Podoba mi się.
Jakiej długości przewidujesz przewód?
Czyli mogę ustawić tak że górny przycisk będzie bez AF a trigger AF? Takie rozwiązanie jest super przy np Wings of fury czy Magic pockets.
Przewody 1.5m zamawiałem - wydaje mi sie to rozsadna dlugosc ale wiadomo kazdy ma inne przyzwyczajenia oraz stanowsiko do grania. Z autofire jest tak że albo na stałe załączony albo wyzwalane z przycisku na obudowie w tym czasie fire na drążku dziala jako zwykły fire - na filmie z turricanem powinno to być widac. Można też ustawic tryb 1 fire wtedy wszystkie przyciski dziala jako 1 fire, można też przestawic działanie drugiego przycisku na obudowie jako UP (jak ktoś lubi miec pod przyciskiem skakanie). Więc w skrócie autofire dotyczy tylko przycisku górnego na obudowie a przełączenie do skoku tylko tego dolnego na obudowie (wtedy drugi fire na drążku ten od góry nadal może działać jako 2 fire). Dodatkowo gdy wlaczony jest autofire czy to automatyczny czy wyzwalany z przycisku to przytrzymanie przycisku ze zwyklym fire ma pierwszenstwo. matko ale namieszałem;) będzie instrukcja
W moim przypadku niestety 1.5m bedzie zbyt krótki.
Ile maja standardowe amigowe?
Dla mnie musiałby mieć z 3m :) aby nie było konieczności jechania ze stołem pod sam telewizor, ale jak już zamówiłeś trudno coś się wymyśli.
Czyli jeśli dobrze rozumiem używając opcji gdzie wszystkie przyciski to fire1 nie ma opcji aby na gałce jeden z nich mial autofire a drugi nie?
Tak jak napisałeś, autofire mozn tylko aktywować na przycisku na podstawie. Co do przewodu to jestem bardziej za dodatkowym przedłużaczuem jako opcja niz na różnych wersjach długości. Może nawet zamówię pare sztuk 1.8m żeby być przygotowanym i sprawdzić czy dobrze wszystko działa, wtedy by wyszło ok 3.3m ;)
Odradzam chińskie przedłużacze db9. O ile wtyk jest ok, tak gniazdo w przedłużaczu rozpycha oryginalną wtyczkę joysticka/myszy (zastosowano za grube druty gniazda). Weź to pod uwagę.
Odradzam chińskie przedłużacze db9. O ile wtyk jest ok, tak gniazdo w przedłużaczu rozpycha oryginalną wtyczkę joysticka/myszy (zastosowano za grube druty gniazda). Weź to pod uwagę.
Nie miałem problemu z takimi jak poniżej, ale to wiadomo różnie może się trafić.
Na aliexpress można przedłużacze kupić, z tego co pamiętam to 1 do 1 połączenie więc powinno z Amigą działać.
Przykładowy link
Mam gdzieś kilka sztuk ale teraz się do nich nie dokopię więc, faktycznie może kupić wtyki i gniazda DB9 i to polutować, tanie to jest tylko wielożyłowy kabel kupić odpowiedni.
Ostatnia aktualizacja: 03.06.2025 21:35:01 przez Adinfo
Maly update
do prototypu zamontowane przyciski sanwa oraz przyssawki. Chce zeby te byly latwe do montazu i demontazu -dlatego po paru probach z roznymi przyssawkami zdecydowalem sie na takie na srubke - na filmie widac jak sie je przykreca oraz jak mocno trzymaja - dla porownania obok joystick matt.
Dodałem też rozgrywke z wings of furry (nigdy nie lubilemtej gry) oraz magic pocket (w nia nigdy nie gralem)
Powiedz czy o to Ci chodzilo co nagralem czy chcesz cos bardziej konkretnego.
Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 18:31:15 przez marggines
Hej. Ciesze sie ze sie podoba.
Co do listy to nie ma jakiejs specjalnej - napisales na forum ze jestes chetny i jak projekt bedzie ukonczony to wezme pod uwage osoby w pierszej kolejnosci ktore wyraziły chęć.
Na chwile obecną poprawilem projekt plytki pcb - jest to lepiej ogarniete w srodku i mniej kabelkow.
Na chwile obecna w prototypie jest to plytka zrobiona "zelazkiem" ale w docelowym beda zrobione juz normalnie przez firme.
Mam zamiar dorobic tez zeby byl rownoczesnie pod USB.
Bedzie mial dwa kabelki jeden DB9 drugi USB plus dodatkowe przyciski fire jak start menu i dwa dodatkowe klawisze (odpowiednik zielonego i zoltego) zeby mozna bylo latwo uzywac z a500 mini. (te przyciski beda aktywne tylko po podlaczeniu przez usb).
Oczywiscie usb bedzie wariantem dla chetnego. Pytanie czy ktos swiadomie wezmie tylko db9 wersje :)
Ale najpierw musi mi to wszystko ruszyc. Bo na papierze wszystko ladnie wyglada, a zawsze moze sie okazac ze wyjda jakies niespodziewane problemy.
Czesci do tego pozamawiane, jak ruszy mi to usb i plytka pcb nie bedzie potrzebowac juz zadnych zmian to wtedy poleci zamowienie na pcb. Wiec sadze ze ostateczna wersja bedzie za ok miesiac o ile wszystko dobrze pojdzie - wtedy tez bede znac ostateczna cene.
Obyś tylko nie popadł w skrajności typu wymyślanie loga, fabuły i nie zaczął na siłę wymyślać coraz to nowsze udziwnienia (formy wtryskowe, gałki tytanowe) że w końcu zapał opadnie i projekt się nie ukończy :)
Cos w tym jest i mozna bez konca ulepszac :D mam nadzieje ze u mnie tak nie bedzie :)
Jest juz dzialaca hybryda db9 i usb.
Tutaj podlaczone pod a500mini.
Dodane sa tez 4 przyciski jako home i menu i dwa dodatkowe buttonny z jopada (zolty i zielony) zeby mozna bylo sie po menu a500 mini poruszac bez problemu. Przyciski docelowo beda troche inne ale podobnej wielkosci i pod odpowiedni kolor dobrane ;) Pozatym joy na usb dziala tak samo jak na Amidze - Autofire, tryb jednego fira czy jump pod przyciskiem drugim.
Teraz w planach - to zamowic plytki pcb, prototyp dziala. Czekam na czesci ktore zamowilem bo nie chce miec
dwoch kabli wystajacych z joya i chce zrobic to na gniazdo (usb c) oraz na gniazdo din 9 (pod przewod od Amigi. Więc musze chwile poczekac i zlozyc juz wersje finalna.
Nie probowalem podlaczyc na raz do Amigi i pod USB tego joya (i nie bede probowac pomimo ze napieciowo sa odizolowane i po podlaczeniu do Amigi czesc od usb nie jest zasilana.
Co do obslugi usb - uzyte jest rpi pico i projekt GP2040-CE - link
Bardzo fajnie to dzialaia (uzywalem juz wczesniej do podlaczenia joya do pc czy a500 mini) jest mozliwosc konfigurowania ustawien przez www - tu dla chacego np podlaczyc Amijoya pod switcha czy inaczej sobie klawisze pomapowac.
Tak to wyglada w srodku. Rpi docelowo bedzie na nizszej podstawce oraz plytka bedzie troche bardziej kompaktowa - tutaj troche wiekszy rozmiar bo jednak robiona na "zelazku" oraz nie bedzie tego przewodu usb ;) - no ale to prototyp :)
Bardzo mi się podoba.
Co prawda nie mam thea500mini ale w niczym te dodatkowe klawisze nie będą przeszkadzać.
Rozumiem że pod PC i rpi5 ( AGS ) Joy wykrywany będzie automatycznie również?
Widzialem że używasz AGS na thea500mini, jednak wolę zapytać czy na innym systemie również zadziała.
Cierpliwie czekam na wycenę i ukończony projekt.
Fakt obudowa nie jest bajeczna, ale to nie ma wyglądać to ma grać :D
zerknij na gp2040 i bedziesz wiele wiedzial z czym zadziala. Projekt fajny, db9 + usb na plus . zastanawiałeś się nad innymi sprzetami i db9 ? O gale juz rozmawialismy na privie . Opisz te przelaczniki (pewno auto fire) . ile fire obsluguje ?
Czekając na Twój joy zamówiłem na pewnym chińskim portalu Arcade Joy na usb za 52 zł :D Bo mam batocera na starym laptopie, a joystick od Ciebie bedzie przeznaczony do AGSa w oparciu o RPI 5, finalnie na Thea1200 gdy już wypuszczą.
Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 11:51:24 przez Biegu86
Zasadniczo joy domyslnie po usb powinien być wszędzie wykryty i dziala w standardzie xbox one - xinput. Ale w opcjach dla chetnego mozna go ustawic zeby dzialal w trybie np switch ps3 ps4 czy ps5. Z postępu prac to zamowilem pcb i teraz czekam aż przyjda. To takie pytanie jaka wersja kolorystyczna carbon czy naklejki? Sam nie jestem do końca zdecydowany ale podoba mi się karbonowa obudowa.
Ostatnia aktualizacja: 17.06.2025 20:23:43 przez marggines
Dziękuję za miłe komentarze i za zainteresowanie. Na razie czekam na części aż mi przyjda, wtedy chce wykonac już gotowy egzemplarz "produkcyjny" jak będę z niego zadowolony to mam czesci na pierwsze dzisiec sztuk i od razu zamawiam części na kolejne - zeby to juz szlo z gorki. Wtedy też będę mógł wycenić ile dokładnie będzie kosztować. Osoby na które napisały o checi zakupu będę chciał potraktować priorytetowo i jak nadal będą chętne to będą pierwsze w kolejce. Będę też chcial nagrać dokładne filmy zeby pokazac jak to wygląda i działa.
Z komentarzy wynika że karbon bardziej się podoba ja też jestem za ta opcja (różnie w cenie są pomijalne) ale ta okleina karbonowa jest trwalsze i ma strukture, jedynie problemem będą opisy przełączników ale te zrobie na naklejce pod spodem joystika. Zresztą te 4 przelaczniki to tak naprawdę 4 opcje:
1 autofire automatyczny
2 autofire pod przyciskiem na obudowie (przycisk gorny)
3 tryb 1 fire - każdy przycisk dziala jak pierwszy fire - chyba ze wlaczony autofire z pkt 2 to ten jeden przycisk rovi za autofire reszta za pojedynczy fire)
4 dolny przycisk na obudowie robi za Jump( zmostkowane z kierunkiem gora - gdy wlaczony jest tryb 1 fira to ten przycisk nadal będzie jako up)
No i przyciski dla usb znane z pada a500 mini home i start oraz dwa dodatkowe firy x i y ( klawisz żółty i zielony)
Przewody usb i do amigi będą podlaczane do gniazd na obudowie więc będzie trzeba podlaczyc usb lub db9 ( na joy będzie gniazdo mini din9) i przewod do amigi będzie db9 i zakonczkny wtyczka mini din9. Tu czekam na części i zobacze jak to będzie wyglądać bo jak będzie padaka to będzie trzeba wymyślec coś innego ;)
Ostatnia aktualizacja: 19.06.2025 21:13:59 przez marggines
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.