[#1] Wlasny joystick
Hej

Ostatnio szukajac w necie natknalem sie na konstrukcje arcade sticka ale u gory zamiast zwyklej gałki jest rączka która wygląda jak zwykły amigowy joy z dwoma przyciskami na gorze. Niestety nie znalazłem nic gotowego złożonego więc stwierdziłęm że kupię i spróbuję coś poskładać. I tak oto powstała owa konstrukcja:

Dodałem dwa przyciski na obudowie oraz autofire. Dodatkowo przelacznikami mozna ustawic (tryb 1 fira, 2 fire jako gora joy, lub fire 1 na obudowie robi za autofire, lub stały autofire) Autofire zrobilem z pokretlem którym można regulować jego prędkość.

Jestem zachwycony - jes to joy którym chcę się grać (kto używał arcade stikow wie jak one działają). Jak ktoś szuka joya to wydaję mi się że smiało może coś takiego rozważyć bo na razie jak dla mnie chyba nie ma nic lepszego dostępnego na rynku.

Wrzuciłem też zdjęcie z joystkiem matt do porownania oraz jak wyglada srodek (byla to praca koncepcyjna wiec stad ten chaos kabelkowy)

4
[#2] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #1

Gratuluję realizacji OK twój projekt może być ciekawą alternatywą dla niewyprodukowanego jeszcze Thora
Poskładałeś więcej niż jedną sztukę?
Jeśli twardość/sprężystość gałki jest większa niż w przeciętnych arcade-stikaach (bo przy dłuższej dźwigni/gałce będzie nieprzyjemny efekt miękkiej faji) to się piszę na jedną sztukę ok, racja
1
[#3] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #1

Świetna robota. Przyłączę się do przedmówcy - kiedy i za ile można się zapisać na to cudo?
Bo na pewno będzie wcześniej niż inny "sławny" joystick.
[#4] Re: Wlasny joystick

@Gandalf, post #3

Dla mnie najważniejsze pytanie - czy da się łatwo zrobić ciosy specjalne w Street Fighter II?
Grałem na joyach gumowych i na mikrostykach 30 lat temu i było ok, ale te dzisiejsze używki z allegro to masakra jest.
[#5] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #1

Wygląda solidnie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem