[#181] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@_DiskDoctor_, post #172

a mój, a mój ?
1
[#182] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@ZorrO, post #179

Tak informacjnie ze do kabelka do amstrada jeszcze nawet nie usiadlem - skupielm sie na zlozeniu kolejnej parti joyow - ktora jest juz gotowa i na dniach bede sie odzywac do wszystkich ktorzy zlozyli zamowinenie. A co do amstrada - przysiade i zrobie ten kabelek - obiecuję. Niestety nie wyrobilem się jeszcze bo czasu jakoś coraz mniej :(

Tu jeszcze w trakcie skladania:

Joye juz złożone, przetestowane i spakowane :)

I zapraszam wszystkich zainteresowany do kontaktu: www.amijoy.eu

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2025 10:54:56 przez marggines

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2025 10:55:07 przez marggines
6
[#183] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@djwozik, post #181

Jeszcze wtedy nie znałem. I nie bylo w sprzedaży.
[#184] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #182

A tak się prezentuje amijoy ze świetnym unijoyem (gralem i jest swietny i trzymam kciuki żeby był jak najszybciej dostepny)

3
[#185] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #184

Zastanawia mnie czemu od niedawna imgur nie pozwala oglądać obrazków z UK?

Wprowadzono jakieś strefy czy osoby umieszczające zaczęły zaznaczać jakieś dodatkowe parametry? Korzystacie z VPN czy co? Czy tylko ja nie widzę tych obrazków? :(
[#186] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@ZorrO, post #185

Imgur zrezygnował z UK, bo warunki współpracy były nie do zaakceptowania. Zainstaluj sobie to Tor Browser, a będą obrazki.
[#187] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #184

Przygotowałem kabelek do Amstrada

Takie zmiany zrobiłem na kabelku - lewa strona to piny od strony amstrada po prawej piny od amijoya.
pin 9 od strony amstrada nie jest podlaczony do amijoya - tak samo nic nie wchodzi na pin 7 amijoya gdzie podawane jest 5V. pin 5 w amijoy nie jest do niczego podlaczony. Teraz tylko prosba do Splavinho czy nadal ma ochote na testy. (odezwałem się na priw jak coś). Jak ktoś ma uwagi co do przeróbki to prośba o info :) Dzięki i pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2025 16:24:32 przez marggines
[#188] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #187

Pewnie, chętnie przetestuję :)
[#189] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #184

To ja się dorzucę swoją nieistotną opinię (w końcu gracz ze mnie jak z MS-DOS-a system operacyjny).
Miałem okazję potrzymać i pomachać AMIJOYem i naprawdę nie mam się do czego przyczepić. Sam mechanizm jest bardzo precyzyjny (co właściwie nie jest zaskoczeniem), ale ciekawe, że ta obudowa też mi przypasowała. Zwykle trzymam joy w drugiej ręce, albo na kolanach i tak wysoka obudowa sprawia, że naprawdę nieźle mi się go trzyma. No i ten dodatkowy przycisk, pod który w wielu produkcjach można wykorzystać jako skok, jest świetnym rozwiązaniem. Tak precyzyjny mechanizm sprawia, że skosy wchodzą bardzo dobrze, ale skok przyciskiem jest jeszcze sprawniejszy.

Gracz mi by ze mnie żaden, ale na "Games & Vintage Days" bez problemu zaliczyłem 20 mostów w atarowskim "River Raid". I to grając na joyu Matt, który zdecydowanie zwiększa poziom trudności. Na AMIJOYu pewnie machnąłbym ze 30 mostów i chciał zagrać jeszcze kilka razy.
2
[#190] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #1

Epoka drukarek 3D dała tyle możliwości, że co raz widzę pojawiają się nowe projekty Joysticków.
Od lat 90 kiedy to nieustannie zacząłem grać w SWOSa na Amidze gram na swoim "ogryzku" VG-125 w którym zauważyłem, że po demontażu "pałki" gra się o wiele efektywniej i wygodniej w SWOSa.

Kto zna tę konstrukcje ten wie, że prosta i oparta na blaszkach. Kiedy po intensywnym graniu w latach 90 blaszki popękały, zacząłem rzeźbić żeby go ratować. Okazało się, że blaszki w słuchawce starych, polskich telefonów od strony wkładki mikrofonowej idealnie pasowały. Trochę kwasu, dużo cyny i patent okazał się skuteczny. Blaszki przetrwały z joystickiem ponad 30 lat i działają.

Dlaczego tak dobrze gra mi się nim w SWOSa? Ano dlatego, że krótki i po tylu latach dosyć miękki (mimo iż plastikowy) kikut z niewielkim wychyłem ma dosyć szybką i miękką reakcję na to co z nim robimy. Palec wskazujący u nasady po tylu latach mam twardszy za sprawą grania na tym joysticku, ale sukcesy wymagają cierpienia ;). Podstawa jest nie wielka i obła. Mieści się w dłoni, jak widać na zdjęciu. Przyzwyczajenie robi swoje, ale jest naprawdę wygodny.

Niemniej jednak, wracając do tematu bardziej poważnie i biorąc pod uwagę dzisiejsze możliwości drukarek 3D. Może dzisiejsi domorośli konstruktorzy pokusili by się o projekt jakiegoś joysticka tego typu z ciut wygodniejszym "kikutem i na mikroprzełącznikach?

Głównie zależy mi na tym niewielkim wychyle i podobnie jak w oryginale krótkim kikucie, bez żadnych kulek na końcu.

Gdybym miał taką drukarkę i więcej czasu, to pewnie na bazie obudowy VG-125 sam bym coś porzeźbił.
Kupiłem kilka lat temu popularny na Allegro joystick oparty na mechanizmie Snawa, ale o ile do platformówek, strzelanek czy wyścigów się sprawdza, o tyle w SWOS ma zdecydowanie za duże luzy, za duży wychył wkażdą stronę a do tego ten zimny, pręt nawet po odkręceniu plastukowego uchwytu na końcu nie ułatwia sterowania. Do tego ten pręcik w Sanwie obraca się wokół własnej osi co jest irytujące.

1
[#191] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Duracel, post #190

Na ten Twoj joy troche przykro się patrzy :D Wygląda jakby mówił - dobij mnie :D
[#192] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #191

Przetestowałem na szybko przesłany kabel do Amstrada w Ghostbusters i Fruity Frank, działa dobrze
2
[#193] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #191

Dzisiaj odebrałem drugi egzemplarz Amijoya, także jak wpadnie do mnie w odwiedziny chrześniak, to szykuje się mały pojedynek w Dyna Blaster :) Jeszcze raz dzięki.
2
[#194] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Duracel, post #190

Przywołałeś u mnie falę wspomnień!

VG-125 (lub JOY STICK 125) to był mój podstawowy sprzęt do pierwszego komputera - Atari - za dzieciaka. Przeżył chyba z osiem lat (a już był używany, gdy go dostałem z komputerem); w dodatku kiedy złamała mi się w nim rączka, mój śp. tato zreanimował go, skręcając ją na śruby i działał jeszcze bardzo długo.

Łezka nostalgii...
[#195] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #187

Czyli moje wyjaśnienia sie przydały czy inaczej kombinowałeś?
[#196] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Duracel, post #190

Jasny gwint!
Niesamowite wspomnienia wycinania tej blaszki z puszki po piwie, regeneracji drucików, naprawy plastikowego "krzyżaka" lutownicą...
Wspomnień czar :)
[#197] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@ZorrO, post #195

Hej. Wszystkiego po trochu Twoj opis + schemat razem wziete. Dzięki jeszcze raz bo teraz mamy działającego amstrada ;)
[#198] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Splavinho, post #192

Super wiadomość ;) bede musial na stronce wspomnieć o przetestowanych maszynach. Dzięki. Super robote robisz.
[#199] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Grzegorz_P, post #193

Miło że joye się sprawdzają. Życzę miłej rozrywki i przypominam o ile mnie pamięć nie myli że w dyna blister mozna grac na 4 joye przez specjalny adapter ;) więc polecam się na przyszłość- może masz więcej chrześniaków.
[#200] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #199

Mam adapter na cztery joye. W sumie to mam też czwórkę chrześniaków. Biorąc pod uwagę, że w Dyna Blaster da się grać w pięć osób (w tym jedna na klawiaturze), to można zrobić niezły turniej :)
[#201] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #198

Nie ma sprawy, cieszę się, że mogę pomóc :) W wolnej chwili przetestuję jeszcze te dodatkowe warianty w amstradzie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem