho, post #168

czekałem na AP żeby potestować tego joya
dosyć przyjemnie mi się grało, dosyć czuły, autofire super, mocno się trzyma blatu, z przycisków to używałem tylko te duże i na rączce, oraz pierwszy z lewej to autofire, pozostałych nie miałem okazji i nawet nie wiedziałem do czego służą.
sama obudowa jakoś mnie nie przekonuje rozumiem ekonomiczne gotowa i na szybko ale może pomyśl o jakieś własnej, ja na tej po testowych kilku grach zacząłem odczuwać nadgarstek, nie wiem jak tam inni
może jak by była niższa i większa to lepiej by dłoń lezała
same przyciski jako arcadowiec wolałbym z prawej strony ale to wiem że nie jest problem kwestia zamówienia
generalnie fajny projekt, godny polecenia
[#170] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@JacK_Swidnik, post #169

Hej dzieki za opinie i recenzje.
Obudowa to kompromis. Niestety mechanizm joya powoduje że potrzebna jest dość wysoka. Osobiście gram trzymajac joya na kolanach - tak jest mi najwygodniej i tu problemem z nadgarstkiem nie występuje. Co do innej obudowy testowałem kilka i ta pasowała najbardziej. Co do własnej obudowy to niestety nie ta skala produkcji zeby się to jakoś opłacało. Tak więc joy ma swoje plusy ale jak wiadomo minusy też. Jakbyś był chętny to jeszcze parę sztuk z partii ktorej składam jest dostępnych ;) w tym została jedna "lewa"
1
[#171] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #170

Jeśli tam jest w środku arcade stick i miałby się nie zmieścić to sugeruję szukanie obudowy ze skosem, najszybciej byłoby pewnie sobie jakąś zaprojektować i wydrukować.
[#172] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Biegu86, post #153

Nowe które znam (i mam/miałem):

https://amigastore.eu/en/469-joystick-aff-kolor.html

https://www.amigakit.com/arcade-evolution-joystick-amigaone-p-1185.html

https://atari.com/products/wireless-cx40-joystick-atari
[#173] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@_DiskDoctor_, post #172

Pokażesz jeszcze więcej takich wspaniałych joyow jako alternatywa to się nie wyrobie z produkcja :)

A tak swoją drogą amijoy jak wspominałem powstawał jako hobbystyczny joy dla mnie. Pojawiło się zainteresowanie to postanowiłem poskladac pare egzemplarzy wiecej. Joy jest jaki jest lepszy nie będzie. Prawdopodobnie obecnie składana seria będzie ostatnia bo nigdy nie miał być to projekt komercyjny tylko hobbystyczny i miał trafić do zainteresowanych projektem ;)

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2025 21:45:41 przez marggines
3
[#174] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #173

Hej,

Czy masz już może wieści jak sprawuje się ten kabel do Amstrada wraz z Twoim joystickiem? Dzięki :)

Pozdrowienia,
1
[#175] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@_DiskDoctor_, post #172

Patrząc na nie żaden mi nie przypadł do gustu.
Ten jeden jak stary do atari, drugi jak dziadowski Matt, a trzeci arcade stick których niestety nie lubię.
1
[#176] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@WojciechoN, post #174

Hej jeszcze nie udało mi się usiąść i przygotowac ;( tylko jedna rzecz że autofire na amstradzie nie będzie działać bo amstrad nie daje 5v na porcie potrzebnych do zasilania układu.
[#177] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #176

Rozumiem - na spokojnie. Generalnie gdyby ten joy był uniwersalny i działał na wszystkich retro gratach (zx, c64, c128, atari, amiga, amstrad) oraz tych nowych usb i ew. Next to byłbym zainteresowany. Jak będziesz miał info, że amstrada udało się ogarnąć - daj znać proszę.

serdeczności

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2025 11:44:59 przez WojciechoN
[#178] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@WojciechoN, post #177

Oki jak cos to trzymam jedna sztuke dla Ciebie aż się sprawa wyjasni z amstradem. Jak będzie wszystko wiadomo to zadecydujesz więc bez ciśnienia; )
1
[#179] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #176

Spróbuję wyjaśnić i podpowiedzieć jak działa joy w Amstradzie CPC.
To co napisał Splavinho czyli że w chwili podłączenia tego joya do CPC albo w chwili jego resetu na ekranie pojawia sie duże Z świadczy o tym że piny 7 i 8 są w tym joyu ze sobą połączone. (czyli masa i 5V wg Amigowych standardów). Normalnie w CPC takie Z to objaw wciskania Fire2, ale inne joye z przełącznikiem typów komputera nie zachowują sie w ten sposób nawet gdy są ustawione na Atari/C=.

W CPC żaden z pinów w porcie joya nie ma bezpośredniego połączenia ani z masą na jego płycie głównej ani z Voltami. Tylko są częścią matrycy pinów do której wpina sie taśmę klawiatury, bo przyciski i kierunki w joyu są jakby częścią klawiatury.

Zwykły najprostszy Ataroski joy 1-fajerowy taki co ma 6 żyłek, czyli 4 kierunki, masa i Fire, z funkcjonalnego punktu widzenia działa w CPC normalnie tak samo jak w Atari, ale to tylko pozór bo z "prądowego" punktu widzenia elektrony w kabelkach płyną w odwrotną stronę niż w Atari. Bo CPC na pinie 8 czyli masa to ma PLUS a nie MINUS jak w Atari. I jak łatwo sie domyśleć kierunki i Fajery w CPC mają MINUSY a nie PLUSY jak w Atari.

Przypuszczam że wystarczy w tym joyu gdzieś tam po drodze między pinami 7 i 8 wlutować nieświecącą diodkę aby przestała sie ta Zetka pojawiać w CPC. A jej obecność nie wpłynie na działanie tego joya w kompach które PLUS i MINUS na pinach 7 i 8 mają normalnie tak samo jak w Atari. I już po takiej zmianie ten joy powinien działać w CPC jako normalny 1-fajerowy joy. :)

Zwykle joye z przełącznikiem kompów dla trybu CPC robią dwie rzeczy, tzn QuickShoty robią dwie, a Quickjoye tylko tą pierwszą. Czyli przerywają kabelek od pinu 7 do układu generującego impulsy w Autofire, bo jego włączenie blokuje w CPC działanie fajera. A gdy układzik nie dostaje prądu choć w przypadku CPC w którym jak wspomniałem prąd płynie w odwrotną stronę to włączenie Autofire rozłącza działanie Fire a nie włącza.
Teoretycznie wystarczy Au.Fi. nie włączać ale we ferworze walki można go przypadkiem włączyć a to sprawia że joy przestaje w CPC reagować na wciskanie Fire przez co można stracić życie. Dlatego bezpieczniej jest w trybie CPC blokować możliwość włączania AF.

I drugą rzeczą którą w trybie CPC robią tylko QuickShoty to podłączenie kabelka od Fire2 do pinu 7, (tam gdzie w Atari są Volty). Choć zwykle gry które go wykorzystują można obsługiwać joyem 1-fajerowym a funkcja z F2 działa też na Spacji. I w niektórych trzeba przestawić w opcjach by ta funkcja działała na F2 zamiast spacji, a w innych nie trzeba, wystarczy podpiąć joy 2-fajerowy i od razu funkcja działa zarówno pod F2 jak i pod Spacją.

Mam nadzieje że te uwagi wyjaśnienia pomogą. :)

PS.: Ja w swoim joyu rozciąłem kabelek między tym co generuje impulsy autofire a przełącznikiem który to włącza, i zamiast niego pociągnąłem tam kabelek od Fire1, i kiedy w grze przydawało sie ciągłe trzymanie Fire to "włączałem" AutoFire i Fire sie trzymał sam. Co działa także na innych kompach niż CPC. Dlatego zawsze mnie dziwiło po co te impulsy sie tak "impulsują"? :D
2
[#180] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@ZorrO, post #179

Super, dzieki za wyczerpujace informacje. Jutro mam w planie usiasc nad tym i cos rozrysowac co i jak. Mialem niby caly tydzien na to ale jakos tak mi czas uciekl nie wiadomo kiedy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem