[#61] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #60

Prezentują się godnie :D
[#62] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #60

Witam.
Której obudowy użyłeś do projektu.
Mam taka „rączkę” kupioną w zeszłym roku ale projekt budowy odłożony ze względu na brak obudowy.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 19:21:36 przez ted
[#63] Re: Wlasny joystick

@Biegu86, post #53

Przyszedł mi joystick arcade od chińczyków. Finalnie wyszedł za 32 zł :D
Fajna opcja tam zrobiona z autofire ze jak przytrzymam przycisk funkcyjny i kliknę w któryś przycisk, włącza to na stałe w tym przycisku autofire, aby wyłączyć należy znow przytrzymać funkcyjny i nacisnąć przycisk. W winuae ustawiłem przycisk a i b jaki fire i dzięki temu jeden ma autofire a drugi nie.
Generalnie takie to lekkie strasznie, gałka mała i ma spore wychyły. Grać się niby da ale nigdy nie umiałem sterować tymi małymi gałkami od arcade w dodatku lewą ręką, przełożyć niby można odwrotnie ale wyprofilowane jest tylko z jednej strony.
Czekam na Twoje dzięło, to zakup to z ciekawości był.
[#64] Re: Wlasny joystick

@Biegu86, post #63

Mam nadzieję że na amijou się nie zawiedziesz. Na razie czekam cały czas na płytki i pare drobiazgów. Na chwilę obecną mogę pokazać jak powinien już wygldac docelowy panel z przyciskami i przełącznikami.

Te przyciski będą działać tylko w trybie usb I odpowiadają tym z pada od a500 czyli żółty I zielony (x I y) oraz menu i start.
[#65] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #64

pytanie tylko
czy przy dłuższym graniu nie "zwiędnie" ręka z bulu
od samego trzymania tego "monstera" :D

(nie mylić z pen...sem xD ha ha ha)
[#66] Re: Wlasny joystick

@Cezarykl, post #65

Wszystk zalezy czym dysponowales i na czym trenowales za mlodu ;D (chodzi o joystik oczywiscie :D

Ale tak na serio nie jest to duze - na jednym filmiku widac porownanie z mattem.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2025 13:18:50 przez marggines
1
[#67] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #66

Tak informacyjnie jeszcze chciałem dodać odnośnie tego chińskiego Joya, to posiada on przyssawki, które niestety sie po chwili odklejają i joystick jezdzi po stole.
Zatem dobrze że robisz z tymi gumkami na dole + opcjonalnie wkręcić przyssawki.
Każdy zdecyduje sam.
Nie wiem czy to kwestia blatu czy przyssawek.
Za dzieciaka lizałem te przyssawki i waliłem joyem w stół to się trzymało :D
[#68] Re: Wlasny joystick

@Biegu86, post #67

Pewnie kwestia blatu i przyssawek - mam jedno biurko do ktorego praktycznie nic sie nie klei - te co zamowilem trzymaja nawet ale odpuszcza i lizanie nie pomaga :D Ale na drugim biurku to joya oderwac nie moge.

Maly update z mojej strony - przyszly plytki pcb, gniazda usb c i pare innych drobiazgow - nadal czekam na zamowione czesci - chce zrobic gniazdo db9 - zeby uzywajac na usb nie platal sie przewod - tu czekam na gniazda i zobacze jak to bedzie wygladac. Chcialem najpierw zrobic przy pomocy mini din9 (cos jak stare klawiatury) ale wzork nie ten i zeby to polutowac - wtyczke plus gniazdo to chyba bym stracil pol zycia - wiec niestety pomsyl ktory mmi sie podoba ale nie jestem wstanie tego zrobic szybko i sprawnie - wiec zobaczymy co z tym db9 wyjdzie (zakupilem zlacza na gotowej tasmie wiec mniej roboty bedzie)

Tak to sie prezetnuje (joy to moja wersja prototypowa wiec poobiedzerany i roznie pooblkejany ale jest on co chwile rozkrecany i testowany na rozne sposoby ;)

3
[#69] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #68

Jest może zatem opcją na życzenie danej osoby aby jednak tego kabla db9 nie wypuszczać?
Osobiście korzystał bym z USB i taki kabel nieestetycznie by wyglądał zwinięty obok Joysticka.
Chyba że wymyślisz aby jednak dodać port :)
[#70] Re: Wlasny joystick

@Biegu86, post #69

Celuje zeby umieścić port db9 tylko czekam na części. Bo sam teraz widzę że dwa kable wystające to niezbyt fajne rozwiazanie. Ale tak jak nie uda się tego zrobić sensownie i przewod db9 będzie musialbyc na stałe to jest opcja że go po prostu na życzenie nie dolutuje ;) ale nie dopuszczam takiego przypadku że się nie uda zrobic go na gniazdo ;)
1
[#71] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #70

Trzymam kciuki :)
Ew możesz dodać port, ale kabelek przyłączeniowy dodać w woreczku foliowym z instrukcją montażu (ktoś kto dobrze ogarnia sobie dolutuje kabelki z portu do pcb)
Bądź zostawiasz kabelek w środku dolutowany do pcb, a chętny sobie go wlutuje do portu.
Tutaj już w skrajnym przypadku gdy faktycznie nie podołasz. Wolałbym tak niż mieć kabel wychodzący przez dziurę w obudowie.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2025 08:05:31 przez Biegu86
[#72] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #68

Chcialem najpierw zrobic przy pomocy mini din9 (cos jak stare klawiatury) ale wzork nie ten i zeby to polutowac - wtyczke plus gniazdo to chyba bym stracil pol zycia
Zainwestuj w dobry mikroskop cyfrowy podłączany do monitora. Przy czym dobry, wcale nie oznacza drogi, taki ADSM 201/207 spokojnie wystarczy. Sam nie uwierzysz jakie małe rzeczy będziesz w stanie sprawnie lutować, do tego jakość montażu rośnie. Kabel HDMI do mointora i jedziesz.
[#73] Re: Wlasny joystick

@Krashan, post #72

hmm wydaje sie ze to est dobry pomysl - jak ogladam filmiki itp, moze wkoncu trzeba przyznac sie ze nie jest juz sie mlodym :D i trzeba te oczom pomoc :)
[#74] Re: Wlasny joystick

@Krashan, post #72

taki ADSM 201/207 spokojnie wystarczy

Możesz zapodać jakiegoś linka do tego bo gugiel jedyne co mi pokazuje to jakieś wyniki z biblioteką śląską, politechniką opolską, itp.?
[#75] Re: Wlasny joystick

@Madman, post #74

Na przykład na AliExpress. Oczywiście są lepsze modele, ja piszę o tym, bo taki od paru lat intensywnie używam. Jedyne co się zepsuło, to kabelek USB doprowadzający zasilanie do lampek, wymieniłem na jakiś walający się w szufladzie. Do przypadków, gdy potrzebuję większego wysięgu albo mniejszego powiększenia przy większym polu widzenia, dokupiłem zwykły statyw laboratoryjny z łapą, mikroskop można zdjąć z fabrycznego statywu i zamocować w łapie.
1
[#76] Re: Wlasny joystick

@Krashan, post #75

Dzięki, już od dawna za mną chodzi jakiś mikroskop do takich prac, widzę, że kilka stów trzeba będzie wydać.
[#77] Re: Wlasny joystick

@Madman, post #76

Od kiedy zepsuł mi się mój sokoli wzrok, używam aparatu w Iphone do inspekcji lutów których nie jestem pewien gołym okiem. Daje radę chociaż to model sprzed 8 lat :).
[#78] Re: Wlasny joystick

@Krashan, post #75

Czy taki mikroskop podłączany bezpośrednio do monitora przez HDMI ma laga ?
Pytam, bo sam sobie zrobiłem mikroskop podłączany przez USB (jako kamera USB) no i ma laga. Do podglądu super, ale lutowanie jest mocno niekomfortowe.
[#79] Re: Wlasny joystick

@TomcioPaluszek, post #78

Czy taki mikroskop podłączany bezpośrednio do monitora przez HDMI ma laga?
Nie ma. To jest właśnie zaleta takiego bezpośredniego połączenia, jest obraz 1080p bez laga i pracuje się bardzo wygodnie. Można go również podłączyć do komputera przez USB jako kamerkę i wtedy jest lag, 10 fps i słaba rozdzielczość. Winne jest USB 2.0 w kamerce i jego niewielka prędkość.
3
[#80] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #70

Jak tam postępy ? :)
[#81] Re: Wlasny joystick

@bfgmatik, post #77

Od kiedy zepsuł mi się mój sokoli wzrok, używam aparatu w Iphone do inspekcji lutów których nie jestem pewien gołym okiem. Daje radę chociaż to model sprzed 8 lat :).

No spoko, też tak czasem robię lub fotkę cykam i powiększam sobie ale tak się nie da jak musisz coś lutować
[#82] Re: Wlasny joystick

@Biegu86, post #80

Powoli do przodu. Czekam cały czas na gniazdach db9 ale robota nie stoi w miejscu. Składam płytki zeby potem nie trzeba by było wszystkiego na raz robić ;)
1
[#83] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #82

Ile chcesz tych joysticków zrobić na 1szy rzut? Jaki masz plan na to? Co z resztą które zostaną po tym co wzieli ludzie z forum?
Wystawisz na OLX czy gdzieś?
[#84] Re: Wlasny joystick

@Krashan, post #72

ADSM 201/207 - gdzie to mozna nabyc, bo nigdzie nie moge znaleźć ?
[#85] Re: Wlasny joystick

@Biegu86, post #83

Pierwszy rzut to tak jak na zdjęciach 11 sztuk ale czesci mam na więcej (nie oplaca sie kupowac pojedynczych czesci) więc nie wiem czy w międzyczasie nie poskładam kolejnych. Bo o wiele łatwiej robi mi się "hurtowo" powtarzalna czynność jak obudowy wiercenie okeljanie a następnie to samo że składaniem płytek itp niz składać od a do z jeden joy. Zainteresowanych tez mam parę osób z poza ppa ale wiadomo zainteresowanie zainteresowaniem a ile osób się zdecyduje to czas pokaże. Na razie projekt sprawia mi satysfakcję i to jest ważne ;) Dla siebie chce przynajmniej 3 sztuki, jest też paru znajomych itp. A co potem jak cos zostanie to mam parę pomysłów ale to na razie tajemnica ;) Wiem jedno dawno tyle i z taką przyjemnością nie grałem na Amidze tzn chyba nigdy z taką przyjemnością nie grałem bo czy to quickshoot cxy coś innego to zawsze trochę walki z joyem było.
2
[#86] Re: Wlasny joystick

@habit, post #84

ADSM 201/207 - gdzie to mozna nabyc, bo nigdzie nie moge znaleźć?
Dałem linka do AliExpress w poście 75. Jeżeli ktoś nie lubi tam kupować, to np. są tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 09:49:47 przez Krashan
[#87] Re: Wlasny joystick

@marggines, post #85

Fajne podejście :) jak człowieka cieszy to co robi to efekty wychodzą bardzo dobre
[#88] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #1

Kolego konkurencja Cię ściga - po kilku latach udało się zacząć testować komponenty OK

[#89] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@Hubez, post #88

Hehe no ja trzymam kciuki:) zeby im sie udalo bo to bedzie fajny joy :)

A co do postepu prac to juz prawi, prawie czekam jeszcze na ostatnie czesci i mysle ze do konca lipca powinne juz u mnie byc zeby udalo sie zlozyc pierwsza partie :)

Dodalem port db9 na przodzie joya oraz dwa dodatkowe przyciski (dzialajce tylko w trybie usb) - odpowiadaja one shoulderom czy trigerom na padzie od a500mini. Dodalem bo czasami sie przydaja np pod retropie czy nawet widzialem w opcjach do a500 mini. Chociaz nie sa one niezbedne :)
Joy bez problemu dziala z a500mini, z the spectrum czy the400 mini. z c64 mini nie dziala ale c64 mini ogolnie chyba nie dziala z zadnymi padami (chyba ze ktos wie jak dokonfigurowacgp2040) ale domyslnie jako xbox czy ps3 pad nie dziala.

ponizej zdjecia :) Prosze wziac pod uwage ze to jest moj prototyp,powiercony wiele razy czy rozkrecany stad moze byc troche koslawy ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2025 18:34:18 przez marggines
3
[#90] Re: AMIJOY - DB9 i USB joy 2 w jednym

@marggines, post #89

rewelacja, wygląda super:) trzymam kciuki i czekam aż samemu będzie mi dane potestować :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem