[#1] TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?
Witam. Posiadam gołą A1200 i mam opcję zakupić nowego TF1200 z 68LC060 oraz 128 MB RAM za 1000 zł. Nie chcę od mojej Amigi nic wyjątkowego, najbardziej zależy mi na komfortowym graniu w Amigowe tytuły (porty mało mnie interesują) i czasami odpalenie jakiegoś demka z epoki. Oczywiście możliwość instalacji i korzystania z systemu operacyjnego jest absolutnym wymaganiem, jak i zarówno WHDLoad. Moje pytanie to czy TF1260 zaspokoi te potrzeby bez problemu? Dziękuje i pozdrawiam.
[#2] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #1

LC nie ma FPU, więc z demkami moze być tak sobie.
3
[#3] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Mokry, post #2

LC nie ma FPU, więc z demkami moze być tak sobie.

Rozumiem i pogodziłem się z tym faktem, dema to jednak mała częśc moich zainteresowań i w zasadzie tylko te starsze.
[#4] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #1

Jeżeli będziesz traktował LC060 jako ultraszybkie 030 bez FPU, raczej nie zawiedziesz się.
Natomiast produkcje demoscenowe 040/060 w większości nie pójdą, niektóre porty gier 3D wymagające FPU, również nie.
Co do tytułów amigowych, 030 dałoby Ci trochę większą kompatybilność (bez konieczności używania WHDLoad np.)., ale brakowałoby trochę mocy w przypadku amigowych gier 3D.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2025 12:13:08 przez Jacques
3
[#5] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Jacques, post #4

030 dałoby Ci trochę większą kompatybilność (bez konieczności używania WHDLoad np.

Dziękuję, czy mógłbyś rozwinąć ten wątek?
[#6] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #5

Chodzi o to, że procesor 060 potrafi stwarzać różne problemy (podobnie jak 040) - chodzi o kompatybilność wsteczną.
1
[#7] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Jacques, post #4

Podzielam zdanie, bo w jednej z A1200 też mam TF1260 z 060 w wersji LC i chyba 030 ma większą kompatybilność nawet pod WHDLoad. Przynajmniej u mnie sporo gier przestało się uruchamiać i wysiąkują różne komunikaty systemowe choć być może to kwestia ustawień WHDLoad.

Ale za to gry 3D, które nie wymagają FPU śmigają bardzo ładnie i w sumie nie żałuję takiego rozwiązania.
1
[#8] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #7

Z 040 jest podobnie.
1
[#9] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #7

No tak, choć w WHDLoad jak coś nie działa na 060, to mi przeważnie temat załatwia flaga NoCache i/lub ChipNoCache i generalnie nie ma problemu by Amiga z 060 była tą główną i jedyną używaną na co dzień. No ale pełne 060 by móc wszystko odpalić

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2025 13:09:07 przez Jacques
1
[#10] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Jacques, post #9

NoCache
NoMMU
NoAutoVec
NoVBRMove

Chyba tyle - standardowy zestaw :)

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2025 13:15:55 przez Hubez
1
[#11] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Hubez, post #10

Szkoda, że niektóre nie są flagą globalną (w whdload.prefs) i trzeba ustawiać osobno gdy zajdzie konieczność w tooltype ikony
1
[#12] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Hubez, post #10

Hmm.. Czyli najwięcej sensu TF1260 ma kiedy ktoś lubi Amigowe 3D, ale poza tym to lepiej znależć coś z 030?
[#13] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #12

Najbardziej bezproblemowa, stabilna i kompatybilna karta będzie Blizzard 1230. Sam mam tak zrobione w jednej a1200 dla whdload właśnie.
1
[#14] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Mokry, post #13

A jak w takim razie wygląda sytuacja z TF1232? Występują problem z kompatybilnością tak jak w przypadku 1260?
[#15] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #14

brac 1260 i sie nie zastanawiac 060 to zawsze 060 a nie 030
za kafla z LC dobra cena
2
[#16] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Kulamario, post #15

za kafla z LC dobra cena

Dzięki szeroki uśmiech Też tak sobie myślę że pewnie niedługo już takie ceny będą więc lepiej brać póki są.
[#17] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Kulamario, post #15

Bierz Tf1260 nie będziesz żałował.
3
[#18] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #16

Też mi się wydaje, że to rozsądna cena. Za kafla masz też PiStorma z CP4 z adapterem. Nie wiem jak z konfiguracją takiego 60lc(biblioteki itd.) bo PiStorm to praktycznie plug'n'play.

A do whdload jest wrapper, który ma bazę danych z najlepszymi ustawieniami dla danej gry pod PiStorm.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2025 17:22:02 przez ppill
1
[#19] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #16

a w takim razie to moze jednak lepiej i taniej kupic PiStorma ?
czy to jest trudne i wymaga specjalnych alpejskich wyczynów?
1
[#20] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #19

Jako świeży posiadacz PiStorm mogę powiedzieć, że zaskakująco proste.
2
[#21] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ppill, post #18

Zamówienie na TF'a złożone. PiStorm jest zacnym projektem, ale ja jestem jednym z tych dziwaków którzy z całkowicie nielogicznych powodów chcą używać Motoroli
5
[#22] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #21

Całkowicie zrozumiałe. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wszyscy jesteśmy dziwakami :)
1
[#23] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ppill, post #22

Dziękuję wszystkim za pomoc, zapewne odezwę się jak przyjdzie do pierwszych problemów przy instalacji karty i konfiguracji szeroki uśmiech Dziękuję i pozdrawiam
1
[#24] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #1

Gdyby Amiga była bezproblemowa to nie zniknęłaby z rynku.
A kupowanie turbo z prockiem którego nigdy nie było w produkcyjnym modelu to proszenie sie o kłopoty.
Nie mówię że sie nie da tylko że potrzeba sporo wiedzy i cierpliwości aby odpalić wszystko, a na początek cokolwiek. :)
[#25] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ZorrO, post #24

Bez przesady. Większość z nas ma rzeczy, o których można było tylko pomarzyć w produkcyjnych modelach i jakoś dajemy radę.
[#26] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ZorrO, post #24

No jak to nie było w produkcji?! A A4000T, a Draco?
1
[#27] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #1

Nie wiem, czy proc 060 LC daje (poza nieco szybkością) coś więcej niż 030 z FPU?

Jeśli nie interesują Ciebie porty, tylko gry zasadniczo ECS/AGA, ja bym nie wiem, czy nie wolał konfigurację typu 030 z FPU (którą zresztą miałem wcześniej).

Ten ram wygląda ciekawie ale nie będzie Ci potrzebne aż tyle.
[#28] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ppill, post #20

dziękuje za tą odpowiedź czyli gry na tradycyjnym moniutorze, a SYSTEM OIPERACYJNY NA NORMALNYM VGA? tak?

A co, jesli chciałbym miec system na micro sd, czy działa wtedy PCMCIA czy port jest blokowany.
czy jest jakas strona która by to tłumaczyła.
miałem bardzo dużo |Amig do grafiki w studio, ale mało pamiętam. 15 lat poza krajem.
teraz udało sie kupić A1200, i nie chce zabic jej pierwotnego DNA,
no ale zeby system operacyjny był sprawniejszy, ale i tak pewnie 3.9,
oraz zeby operacje graficzne w Workbench dawały rade.
Mam nawet flat panel della, który łapie 15kHz ! z portu RGB
z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestię. mogę się odwdzięczyć.
[#29] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Mokry, post #13

Blizzard 1230.
to super karta ale w whdload występuje efekt zwolnienia
w niektórych grach np R-type
[#30] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #28

Stron i filmików tłumaczących co i jak jest naprawde sporo. Na początku po prostu stworzyłem partycję fat32 na karcie sd, rozpakowałem tam archiwum z najnowszym emu68k, wyjąłem rozszeżenie fast, wlożyłem pistorma z PI4b i poszło od razu bez problemów. System widzi super szybką 040 i dostał niesamowitego kopa. Późnie poszedłem na łatwiznę i skorzystałem z Emu68kimager i stworzyłem kartę z systemem na podstawie AmigaOS3.1.

Nie Vga tylko Hdmi. Pcmcia nie jest blokowane. Mam monitor benq który łapie Pal pod portem video o monitor hdmi pod malinką.

Pistorm daje bardzo szybki procesor, kartę graficzną , szybki kontroler dysku przez sterownik do SD i kartę wifi. Dla mnie super.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem